Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak nakupovat v USA a jak využít nízkého kurzu dolaru

Čeští exportéří výrobků a služeb do USA pláčou nad stále slábnoucím kurzem amerického dolaru (USD), což ale nahrává každému, kdo něco z USA dováží a každý nákup v USA je den za dnem výhodnější.

Nákup a dovoz z USA se vyplatí každému i když se do ceny musí také započítat poštovné z USA do ČR, DPH, příp. clo, ale při porovnání cen skoro všeho v USA se úspora 50-70% i při nákladech při dovozu vyplatí. Navíc, v době Internetu není žádný problém nakupovat v USA přímo z ČR, platit kartou nebo přes PayPal a levné zboží si nechat zasílat do ČR buď přímo z amerického e-Shopu nebo je možno využít nějakou zásilkovou službu.


Jak to vypadá, když "vyvážím" IT služby do USA?

Kurz dolaru (USD)Hodně nářků nad nízkým kurzem USD je slyšet ze strany mnoha webmasterů, kteří mají na Webu Google Adsense reklamní systém a jsou oceňováni v dolarech.

Adsense snad ale nikoho neživí na full-time, takže se jen snížily ty měsíční přivýdělky na stravné. Když se ale někdo zabývá vývojem software nebo poskytováním IT služeb pro US firmy, tak jeho příjem je přímo závislý na kurzu dolaru.

Kurz dolaru byl před pár lety cca 40,- Kč a za chvíli bude 16,- Kč, tak to asi něco vypovídá o trendu, viz např. ukázkový příklad:

- v r. 2003 nafakturovaných 100 hodin á $60 USD, celkem příjem $6.000 USD, tj. 240.000 Kč

- v r. 2008 za 100 hodin á $60 USD, příjem je stejný $6.000 USD, ale díky kurzu jen 96.000 Kč

Vůbec se nedivím, že vývojáři z ČR preferují zákazníky z euro zóny, či z UK, kdy přeci jen Euro nebo britská Libra mají mírně stabilnější hodnotu. Nemluvě o tom, že díky outsourcingu v USA se většina práce přesouvá do Indie, Číny a jiných low-cost oblastí, což ještě více přispívá ke snižujícímu kurzu dolaru.

Je zákonité, že země (USA), která toho moc nevyrábí, tak nemůže mít silnou měnu, neboť ty zelené papírky pak nejsou kryté žádnou prací (zlatem už vůbec ne) a americký obchodní deficit ukazuje kdysi nejsilnější ekonomiku zjednodušeně jen jako přesouvače krabic z Číny ke spotřebiteli v USA.


Jak nakupovat v USA a jak dovážet zboží?

Znáte někdo nějakou věc (kromě alkoholu a cigaret), která by nebyla v USA levnější jak v ČR? Např. jen taková hloupost jako poslední DVD Amy Whinehouse, které se v ČR prodává za 495,- Kč, tak v US jsem viděl asi za 160,- Kč. Ani nemluvě o veškeré technice jako jsou videokamery, fotoaparáty, MP3 přehrávače, USB disky, Flash cards, sportovní potřeby, oblečení, obuv,...

Proč tedy nevyužít nějaké zasilatelské služby z USA a nekoupit si to přímo ve vybraném americkém obchodě?

Byl jsem totiž včera v officu a zrovna se tam kdosi chlubil, že si koupil v USA přes Internet nějaké sportovní boty, které ho stály asi půlku toho, co by zaplatil v ČR a to si to nechal poslat přímo z toho eshopu.

Nadhodil jsem tedy na úvod, jestli by nebylo lepší využít služeb jako je např. Zásilková služba, která umožní i nakupovat zboží online ve všech amerických obchodech, které nezasílají zboží mimo území Spojených států. Zboží si můžete nechat poslat do inteligentní poštovní schránky a tu si nechat kdykoliv přeposlat do ČR, kdy služba nabízí i zprostředkování plateb přes účet v ČR.


ZasilkovaSluzba.com
- Zásilková služba, poštovní schránka v USA, zboží z aukce eBay i odjinud, zprostředkování plateb

Nákup v USA, dovoz z USA - Zasilkova Sluzba do ČR

Za mírný poplatek $9.90 měsíčně (slevy při delším pronájmu) je tak možno získat adresu v USA, kam je možno směřovat veškeré nákupy v e-shopech v USA, kdy zaslání každé zásilky leteckou poštou do ČR je od $18 USD dle typu a velikosti zásilky.

Všichni začali najednou hledat po Webu, co vychází v USA levněji, padal nápad za nápadem, co všechno by šlo nakupovat a dovážet do ČR, jak by se šlo domluvit s kamarády na společném nákupu více věcí, aby se využila schránka a společné poslání jednou zásilkou do ČR.


Shipito.cz
- Zasílání zboží z USA, nákup v USA, zboží a balíky levně z Ameriky, adresa v USA

Zmínil jsem se pak i o nové službě Shipito.cz, která nabízí také možnost posílání zboží z USA do ČR pro české zákazníky, kdy je možno nakoupit v libovolném obchodě v USA, zboží si nechat zaslat na své jméno a na adresu firmy v Kalifornii. Při hmotnosti balíku do 15 pounds (cca 6.8 kg) bude kompletní služba stát jednorázově pouze $8.50 USD plus poštovné do ČR dle platného ceníku a velikosti zásilky.

Nákup v USA, dovoz z USA - Shipito.cz

Shipito nabízí navíc i affiliate program, tj. provizi za doporučení nových zákazníků ve výši 10% z poplatku za přeposílací služby (bez poštovného), což může generovat slušnou provizi (opakovaně) při každém dalším nákupu daného zákazníka.


Řekni mi, co chceš koupit a já ti to prodám!

Jak je vidět, je plno způsobů, jak podnikat, kdo tedy chce něco prodávat, tak proč nevyužít nízkého kurzu dolaru a nedovážet nějaké zboží z USA na prodej v ČR? S využitím některé z výše uvedených zásilkových služeb je to docela jednoduché. Stačí jen přijít na to, po čem ženy a muži v ČR touží, nabídnout to na trhu za nižší ceny nebo s nějakou přidanou hodnotou.

Je potřeba si jen dát pozor na výši celních poplatků, zajistit v ČR servis, české návody, neboť standardně u nás platí 2 roky záruky. Je důležité ale nejprve zvážit, vzhledem ke konkurenci na trhu, jaký sortiment by bylo výhodné prodávat a v jakém objemu. To je to zásadní, co rozhoduje ;-)

Viz pokračování - Jak nakupovat v USA, jak dovážet zboží...

9 comments :

dejv řekl(a)...

ad stabilni libra:
Ja ti Caymane moc nevim, kdyz jsem pred dvema a neco roku odjizdel do UK, tak jsem kupoval libri za neco okolo 46Kc. Pred rokem, kdyz jsem tam jel na dovolenou, tak jsem daval 42Kc, dneska stoji 32,5Kc a stale vyrazne klesa.

Cayman řekl(a)...

Jj, to nebylo moc přesné, taky mě ta klesající libra pěkně štve, neboť mám v ní termínovaný vklad.

Ale pořád je na tom trochu lépe jak dolar, tak jsem zvědav, třeba by se to mohlo otočit, až Indie bude zase patřit do britského impéria :-)

dejv řekl(a)...

Jeste k memu postu: fuj hnusny preklep, samozrejme tam nema byt "i", ale "u" a narozdil od jinych kombinaci znaku tohle vypada jako bych neumel cesky.

Cayman: ja uz jsem vsechny librove zasoby prevedl na eura ci koruny. Co tak slysim od lidi z UK, tak bude jeste hur.

A rekl bych ze je na tom stejne jak dolar. USD pred par lety za 35, libra za neco kolem 60 a ted je to u obou polovina.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, diky za clanek, presne ted si kamos chce taky koupit nejake sportovni veci v USA, hned mu o tom reknu. Zdravi Bob

Anonymní řekl(a)...

Ano, kurz dolaru náhrává dovozu.Právě prohlížím fotoaparáty. Nevíte někdo,jak je to se clem?

Anonymní řekl(a)...

Na clo se musíš zavolat na celnici, je to kus od kusu a záleží na celkové ceně. Něco do určité hodnoty je bez cla, ale nevím, jaké jsou aktuální sazby. Kromě cla se pak ještě platí DPH, tak pozor na to.

Nejlepší je mít někoho, kdo ti to přiveze osobně.

Cayman řekl(a)...

Přesně, jak píše Vic, clo a DPH na zboží z USA je potřeba si předem zjistit na celnici. Možná bych ještě doplnil ke zvážení všem, co chtějí tak levně nakupovat v USA, aby si uvědomili, že základ je servis a možnost reklamace.

Co mi pomůže, že něco koupím o pár tisícovek levněji, když v případě poruchy, která může nastat hned po rozbalení balíčku, budu muset zásilku reklamovat?

Ono něco levně koupit ještě neznamená danou věc 2-3 roky (v záruce) bez problémů používat.

Anonymní řekl(a)...

ono to je s tim dolarem a jeho cenou trosku jinak nez uvadite

viz:
Mzdu jedině ve zlatě
www.mzda.blogspot.com/2007/10/mzdu-jedine-ve-zlate.html
posledni odstavec

Další kolaps amerického a světového socialismu.
www.mzda.blogspot.com/2008/10/kolaps-americkeho-svetoveho-socialismu.html

Unknown řekl(a)...

Po peti letech uvazuji o navratu do Ceska a myslim ze si s sebou privezu cely kontejner s celym vybavenim baraku. Pocitac a fotoaparat urcite taky. Auto asi ne. Vlasta

Okomentovat