Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nápad na podnikání (nejen v USA) není opravdu důležitý

Follow your dreams!Chodí sem hodně lidí, kteří hledají v Google frázi nápady na podnikání (nejen v USA), tak mě napadlo, proč vlastně někdo hledá nápady?

Pochopil bych hledání frází typu možnosti investování, jak investovat, jak podnikat s nemovitostmi, jak rozběhnout hospodu nebo co dělat s penězi, kterých má někdo nadbytek, ale hledat "nápady na podnikání"?

Nevím, jak vy, ale já mám nápadů na podnikání plný šuplík, plnou hlavu, kdy je musím spíše omezovat, tj. musím se bránit dalším nápadům. Když mě něco napadne, tak o tom začnu chvíli přemýšlet a když to zhodnotím jako dobrou věc, tak si to zapíšu pro budoucnost i s pár body, co a jak někdy zrealizovat (obvykle popíšu a pokreslím celou A4). Pak si ale vnitřně nafackuji, že odbočuji od tématu, neboť je potřeba se soustředit na něco rozdělaného.

Jasně, když mám hlavní projekty hotové, tak se rozhlížím, co dále, prohrabu pro inspiraci "šuplík", tj. projedu databázi nápadů, ale stejně sednu k hlavnímu seznamu nachystaných nápadů a projektů, ostatní musí počkat, až uzrají, až pro ně bude vhodná doba, až budu mít chuť vybočit a udělat něco bláznivého, protože mě to bude třeba bavit víc.


Nehledejte nápady na podnikání, hledejte, co vás baví!

Myslím, že kdo hledá nápady, co dělat, v čem podnikat, tak na to jde opravdu špatně a vypovídá to jen o jeho špatné imaginaci, kdy bych spíše doporučoval nějaké kurzy na zlepšení představivosti. Je to totiž podobný přístup, jako zakládat podnikání jen kvůli tomu, že chci vydělat.

Samozřejmě, že v podnikání jde o vydělávání peněz, ale základ je najít nejprve, co nás baví, co chceme dělat celý den, no a přeměnit to třeba na podnikání, když není možné najít takové zaměstnání, tj. dobře placené a současně zábavné.

Baví-li někoho prodávání párků v rohlíku, tak ať začne podnikat jejich prodejem, když někoho baví keramika, tak ať dělá keramiku, koho baví focení, tak ať podniká s fotkama. To je totiž jediný smysluplný přístup k podnikání a je úplně jedno, s čím to podnikání bude.

Problém vidím ale v tom, že takhle uvažuje málokdo. Většina lidí touží po penězích a proto přemýšlí jen nad tím, na čem se dá vydělat a né, co by je bavilo ;-)

Když zůstanu jen u těch párků, tak někdo si myslí, že prodej párků v rohlíku je dobrej vejvar a nechce prodávat párky sám osobně. Chce vlastnit firmu na prodej párků a vydělávat. V pořádku, ale je nutné to správně pojmenovat a uvědomit si, že to je managerská práce, tj. sehnat vozíky na párky, pronajmout si místa po městě, zaměstnávat lidi, platit jim mzdy, odvádět za ně daně, sociální a zdravotní pojištění, starat se o zásobování, řešit všechny spojené problémy.

Až po nějaké době provozu, které předcházejí investice a kdy se platí veškeré náklady a optimalizuje se provoz, přijde ten "vejvar".


Víte, co vás baví, ale nemůžete najít dobrou práci?

Tohle se asi týká většiny lidí, kdy každý se potřebuje nějak živit, trochu zabezpečit rodinu, splácet půjčky, no a není moc spokojen se svým stavem, či s výší příjmu. Ono není tak jednoduché všeho nechat a odjet třeba do ciziny nebo do jiného města za lepší prací. Kdo ale koho nutil brát si hypotéku, leasing na auto, půjčky na elektroniku?

Kolik jsem již slyšel "nářků", jak někdo chce pracovat ve Švýcarsku nebo jet na projekt do Kuvajtu! Jak se mnozí kolem rozplývají, kolik by tam vydělali (v IT platí docela slušně), že by nebylo špatné tam odjet na 1-2 roky pořádně vydělat.

(Přitom si jeden z takových dreamers staví domeček za Prahou a nemá čas ani na napsání životopisu, další je rád, že zaplatí hypotéku, přebalí dítě, mrkne na fotbal a jde spát.)

Každý je ale sám zodpovědný za svůj život, za své činy, a musí se sám rozhodnout, jaké má priority. No a jedině, když bude chtít, tak to změní. Buď jiným pohledem na svůj spokojený život nebo rozhodnou akcí, příp. rozběhnutím podnikání.


Co dělat, když by nás bavilo jen ležet na pláži v Karibiku?

Tohle je asi nejlepší přístup k podnikání, neboť alespoň víme, co nás baví nebo co by nás bavilo. Ne, vážně, každé podnikání, kromě toho, že nás bude bavit, musí mít nějaký sen, třeba užívat si miliónů a celý rok surfovat na moři. Potom každý přežije i těch pár krušných let, kdy se musí naplno věnovat podnikání, neboť odměnou mu bude splnění velkého snu.

Chce to mít ale čas na to přemýšlet o svých snech, čas na plánování projektů, které nás k nim dovedou, no a hlavně mít čas na jejich realizaci. Stále dokola tady píšu, že čas je jediná hodnota, které máme všichni úplně stejně, kdy záleží jen na nás, jak čas využijeme.

Konec roku je ideální doba na to zjistit, co nás baví, třeba zamyšlením nad uplynulým rokem. Začátkem roku pak najít někoho, kdo nás za to bude dobře platit, či přípravit úspěšné podnikání, které povede ke splnění našich snů. Pozor ale, že někdy i cesta může být cíl, když dělám, co mě baví ;-)

Vězte, že ke splnění svých snů nepotřebujeme v první fázi ani žádné velké peníze, ty jsou potřeba na jídlo a na nájem, ne na to dělat, co nás baví. Např. tenhle hudebník z New Yorku zcela určitě najde sponzora, co mu koupí bicí soupravu, či nabídne angažmá v nějaké skupině, i když zrovna v New Yorku to bude mít těžké, vzhledem ke konkurenci :-)

Bucket Drums in New York:



14 comments :

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak, Caymane. Když si někdo hledá podnikání jen kvůli tomu, aby vydělal peníze, tak si vlastně hledá jiné "zaměstnání", jen tomu jinak říká. Protože podnikat se musí v tom, co člověka baví. Když se to dělá jen kvůli penězům, tak to dlouho nevydrží.

Každý, kdo byl někdy zaměstnaný ví, že peníze jsou tou nejméně motivující složkou. Ano, je fajn dostat při nástupu nějaké slušné peníze, ale když vás náplň práce bude štvát, šéf na vás bude ječet a pak si ještě nepadnete do oka s kolegy apod., tak jen malé % lidí by ve firmě zůstalo, i kdyby dostali přidáno.

Když si tohle uvědomí všichni ti, co chtějí podnikat jen pro prachy, tak se určitě raději zamyslí nad tím, jak vydělávat v tom, co je jejich koníček.

Anonymní řekl(a)...

Přiznám se, že já jsem jeden z těch, co hledají nápady na podnikání a vysvětlím ti proč.

Hledám právě možnost do něčeho investovat, aby peníze jen tak neležely v bance. Akcie ani žádné finanční produkty nechci kupovat, mám už asi všechno, co je na trhu, proto hledám zajímavé nápady, které bych mohl podpořit.

U nás ale nic moc, na českém webu nejsou žádné nápady k nalezení, takže to ted zkouším v cizině, hlavně v Německu a Holandsku.

Ten bubeník je fakt výborný, když jsem byl v NY, tak jsem takových viděl plno :-)

Cayman řekl(a)...

Viktore, věřím, že nejsi ten Viktor bahamský :-) Díky za objasnění, je mi to teď jasnější a chápu, že je potřeba vyhledávat v Google všechno možné, aby se našel ten správný výsledek.

Jestli opravdu chceš do něčeho investovat, tak mi, prosím, napiš email na sebe, příp. telefon (můj kontakt je v profilu). Měl bych možná pár zajímavých tipů.

Hezký konec roku!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj. Jsem podobný případ, jako Viktor. V mém případě existuje aktivita, které bych se moc rád věnoval. Není ale reálné, abych se té aktivitě věnoval. Takže spíše hledám investiční možnosti. Nějaké finanční zdroje mám. Otázka ale je, jak s nimi naložit a uřídit to. Jestli máš tedy nějaké tipy, rád si je přečtu.

Anonymní řekl(a)...

Já zase mám vynikající nápad, již připravený projekt a poptávám investice na jeho dokončení,

tak pokud máte někdo zájem ozvěte se mi.
Více info na webu www.cerstvakava.cz

info@cerstvakava.cz

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, věděl-li by někdo o nějakém investorovi, tichém společníkovi a podobně, dejte vědět, mám rozdělaný jeden projekt a chybí mi finanční zdroje. Ozvěte se. chamrad.p@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Řekl bych, že peníze na projekty se hledají jiným způsobem a každý s nějakým nápadem nebo rozdělaným projektem by měl nejprve potenciální investory nadchnout a přesvědčit, aby vůbec stálo za to někomu psát.

Možná se ale pletu...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

pokud máte zájem o projekty či investování,
můžete navštívit portál www.TrhNapadu.cz

s pozdravem
Hynek Horák
project manager

Anonymní řekl(a)...

Vidíte a já opravdu hledám dobrý podnikatelský nápad, protože splácím velkou hypotéku, mám malou firmu, ale bývalé propuštěné zaměstnankyně si udělaly tu samou a těžce nám konkurují z toho co jsem je léta učil. Nechci nové lidi propouštět, ale nevím co jiného, abychom mohli nadále fungovat. Náš právní řád říká dle právníků, dokažte to. Je to asi trošku naruby, ale myslím že i nemoc zajímavou práci můžeme časem povýšit na i pro nás zábavnější. A jsem ochoten i jednorázově, nebo postupně z výdělku po určitou dobu dát provizi.
Hezké svátky přeji. neznalek7@seznam.cz
PS: Ani nevím kde jsem se to ocitl a proč nehledám dobrý záměr na netu a píši literární dílo?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer, čtu Vaše názory a připomínky týkající se dobrých nápadů v podnikání a nutnosti mít v podnikání svůj cíl a zejména zálibu v konané činnosti. Já osobně jsem býval a jsem velkým snílkem, ale z opatrnosti jsem začal nejprve vykonávat jinou, jistější práci, která mě o pár let měla umožnit uskutečnit si svůj sen. Tím snem byla koupě malého secesního zámečku, vdechnout mu ztracený život a pomoci si pak pronájmem objektu k zpětnému získání vložených investic. Havarijní stav kdysi krásného domu mi nevadil,snad ani hromada peněz poctivě a tvrdě vydělaných v něm mizící, ani úvěry od bank mi tehdy neznepřijemňovali život..Jen některé neznalosti situace ve společnosti se mi staly málem osudnými a jen dky oprvdovým přátelům jsem nepřišel na mizinu a do věčné bídy..Díky nevšednímu nezištnému přátelství dnes zámeček dotvářím do původní podoby, přišel jsem pod tíhou osudu však o ženu i dítě, co mi utekli z tvrdé reality, no a zde po letech začínám znovu.. Skutečností ale je, že můj sen se začíná stávat též realitou, a přes potíže a zklamání jsem se k cíli téměř dopracoval. Teď už zajistím jenom šikovného nájemce - a mám cíl za sebou. A jak říkám od jisté doby: "když něco člověk chce, moc to chce uskutečnit, tak když za tím jde a snaží se to získat, asi to dokáže. A potom, když se sen přemění ve skutečnost, potom človíček opět hledá další cíl, další nový sen, který by chtěl v tom krátkém lidském životě uskutečnit.." Vladimír Žák

Cayman řekl(a)...

2Vladimír: Díky za komentář, jsem rád, že sny se plní a že ten princip funguje. Mít secesní zámeček je něco naprosto úchvatného a docela vás obdivuji. Mám jen secesní byt a to mě stálo také docela slušné úsilí, ale k zámečku se to nedá vůbec přirovnat.

Jsem asi v podobné situaci, "když se sen přemění ve skutečnost", neboť nějakou dobu člověk po něčem touží a když toho najednou dosáhne, tak co dál? Věčná otázka všech "tuláků po hvězdách" :-)

Ať se daří!

VERAkey řekl(a)...

Dobrý deň, áno aj ja som napísala do vyhľadávača google "nápady na podnikanie" :) Mám 21 a práve som s kamarátkou pri obede diskutovala o tom, že pustiť sa do podnikania je dosť odvážny krok, hlavne ak sme študentky... Vlastne ani neviem prečo reagujem na tento príspevok, možno preto, že z každej strany sa na mňa môže nalepiť nápad, ktorý by odštartoval ten prvý krok k tomu, aby sme sa pustili do niečoho vlastného...prajem pekný deň ;) (Veronika)

Cayman řekl(a)...

Díky za komentář, Veronika. Ano, "nápady na podnikanie" je také oblíbená fráze ve vyhledávačích, ale je opravdu těžké takhle něco najít. Kdo má nějaký nápad, tak na něm sám pracuje. Asi bych opravdu začal tím, co by Tě a kamarádku bavilo. To je opravdu základ.

Přeji hodně dobrých nápadů a úspěšný start podnikání!

Anonymní řekl(a)...

Viktore, ad
"Přiznám se, že já jsem jeden z těch, co hledají nápady na podnikání a vysvětlím ti proč."
Mam skvely projekt, prosim, ozvete se,
nebo tady napiste kontakt ta Vas.
Moje kontakty jsou:
Petr Hejl
Ondrouskova 15, 63500 Brno
tel.: (+420) 608 374 535
email: phejl@lednice.org

Okomentovat