Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Dárky, co se nedají koupit aneb vhodný čas začít objednávat v eShopech

Každý rok si říkám, že vánoční dárky musím nachystat trochu dříve a nebudu začínat obcházet obchody 20. prosince nebo vyrážet někam 24. ráno. Nejde o to, že bych potřebovat sehnat nějaké velké dárky, je ale potřeba mít nějaký čas na vymyšlení a pak také, aby vůbec někde měli to mé "vymyšlené".

Řekl jsem si tedy, že dnes se na to duševně připravím a přes víkend alespoň něco vymyslím ;-)

Loni jsem napsal malé zamyšlení - Kupujte si dárky po celý rok (a nedávejte si ponožky), kdy jsem zmínil, že není potřeba si dávat nějaké extra dárky zrovna na vánoce, ale že je mnohem rozumnější dělat radost všem okolo v průběhu roku. Nějaké maličkosti je ale nutno koupit už kvůli všem příbuzným, kteří uvažují stále trochu stereotypně.


Dárky, co se nedají koupit a co potěší ty, kteří mají všechno?

Co ale koupit někomu, kdo má (skoro) všechno a nic nepotřebuje? To řeším skoro každý rok a nikdy nevím. Nepomůže moc ani vyhledání fráze "tipy na vánoční dárky" v Google, neboť je to všude skoro to samé. Snad až na ty "dárky z vesmíru" nebo "pozemky na Měsíci", což je tedy neskutečná ptákovina.

John uveřejnil nedávno nějaké tipy na vánoční dárky, kdyby chtěl někdo objednávat pohodlně z USA, kdy asi není nutné zdůrazňovat, co všechno a o kolik je v US levnější. Z těch tipů tam ale moc nevím, snad jen ten poslední "Nothing $0.00", což mi připomíná kdysi dávno knižní bestseller "Nothing", což byla tlustá kniha s čistými listy ;-)

Nic to nemění na tom, že je vhodný čas začít objednávat v eShopech, ať už u nás nebo v USA, kdy se tak vyhneme předvánočním stresům a davům všude možně.


Přeji tedy dobré přemýšlení a hodně inspirace :-)

12 comments :

woko řekl(a)...

Jenže pak se učekáš na poště :/

Anonymní řekl(a)...

Na objednávku z USA je IMHO pozdě. Už jen z ČR.

Anonymní řekl(a)...

Pozdě není, z US i HK mám zatím zhruba 10d delivery a ještě příští týden pár věcí objednám.

Anonymní řekl(a)...

S letošní finanční krizí budou tyto Vánoce pro dost lidí opravdu o tom "NOTHING".

Anonymní řekl(a)...

Dobra kniha se hodi i tem co uz vsechno maji, aneb vsichni jeste nejsou tak secteli jak by chteli :)

Anonymní řekl(a)...

Řekl bych, že u nás má plno lidí ještě peněz dost (kromě bývalých zaměstnanců zavřených skláren, textilek, Solo Lipník, Siemensu, či Škodovky). Takže něco lidi ještě nakoupí za své nebo za půjčené a to "NOTHING" se nebude moc objevovat ;-)

Souhlasím, dobrá kniha je každopádně jeden z nejlepších dárků i pro toho, co má skoro všechno.

Anonymní řekl(a)...

Já jsem taky jeden z těch, který dárky vždycky honil na poslední chvíli. Tentokrát to ale vypadá, že se vše stihne o něco dříve. Někdy min. týden jsem si totiž vyhradil nějaký čas na přemýšlení, co komu koupit. Sepsal jsem si, co koho zajímá, jaké má záliby. A už se něco rýsuje a dokonce jdu už objednávat:).

Jinak vždycky jsem se snažil koupit něco praktického, ale zjišťuji, že radost udělá i nějaká blbůstka. Prostě nekupovat jen to, co člověka zajímá, čím je obklopen pořád (třepa malířovi nekupovat nové štětce apod.). Nejvíc mě láká koupit něco, co člověk nechce říkat že to chce, ale při tom by si přál to dostat (já jsem totiž v takové situaci také. Nebo „také“ tam nepatří..?). K tomu je ale zapotřebí umět naslouchat a chytit třeba jen takový nepatrný podvědomý signál, který napoví, co potěšujícího/ překvapujícího dotyčnému koupit. Škoda jen, že si na to pozorné naslouchání nejčastěji vzpomenu těsně před Vánocemi…

Endorfin

Anonymní řekl(a)...

Predčasom som čítal že jeden týpek čo má strašne veľa peňazí, hovoria im tu žraloci, tak tento týpek pre svoju manželku ako darček natočil videoklip. S pomocou profesionálneho choreografa zatancoval vo videoklipe. To je super darček. Také si dávajú len tí čo už nemajú čo kúpiť.

Anonymní řekl(a)...

... a pak přišly jedny Vánoce, kdy jsme si řekli, že si dárky dávat nebudeme AŽ 24.12. Čili dárky si dáváme v průběhu celýho roku, maximálně řekneme: "To máš k svátku", "to máš k narozkám", "tohle je náš dárek k vánocům" a tak. No a Vánoce pak strávíme procházkama, posezením, zajdeme někam na jídlo, sejdeme se s rodinou, jedem na výlet (pokud tedy zrovna NUTNĚ neprogramuju).Doporučuju. Sníží to rodinné frustrace a osvobodí člověka od předvánočních nákupů.

Anonymní řekl(a)...

2deep: Ten videoklip je dobrý dárek a nemusí ho točit ani žádný "žralok", stačí, že někdo umí tancovat. Mé taneční pohyby by asi vypadali jako (ne)povedený vtip :-))

Jednou jsem vyrobil pro někoho osobní Web stránku s fotogalerií ze starých fotek a "family tree" k tomu, což mělo docela úspěch.

Nejlepším dárkem je ale ten klid a pohoda, jak píše Arthur. Tak by to mělo normálně vypadal a já doufám, že k tomu všichni pomalu směřujeme.

Anonymní řekl(a)...

Caymane, cekal jsem podle nadpisu tezkou filozofii a dokonce jsem si k tomu i uvaril caj a ono je to jen takove kratke zamysleni... :)

Jinak fotka opicaka mi vnukla myslenku, ze pokud ma nekdo rad zvirata a "vsecko uz ma", tak proc jeho jmenem nezasponzorovat nejake zvire v zoo a dat mu jen v obalce fotku, kde je vyfocene v zoo to jeho jmeno na plaketce. Me osobne by neco takoveho treba potesilo, prestoze bych z materialniho hlediska v podstate dostal ono "nothing". :)

Anonymní řekl(a)...

2Daniel: Docela dobrý nápad, děti už ze svého kapesného pár zvířátek sponzorují a musím říci, že je to velmi výchovné. Více se zajímají o ten vybraný druh i obecně o přírodní život. "Nutí" tě to taky častěji navštěvovat ZOO s rodinou a sledovat to adoptované zvířato.

U dárků někomu mi to ale připadne trochu jako danajský dar, neboť sponzorství je na rok a pak "obdarovanému" přijde složenka a výzva na zaplacení 1000,- na další období.

Jo a omlouvám se za málo filozofie (na dané téma bude určitě koncem roku). U kratších příspěvků se ale zase najde více doplnění v komentářích :-)

Okomentovat