Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Šrotovné trochu jinak aneb více spotřebního zboží jako hlavní důvod ekonomiky?

The Story of StuffPotřeboval jsem tuhle něco zakoupit a na Alza.cz si všimnul, že nabízejí šrotovné 1.000,- Kč za příspěvek ekologii. Stačí nakoupit novou televizi, notebook nebo počítač v kategorii "šrotovné", přivézt starou techniku a 1.000 Kč je buď sleva na zboží nebo je zasláno na účet (akce platí do 31.5.2009).

Chytré, jak lze použít populární termín v marketingu pro posílení prodeje a hned bych toho využil, neboť v komoře mi leží nějaké staré monitory. Bohužel, akce se vztahuje pouze na počítače, notebooky a televize, staré monitory budu tedy muset ekologicky zlikvidovat na nějakém sběrném místě.

V té souvislosti mě napadlo, že vlastně ta krize, která zuří za okny, je opravdu k něčemu dobrá a snad i díky za ni ;-)

Možná se více lidí začne zamýšlet nad tou neustálou spotřebou, která je uměle posilována a podporována, snad se začnou všichni více zamýšlet nad "nutností" všech těch dočasných věcí, které jsou úmyslně vyráběné s omezenou životností, snad nám všem někdy dojde, že čas na rodinu, kamarády a známé, čas na koníčky a zábavu, náš osobní rozvoj, kultura a úroveň, je mnohem důležitější, jak všechna ta neustálá honba za něčím tak pomíjivým, jako jsou ty "věci" kolem.

Nesouhlasím proto s nějakým šrotovným na cokoliv, které vymýšlí politici a lobbisté, ať už jako "dotaci" automobilkám, příp. (polo)státní ČEZ s výrobci bílé techniky. Soukromé firmy, ať si dělají, co chtějí, neboť je jedno, zda něčemu říkají chytře "šrotovné" nebo "jarní sleva". Stát by se měl ale více zamýšlet, na co přispěje a zda zrovna automobilky potřebují nějaké dotace, když za pár let při stejném způsobu výroby stejně zmizí z trhu.

Doporučuji k zamyšlení jedno chytré video (s českými titulky), kdy si sám uvědomuji, že jsem také součástí toho koloběhu zboží. Např. ty staré monitory v komoře jsou plně funkční, ale přesto je čeká likvidace, neboť nejsou tak "cool" a "trendy" jako ty nové LCD, co mám na stole ;-)


- Příběh věcí (česky) - Story of Stuff:
"99% věcí, které sklidíme, vytěžíme, zpracujeme, převezeme,... je vyhozeno během šesti měsíců."



"Naše enormně produktivní ekonomika požaduje, abychom učinili spotřebu naší životní cestou, abychom předělali nakupování a užívání zboží v rituál, ve kterém najdeme své duchovní uspokojení, své osobní uspokojení, ve spotřebě... potřebujeme věci konzumovat, pálit, nahrazovat a vyřazovat s neustále se zvyšujícím tempem."

(Source: The Story of Stuff)

Někteří lidé říkají, že je řešení nereálné a idealistické, že se to nikdy nemůže zlepšit. Může, stačí jen chtít.

11 comments :

Tomáš Kraina řekl(a)...

Díky za super článek a video! Už delší dobu mi vrtá hlavou, že tenhle náš konzumní systém zapáchá něčím prohnilým. Jenom jsem nedokázal říct, co to přesně je.

Když se na to člověk podívá z nadhledu, tak současná hospodářká krize je vcelku logickou reakcí na uměle vybičovanou produkci a konzumaci zboží všeho druhu. Domnívám se, že úroveň před-krizového (i současného) hospodářství je trvale neudržitelná. Taky si myslím že jakékoliv finanční injekce ze strany státu jsou naprosto zbytečné. Gigantické a nepřízpůsobivé společnosti, které mají teď problémy, stejně dříve nebo později zaniknout.

Systém si prostě jenom hledá svou cestičku k rovnováze :)

Anonymní řekl(a)...

Skvělé video, souhlasím. Ad "šrotovné" - to může být dobrý nápad v každém oboru. Doneste staré kolo, dostanete "šrotovné" a slevu na nové atd.

Anonymní řekl(a)...

Na monitory se vracelo taky 500 Kc, takze jsi prinesl stary nefunkcni srot (co ti treba daji zadarmo ve skole, nejaky stary z pudy) a mel jsi slevu na monitor. Ale co jsem slysel, tak ta recyklace je taky dobry byznys, takze se to vyplati oboum stranam :)

Jiri Benes řekl(a)...

naše zdroje nemusí být omezené, jak se neustále tvrdí. Již teď využíváme solární energii, která je prakticky neomezeným zdrojem. Na zemi dopadá mnohem více solární energie, než spotřebujeme.

Zvyšování spotřeby je jediný známý fungující způsob, jak lidem zajistit slušné životní podmínky. Zkoušel se socialismus, kdy byl hlavní důraz kladen na lidi, ale nefungujete, a docházelo k mnohem větší devastaci přírody, než v tržním hospodářství.

Lukas Zeman řekl(a)...

K tomu vyuziti "popularnich" terminu se pripojuji... pred casem jsem spustil specialni nabidku balicku vytvoreni webovych stranek na www.protikrizovybalicek.cz

Samozrejme to nestoji na tom, ze by tohle spojeni bylo nejak moc vyhledavane (skoro vubec), ale kdyz uz se tam nekdo dostane nebo tam nekoho odkazu, mam dobrou sanci zaujmout ho nestandartnim (a verim, ze castecne i vtipnym) nazvem produktu - nazev, ktery casto slysi z televize a podvedome mu neni cizi.

Cayman řekl(a)...

2Lukas: Hele, to je dokonalý slogan "Akční cena platí do odvolání po dobu celosvětové finanční krize..." Skvěle udělaný i ten úvodní design. Ať se daří tvorba Web stránek!

Cayman řekl(a)...

2Jiri: Nevím, zda je to neustálé zvedání spotřeby dobrá a jediná cesta, jak "zajistit slušné životní podmínky". Souhlasím ale plně s tou solární energií.

2Tomáš: Také si myslím, že je to hledání rovnováhy v nabídce a poptávce. Jen mi nějak vadí, že někteří vyvolení politici ten proces dokážou uměle ovlivňovat.

No bude to ještě chvíli trvat ;-)

Lukas Zeman řekl(a)...

2Cayman: Diky:)

Intelektuál řekl(a)...

Je zajímavé tu číst ty nářky nad tou spotřebou a konzumem, ale proč si tedy Cayman kupoval LCD monitory, když má plně funkční "20kg" CRT? Možná je to jen nějaký pokus o vtip, nebo jsem tu formulaci nepochopil... Zrovna LCDčka však nejsou věci, které by lidi kupovali jen jako módní "trendy" zboží, ale spíše kvůli tomu, že je to skutečně lepší a praktičtější výrobek. V takovém případě pak je podle mě vše v pořádku a jde o to jak šetrně naložit s těma starýma krámama. Vsadím se, že i čtenáři tohoto blogu se na té spotřebě podílí, kupují auta, mobily, počítačové vybavení, kolikrát spíše proto, aby měli nějaké náklady atd. To samý určitě platí o oblečení, botách, raketách na squash/tenis atd :-) Takže já v tom vidím trochu pokrytectví...

Cayman řekl(a)...

2Intelektuál: Vždyť jsem psal nahoře, že jsem také součástí toho kolotoče (koloběhu) zboží. Viděl jsi to video a chápeš, o co tam jde? Určitě ne o pokrytectví, ale třeba o to, že si všichni "vynucujeme" ty levné věci, které v podstatě nejsou vůbec levné.

Skycak řekl(a)...

Tady na téhle adrese najdete předpověd internetové budoucnosti z roku 1969 a celé uvedené video z Google dobře podtrhuje.

http://www.youtube.com/watch?v=Y0pPfyYtiBc

Okomentovat