Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jahody z Číny, kola z Číny a proč ne "všechno" z Číny aneb kdy bude čínská vodka?

Money talksPřepadl mě hlad takhle za noci, tak hledám něco k snědku v ledničce a koukám, co to máme v plechovkách. Najednou mě udeří do očí nápis Made in China na plechovce s jahodami.

Cože? My dovážíme i jahody z Číny?

Ze zvědavosti jsem se dal do zkoumání obalů v ledničce a narazil ještě na plechovku meruněk z Číny a další s broskvemi z Číny. Ve špajzu jsem pak objevil brambory s cedulkou Made in Portugal a cibuli Made in Poland. To je tedy palba! My dovážíme i blbou cibuli nebo obyčejné brambory! Opravdu se nedivím, že čeští zemědělci pořád brblají, stávkují, či chtějí nějaké dotace.

Co ale zmůže český výrobce, když se snaží alespoň zaplatit výrobní náklady, proti ziskuchtivým obchodníkům, kteří bez nějakých skrupulí, či národní hrdosti, dováží dotované zboží z ciziny - rozuměj, dotované cizími vládami a dovážené k nám za dumpingové ceny ;-)


Proč vlastně nedovážíme "všechno" z Činy?

Každý jistě ví, že skoro všechno se vyrábí na levném trhu v Číně, příp. někde jinde v Asii. Stačí, když mrknu na spodek myšky od Dellu, na podložku od myšky, na síťový kabel, napájecí kabel, kabelový modem, cedulku výrobce vzadu na stole, stojan na CD,...

Jasně, chápu, výrobní náklady veškerého haraburdí jsou drahé v Evropě i v USA, tak je levnější všechno dovážet. Jahody a brambory snad ale ještě u nás rostou, né?

Jasně, zase je drahá práce s tím spojená, takže kdo by u nás trhal jahody nebo vyorával kobzole za pár korun. Podobně, kdo by seděl v obchodě za pokladnou, dělal zednické práce, pracoval jako sestřička v nemocnici, že?

Takže, místo záhonů jahod a bramborových polí raději postavíme dálnici a nový supermarket, aby bylo kde prodávat všechno to levné, levnější a nejlevnější zboží z ciziny. Jak logické ;-)


Mají to "těžké" obchodníci všeho druhu...

Proč se ale divím všem těm obchodníkům, dovozcům a prodejcům? Jednoduše, chtějí vydělat pořádné prachy a když je někdo zaslepen jen a pouze vidinou peněz, tak nemůže koukat na nějakou kvalitu, mít nějakou hrdost, či přemýšlet nějak o zemi, kde žije. (Někteří vypatlaní čehůni jsou schopni kvůli vidině peněz třeba i dovážet odpadky z Německa.)

O tom, že to jde i jinak, se ale stačí přesvědčit kdekoliv v civilizované Evropě, kam ČR tedy opravdu nepatří ;-)

Proč mají třeba v Londýně velkou oblibu lokální trhy potravin vypěstovaných na malých farmách v okolí? Produkty jsou tam sice dražší, jak někde v supermarketu, kdo ale vidí něco víc jak prachy a má více rozumu, tak mu podpora domácích výrobců nevadí.

Holt, každý nechodí po světě s pětistovkami na očích, každý na světě ještě není zaslepen ziskem a výdělkem za každou cenu.


Každý máme jiné sny a dobře nám tak!

Nevím, jsem sice také podnikatel, který slušně vydělává, chci také vydělávat více, chci také optimalizovat náklady. Jsou ale hranice, které bych kvůli nějaké vidině většího zisku nepřekročil. Raději vydělám méně prodejem relativně drahého vína z Moravy, jak bych ve své hospodě nabízel levné (dotované) víno z ciziny. Raději budu ve své hospodě prodávat drahou Plzeň, jak nějaké patoky. Raději budu nadstandardně platit dobrého kuchaře a obsluhu, aby hosté byli spokojení, jak doma přehrabovat zlaťáky.

Každý máme ale jiné sny a jiný cíl, kdy můj pohled je ovlivněn tím, že jsem NIKDY nechtěl být jen obyčejným prodejcem, který JEN koupí a prodá, tj. jen takový přesouvač krabic se zbožím.

Jsou prostě profese, které mi nic neříkají a raději budu dělat zdarma na charitativních projektech, jak bych se věnoval takovému přesouvání krabic, ať už by takový business byl sebevíce výdělečný.

Kdysi jsem v diskuzi na Podnikání v USA hodil otázku k zamyšlení:

"JE OPRAVDU DULEŽITÉ, kolik jsem vydělal? Není třeba lepší v rámci podnikání spíše budovat vztahy, kontakty, zlepšovat život sobě a druhým? A to v rámci rodiny, komunity, společnosti, kde žiji? V tom vidím smysl veškerého konání!"


Chcete vydělat milión korun nebo milión dolarů?

Jestli ale někoho baví přesouvat krabice od výrobce ke spotřebiteli, tak s chutí do toho. Obchod se vším možným na vás jen čeká. Zkuste jen vymyslet, co ve vašem okolí, příp. kdekoliv na světě, lidi potřebují, kupují nebo budou kupovat. Najděte nejlevnějšího výrobce na světě (třeba v Číně, tam jsou dostatečně motivovaní vám něco vyrobit za dumpingové ceny), udělejte si chytlavý e-Shop, trochu se věnujte SEO, ať jste první v Googlu na vaše zboží, něco málo také investujte do reklamy, no a máte vyděláno.

Schválně, jestli někdo najde nějakou komoditu (kromě potravin, drogerie a chlastu), která by mohla mít dobrý odbyt :-)

(Já se každopádně zdržím, neboť mě takový způsob podnikání vůbec neuchvacuje a preferuji trochu jiný přístup k vydělávání peněz.)

13 comments :

Anonymní řekl(a)...

Bohuzel je presouvani krabic z Asie vydelecnejsi nez vyroba kdekoliv jinde. Drive lide chteli mit par veci, ale neco kvalitniho a tudiz akceptovali drazsi cenu, dnes chce kazdy mit dum narvany blbostmi a hlavnim meritkem pri koupi je cena. To se ale deje v kazde soucasne konzumni spolecnosti bez rozdilu narodnosti. Je to vyvoj chovani spotrebitele a je jen na jedinci zda s timto trendem pujde nebo ne.

Cayman řekl(a)...

Souhlasím, je to věc každého, co bude kupovat a jestli chce "mít dům narvaný blbostmi".

Každopádně, já jako jedinec nijak neovlivním chování většiny konzumní společnosti a chování dovozců, kteří snižují za každou cenu své náklady dovozem z levných zemí.

Když jdu kupovat brambory, tak vybírám pohledem (je-li vůbec z čeho vybírat) a kupuji ty, co vypadají dobře. Až doma pak zjistím, že cedulka uvnitř má nápis "Made in Portugal".

Proto se nevěnuji "přesouvání krabic", abych se nemusel zapojovat do toho procesu.

Anonymní řekl(a)...

Vsechno bude brzo z Ciny, je jen otazka, kdy. Co pak ale budou vsichni delat?

Anonymní řekl(a)...

Hele, z Číny můžeš dovážet cokoliv. Napadlo mě, že kdyby se u nás neurodily švestky, tak by je snad šlo dovézt z Číny taky a páilit u nás i čínskou slivovici. Nevím, jestli by se tam švestkám dařilo, ale proč by nemělo?

A proč vozit jenom švestky? šlo by tam určitě domluvit i pálení, balení a zde jen prodávat slivovici Made in China :-)

Cayman řekl(a)...

Koukám, že dokonce i ten plyšovej pejsek od dětí, co leží na poličce je z Činy, ale doufám, že Plzeň (pivo), či Modrý portugal (víno) nebudou moci Číňani tak rychle okopírovat. Ale kdo ví, třeba se časem dočkáme i čínského plzeňského :-)

JEŠTĚ na vysvětlenou:

Nemám vůbec nic proti Číně a dovezeným výrobkům. Ba naopak je musím obdivovat, jak to umí a jak jsou schopni expandovat po světě. O obdivuhodné čínské historii ani nemluvím.

Kde my jsme byli, když v Číně vynalezli střelný prach, či hedvábí!

jan řekl(a)...

Nepouzivat cinske vyrobky je tak vystredni, ze o tom lidi uz pisou i knihy:
http://www.amazon.com/gp/mpd/permalink/9357:9345/

Anonymní řekl(a)...

Švestky v Číně urřitě rostou, když existuje čínské švestkové víno, které zas nedělají nikde jinde ;) . Se zeleninou je trochu potíž, v supermarketech na bramborách sice nepoznám, odkud jsou, ale většinou to píšou na takových těch cedulkách nad zbožím... a "zěmě původu ČR" jsem tam viděla za celé léto snad jen jednou, nad hruškami. :( no co, proto jsme přece vstoupili i do EU, aby se kn ám mohlo snadněji dovážet to, co doma máme... :((((

Anonymní řekl(a)...

Čínská vodka počítám hned tak nebude, na chlast jsou moc velký cla.

Čeští zemědělci... Místo aby se snažili svůj produkt prodat (třeba po vzoru svých Anglických kolegů), tak dělají to, co už přes padesát let: Zasadí, sklidí a čekají až jim peníze spadnou do klína. Ty peníze jim tam vždycky nakonec spadnou, tak proč se snažit o něco víc? Samozřejmě čest výjimkám!

Unknown řekl(a)...

Ty jahody z Ciny to je dost strasidelny... Caymane uz do me prestan sit s temi penezi:-))) Nejaky cil na ten blog chci dat... A pripada mi lepsi vydelat milion dolaru nez byt firma, ktera bude treba delat spickova kola a pak zkrachuje, protoze nekdo jiny doveze levna kola z Ciny. I kdyz dovezu levna kola tak to porad uspokouje sluzby treba zakazniku jako jsem ja sam. Nestojim o to mit drahy beach cruiser za $500, ale vzdy jsem hledal neco pod $100.. coz jde velmi tezko.. Proc si kupovat drahe kolo, ktere ti nekdo ukradne.. nebo za par let u more zrezavi.

Cayman řekl(a)...

Johne, omlouvám se, jestli to bereš nějak moc jako kritiku. Bral jsem Tě jen jako příklad (možná ne nejpřesnější) pro mnohé kolem, kteří se stále pachtí za penězi a materiálními požitky, a život jim nějak uniká pod rukama bez toho, aby objevili, že jsou i jiné hodnoty na světě.

Každopádně je mi líto, že všichni ti schopní lidi kolem, co znám, kteří jsou podobně jako Ty, Johne, schopní, inovativní, nadšení, se spoustou nápadů a energie je realizovat, kteří se nebojí riskovat, dokážou motivovat ostatní a mnoho toho dokázali, kteří zakládají a vedou úspěšné firmy, tak že všichni ti dobří muži a ženy ztrácejí čas "pouhým" vyděláváním peněz, kterých už třeba mají i dosti.

Když si idealisticky představím, kolik dobrých věcí na světě by šlo se všemi takovými zrealizovat!

Stačilo by "jen" nějak vymyslet, jak všechny ty schopné lidi spojit do jednoho "mozkového trustu" a jsem přesvědčen, že taková partička by pak dokázala neskutečné věci. Jak je ale přesvědčit třeba k nějakému společného projektu, který by kromě finanční motivace dokázal i něco více?

Poukázání na "pouhé" vydělávání peněz jsem směřoval spíše k těm mladším po škole, kteří se teprve rozkoukávají a kterým takový názor třeba může pomoci. Jsem naivní, já vím :-)

Cayman řekl(a)...

A ještě něco pro všechny podnikatele, kterým se tak líbí dobrý business Made In China:

Why Chinese products are so cheap!?

Moral Responsibilities of the Consumer

Anonymní řekl(a)...

vážený pane hospodský,
to není v obchodnících, ale v lidech. když si vedle sebe postaví krám dva obchodníci - jeden s dražšími ČESKÝMI bramborami a jahodami a druhý s levnými dotovanými z dovozu - u kterého myslíte, že budou lidi nakupovat?
já osobně si radši koupím méně kvalitního sýra než hromadu nekvalitního, nebo třeba jen 4 nožky párků o obsahu 90% masa než 3 kila hnusných buřtů po 30 kč za kilo, který jsou vyrobený z vepřový kůže a kolem masa jen prošly. drtivá většina lidí však sáhne po tom levném, hnusném a nezdravém.
a takto ušetřené peníze potom mohou roztáčet ve vaší hospodě za drahý pivo nebo víno, protože to je asi jediný, za co je průměrný čech ochoten zaplatit vyšší cenu.
proto taky většina národa vypadá, jak vypadá - tlustí, neohrabaní, udýchaní, s vysokým tlakem, vodou v koleni, s pivním mozolem a vypitým mozkem.
jo, a mimochodem - kde je záruka, že ty český brambory jsou kvalitnější? ráda bych podpořila české výrobce, ale co nadělám, když mi víc chutná francouzský sýr a rakouské párečky. :)

Anonymní řekl(a)...

S tím, "drtivá většina lidí však sáhne po tom levném, hnusném a nezdravém", nejde opravdu nic dělat a bude ještě dlouho trvat, než se česká společnost změní. Viz příklad z Londýna v příspěvku.

Bohužel, pak už bude trochu pozdě něco napravovat, neboť místo polí na české jahody a brambory budou všude supermarkety s levným šuntem.

Někdo to ale řeší tak, jak popisováno v příspěvku - Nejen IT specialisté odcházejí z ČR ;-)

Mimochodem, obchodníci jsou také lidé, takže to je i v obchodnících (jejich morálce), kteří se snaží vydělat a uspokojit ty "hladové" krky všech pomýlených kolem.

Okomentovat