Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Udělat si na přemýšlení (o nápadech) čas, který není omezený

Keep Right Go LeftV minulém příspěvku, kde jsem nakousnul téma - nápady na podnikání a na život (v šuplíku), jsem v komentáři zmínil, že je nutné rozlišovat, zda se jedná o nápady, co musí uzrát a je nutno je zatím odložit, či jde o nápady, co se musí hned realizovat nebo alespoň co nejdříve nastartovat, tj. obsadit trh dříve, než někoho jiného na světě napadne to samé.

Každý typ nápadu vyžaduje jinou strategii a kdo je schopen ty různé typy nápadů rozlišit, správně je načasovat a ve správnou dobu uvést na trh ten správný produkt nebo službu, ten má o úspěch postaráno. Úspěch záleží mnohdy více na správném načasování, než na nějaké exkluzivitě nápadu.

Ne nadarmo se ve všech chytrých marketingových příručkách uvádí ten základní 4P princip marketingu - Product, Price, Place, Promotion, který se dá parafrázovat na "být ve správnou dobu na správném místě", tj. se správným produktem, za dobrou cenu a s dobrou propagací.

Správným namixováním všech těch jednotlivých 4P komponent se dá docílit různého účinku na různých trzích, takže kdo je schopen tuhle strategii správně vymyslet a připravit, tak má vyhráno. Nejde o to mít třeba "jen" nejlevnější produkt, který doplňuje "jen" dobrá reklama. Je potřeba správné vyvážení pro konkrétní produkt a trh.

Nechci tady ale rozebírat znalosti, které nám škola (klasicky) nedala, stačí si vyhledat pojmy jako marketing mix nebo 4P marketing. Chtěl jsem se jen zamyslet nad tím, jak já posuzuji dobrý nebo špatný nápad a kdy se vrhnu na realizaci.

Jak realizovat nápady (nejen podnikatelské)Když mám nějaký dobrý podnikatelský nápad, kdy jde v první řadě o peníze, tak se ho snažím hlavně...Čti více...


Jak rozlišit dobrý nápad na podnikání?

Na Webu je dostupná veškerá literatura a plno chytrých návodů na jakékoliv podnikání. Co se ale nikde nikdo nedozví, je právě ta správná kombinace takových "drobností" jako jsou produkt (jakou službu nebo výrobek nabízet), správná cena (jakou stanovit), místo (jak a kde prodávat), jakou zvolit propagaci, aby měla odpovídající dosah.

Je teď ta správná doba na tento výrobek, na tuhle službu, na nový Web portál? Je zrovna tady ten správný trh? Cena má být nižší nebo naopak exkluzivní? Mohla by se poptávka zákazníků znásobit (vytvořit) dobrou reklamou?

Když někdo popisuje na Webu nějaké své podnikatelské úspěchy, tak je asi jasné, že každé takové zkušenosti jsou zaměřené na určitou zemi, s odlišnými podmínkami pro podnikání, s jinou možností hypoték, úrovní cen i platů, a že žádný takový "model" a žádné rady se nedají použít nikde jinde na světě.

Tohle je potřeba si uvědomit, když někdo bude chtít někoho slepě napodobovat, neboť každý náš podnikatelský nápad je zcela unikátní nejen díky těm rozdílným podmínkám na Moravě, Slovensku, v Praze, Španělsku nebo v Brazílii, ale hlavně díky naší osobnosti, zázemí, finančním zdrojů.

Vězte, že není špatných nápadů a každý nápad je dobrý. Záleží jen na způsobu realizace, tj. na správném promyšlení všech těch výše zmíněných základních faktorů, které pomůžou s úspěchem na trhu.


Mít všech 5P je základem úspěchu!

Kromě těch 4P výše ještě někteří chytří dodávají People jako takovou "maličkost" pro doplnění na všech 5P:

Product, Price, Place, Promotion, People

Jsem to já, kdo povede, či "jen" rozběhne, nějaký projekt? Spojím se s kamarády, kteří by se mohli podílet, příp. zaměstnanci, které ale musím nejprve najít, vyzkoušet, zaškolit a spolehnout se na ně?

Dobrý je tedy každý nápad, na který budu mít dostatek času a pro který najdu schopný tým na realizaci.

A jsem opět u toho zde stále zdůrazňovaného času, dostatku času na důležité věci, na přemýšlení, na život :-)


Jak jsem si udělal včera celý den "neomezený" čas na přemýšlení a přípravu, o tom napíšu příště, nyní jen linky na zajímavé blogy.

- Jes-terčino zamyšlení na (zdánlivě) jiné téma:
"Udělat si na přemýšlení čas... Ne hodinu nebo dvě. Udělat si na přemýšlení čas, který není omezený..."

- Jak si v 21. století zachovat zdravý rozum:
"Za posledních pět let jsem udělal maximum možných opatření proto, abych si zachoval zdravý rozum..."


2 comments :

Anonymní řekl(a)...

S tím časem si to napsal skvěle. Já bych k tomu přidal, že přemýšlet a taky si dělat někam poznámky (na papír, do mobilu, noťasu...). Dost často člověka něco napadne a potom to zapomene.
"Jak si v 21. století zachovat zdravý rozum" je taky skvělý, jak to hledáš, že by přes Google? :-))) Já tak rok dva nekoukám na zprávy v TV a i čtení novin a zpráv jsem dost omezil a zjistil jsem, že mi to vůbec neschází. Navíc novináři to dost často přehání a zbytečně plaší a čím víc mrtvol tím podle nich zajímavější zpráva.

Cayman řekl(a)...

Většinu zdrojů, které cituji nebo na ně dávám linky, tak mám v RSS, no a při psaní příspěvku si vzpomenu, že jsem zamyšlení na podobné téma již četl. Stačí pak mrknout do historie.

S těmi novináři u nás a zprávami máš naprostou pravdu, ale někdy je těžké se od všeho "izolovat". Ideální na to je pobyt v cizině, kde má člověk úplně jiné starosti a zájmy jak sledovat nějakou českou TV :-)

Okomentovat