Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nápady, podnikání v USA a kapitán Nemo

Koukám, že se to na serveru Podnikání v USA začíná hemžit nápady na podnikání, které posílají lidé z ČR k posouzení.

Moc hezké! Fandím všem nadšencům, kteří se snaží, vymýšlejí, chtěji třeba využít toho, co je baví a navázat na to nějakým podnikatelským projektem, a chybí jen nějaký "feedback", či rada někoho nezaujatého. Nevím, jestli autor webu zveřejňuje všechny nápady, co dostává, ale co tam je zatím publikováno za nápady, tak jsou to jen takové "představy", co by se mohlo udělat, kdyby... a někdy mi je líto autorů, když dostávají v komentářích pěkně "na prdel" od všech možných čtenářů - kritiků.

Ale nemůžou se divit, neboť "nápad" na realitní server ani na music server není nic světoborného, vzhledem ke konkurenci na trhu v ČR, o světě ani nemluvím. Opravdu si nedovedu představit, co by to muselo být za nové realitní nebo music servery, aby nabídly něco více, jak všechny stávající etablované služby.

Realizujte své nápady!

Já osobně bych asi se svým nápadem takhle na trh nešel (a že jich mám v kapse), neboť bych jeho zveřejněním před realizací riskoval, že v případě, že mám opravdu dobrý nápad, tak se toho někdo zkušenější chopí a za pomocí svého know-how, příp. peněz, "můj" nápad rychle zrealizuje a co pak já? Takže bych doporučoval nápady nezveřejňovat, ale REALIZOVAT. Zpětnou vazbu zákazníků zjistím velmi rychle, jestli mi ten projekt vydělává, snad budu také rychle vědět, no a když z toho nic nebude, tak na tom budu úplně stejně, jako když nápad předtím s někým konzultuji.

Jistě, že musím o svém nápadu mluvit - se svými blízkými, s kamarády, kolegy, kteří na tom budou třeba také pracovat, neboť musím znát více názorů. ALE nedělal bych to veřejně. Jak to jednou zveřejním, tak s tím může kdokoliv dělat cokoliv, až se budu divit. Veřejně bych se ptal na "drobnosti", např. jak získat větší publicitu, kde inzerovat, případně kde sehnat levný hosting.

Podobně, jak to dělal kapitán NEMO, když stavěl svou ponorku Nautilus - "a masterpiece containing masterpieces" - v románu "20 tisíc mil pod mořem", kdy si nechal dělat každý důležitý díl v jiné fabrice na světě, aby náhodou někdo nepřišel na to, co z těch dílů pak v závěru bude. Jó, ti autoři sci-fi, ti to měli tedy zmáknuté :-)

Jinak, jak už jsem psal kdysi dávno v příspěvku Podnikání v USA aneb New Ideas, tak je dobré nejprve prozkoumat, jestli má můj "nápad" vůůůbec šanci v konkurenci:

"Než začnete s nějakým projektem, tj. dříve, než napíšete jedinou řádku kódu, než si zaregistrujete doménu, než investujete nějaké peníze, tak je dobrým pravidlem prozkoumat Internet, zda váš nápad už někdo nezrealizoval někde na světě..."

Good Luck!

5 comments :

Anonymní řekl(a)...

Já jsem taky poslal svůj nápad. Opravdu zatím jen myšlenku v mé hlavě, ale zveřejněna nebyla. Díky tomu, že to bylo jen v teoretické úrovni. Ale začínám na tom pracovat.

Cayman řekl(a)...

Skvělé, nápady se mají vymýšlet a realizovat, takže jen do toho. Nebát se, neotálet, dělat to s chutí a nadšením.

Ať se daří!

Anonymní řekl(a)...

Podle mě svůj podnikatelský nápad můžeš i zveřejnit v novinách, právě naopak je to dobrá strategie. Především většina lidí co ho chce uskutečnit stejně přijde za tebou, protože jde o to, kdo to realizuje.

To co zveřejnit nemůžeš je přesný nápad k realizaci :)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj vsem, tak nejprve chci moc pochvalit tenhle blog, uz bych mel jit spat, ale nejak jsem se tu zasekl na zajimavych diskuzich...

A ted muj maly komentar k podnikani. Cayman pise, ze nez se vrhnem do neceho zcela noveho, meli bysme prozkoumat web a zjistit jestli to nekde na svete uz neni a nekdo nas nepredbehl. A co kdyz ano? Znamena to, ze to jiz nemuzeme delat? NAOPAK!!! Ve svete je prece spousty odvetvi, poli pusobnosti na kterych roste kvalitni psenice, ale u nas tenhle druh nikdo nezna!!! Tak neni nic jednodussiho vyjet ven, kouknout tamejsimu sedlakovi pod ruce nebo se u nej rovnou nechat zamestnat a pak se hura vratit do ceske kotliny a zasadit... No ne?

Anonymní řekl(a)...

Asi to bylo myšleno tak, že nemá cenu pěstovat pšenici, kterou bys pak chtěl vyvážet zpátky do země, kde ji už znají. To by byl nesmysl, takže proto je dobré si nejprve udělat průzkum a nemyslet si, že uspěješ s něčím, co už je několikrát hotové.

Když to u nás nikdo nezná, jako třeba Twitter, tak je jasné, že vznikne lokální varianta. Podobně vlastně vznikl Seznam.cz, že nikdo neznal Yahoo :-)

Okomentovat