Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Je důležitý hospodářský růst II. - Honba za stále větším ziskem?

Keep Right Go LeftJeště mi nikdo nevysvětlil, proč je ten neustálý hospodářský růst tak nutný a proč se za ním všichni ženou. Všechny nadnárodní firmy a mamutí koncerny mají jediný cíl - stále větší obrat, větší prodej, větší výroba, větší počet zákazníků, současně ale i co nejnižší náklady na provoz, tj. co nejvyšší zisk.

Snaha o hospodářský růst se dá docela chápat u států, které mají třeba zaostalou ekonomiku, chtějí více zlepšit infrastrukturu svých služeb, dopravy, telekomunikací apod. Chtějí zvednout platy učitelům nebo platy a náhrady politikům - typicky u nás v ČR, že ;-)

U firem je také typické, že se tomu hospodářskému růstu a profitu za každou cenu podřizuje veškerá firemní politika, kdy se tlačí cena dolů, aby se zničila konkurence, což se u nás v ČR všem nadnárodním řetězcům docela daří. Viděl snad někdo někde obyčejné železářství, elektropotřeby nebo malý obchůdek s potravinami? Jestli ano, tak si ho vyfoťte do památníčku, nebude tady dlouho.


Proč je hospodářský růst nesmysl?

Ta neustálá honba za hospodářským růstem a za stále vyšším ziskem je jedna z těch pomýlených věcí západního (materiálního) světa, která nás přivádí do záhuby. O tom jsem přesvědčen, ať si ekonomové vykládají, co chtějí, ať se nadnárodní kolosy snaží jakkoliv odůvodnit své dumpingové ceny, ať vyšší zisk (hospodářský růst) obhajují všichni ti rádoby podnikatelé, kteří dováží levné věci z Číny a honí se za ziskem jen proto, aby si mohli zvedat své ego svými podnikatelskými úspěchy, drahým autem, či kupovat si všechny ty věci, na kterých svět ale opravdu nestojí.

(Jsem také podnikatel, tak trochu vím, o čem mluvím, ale dávno jsem pochopil, že hospodářský růst není všechno a už vůbec to nikomu nepomůže ke štěstí.)

Obdivuje snad někdo někoho jen proto, že vydělává velké peníze? Je opravdu nejlepší ta firma, která má největší obrat a největší zisky? Jistě, je plno pomýlených, kteří obdivují hlupáky v drahých autech, kteří obdivují firmy, které "jakoby" vykazují hospodářský růst a nejvyšší zisk.

Neustálý hospodářský růst třeba z pohledu jednotlivce, či rodiny, příp. malých firem, což třeba v USA znamená i firmy s miliónovými obraty v USD, není vůbec tím nejdůležitějším hodnotícím kritériem, jak jsem psal minule v I. díle - Je důležitý hospodářský růst.

Pro každého podnikatele je spíše nutné najít rovnováhu mezi náklady a příjmy (při dosažení odpovídajícího zisku), tj. zabezpečit prostředky na platy a odměny zaměstnanců, na vývoj, investice a další rozvoj. Je to podobné jako u rodiny, kde spotřeba odpovídá příjmům, tj. náklady na provoz rodiny jsou v rovnováze a není potřeba se hnát za nějakým růstem. Proč?

Potřebuje snad kadeřnice každý rok vykazovat hospodářský růst? NE, stačí zaplatit (stoupající) náklady, dosáhnout zisku, aby zbylo něco na život a další rozvoj živnosti, na obnovu "vozového parku", na nějaké investice, něco na stáří a něco na pěknou rakev.

Co takový překladatel? Musí také vykazovat hospodářský růst? NE, má svůj denní limit, kolik zvládne přeložit stránek textu nebo kolik tlumočení absolvuje a při dobrých cenách vždy vykazuje pěkný zisk. Při navýšení by mu už nezbylo dost času na život.


Hospodářský růst nebo honba za větším ziskem?

"Honba za větším ziskem" je asi přesnější pojmenování, neboť to lépe vystihuje ten současný přístup mnoha firem.

Např. u té kadeřnice nebo překladatele by to mohlo pokračovat tak, že v honbě za vyšším příjmem založí kadeřnice salón, zaměstná další kadeřnice a stane se managerkou, které provozuje velké luxusní kadeřnictví, pak založí další v jiné ulici, či v jiném městě. Podobně, překladatel může založit překladatelskou agenturu s pobočkami po celé zemi nebo po celém světě a začne opět jako velký manager rozjíždět pěkný business. Je to ale cílem a smyslem života?

Větší firma = větší příjmy, to je bez diskuze, ale také větší náklady, více starostí, méně volného času. Hlavně, že ale máme ty vyšší příjmy a vykazujeme hospodářský růst ;-)

Nechci žádné malé nebo velké podnikání odsuzovat, chci jen naznačit, kam pak ta honba za růstem vede. V životě jde přece o něco jiného, jak se jen neustále honit za vyššími příjmy nebo za vyšším obratem firmy, abych měl více a mohl si kupovat více všech těch zbytečných věcí. Kdo tohle pochopí, tak šťastný to člověk, rodina i celá společnost.

Hodí se sem úchvatný projev Dannyho DeVita na srazu akcionářů jedné firmy, kterou chtěl velký podnikatel koupit a zlikvidovat v rámci optimalizace, svého hospodářského růstu a zvýšení zisku.

- Other People's Money speech by Danny DeVito:



13 comments :

Zdenek řekl(a)...

Jestli si dobře vzpomínám, tak jsem v několik chytrých ekonomických knihách četl, že cílem by vždy mělo být udržet firmu v rovnováze (tedy náklady == výdaje; +/-) nebo s nějakým malým ziskem...

Anonymní řekl(a)...

(Stoupající náklady na provoz jsou něco jiného, s tím se potýká každá firma, kdy se vše obvykle jen promítne do konečných cen za výrobky nebo služby. To nesouvisí s "nutným" hospodářským růstem.)

Co jsou stoupajici naklady na provoz? To je cizi hospodarsky rust. Proc je tu? Protoze se necim musi zaplatit tisk penez, neboli inflace. Proc je inflace? Protoze Centralni banka si muze libovolne tisknout penize a pak tuto v podstate "pujcku" splacet z cizich kapes, z kapes nas vsech.

Anonymní řekl(a)...

Akciove spolecnosti maji primarne zodpovednost vuci svym akcionarum, ne zamestnancum nebo dokonce zakaznikum. A protoze maximalizace zisku je primarnim cilem kazdeho investora, musi se podle toho chovat i akciovky jinak by jim nikdo nepujcil penize. To je zakon kapitalizmu.

V kompetitivnim prostredi, jakym podnikani bezesporu je, je rust a expanze prirozenym defenzivnim (nebo i ofenzivnim, zalezi jak se na to divas) mechanizmem v boji s konkurenci. Vem si onu kadernici... Pokud nebude expandovat, tak riskuje, ze ji vytlaci nekdo vetsi, treba tak, ze docasne snizi ceny pod naklady.

Dusledkem rustu a expanze je totiz diversifikace. Pokud se nedari jedne pobocce, muze se darit dalsim a firma stale prosperuje. Muze si tohle dovolit jednotlivec nebo mala firma?

Dokonce muzes expandovat i mimooborove... Napr. takove Tesco, ktere u nas zname pouze jako obchodni retezec ma ve skutecnosti daleko vetsi zaber. V Britanii ma Tesco vlastni pojistovaci business, kreditni karty, telefony, broadband, dokonce chteli prodavat reality atd.

Podnikani je o preziti a kde jde o preziti, tam plati zakony dzungle a kde plati zakony dzungle, tam je lepsi byt vetsi (jak do poctu tak velikosti) nez mensi.

Anonymní řekl(a)...

firma bud muze rust nebo stagnovat, rovnovaha neexistuje. Vsichni rozumni si vybrali rust, ty co si vybrali stagnaci, jiz nejsou mezi nami.

Anonymní řekl(a)...

Viděl jsem nedávno video, takové to animované zpracování konspirační teorie pro blbce, ve kterém autoři vysvětlovali, to co zmiňuje Daniel. Že díky tomu, že banky můžou půjčovat peníze které neexistují, se pořád roztáčí spirála, ve které si pořád musíme půjčovat víc a víc, protože jedině tak utratíme víc a víc peněz, a jedině tak zaplatíme úroky za minulé půjčky. Obraty prý pořád musí růst, jinak by se měnové systémy zhroutily.

Anonymní řekl(a)...

Ono je to ještě trochu složitější. Uváděná kadeřnice nemusí nikam expandovat, ale prostě se třeba naučí na školení jen nějaký nový sestřih, o který mají lidé zájem, trochu zvýší cenu (o pár procent výše než inflace) a ejhle... máme tu ekonomický růst. Kadeřnice nikam neexpanduje, dál dělá svojí práci, jen se naučila něco nového, zvýšila tím trochu svojí cenu a za vydělané peníze si může letos koupit třeba novou pračku a ledničku. Nebo se ani nemusí naučit vůbec nic nového a jen trochu zdraží, místo sestřihu za 200 Kč tu bude sestřih za 220 Kč a nikdo to moc nebude řešit.Ale 10% růst je opět vyšší než inflace, takže kadeřnice opět zvyšuje ekonomický růst...

Tuším, kam tenhle povedený článek směřuje, ale trochu nešťastně se "ohání" ekonomickým růstem tam, kde se to moc nehodí...

Petr Steinbauer řekl(a)...

Pro zadirra: ano to video je zde: http://bauer.paparazzi.cz/2008/05/taky-si-myslite-ze-ten-kdo-rozhoduje.html

a výborný článek zde:
http://zpravy.idnes.cz/monopol-ktery-statu-kupodivu-nevadi-centralni-banka-pck-/kavarna.asp?c=A080912_153536_kavarna_bos

Anonymní řekl(a)...

Myslel jsem to v duchu, že nic se nemá přehánět a to platí skoro v každé oblasti, o které jsem tady kdy psal (auta v ulicích, reklama v parku, fotbalové šílenství, spekulace s doménami,...) a honba za ziskem, obratem, či hospodářským růstem je asi jeden z těch typických příkladů, které pak končí třeba hypoteční krizí, krachujícími bankami, když se to "přežene" ;-)

Jinak, díky za komentáře, zaznělo hodně pěkných myšlenek:

"...cílem by vždy mělo být udržet firmu v rovnováze"

--> Takový je i můj pohled, jde o vyrovnanost, kdy i ten růst je možný, proč ne, ale není to "honba za růstem" za každou cenu.

"Co jsou stoupajici naklady na provoz? To je cizi hospodarsky rust."

--> To je pěkně řečeno a to je právě ten problém obecně na trhu. ČEZ chce růst, proto zdražuje a expanduje, aby jeho akcionáři byli spokojení, ostatní firmy musí zdražit, aby pokryly náklady na provoz. Je to motor podnikání? nemyslím.

"Akciove spolecnosti maji primarne zodpovednost vuci svym akcionarum..."

--> A co když sám jsem jediný nebo majoritní akcionář nebo akcionářům nejde jen o zisk, ale třeba i o něco jiného? Musím se honit za větším růstem, když dobře vydělávám?

"Podnikani je o preziti a kde jde o preziti, tam plati zakony dzungle..."

--> To si právě nemyslím. Jasně, že v podnikání jde primárně o vytváření zisku, jinak to není podnikání ale charita. Ale "boj o přežití"? Co když to je pro někoho zábava? Co když někdo nechce hrát tu hru ostatních, co se jako "zvířata v džungli" chovají?

"Vsichni rozumni si vybrali rust, ty co si vybrali stagnaci, jiz nejsou mezi nami."

--> Co ta softwarová firma na Floridě, kterou jsem zmiňoval v 1. díle? Ta sice neroste, ale všichni tam dělají, co je baví, vydělávají stále slušně i bez honby za dalším růstem :-)

"...se pořád roztáčí spirála, ve které si pořád musíme půjčovat víc a víc"

--> To video je také pěkná ukázka, kam to spěje a na čem je to všechno založeno ;-)

Anonymní řekl(a)...

A ještě k těm úvahám o kadeřnici:

"Pokud nebude expandovat, tak riskuje, ze ji vytlaci nekdo vetsi, treba tak, ze docasne snizi ceny pod naklady."

Kadeřnice opravdu nemusí "expandovat", když je lepší jak kdokoliv kolem, kdy se nemusí bát ani velké konkurence a jejich nižších cen. Kalendář má naplněn na týdny (měsíce) dopředu jako každý specialista, odborník, profesionál.

Nehrozí ani čínská konkurence jako u toho Tesca, které musí "diverzifikovat", aby přežilo i v budoucnu.

Dle mého skromného názoru, se velké konkurence musí bát jen ti, kteří "jen" prodávají krabice nebo poskytují průměrné služby, které se dají lehce nahradit nebo "porazit" cenou. Co když jsou ale mezi zákazníky většinou ti, co raději zaplatí více, když dostanou lepší kvalitu?

Je také otázka, jestli kadeřnice pracuje pro peníze, aby si mohla "koupit třeba novou pračku a ledničku", či jestli pracuje, že ji to baví, neboť pračky, ledničky i auta má dvě a už jich více nepotřebuje :-)

Anonymní řekl(a)...

Je úplně jedno jestli kadeřnice pracuje kvůli ledničce, nebo proto, že ji to baví :-) Každopádně svým konáním opět vytváří hospodářský růst, a to i kdyby za tu práci nebrala žádné peníze. Potom jde stejně o (neměřitelný) hospodářský růst jaký produkují zahrádkáři, domácí kutilové, atd.

A ještě si neodpustím reakci na ČEZ :-)
"ČEZ chce růst, proto zdražuje a expanduje, aby jeho akcionáři byli spokojení, ostatní firmy musí zdražit, aby pokryly náklady na provoz."

Opět jde o pěkný blábol a už jsem to tu jednou vysvětloval. ČEZ roste (a expanduje) proto, že jím vyráběná komodita (elektřina) je na světovém trhu (kde se určuje její cena) vysoce hodnocená. Prosím všechny, kteří defaultně (a bezdůvodně) nenávidí ČEZ, aby si změnili svého dodavatele elektřiny, nebo porovnali ceny této komodity v Evropě.

Anonymní řekl(a)...

S tím ČEZem se nikdy neshodneme, neboť to není soukromá firma a na tom opravdu dosti zásadně záleží. Až bude plně soukromá, až nebude mít takovou (skrytou) státní podporu, tak se o tom opět můžeme bavit - viz připravovaný přesun 1,5 miliardy nákladů na nákup rezerv na stát, aby ČEZ "ušetřil".

Jinak kadeřnice možná "svým konáním opět vytváří hospodářský růst", ale není to honba za hospodářským růstem, kterou jsem měl na mysli v příspěvku. Navíc, u kadeřnice ta honba za "růstem" má trochu jiný podtext :-)

Petr Steinbauer řekl(a)...

Myslím si že synergický efekt platí i v menších firmách...
Pokud vedení půjde jen po hospodářském růstu, a nebude zaměstnance motivovat pozitivním vlivem (plat, atmosféra), lidé nebudou spokojeni a jejich výkonnost klesne.

Mě osobně motivuje především pozitivní atmosféra a kolektivní duch - plat není zas tak důležitý (příjmy mám i jinde) - a už se mi stalo, že jsem dvakrát opustil pracovní místo právě z tohoto důvodu...

V obou dvou případech - když se bavím s těmi co nemohli nebo byli líní odejít - jsem dobře udělal - ty firmy skomírají a žijí jen a jen ze zatím přežívších zaměstnanců - žádná expanze ani nadšení z práce...

Anonymní řekl(a)...

Pěkný článek a píšeš dost nadčasově. Dnes jsem četl podobný článek u IH:

"Skutečnou krizi totiž už dlouho představuje novodobé náboženství růstu pro růst, jehož vyznavači neumějí říct, za čím se to vlastně tak tvrdošíjně derou. V právě končícím roce jsme mohli registrovat první opatrné experimenty, co s námi udělá, když dáme nohu z plynu a zkusíme zvolna brzdit."
http://www.denik.cz/hoffmanuv_denik/ohlednuti-za-krizi20091230.html

Jirka Holý

Okomentovat