Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Malé nebo velké sny aneb příklad hollywoodské "IT Star"

Dream WorkJe lepší mít sen dělat programátora v chystané brněnské pobočce Seznamu.cz nebo v dublinském Google.com? Je lepší mít sen vydělávat 40 tisíc nebo představovat si třeba 80 tisíc měsíčně? Co takhle 100 nebo 300 tisíc měsíčně?

Je lepší být nejlepší specialista v nějaké malé firmě nebo být "jen" začátečník v nějaké světové top company? Je lepší si stanovit laťku raději níže, abychom na ni dosáhli nebo ji dát do maximální výše, aby bylo možno se jí alespoň přiblížit?

Takové a podobné otázky je možno aplikovat na jakýkoliv obor, na kteroukoliv lidskou činnost, a je docela těžké najít odpověď, když vás okolí moc nepodporuje ve snech a představách. Asi to někdo také znáte, když vám rodiče nebo partneři nevěří, spíše než s podporou se setkáváte s pesimismem, zrazují vás od vaších plánů, staví vás jakoby na zem. Chtějí, abyste si vážili svého "teplého" místečka, hlavně že máte "jistotu" stálého zaměstnání a budoucího důchodu ;-)

Doporučuji vám, NEVĚŘTE JIM! To oni NEVĚŘÍ vašim snům a plánům, ONI se bojí! Takže důvěřujte sobě a svým instinktům a běžte za svým snem, ať se zdá někomu sebevíc bláznivým.


Jeden velmi reálný příklad velkého snu:

Mám kamaráda, který před lety začínal jako programátor, který uměl jen Windows a základy SQL, pak nějak nastudoval Oracle dB a Unix, a na jeho prvním mistě, kde jsme se potkali, si dal cíl, že za 2 roky, chce být specialista na mobilní IT systémy a pracovat jako IT contractor pro světové firmy. Jak to asi dopadlo?

Většina si z něho dělala legraci, že s námi nechodil na oběd ani na pivko, ale on "neměl čas". Učil se něco z technologie, studoval angličtinu a celkově na sobě pracoval. Necelé dva roky makal na projektu a pak u nějakého zákazníka projevil zájem pro něj pracovat externě a dostal první contract. Okamžitě dal výpověď a od té doby je na "volné noze", případně surfuje na Hawaii.

První jeho contract dopadl skvěle, neboť chalan dobrý rozuměl mobilním komunikacím na Unixu, takže další zakázku pro mobilního operátora kdesi ve světě si našel velice rychle. Nemůžu přesně zmínit jeho příjem, jen naznačím, že když pracuje, tak vydělává více jak 500 tisíc měsíčně, což umožňuje, aby nepracoval celý rok, aby si sám platil drahá školení, či jezdil "za svoje" na konference po světě.

Takový příjem způsobil, že si najmul osobního agenta z nějaké HR agentury, jehož úkolem bylo se starat o svou "IT Star", hledat mu další zakázky a být placen jen procentem z dohodnuté zakázky na další období.

Sledoval jsem tu úchvatnou kariéru od počátku, neboť to opravdu je jako práce s hollywoodskou hvězdou. Agent se snaží, aby svou hvězdu prodal za co nejlepší cenu, domlouvá draft za dobrou cenu, stará se o spokojený život své "star". Sleduje, kdy se projekt blíží k závěru, aby sehnal nějaký další, kdy klient to nejprve posoudí a odmítne nebo diskutuje o své budoucí "hlavní nebo vedlejší roli", případně nic nevezme, tak mu osobní agent zajistí třeba i dovolenou v Karibiku.

Nechcete mít také osobního agenta a pracovat ve stylu Hollywoodu?

Zajímalo by mě, jaké má kdo sny, po čem touží a co dělá pro jejich splnění, neboť mám také pár snů, které čekají na splnění a nějak je, sákriš, pořád odkládám ;-)

8 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,

je to lehce offtopic, ale...

Co je presne u tebe remote work? Je to prace doma na projektech, kontraktech pro firmu, pri nejake pracovni smlouve s danou firmou?

Tj. dejme tomu mesicni pausal za urcity objem projektu?!

Dik. Steve

Cayman řekl(a)...

Ahoj Steve,

Tzv. "remote work" je česky řečeno práce vzdáleně z jiného místa, jak je sídlo zákazníka, pro kterého děláš. Říká se tomu také "telecommuting". Může to být i v rámci hlavního pracovního poměru, kdy ti zaměstnavatel umožňuje pracovat z domu přes Internet (i v ČR jsou takové firmy, co ti umožní celý měsíc nebo alespoň pár dnů v týdnu pracovat z domu), může to být ale i vzdálená práce pro zákazníka z USA, či jiné země.

V rámci "remote work" můžeš pracovat jak stálý zaměstnanec, tak i contractor, což je u nás obdoba toho, že děláš "na fakturu". Zaměstnavatel tě najme na nějakou konkrétní práci, třeba udělej nám Web stránky, a ty u něj jsi 1-2 dny, abys připravil analýzu a pak to doděláš "remotely" doma.

Ptej se klidně dále, jestli potřebuješ vědět více.

Anonymní řekl(a)...

Pekny a navic povzbudivy clanek, jsem zatim studentem jednoho IT oboru v CR a me vysoke cile nejsou vzdy okolim prijmany s duverou. Ale je tez pravda, ze nevim jake dovednosti bych mel studovat a zlepsovat abych byl nakonec tak uspesny jak si predstavuji. Jestli je dulezite znat vic cizich reci nebo staci anglictina, nebo jestli bych mel umet spravovat nejaky system kdyz se chci ubirat cestou vyvoje softwaru? Dik

Cayman řekl(a)...

Taky nevím, na co bych se specializoval být ještě student. Každopádně ti závidím ten skvělý čas, kdy si můžeš svobodně vybírat na co se vrhnout.

Asi bych se zatím vykašlal na přílišnou specializaci, jako je třeba správa nějakého konkrétního systému (než dostuduješ, tak je na trhu nová verze). Spíše bych to bral obecně, neboť v každé firmě, kde člověk začne, se stejně bude muset učit všechno od začátku. Stačí, umět se rychle učit a rychle vstřebávat nové informace.

Kdysi jsem psal, že základ je zjistit, co člověka nejvíc baví a pak najít někoho, kdo mě za to bude královsky platit.

Jinak ty jazyky jsou dost dobrý nápad. AJ je základ, ale kdo umí i nějaký další, tak bude vždycky preferovaný a navíc to využije v jakémkoliv oboru.

Good Luck!

Anonymní řekl(a)...

Dik za odpoved,

a co ty ted teda presne delas, muzu-li se zeptat? Resp. jses remote worker nebo vyslovene jenom contractor na nejakou specializaci pro US firmy a z toho zijes?

Anonymní řekl(a)...

Mám jeden sen, čítať dobré blogy. Tu som si dobre počítal.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,

Kamarád je borec. Vypracovat se skoro od nuly do IT star je úctyhodné. Moc by mě zajímalo, co mu na to jeho kamarádi řekli.. :-)

Jinak, můj sen je být závodníkem ve Formuli 1. Ale vzhledem k tomu, že moje jediné "závodění" je, že si jednou za čtrnáct dní jedu do Brna zajezdit na dvacet minut s motokárou, nemyslím si, že bych svého snu dosáhnul.

Někdy nashle. ;-)

Anonymní řekl(a)...

Alf: mam podobny sen :-) nie prave na F1, ale na autach... ale kedze uz mam relativne dost rokov (19) a ani prilezitost sa k tomu dostat tak ma smolu

Okomentovat