Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Co ovlivňuje náš pohled na svět a na hodnoty kolem

Follow your dreams!Každého ovlivňuje něco jiného a každá situace nás ovlivňuje nějak jinak. Záleží jen na naší emoční inteligenci, výchově v rodině a úhlu pohledu. Vzdělání náš pohled ovlivňuje jen částečně, podobně jako peníze nebo matematické myšlení ;-)

Jsou situace, které s někým zatřepou a konečně otevřou oči, kdy někomu stačí ztratit přítele, zažít odchod někoho do "věčných lovišť" a jet třeba tramvají na konečnou stanici. Někomu ale nepomůže vůbec nic, neboť tupé nátury nejsou schopné reagovat ani na sebemenší podněty z okolí a nikdy nepochopí, co se kolem nich děje.


Rozum a cit, stačí umět a chtít?

Ano, stačí umět naslouchat a pochopit, cítit a vnímat, povznést se nad ty přízemní hodnoty typu peníze a co si všechno může někdo koupit. Komu pomůžou peníze, když ho odveze záchranka? Kolik si toho koupí někdo, když mu vypoví "službu" srdce? Kdo nebo co nám pomůže při diagnostice nevyléčitelné choroby?

"Dělej, co cítíš! Dělej, co tě baví!"

Hodně lidí se mě ptá, kdy jsem pochopil hodnotu času a začal si vážit každé minuty na světě. Mnoho kamarádů i známých se stále podivuje nad tím, co dělám a jak to dělám. Proč nechodím "skákat jako Čech" na tupý fotbal nebo hokej, proč mě nezajímají "selebrity", proč trochu přemýšlím nad hodnotou času. Odpovídám sice na podobné otázky, snažím se vysvětlit a přiblížit můj přístup, ale málokdo chápe.

Nedivím se, taky jsem "pařil" každý den, utrácel peníze s kamarády, platil za známé i neznámé, tzv. užíval si života a peněz, na kterých mi vůbec nezáleželo. Kdysi před lety jsem ale pochopil, že na světě jsme každý z nějakého důvodu, jen nám chvíli trvá, než na to přijdeme.

"It is my personal belief that we each have a sacred duty to find what works in the world in what ever arena we are familiar and then pass that information as straight as we can for the benefit of others."


Day after day...

Osoba, která vám rozumí, na kterou myslíte a kvůli které jste schopni změnit svůj život. Dítě, které vidíte přicházet na svět a které reaguje na váš hlas, obejme váš prst a hledá záchranu, pomoc a ochranu.

Pomohly mi někdy peníze, když se dítě dusilo a já nevěděl, co s ním? Ne, pomohl soused doktor. Pomohly peníze někomu blízkému, koho čekala náročná operace srdce? Co říci někomu, komu diagnostikovali nemoc ve fázi, kdy se už nedá lečit?

Je to drsné, ale musím objektivně poznamenat, že můj život zásadně poznamenaly ztráty a odchody, životní zlomy, starosti o děti, radosti z jejich úspěchů a radosti z úspěchů lidí kolem mě.

Mé úspěchy? Mé peníze? Mé znalosti? Kdysi dávno mě něco takového možná zajímalo, ale "Day after day" život posuzuji stále více jen dle úspěchů a radosti lidí kolem sebe. Musím říci, že není lepší pocit jak ten, že někomu pomůžete, že někdo má radost z vašeho dárku, někoho pochválíte nebo alespoň oceníte jeho snahu a nasazení.

O to více možná vnímáte, jak někdo plýtvá časem, který se zdá být tak nekonečný...


- Fool On The Hill:



11 comments :

Anonymní řekl(a)...

Těžko něco říkat k takto uzavřenému postu...
"Dělej, co cítíš! Dělej, co tě baví!" - jenže právě ty zlomové okamžiky v životě zásadně mění to, co cítíme a co nás baví. A největším tlakem působí ony změny, ne objektivní stav - proto čas hojí, zvykáme si na změny. "Dělat, co cítím" je potom alchymie, protože vše se mění, my také... musíme pořad hledat nové, jinak skončíme v blázinci a budeme tahat kačenu na provázku;)

George řekl(a)...

Záleží na osobnosti člověka až potom na zkušenosti a vzdělání. Genetický otisk je nutný.

Více na AmicusWebSite a souvisejících stránkách.

Přítel Blogger

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Caymane,tvůj blog mě po téměř roce čtení přinutil k tomu vytvořit si vlastní. Dost dlouho jsem si hledal výmluvy - není čas, není chuť a přitom to bylo to, "co by mě bavilo" :-)
Tak, jak jsem v mnoha věcech s tebou nesouhlasil, tak dnes se musím pouze podepsat. Bohužel mám někdy pocit, že lidstvo samo svou podstatou, svým chováním, tím, jaké si volí zástupce, jak se vzájemně ničí, jde přesně proti podobnému ideálu.
Jak jsem popsal ve svém článku o zkušenostech s nadnárodními manažery, stali se z mnohých z nás pouze ti "montérkáři" (a tím mám samozřejmě na mysli jakoukoliv uniformu, včetně obleku od Hugo Bosse), kteří jsou pouhými nástroji vývoje a mnozí ani neumí najít v sob sílu se vzepřít.
Přitom to dle Tvého popisu vypadá tak, jako že stačí jen chtít. Bohužel, kdyby to tak byla pravda...
Nicméně máš obrovskou pravdu s těma kreditkama a bolavým srdcem...jenže to většina z nás pochopí až v té sanitce. Chtěl bych popřát všem, aby našli tu sílu svůj osud a život změnit tak, jak píšeš.

Anonymní řekl(a)...

2Bipperman: Někdy je dobré se nad to jen povznést, neboť jsou věci mimo naši kontrolu. Jinak, máš zajímavý blog s mnoha chytrými postřehy. Hodně čtenářů by mohl asi zajímat ten Tvůj cyklus o GTD a Time Managementu.

Anonymní řekl(a)...

2MH: Máš pravdu, okamžiky, co zažíváme nás stále ovlivňují, ať už přímo nebo nepřímo. Proto je tak nutné chránit si podvědomí a dávat bacha, ať nás něco neovlivňuje negativně. Ano, "alchymie" je pěkné označení :-)

Anonymní řekl(a)...

2Cayman: Díky za povzbuzující pochvalu. Od tebe si jí vážně vážím.

Anonymní řekl(a)...

ahoj Caymane,
i kdyz se v tve oblasti vubec nepohybuju, tvuj blog ctu moc rada. Tve postrehy jsou mi moc blizke a dokazes je dobre a hezky vyjadrit.
Chci jen rici, ze me tesi, ze nekdo, kdo je uspesny, je schopen skromnosti a takovych postrehu. Proste kdyz jsem v CR, tak mi prijde, ze se spousta lidi chce jen vytahovat, skromnost je pro debily, slusne chovani pro ichtyly. Jenze tak to neni...
Hezky den!

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní: Díky, taková slova vždy potěší a jsem rád, že je více lidí, kteří snad chápou, o čem píšu, že to není žádné vytahování a že se snažím něco předat.

S lidmi v ČR máš naprostou pravdu a já si neustále ověřuji při psaní anglického blogu, jaký je rozdíl v reakcích českého a anglicky mluvícího publika.

Anonymní řekl(a)...

Pořád to stejný dokola..přibývá jen reklama..podle toho, jak je laděný tento článek, očekávám brzy příchod "donate buttonu" :D

Anonymní řekl(a)...

Caymane, caymane, mluvis mi z cele duse!

Tvuj pohled na zivot bohuzel sdili strasne malo lidi! Vidam lidi jez se honi za necim co nema v zivote smysl, chteji hmotne veci o nichz si mysli, ze jim prinesou stesti.

Pokud se clovek podiva na dnesni civilizaci, jen tezko si dokaze predstavit jeji dalsi vyvoj v budoucnu. Co bude dal nasledovat? Bohatsi se stavajimi bohatsimi, chudsi chudsimi. O par tisic kilometru na jih od nas umiraji tisice lidi, protoze nemaji co jist a zde se naopak plytva vsim moznym a hamiznost lidi stoupa kazdym dnem. Lide ze zapadni civilizace uz davno ztratili predstavu o tom jak je zivot cennou veci a pouze smrt nekoho blizkeho jim to obcas pripomine. Je otazka, zdali se timto zpusobem zivota nestavame slabsi prave v techto dobach, kde je vsude na svete krize.

Jsem ale rad, ze aspon nekdo na netu ma obdobny nahled na zivot jako ja a ze nejsem v davu cechu sam.

Caymane, pls, keep writing!

Anonymní řekl(a)...

Caymane, a uz pises i ten anglicky blog?? Das sem link? Please, please?:)

Okomentovat