Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nejen IT specialisté odcházejí z ČR jeden za druhým do ciziny

New YorkStále častěji dostávám od nějakých kamarádů, známých, či bývalých kolegů, emaily, kde mi nadšeně oznamují, že prchají do ciziny - za prací, za podnikáním, za životem.

Vůbec se jim nedivím!

"I decided to take another opportunity in my carrier, since I did not see much of a future for my (relatively high-cost) position..."

Nejsou to ale jen IT specialisté, i když všichni ti ASP, C/C++, PHP, C#/NET, SQL, či Java programátoři, Web designéři a grafici, správci aplikací a IT systémů, Oracle DBA nebo Unix/Linux specialisté, či Mobile Networks experti, to mají v dnešní informační době mnohem jednodušší.

Do ciziny "prchají" i známí z řad zedníků, malířů, řidičů, horolezců (umývačů oken). Jsou to ale také kadeřnice, sestřičky, doktoři, překladatelé a tlumočníci, novináři, potápěči, herci, hudebníci, či dobrodruzi všeho druhu.

Holt, užívat si celý rok třeba jako saxofonista na lodi v Karibiku má určitě něco do sebe :-)


Proč lidi prchají z ČR do ciziny?

Není to jen kvůli penězům, to mi věřte. Většina známých jede někam do ciziny na zkušenou nebo chtějí své děti vychovat někde jinde. Mají dost té zatuchlé české povahy a přízemního myšlení většiny obyvatel (stále jen následky socialismu a komunistů). Mají dost neprůhledné politiky všech těch prospěchářů a "trafikantů", co sedí v parlamentu a senátu, příp. se válí v Bruselu a dělají, že něco dělají.

Někdo se přestěhuje do ciziny na trvalo, další volí jen krátkodobé studijní nebo pracovní pobyty, které mu umožní zachovat si alespoň zbytky zdravého rozumu, když vypadne na pár týdnů z té zatuchlé české kotliny. A že zatuchlá je, o tom není nutno diskutovat.


Zůstat nebo prchnout do ciziny?

Je pěkné, že pár věrných a neohrožených "bojovníků za svobodu" stále v ČR zůstává a udržuje věčný oheň, přispívá na důchody a politikům na platy, staví si nové domy na hypotéku, zlepšují své nové panelákové garsonky, či "luxusní" bytečky u spalovny odpadků, vysazují stromy za každé narozené dítě, příp. podnikají a rozvíjejí své úspěšné firmy, ladí si své automobily, či letadýlka, píšou vzpomínkové knihy nebo už jen pokorně a rezignovaně krmi holuby v parku.

Každý má svůj přístup k životu a nikdo nemá právo hodnotit cizí životy, když tedy neovlivňují ten jeho, což ovšem může být i pouhá lhostejnost na dění kolem. Poprosil bych jen všechny, aby nezáviděli ostatním, aby stále nebrblali, že něco nefunguje, jak mají málo peněz, jak je něco štve, když pro změnu sami osobně nic neudělají.

Hodí se možná citát z blogu, na který jsem kdysi náhodou narazil a který mi mluví z duše:

"Zivot v USA jsem si zvolil, protoze me presla trpelivost s ceskou byrokracii, blbosti a povahou…. Bylo to asi nejlepsi rozhodnuti v mem zivote a jedine ceho lituji, ze jsem se k nemu neodhodlal drive."

surfing photo

Mimochodem, všechno je založeno na znalostech a zkušenostech, které dávají svobodu volby. Opravdu neznám nikoho, kdo by si mohl libovolně putovat po světě a byl to jen nějaký prodavač limonády ;-)

Možná "kacířská" otázka na závěr: Proč ještě zůstáváte v ČR?

47 comments :

Petr Steinbauer řekl(a)...

Tak u mě je to tak, že si ty své sny splním i tady. Slušně vydělávám, nemám tu tak moc konkurenční prostředí jako (asi) v cizině a mám se tady dobře.
Nemám PŘEHNANÉ ambice - ale pozor! Ambice jako takové mám, jen ne tak velké - zkrátka takové, že se ve svém okolí nejlépe a nejpohodověji uživím (sebe, manželku a dvě děti v pohodě - levou zadní).
Větší ambice nemám, tak kam se hnát za nepohodlím do zahraničí...

PS: na druhou stranu me taky štvou přizemní lidé - z řad vzdálenejsích příbuznych - co me zavidi lepsi plat a postaveni, pritom se odmitaji cokoliv ucit a radsi jsou dal školníci a zedníci...

Anonymní řekl(a)...

"Mají dost té zatuchlé české povahy a přízemního myšlení většiny obyvatel (stále jen následky socialismu a vládnoutí komunistů).

(...)

Někdo se přestěhuje do ciziny na trvalo, další volí jen krátkodobé studijní nebo pracovní pobyty, které mu umožňují zachovat si alespoň zbytky zdravého rozumu, když vypadne na pár týdnů z té zatuchlé české kotliny. A že zatuchlá je, o tom není nutno diskutovat.

Jak psal kdysi někdo chytrý: "Mám rád českou zemi, miluji nádhernou českou krajinu, řeky, hory, města, hrady a zámky, ale ty malé a zakomplexované lidi, ty by bylo potřeba trochu vychovat." "

Uplne mi mluvis z duse! Davno bych tu nebyl, ceske blbce fakt nesnasim, ale pritelkyne studuje VS ... no az dostuduje, tak snad, chtel bych do Irska ... uz aby to bylo.

Anonymní řekl(a)...

Odpověď je prostá: Manželka nechce. Ta si zde vybudovala bydlení a jako jediné dítě chce zůstat blízko u rodičů. A protože mám manželku rád, zůstávám tu s ní. Zajímavou práci může ostatně člověk vykonávat dneska už odkudkoli, no a proti zatuchlosti se bráníme tak, že párkrát do roka odjedeme a zbytek času žijeme v určité vnitřní emigraci. Tím je moje averze k českým blbům trošku mírněna a život se tak stává snesitelnější... Což je vlastně to, oč jde: Meditovat v jeskyni zvládne každý, opravdový buddhista má ale svou jeskyni s sebou tam, kde je. :)

Anonymní řekl(a)...

Taky mam rad ceskou krajinu, mesta, hrady, zamky..., jenze v ty cesky krajine, mestech, hradech a zamcich proste ziji lide, kteri me proste svoji povahou, kterou bych nazval typicky ceskou, serou. Nejsou vsichni stejni, ale prumer mi proste vychazi v neprospech CR. Jak rika jeden muj kamarad, ktery uz je taky odstehovany do USA, "Do 25 let se vybourit v Cesku, kde se nemusi clovek ohlizet na zakony a pravidla a zaroven se nauci "zakony dzungle", a pak vsechny zkusenosti aplikovat do prostredi, kde uz vsechno funguje tak jak ma".

Cayman řekl(a)...

Souhlasím, kdo něco umí a má to v hlavě v pořádku, tak je úplně jedno, kde žije, neboť si dokáže vytvořit pracovní a životní podmínky dle potřeb a chuti. V životě ale nejde jen o to si slušně vydělat.

V ČR mi to trochu připomíná to rčení, že "jednooký mezi slepými králem" ;-)

Je jasné, že zajímavá práce se dá dělat kdekoliv a je jedno, zda sedím někde na pláži ve Španělsku, na terase v Soho, na jachtě v Pompano Beach, či na chatě v Beskydech.

Jen ty lidi si nejde nějak vybírat, neboť jsou všude kolem a mnohdy je těžké se některým hlupákům vyhýbat. Když jsou ale nějaké pevné nebo vynucené vazby, pak asi zbývá jen ta "vnitřní emigrace", jak pěkně napsal Arthur.

Líbí se mi ta myšlenka se "zakony dzungle", to přesně sedí :-)

Anonymní řekl(a)...

Já bych tu cizinu zas tak růžově neviděl. Blbosti se člověk nevyhne nikde.

Zdenek řekl(a)...

Proč se snažit něco měnit, když můžete utéct...

Anonymní řekl(a)...

no neviem ci je lepsi typicky slovak/cech alebo napriklad typicky preafektovany, "uprimny", "priatelsky", hulakajuci amazing, exciting americky sedlak..

a na tych politikoch sa tiez musim smiat, kde to je ine? v amerike? clinton? bush? alebo hitlery, s ktorej mi je na zvracanie 3krat viac jak z hocijakeho ceskeho/slovenskeho politika?

to su podla mna velmi naivne nazory.

jonatanus

Anonymní řekl(a)...

a este som zabudol - prospěcháři a gauneři? kdo ma len minimalny prehlad o wall streete sa asi hlasno smeje..

Anonymní řekl(a)...

Protože bych např. v USA byl jen nějaký přistěhovalec, na kterého by se koukali, jako na chudáka, socku a levnou pracovní sílu z východu. Děkuji nechci. V současnosti pracuji v dobrém prostředí, lidé jsou fajn a dokonce i šéf je fajn. Sice je to jen brigáda, ale stejně. :)

Anonymní řekl(a)...

Mně tady nejvíc vadí, že 99% lidí se nikdy o nic nepokusilo a nikdy nepokusí, ale všichni mají jasno v tom, že soused který jezdí v Mercedesu je gauner, zloděj a kriminálník, protože kde by na to jinak vzal. Ale že bych kvůli tomu prchal do zahraničí? To asi ne, člověk se nad tím prostě musí povznést, a aspoň si pak víc váží přátek, kteří jsou "normální".

Nicméně za dva týdny odlétám pracovat do Irska. Ne na trvalo, jen na pár měsíců. Všude dobře tak co doma.

Cayman řekl(a)...

Nejprve snad, "cizina" neznamená jen "Amerika", i když byl použitý jeden citát a bez nějakých diskuzí, v USA jsou určitě svobodnější podmínky jak někde v Iránu nebo v Saudské Arábii ;-)

"Amerika" také neznamená "sedlák" někde ze Středozápadu ani to není Bush nebo Clinton ani to nejsou "gauneři" z Wall Street. To může napsat jen ten, kdo v USA nikdy nebyl a zná jen těch pár dementů z TV.

Oč je lepší "typicky slovak/cech" jak typičtí lidé v Norsku, Švýcarsku, Francii, Dánsku, UK, či na Novém Zélandě? Doporučuji nejprve navštívit, pár měsíců tam žít a pak hodnotit!

byFe, zajímavá myšlenka, ale to "něco měnit" jde dělat jen v prostředí, kde jsou lidi, které LZE změnit, kde se lidi nebojí měnit své naučené stereotypy, kde jsou lidi, kteří nemyslí jen na sebe a svůj prospěch. Ve společnosti, kde 90% lidí je stále nějak postižených socialismem, ať už přímo nebo výchovou takhle "postižených" rodičů nebo dědečků z KSČ, tam je každá snaha o změnu naprosto marná.

"Utéct" v takovém případě neznamená vzdát snahu o změnu. Je to pud sebezáchovy za zachování čisté hlavy bez dementnosti kolem.

Cayman řekl(a)...

2Andre: Kdybys byl opravdový a ne "samozvaný expert", tak by se možná na tebe dívali s úctou a možná bys měl i více peněz jak třeba rodilí Američané, kteří by si tě vážili pro tvé znalosti, nasazení a snahu pomoci.

Navíc, odkud jsi, by jim bylo úplně jedno a ne jak v ČR, kde se každý druhý dívá na cizince přes prsty ;-)

Neměl jsem určitě na mysli "levnou pracovní sílu" typu umývač oken nebo uklízeč v supermarketu. Hlavně, nemluvil jsem jen o USA, neboť je plno zemí v Evropě, kde mám kamarády, kteří si váží právě toho prostředí a společenského ovzduší, což byla jedna ze základních věcí, proč tam šli.

Anonymní řekl(a)...

no ja som bol maximalne na balatone, takze vsetko su to dojmi z televizie samozrejme...

mimochodom, ked teda tak dobre vies kde som bol a nebol, preco myslis ze zijem na slovensku? dokazal by si pripustit, ze existuje aj nejaky zrejme vysinuty magor, ktoremu ten zivot v inych krajinach nepripadal 100 krat lepsi jak u nas?

jonatanus

ps. slovom "sedlak" sa neoznacuje len clovek s hrablami..

Anonymní řekl(a)...

Cayman: OK, máš pravdu.

Anonymní řekl(a)...

No předně američané jsou v mnohém o dost horší a putovat např. rok na lodi a sloužit americkým důchodcům považuji spíše za peklo. Také zmínka o "umývačích oken", respektive výškových prací - takže ti lidé jdou a nechávají se ponižovat (jako ukrajinci tady) někde jinde?
Všude jsou hlupáci a kreténi a samozřejmě v ČR je jich nejspíše více než jinde (hlavě to lidské bahno a volantem), ale okouzleni něčím novým poté člověk uvažuje podobně jako autor článku.
Jinému zase může vadit, že nemáte žádný domov, necestujete (ve smyslu objevovat nová místa, lidi,atd.), vy v podstatě jen dojíždíte za prací, jen na delší vzdálenost. A v podstatě všechny vaše posty jsou o pěnezích a jakémsi užívání si života, i když ani v jednom užívání si života zrovna moc není... to zase připadá divné mně.
Ale jsou to jen různé pohledy, na rozdíl od vás já se třeba nesměju lidem co krmí v parku holuby, naopak, svým způsobem cítím, že jsou (nadneseně) daleko šťastnější než vy, protože nemusí pořád něco stíhat, aby přežili...
Vaší jednoduchou optikou potom o mnichovi kdekoli ve světe, který nikdy nevycestoval, nikdy nic neudělal ani nevydělal, lze říci že je lenoch, nic neumí, není schopen atd..., ale přitom mám k němu daleko větší respekt a úctu než k vám.
Také, a to by vám už možná měl někdo vysvětlit a nemyslím to nijak špatně, na světě jsou lidé, kteří se nikdy nenaučí to co jiní ano, prostě proto, že jim to nejde a nejsou schopni, mají určité indispozice, přes které nejsou schopni se přenést ...
Vaše posty přerostli z takového toho cool postoje do huhu stylu "já to dělám nejlépe"..., přitom někdě šulíte kód v časovém presu a je jedno jestli za dvacet nebo sto tisíc... Nevyzrálost je jasně znát z toho, že se vůbec pozastavujete nad tím, že jiné dělají něco jinak než vy (lépe vs hůře vs vůbec), v tom u vás tkví kámen úrazu a degraduje rozlišovací schopnosti. Chtělo by to více nadhledu, ale to už jsme změt u tématu, o kterém je tento váš článek.

Cayman řekl(a)...

2Anonymní: Smíchy jsem málem spadl ze židle z toho vašeho "...přitom někdě šulíte kód v časovém presu". Máte pěkně zkreslené představy o tom, co dělám :-)

Vidím, že vůbec nechápete, o čem tady píšu a vaše hodnocení je velmi podujaté (asi jen z nepochopení základních myšlenek). Dával bych si pozor na některá obecná hodnocení, neboť tak sám shazujete i těch pár ostatních chytrých myšlenek, které chcete asi (mezi řádky) sdělit:

"...předně američané jsou v mnohém o dost horší"
--> V čem jsou horší? Kteří Američané? Kolik jste jich poznal? Žil jste někdy v "Americe"? Hlavně jsem vůbec nepsal o "Američanech", to je základ si uvědomit ;-)

"...putovat např. rok na lodi a sloužit americkým důchodcům považuji spíše za peklo"
--> To je přesně ono! Každý považuje "za peklo" něco úplně jiného. Nikdo vás přece nenutí to dělat, či ano? Proč to odsuzujete? Mimochodem, hrát v kapele opravdu neznamená "sloužit americkým důchodcům" ;-)

"...nemáte žádný domov, necestujete (ve smyslu objevovat nová místa, lidi,atd.)"
--> Jak to? To jsem vůbec nepochopil. Cestovat (objevovat) se dá jakákoliv země, ať bydlím, kde chci, ať dojíždím do práce nebo pracuji z domova ;-)

Já se opravdu "nesměju lidem co krmí v parku holuby", je vidět, že nechápete ani základní myšlenku článků tady, nechápete ironii, a že právě na takových příkladech poukazuji, že jsou i jiné krásy světa, že jsou mnozí i šťastnější z maličkostí, takže NEMÁ CENU honit se za penězi, za bohatství a materiálními hloupostmi, když na světě jsou důležitější věci jak peníze.

Je mi líto, že nechápete, že to je TO, o čem tady stále dokola píšu.

Vím moc dobře, že jsou lidé, co něco nezvládnou. Můžou se ale pokusit, můžou mít snahu, můžou mít cíl... třeba i "malý" cíl z pohledu druhého, ale i ten stojí za to a já obdivuji všechny takové, že si plní i své "malé" sny a cíle - třeba že udělají první krok po operaci, že se trefí lžičkou do úst, že dokážou vyslovit jednu hlásku...

To zase asi Vy nechápete a to by zase vám měl někdo vysvětlit. Nic ve zlém.

Cayman řekl(a)...

2jonatanus: Jen jsem to tak "střelil", neboť většinou lidi takto uvažují, když znají něco jen z TV nebo z novin, které nikde na světě nejsou moc objektivní, to ti řekne každý novinář, co do toho trochu vidí :-)

"...preco myslis ze zijem na Slovensku?"

Na to je jednoduchá odpověď, protože se ti tam líbí nejvíce a to je naprosto v pořádku. Píšu to tady stále dokola, že každý má dělat, co se mu líbí, žít tam, kde chce a plnit si své sny, ať jsou jakékoliv.

Také znám mnoho cizinců, co žijí u nás a je to úplně stejné, jako že plno Čechů a Slováků žije někde v zahraničí. Je na tom něco špatného? Ne, je to život každého z nás.

Anonymní řekl(a)...

potom ale nerozumiem preco ti vadila ta moja narazka na americanov, podla teba taki nesu?

je podla teba priemerny american uprimny? to ich "i love you, amazing, exciting", preafektovanost, hysteria, atd. to podla teba neni pravda?

na slovensku/v cechach ked si o tebe niekdo mysli ze si idiot, tak ti povie ze si idiot. v amerike ked si o tebe niekdo mysli ze si idiot, tak ti povie ze si amazing, povie ze ta miluje a podakuje ti za bajecny rozhovor. to neni su len moje skusenosti, to iste mi potvrdilo x ludi.

videl si americana niekde v cudzine na dovolenke? spravaju sa jak majitelia zemegule. a to co si spominal 2andre, spusta z nich europanov povazuje za neschopnych mantakov.

samozrejme niesu taki vsetci, ale typicky american je typicky american a mne su taki ludia nesympaticky.

a ine staty? ako velmi si ta vazili napriklad v saudskej arabii?

a mozem prejst stat po state, temer na kazdom najdem nieco na co (by) som si nevedel zvyknut, co mi proste vadilo. z europy by som vydrzal dlhsie mozno vo svajciarsku, ale to je tak jediny europsky stat co ma napada (a aj to asi len preto ze to je uz hodne davno co som tam bol). rozhodne ne v nakom taliansku, holandsku alebo hocikde inde..

proste nesuhlasim s nazormi typu cesko/slovensko=vsetko naprd, vsade inde=uzasne, fanstasticke, 100krat lepsie. neni to tak ani nahodou. chapem ked si to mysli niekdo kdo nikde nebol, ale minimalne u mna to funguje tak, ze cim viacej statov poznam, o to viacej si vazim to nase poondiate slovensko a slovakov. mne tu v principe nechyba nic, samozrejme co sa tyka biznisu je to naprd (maly trh), ale co ineho mi tu ma vadit? co je inde sto krat lepsie? o nicom takom neviem.

jonatanus

Anonymní řekl(a)...

Jonatanus: Vsude natrefis na blbce, vsude jsou zakony, ktere te nejak omezuji a vsude je "chleba o dvou kurkach". Ovsem jen v CR (a potazmo i na Slovensku, nebot si ty nase narody jsou v lecccem podobne) nenajdes tolik lidi, kteri jen remcaj a nadavaj na uplne vsechno. A nedej boze aby se neco zlepsilo, to pak neni na co nadavat, takze pak se zacne resit kdo si na tom zlepseni nahrabal. Nikde neni takova hustota lidi na metr ctverecni co ti zavidi uspech, protoze uspech = zlodej. A americani ze jsou afektovani? Ano, ale je jich uplne stejne procento jako afektovanych jedincu v CR. Je videt, ze jsi nikde jinde nezil (coz neber jako kritiku), protoze napr. zaradit se do bezne spolecnosti jako cizinec je v Evrope asi nejhorsi prave ve zminovanem Svycarsku a naopak o dost snadnejsi v Holandsku.
Pokud neco umis, dokazes ve svete otevrenych hranic zit kdekoliv a vsude ti bude dobre, je jen individualni zalezitosti, kde se komu libi. Ja si napriklad zvykl na kalifornske celorocni leto, ze uz bych nemenil. Ale jen o pocasi to neni, i kdyz to dela take hodne.

Cayman řekl(a)...

2jonatanus: Chápu, jak to myslíš a v zásadě souhlasím. Jen mi je ten americký způsob (znovu opakuji nepsal jsem vůbec o USA) mnohem příjemnější, alespoň nevidíš kolem samé naštvané xichty a "i love you, amazing, exciting" bereš s nadhledem.

Koho dobře znáš a s kým se kamarádíš, tak ten se k tobě chová upřímně a to platí i pro USA.

Američany hlavně nemůžeš posuzovat podle těch pár, co vidíš na dovolené nebo v TV, to je stejné jak hodnotit všechny z UK dle opilých Anglánů v Praze.

Jinak Slovensko a Slováky mám moc rád, už jsem o tom tady již někdy psal, právě pro tu upřímnost, rovnost a nebojácnost říci, co si myslí. Proto mám asi plno kamarádů ze Slovenska. A kdyby na Slovensku bylo moře, tak by to pro mě osobně byla asi jasná volba :-)

A jak je každého pohled úplně jiný?

Mně je třeba italský nebo řecký způsob života mnohem bližší, i přes ten "bordel" a zdánlivý chaos. Líbí se mi tam třeba mnohem více jak v "zamrzlém" Švýcarsku. Jak jsem už zmiňoval, člověk musí někde žít a pracovat alespoň pár měsíců, aby mohl opravdu hodnotit, neboť dovolená určitě nestačí.

Mimochodem, já nepsal "cesko/slovensko=vsetko naprd, vsade inde=uzasne", to sis doplnil sám. Psal jsem o tom, jak plno lidí odchází do ciziny a není to jen kvůli penězům ;-)

Zdenek řekl(a)...

Cayman: Vidíš, píšeš, když lidi LZE změnit. To zní, jako že už jsi to vzdal! Já jsem o dost mladší, docela nedávno jsem začal studovat VŠ (i když už jsem pracoval na střední jako programátor); a kupodivu se mi od toho posttotalitního blázince daří distancovat, snažím se na lidech kolem mě zapracovat. Možná je to mladické nadšení, ale když si všichni řeknou, že to stojí za prd a sbalí se a odjedou... Kdo tady pak zůstane? Kdo bude bojovat proti konzumu, masmediální masáži a totální zaprděnosti českých lidí?

Cayman řekl(a)...

byF: Vůbec jsem to nevzdal, stále se o to snažím alespoň kolem sebe. Však víš, kapka ke kapce... Možná i proto vznikl tento blog ;-)

Jsou ale věci, které nejdou ovlivnit, ať se snažíš, jak chceš, neboť většina tě převálcuje. Je nutné to zkusit a pak se buď uzavřít do "vnitřní emigrace", jak psal Arthur Dent nahoře nebo změnit společnost.

No a "bojovat" se dá odkudkoli na světě, když to bude stát za to :-)

Anonymní řekl(a)...

Částečně je to pravda, ale zase na druhou stranu někdo musí v té republice zůstat aby ji pomohl vytáhnout ze "sraček" a dostat na úroveň západu, když se všichni sbalí a odejdou žít do ciziny tak ten krám můžeme zavřít. Dokonce existovali a snad i ještě existují lidi kteří jsou ochotni svoji zemi bránit i s nasazením vlastního života.
Jen je zajímavé, že pro hodně těch kteří takhle odešli do zahraničí a začnou mít zdravotní potíže je najednou ta zatuchlá česká kotlina se svým bezplatným resp. levným zdravotnictvím dobrá.
Prostě můj názor je - pobyt na pár let ano to je jistě velmi přínosná věc, ale žít trvale v zahraničí bych nechtěl, naše republika byla v dřívějších dobách jednou z nejvyspělejších a já věřím, že zase jednou bude, možná se toho nedožiji, ale alespoň přiložím ruku k dílu.

Anonymní řekl(a)...

byF: Good luck! Jsem rad, ze se stale objevuji novi a novi bojovnici proti ceske zabednenosti :-) A doufam, ze z nich mladicke nadseni nevyprsi. Husakovi deti uz to vzdali ....

Anonymní řekl(a)...

Anonym: Taky jsem si myslel, ze pomuzu dostat zemi, ktera mi dala vzdelani, ze sracek.
Navic jsem ji to i slibil..... "Jako jiskra jasna, slibuji zde prede vsemi,....." :-) Byvale jiskry, pionyri a svazaci jiste pamatuji :-)
Bohuzel se mi za to ta zeme odvdecovala tim, ze se me spis snazila do tech svych sracek zatahnout. Nefungujici justice, kde soudni spory trvaji treba 10 let a nakonec bez vysledku, urednici, kteri maji veskere benefity, ale vam zavidi jakoukoliv castku na danovem priznani a podle toho se tak chovaji, neprejicnost k uspechu druheho, politicka scena, ktera pripomina spise komedii - to je jen zlomek duvodu, proc jem nad Ceskem zlomil hul a odstehoval se do zeme, kde jsem sice cizinec, ale ostatni si me dokazi vazit za to co umim.

Anonymní řekl(a)...

Jako jeden z těch "potrefených", o kterých píšeš, se musím přidat, neboť mě vytáčejí někteří ti anonymové, co nikde nebyli, ale snědli všechnu moudrost světa. Ať jim to vysvětluješ, jak chceš, tak oni nepochopí, neodpoví a stále budou vytahovat nové "argumenty".

Pro posledního Anonymního:

Milý pane, lidi nežijí nikde na světě ve společnosti, aby ji pomohli vytáhnout ze "sraček", to je pěkný omyl a argument jak za komunistů o budování státu. Copak prodavačka v obchodě, číšník nebo pekař se o něco takového snaží? To je úkolem politiků, aby se o to snažili, aby bránili zájmy lidí, tj. společnosti, podporovali morálku, zajistili, že stát funguje. V ČR? Smích.

Všichni, kteří byli ochotni "svoji zemi bránit" zmizeli po Mnichovu, další odpadli po 48 a zbytek po 68. Zbylou morálku zdevastovali komunisté a jejich přisluhovači docela spolehlivě, na což měli 40 let a projevilo se to po listopadu 89 dokonale.

A vytahovat těch pět bulvárních případů, jak se někdo z ciziny vrátil kvůli levnému zdravotnictví, může opravdu jen nějaký omezený mozeček zblblý čtením bulváru. Víte vůbec, kolik je v zahraničí úspěšných Čechů, kteří nemají potřebu jezdit k doktorovi do ČR?

Anonymní řekl(a)...

cayman:
> Koho dobře znáš a s kým se kamarádíš, tak
> ten se k tobě chová upřímně a to platí i pro
> USA.

ved prave, kamaradi sa k tebe budu chovat dobre aj na severnom pole.. ide o ten zvysok, ten si nevyberes.

a nerozumiem preco vam (viacerym) tak vadia zavistlivi, lenivi, atd. cesi/slovaci. to s nimi MUSITE prichadzat do styku?

aj keby som bol miliardar, pokial to nebudem davat vsetkym najavo (ferrari atd), jak to zistia? tazko.

mozno na dedine, ale v meste si neviem predstavit taketo problemy. stretavam sa len s tymi ludmi, s ktorymi sa stretavat chcem. ak chcem stretnut minimum cudzich ludi, idem do obchodu/atd. napr. o 11:00, ked su vsetci v robote a nikde nikdo neni. alebo som casto chodil nakupovat v noci..

pripada mi zlozitejsie zvyknut si na zivot v cudzine, jak si zariadit relativne pohodlny zivot tu. (samozrejme pokial niekdo nepotrebuje more, atd.)

jonatanus

Cayman řekl(a)...

2jonatanus: To je právě to, s těmi "závistívými a lenivými", neochotnými a hloupými lidmi, musíš přicházet do styku, ať už na úřadech, ve školách, v obchodech, v ulici, kde bydlíš, ve firmě, kde pracuješ, v podnikání mezi zákazníky. A když ještě k tomu kamarádi odcházejí...

Nejde ani tak o závist kolem, jde o životní styl a proč bych ho já měl měnit jen proto, abych nějaké lidi nepotkal (nakupování v noci atd.), to opravdu nevím.

Souhlasím plně, že pohodlný život si jde zařídit kdekoliv, kdy u nás v ČR nebo na Slovensku to je jistě mnohem jednodušší jak v cizině. Jde ale o to, co ti takový život dá, co dá lidem kolem tebe, co dá např. tvým dětem, které se s tou hloupostí kolem také musí potýkat? Také mají strčit hlavu do písku a nevšímat si těch hloupostí kolem?

Ale jak jsem již psal, nikoho nepřesvědčuji, každý má jiný pohled, každému se líbí něco jiného a má jiné priority v životě. TAK to je v pořádku a TAK to má být.

Anonymní řekl(a)...

2 JT
Jestli jsem vás nadzvedl tak se omlouvám, prostě máme na věc jiný názor, mám pár známých v zahraničí a jak je tak poslouchám tak vidím, že bordel je prostě všude, v ČR je možná větší, ale to se časem změní, než tady zmizí komunistický způsob života bude to nějakou dobu trvat a proto je potřeba aby ti shopní tady zůstali.
Co se týče toho zdravotního ošetření, to není žádný bulvár, já mám zrovna příbuzného, který celý život hledal jak za co nejméně práce dostat co nejvíc peněz, no a nakonec skončil v USA, tam sice kydá hnůj, žije v polorozbořené chatrči, která mu ani nepatří, vzal si tlustou línou nepracující američanku s harantem aby získal občanství, ale on je prostě king protože žije v Americe. No a samozřejmě jakmile má nějaké zdravotní potíže tak najednou honem jede navštívit rodinu v ČR.
Já samozřejmě fakt že lidi z IT takhle v cizině určitě nežijí, vydělají si dost, ale nadpis zněl "Nejen IT specialisté odcházejí z ČR..." tak jsem to vzal ze široka.
Přeji hezký den.
(minule jsem to odklikl nějak zbrkle tak teď už přispívám pod přezdívkou)

Anonymní řekl(a)...

suhlasim, akorat sa asi nezhodneme v jednej veci. mne tunasi ludia nepripadaju celkovo o nic viac hlupejsi, menej ochotni, atd. jak hocikde inde.

a v zahranici budes mat rovnako plny obchod o 17-18:00 jak tu, takze to mi nepomoze, nemam rad ludi celkovo, je mi jedno ci je to slovak alebo american, proste mam rad klud a pohodu, nemackat sa, nestresovat, atd..

alebo iny priklad, spravim par krokov z domu, som v restauracii, kde sedim vonku, dam si dobry obed, dobre pivo, pridem tam o 14:00 ked tam nikdo neni, uzivam si zivot, zaplatim 200 korun.

kolko zaplatis za takyto "luxus" v nyc alebo amsterdame? nedoplatis sa.

mozno mam stasie ze nemusim chodit do zamestnania, alebo rano cestovat do prace o 8:00, alebo chodit po nejakych uradoch.

bohuzial ale nemam zas tolko stastia, aby som sa v biznise nestretaval s tou americkou uprimnostou, alebo aby nebol pre nich problem ze sme slovenska firma, atd.

jonatanus

ps. keby si mal nekonecno vela penazi, kde by si zil? ja v bratislave a nemusim o tom rozmyslat ani pol sekundy.

Cayman řekl(a)...

Jasně, klídek, pohodička a ceny v hospodách jsou u nás v ČR/SR dokonalé, to musím souhlasit. O cenách v hospodách se ale snad nebavíme.

Kdybych měl "nekonecno vela penazi..." a mohl si vybrat, tak by mi v Bratislavě trochu vadil ten pohled na paneláky, který mi vadi tedy od malička v každém městě ;-)

Jinak, jestli někomu v US vadí, že jste slovenská firma, jaký je problém si tam zaregistrovat US firmu (stačí adresa, telefon, účet), která bude za vás vystupovat a vše se bude dělat ze Slovenska? Dělá to tak plno firem z Evropy, ale i z Činy nebo z Indie.

Anonymní řekl(a)...

to uz sme dost OT (mozno na iny clanok), ale neni to take jednoduche. aj teraz si na stranku mozem napisat ze mame pobocky v kazdom state, vratane severneho polu. problem je ze tieto veci sa nedaju riesit po mejloch/telefone, ale treba sa aj stretnut, takze potrebujeme nejaky office. a v tom office musi niekdo aj sedet.

a ono to tvarenie sa ze si americka firma a pritom si kdesi z prdele skor ci neskor aj tak vide najavo, co moze byt v konecnom dosledku este horsie, jak ked rovno povies ze si z europy.

jonatanus

Anonymní řekl(a)...

Nemyslel jsem to jako hraní si, že jste "americka firma", ale jako první krok. Další kroky, logicky, musí následovat, třeba že tam bude někdo sedět a vyřizovat zakázky. Dělá to tak plno firem od MS, IBM, SUN, Oracle,... pomocí svých outsourcing centers.

Ale to je OT a asi někdy na extra článek :-)

Anonymní řekl(a)...

Z CR jsem se rozloucil a doufam, ze jinak nez na navstevu se tam uz nevratim. Hlavnim duvodem meho odchodu byli cesti urednici, ne zakony, vlada, lide, ale ti nejnizsi uredni blbi, jejiz civotnim poslanim, je vyvysovat se nad ostatni a za kazdou cenu jim zneprijemnovat zivot. Ja ziju rad s hlavou nesklonenou a v CR to opravdu neslo. Jasne blbce najdes vsude a pravni prostredi je v mnoha zemich horsi nez v CR, ale vsude se jde nakonec normalne lidsky domluvit jako alespon formalne rovnoceni partneri. V CR je toto nemozne.

Anonymní řekl(a)...

Caymane, hádžeš hrach na stenu. Niektorí ľudia nedokážu nikdy pochopiť že žiť sa dá aj tak že robím čo ma baví, dostávam za to peniaze, žijem ako chcem žiť a kde chcem žiť.

Anonymní řekl(a)...

Petr: Cesti urednici jsou kapitola sama o sobe, me stvali denne, takze i oni byli duvodem, ze do CR jezdim jen na navstevu. Btw. nemit tam rodinu, tak i na navstevu bych uz asi jezdil jinam.

Anonymní řekl(a)...

Já bych se na tu otázku pokusil odpovědět taky :-)Na vejšce jsem ještě docela věřil, že bych někam vycestoval, že bych si našel práci v zahraničí (ale v oboru = IT), naučil se perfektně cizí řeč a přivezl i nějaký peníze, jenže nakonec je všecko jinak. Teď už mě to do světa takhle neláká, láká mě to tam jen jako turistu, ale do budoucna nevidím. Ono leccos z mentality člověk pozná i v takové práci v ČR (mezinárodní firmy, mezinárodní týmy z celýho světa). Osud prostě člověka překvapí a stačí, aby potkal někoho na kom mu záleží a je vše jinak. Další věc, která mě vůbec do ciziny neláká je to, že nejsem ten typ, co mu stačí manželka, děcka a pokec s kolegama v práci. Mám rád společnost a doma ji mám, aŤ to jsou známí, spolužáci, kamarádi z dětství, to tu mám, a jinde bych zcela určitě nenašel. Samozřejmě i jinde bych se seznámil třeba s fajn lidma, ale už je to o něčem jiným. Mám i vztah ke kraji, kde jsem se narodil, čili další důvod proč nežít v cizině. Co mě zde v diskusi zaráží je to remcání nad Čechama blbcema, jak oni neustále nadávají na něco, neučí se atd. ale přitom jen v této diskusi se jich hned několik takových projevilo a bulí tady nad nějakým pitomým ouředníčkem apod. a že kvuli tomu jsou radši v cizině. Na to mají samozřejmě právo, ale to by pak mohl emigrovat každý žejo. Člověk se musí s blbcema umět vypořádat a ne kvuli nim emigrovat. No a zase tak špatně se tu nemáme. Na co dneska spousta lidí zapomíná a je to pro ně v podstatě slovo neznámé je pojem vlastenectví. Ani autor se tím vůbec v článku nezabýval a ani nikdo v diskusi. Tady se nadává na konzumní českou společnost, ale konzumenty jsou i ti, kteří si to o sobě vůbec nemyslí. Dneska jen každej kouká na svoje pohodlí a spekuluje, kde mu bude nejlíp, když to bude v karibiku(nebrat osobně), tak hurá do karibiku atd. :-) Jasně, že to právo nikomu neupírám, ale já vyznávám i pohled vycházející z historie, historických událostí, kdy se platilo krví za to, abych si já teď mohl sedět na zadku před kompem a mluvit česky a mít se relativně dobře (= sakra dobře v celosvětovým měřítku). Takže to je pro mě další důvod, proč bejt Čech žijící v Česku.

Cayman řekl(a)...

Paolo, skvěle napsané, díky za ten komentář. Přesně, jak píšeš, stačí potkat někoho a všechno je jinak.

K těm spolužákům a kamarádům z dětství bych jen uvedl, že také to byli oni, kdo mě držel doma, ale najednou byli všichni pryč a zůstali 2-3 ze všech asi 20, co jsem měl kolem sebe. Navíc, jak lidi zakládají rodiny, stěhují se, staví baráky, rodí děti, tak nějak už ani nikdo neměl čas. A to mě přesvědčilo, že záleží pak na jiných věcech jak na nějakém "místě".

Vztah ke kraji mám také a rád se na známá místa vracím a možná si jich vážím mnohem více, když jsem je nějaký čas neviděl.

A k tomu tvému:

"Člověk se musí s blbcema umět vypořádat a ne kvuli nim emigrovat." - To "musí" mi tam moc nesedí, neboť proč by někdo "musel" tolerovat blce? Když lidi prchali po 68. taky bys jim to radil?

Právě to ztracené "vlastenectví", co vidím kolem mě neskutečně štve a nevidím důvod, proč žít vedle lidí, kteří ani nemají tucha co to je.

Anonymní řekl(a)...

Paolo: Hezky napsano a v zasade je to i tak jak pises. Ovsem Caymanova reakce je taky pravdiva.
Jak jsem psal nekde vyse o tvrzeni jednoho meho kamarada, tak do cca. 25 let je to super byt tam, kde clovek vyrusta, kde ma kamarady a zazemi. Jenze pak se ti kamaradi zacnou usazovat s manzelkama, stehovat se, venovat se businessu nebo rodinam. Ty zacnes delat to same. Paradoxne pak z ciziny jsi v kontaktu s rodinou a kamarady vice, nez jsi byl, kdyz jsi se odstehoval jen o 50km dal.
Jednou za rok, dva, tri prijedes do CR a tam se ti opet hrozne libi, protoze zaparis s kamaradam na srazu tridy, uvidis rodinu a vsechny vdalene i nevzdalene pribuzne, koukas na vsechny ty nove domy, ulice, nakupni centra :-) No proste parada.
No a pak si chces dat na Staromaku pivo za penize vetsi nez v Tokijskym luxusnim hotelu a cisnik ti odsekava jen proto ze mluvis cesky a jeste te chce natahnout na celkovym uctu. A ouvej, kdyz si chces dojit na urad neco vyridit, nejdriv dostanes pojeb, proc jdes tak pozde, prestoze zaviraj az za pul hodiny, pak druhej pojeb za to, proc otravujes cesky urady, kdyz zijes v cizine. Vetsinou si ten uredni/urednice okamzite odpovi zpusobem, ze holt sis myslel, ze jinde je to lepsi a nemusi se tam tolik makat. Pak staci par nenavistnejch pohledu od sousedu, ktery nemuzou rozdejchat, ze ses nevratil jako looser a bezdomovec, ale naopak evidentne se mas dobre a na kazdyho se usmivas (tak jak to obvykle treba tam, kde ziju ja). No a v tom momente vymazes z mozku tu malinkou myslenku, ktera se ti tam vzdy pri navratu do rodne zeme vynori a zacnes se opet tesit do zeme, ktera ti dala druhy domov.
A jeste poznamka k vlastenectvi. Budu velice rad patriot a branit svuj domov. Ovsem chci budovat zemi, ve ktere se citim dobre a ktera celkove funguje. Od padu komunismu jsem to vydrzel budovat dost dlouho a veril, ze Cesko bude opet zemi, na kterou budu hrdy. Ovsem kdyz se kouknu ted, pomalu 20 let od revoluce, jak ta zeme (ne)funguje, tak mi z toho je spatne. A zemi delaji lide, kteri v ni ziji, to mi nevymluvis.

Anonymní řekl(a)...

Ja som sa po 6 rokoch v zahranici vratil zit spat do Bratislavy a behom 6 mesiacov mam pocit, ze to nedam. Tak skazenu moralku len tak lahko clovek nezazije. Je pravda, ze je mi tu dobre, lebo som tu vyrastal a mam proste BA rad, ale ty ludia to je psychicky teror.
Fakt sa bojim vobec odhadovat kolko desatroci bude trvat, nez sa moralka tychto ludi zmeni. :-(

Cayman řekl(a)...

Zajímavé, přitom Slováci dle mého na tom jsou mnohem lépe jak Češi, díky té upřímnosti, nebojácnosti říci svůj názor a díky mnohem větší otevřenosti.

Navíc, našlápnuto mají velmi slušně, viz Euro od ledna a prý i bezvízový styk s USA do konce roku. Jsem zvědav, jak to Slovensko pěkně natře ČR, kde si politici stále jen hrají na domácí písečku.

Každopádně, logicky se nabízí někdy příště příspěvek - Proč se Češi a Slováci vrací z ciziny domů ;-)

Anonymní řekl(a)...

Pánové něco na tom asi bude, mně zase tolik není, takže ještě mi to tak nepřijde. Chápu, že s věkem se názory mění :-) Jinak na 68. rok by se ty moje komentáře jistě nevztahovaly. Nesvoboda a stíhání za politické přesvědčení je pro mě dost pádný důvod k emigraci - pamatuju se jak jsem jako studentík šel na jeden pohovor a zabrousil do ulice Politických vězňů a najednou se předemnou vynořila komunistická centrála... dobrej fór a další důkaz český morálky. Myslel jsem spíš ale tu dnešní dobu, která je však dost poznamenaná právě tím komunismem. Za spoustu těch dnešních nešvarů si však můžeme hlavně sami a to svým kolektivním jednáním, to že se nešvary tolerují, že je přecházíme, nevěnujeme jim tolik pozornosti. Dneska pořád chtějí jen všichni hrabat a proto můžou existovat a hrabat i předražený podniky s nevlídnou obsluhou atd. Dneska může politik naslibovat hory doly, zítra obrátí o 180 stupňu a Češi nad tím mávnou rukou, ponadávaj, ale jede se dál, toleruje se to. Nedávno jsem četl úvahu v novinách i nad tím, proč je u nás spousta věci dražší, než v Německu, prý Češi se ještě nenaučili vážit si peněz a o tom to je. Lidi jsou ochotní ty ceny platit a proto jsou takový jaký jsou. Pokud člověk bere osud do vlastních rukou, tak se v Čechách dá žít solidně a relativně šťastně.

Anonymní řekl(a)...

Citat: "I decided to take another opportunity in my carrier, since I did not see much of a future for my (relatively high-cost) position..."

Nejak jsem nepochopil, proc by Vam Vasi cesti znami a kamaradi psali anglicky?

Jak se rika, "sousedovic trava se zda vzdy zelenejsi". Bydlim uz pres 3 roky v UK a musim rict, ze mi to hlavne pomohlo prehodnotit nektere nazory, ktere my Cesi na sebe mame. Presne jak je to popsano v clanku, kazdy si mysli, jaky je v Cesku bordel, jak nic nefunguje, zavist a podvodnici vsude kam se podivas, nemozni politici a ze to by se na zapad od nasich hranic stat nemohlo. Jak hruby omyl! V UK je to naprosto to same.

Prestal jsem cist noviny a zajimat se o politicke deni, protoze mi stacil rok, abych byl totalne znechucen a zbaven iluzi o motivech a kompetenci politiku.

Cesi si o sobe mysli, ze jsou mystri v podvodech a ruznych tunelech... V porovnani s tim co jsem videl tady, jsme pouzi amateri.

Zavistivi lide u nas? Kdyz tady v UK zacali padat ceny nemovitosti, tak se lide neradovali, ze se konecne dostanou na onen povestny "property ladder", ale ze konecne zbankrotuji vsichni ti spekulanti co si nahrabali investovanim do nemovitosti...

Zaver je, ze prumerny Cech je velmi podobny prumernemu Britovi se vsemi klady a zapory co k tomu patri.

Podle me je to hlavne zasluha medii, ktera se snazi ukazat, jaky je doma bordel a ze to by se jinde stat nemohlo. Proto si pak kady mysli, ze za plotem musi byt raj.

Anonymní řekl(a)...

Když má někdo mezi kamarády cizince i Čechy - Slováky, tak je běžné psát hromadná oznámení všem v AJ. proto běžně píšou kamarádi anglicky, neboť se předpokládá, že dnes skoro každý umí.

Jinak, "Vám" - klidně mi tykejte, jsme si všichni rovni - na Webu i v životě, tak jaképak copak :-)

Plně souhlasím s tím "...prumerny Cech je velmi podobny prumernemu Britovi se vsemi klady a zapory".

Zrovna se chystám napsat o té "průměrnosti", mám to v Draftu, tak snad do večera to publikuji.

Anonymní řekl(a)...

Tohle je starší článek, ale taky možná důvod, proč někdo odchází: Vážený státe!
http://neviditelnypes.lidovky.cz/dopis-vazeny-state-0al-/p_zabava.asp?c=A070524_215613_p_zabava_wag

Omlouvám se, jestli to už znáte:D
Miro

Anonymní řekl(a)...

To dneska sedi "nejen" IT specialisté odcházejí do ciziny dle aktualniho rceni:

"Do kazdeho kanadskeho domku
jednu pilnou ceskou Romku!"

Sry, ze ti to tady zapleveluji ;)

Okomentovat