Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Podnikatelské nápady a příležitosti čekají všude kolem, pod dubem i za dubem

Předchozí příspěvek, kde jsem zmínil polední menu online, měl být takovou malou ukázkou, že každý podnikatelský nápad je založen na maličkostech.

Každý dobrý nápad a následný úspěch je založen jen na tom, jak si dokážeme všímat běžných starostí lidí kolem a že jsme schopni vyřešit i běžné potřeby. I taková maličkost, jako jsou jídelní lístky, může být dobrým a úspěšným podnikáním, když se spojí kvalitní technologické řešení s obchodními schopnostmi.

Bohužel, projekty zmíněné v komentářích ukázaly něco trochu jiného, než jsem zamýšlel a jen se tak potvrdilo pravidlo, že zákazník je základ každého nového projektu, každého podnikání, každé činnosti, kterou děláme pro peníze.


Kdo jsou mí zákazníci, kdo mi bude platit?

Už jsem o tom několikrát psal, no a opět se povrzuje, že začínat něco nového vyžaduje v první řadě zamyšlení nad zákazníky a uživateli. Vůbec není důležité, co budu dělat, ale jak na mou činnost budou reagovat zákazníci, kteří mi budou platit, kteří se budou podílet na mém případném úspěchu.

Každý podnikatel by si tedy měl nejprve položit základní otázky:

- Kdo budou mí zákazníci a kolik jich bude?
- Co jim unikátního nabízím a čím je nalákám?
- Existuje dostatečný trh, aby pokryl mé náklady?
- Je možné dosáhnou vůbec nějakého zisku?
- Mám dostatečné kapacity na start i provoz?
- Co je cílem mého podnikání, proč to dělám?

Možná to vypadá jako maličkosti, ale to jsou věci, které mi u mnoha projektů chybí a vůbec se nedivím, že plno dobrých nápadů na to doplatí, neboť autoři mnohdy neuvažují nad smyslem svého podnikání a co svým konáním někomu přinášejí.

Docela mě fascinuje, jak si někdo naivně myslí, že svým geniálním nápadem někoho okouzlí a vůbec ho nenapadne, že zákazníci mají třeba úplně jiné starosti a touží po něčem úplně jiném.


Co je základem úspěchu v každém podnikání?

Uspokojovat potřeby reálných uživatelů, řešení jejich konkrétních problémů, nabídka většího obratu a zisku, snížení a úspora provozních nákladů, plné využití provozních kapacit, to jsou oblasti, které potřebuje vyřešit každý podnikatel.

Zápis v katalogu firem (hospod), publikování aktuálního ceníku (jídelního lístku), jsou jen maličkosti, které v případě, že zákazníka (majitele hospody) ještě obtěžují přidanými starostmi, žádný efekt nepřinášejí. Nejde o to "zákazníka oškubat" někde pod dubem, za dubem, ale pomoci mu.

Kdo tohle chápe a dokáže zodpovědět na ty otázky výše, tak ani nepotřebuje žádnou nápovědu, neboť už má "peněz fůru" :-)

- Pod dubem:




Update 02-05-2009:

Pro doplnění ještě hromadná odpověď na pár mailů: Ne, nebudu vytvářet vlastní databázi hospod (jídelních lístků). Mám sice mírné připomínky k některým takovým projektům, dokázal bych je určitě udělat technicky i funkčně lépe, ale technické řešení je pouze malá část takového projektu. Základem jsou obchodníci, kteří pak dané řešení prodají zákazníkům a těch už moc na trhu v ČR nezbývá.

Nemám zájem se ani podílet na zlepšování stávajících portálů ani je nějak marketingově podporovat. To si musí vyřešit každý řešitelský tým sám. Děkuji za pochopení a všem přeji hodně úspěchů v jejich činnosti.

1 comments :

Unknown řekl(a)...

Zajímavý článek. Souhlas hlavně s větou: "začínat něco nového vyžaduje v první řadě zamyšlení nad zákazníky a uživateli". Teď jsem třeba nedávno objevil jeden nový český projekt (i když stránka je v AJ), kde zákazníci sami píšou, co jim na trhu chybí: http://www.ideaswatch.com

Okomentovat