Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak udělat pracovní pohovor u Google (úvod)

Google JobsObrátil se na mě jeden bývalý kolega, že by chtěl pracovat v Google a zda bych mu mohl nezaujatým pohledem zkontrolovat jeho CV a nedal pár tipů, než odpoví na pracovní nabídky, co si našel na Google Jobs.

Přečetl si prý knihu Google Story a zaujalo ho také, jak jsem psal před časem, že Google hledá odborníky všude možně. No a jelikož má také doktorský titul z Computer science (+), je guru na Céčko (++) i Javu (+), dobře ovládá Unix / Linux (++) a nízkoúrovňové programování (+), třídící algoritmy (+++) si ze školy také pamatuje (oblíbená to otázka u pohovorů v Google), tak se rozhodl, že zkusí štěstí.

Pominu ještě, že si vybral nepříliš vhodnou dobu, 2-3 roky zpět by byla mnohem větší šance. Odhlédnu také od toho, že nejsem zrovna ten pravý, abych něco radil, neboť mě svými technickými znalostmi, chytrostí a logikou strčí do kapsy. Bral jsem to ale tak, že chce dostat jen nějaký nezávislý feedback, co by mohl zlepšit.

Jsou také lidé, kterých si vážím, kterým velmi rád pomůžu, neboť mi mnohokrát byli inspirací a příkladem, takže si dokážu udělat čas i v naplněném programu.

(Odměnou mi bude jeho podrobná reportáž z přijímacích pohovorů v Google, kterou zde pak publikuji jako "guest post", což bude až po konečném verdiktu, aby to mělo tu správnou pointu.)


Jak se připravit na pracovní pohovor u Google?

U všech velkých technologických firem je přijímací řízení podobné, kdy v případě Google je rozdílem snad jen ta velká konkurence uchazečů z celého světa, kteří by tam chtěli pracovat (dostávají prý několik tisíc životopisů každý měsíc).

S kolegou jsme se tedy domluvili, že koncem týdne, až se vrátím z cest, uděláme setkání ve cvičném googleplexu, kde je také jídlo a pití zdarma, kdy zkusím otestovat jeho schopnosti na whiteboardu, což je také oblíbená kratochvíle, jak vyzkoušet psaní kódu z hlavy při pohovoru v Google ;-)

Píšu si zatím poznámky, co by mohl zlepšit ve svém CV, hledám rady a podněty na Webu, na co se zaměřit a co zdokonalit. Možná to pro někoho může být užitečné, neboť podobný postup se dá použít u všech velkých korporací a u všech nadnárodních technologických firem.


Pracovní poznámky pro pohovor u Google:
(doplním později linky na extra příspěvky)

- Jak napsat dobrý životopis IT profesionála?
(CV se musí upravit pro konkrétní pozici, zmínit všechny požadované znalosti a zdůraznit odpovídající projekty, přímé linky na hotové projekty na Webu, zrušit nedůležité informace)

- Jak napsat netradiční úvodní dopis?
(úvodní dopis musí zaujmout v prvním odstavci, musí odpovídat firemní kultuře, někdy se vyplatí zvolit netradiční formu, která přeskočí všechny ostatní kandidáty - ručně psaný dopis poštou, zaslání profilu na CD vizitce apod.)

- Jaké znalosti je potřeba zdokonalit?
(zopakovat si teorii všech technologií, co jsou zmiňované v CV, umět je teoreticky popsat, umět ručně napsat kód algoritmů pro zpracování dat, třídění, výběry, operace a limity paměti, diskové operace, obcházení limitů, paralelní procesy)

- Kde se nechat inspirovat a poučit?
(pohledat a nastudovat na Webu vybrané články na téma - Google Interview Process, I work for Google, I work at Google, příp. Google employee blogs,...)


Praktické zkušenosti z Google Interview:

Než sem doplním praktické zkušenosti mého českého ex-kolegy, tak zatím pěkné počtení ze světa, jak vlastně vypadá takový náročný pohovor a z čeho se skládá.

- My Job Interview at Google

- My interview experience with Google

- My interview & job offer from Google

Poznámka: Kdyby náhodou nějaký současný Googler z Mountain View nebo od Grand Canal, měl nějaké podněty, co teď frčí v Google, na co se připravit při pohovorech, tak díky za komentáře i případné emaily :-)

6 comments :

Jiri Benes řekl(a)...

byvavalo Google je uz moloch jako kazda jina velka SW firma.

Nelze uplne rici v teto firme je dobra prace. V kazde velke SW firme jsou dobre prace (dobre tymy, projekty) a hrozne prace (hrozne tymy, projekty). Pomerne tezko se odhaluje, zda se dostanete do dobre casti firmy nebo do mrtveho oddeleni :-(

Anonymní řekl(a)...

Google je už "moloch" a já bych tam nikdy nechtěl pracovat. Stačí si přečíst nějaké zápisky lidí, co odešli z Google a proč odešli. Jídlo zdarma, hmm, ale zase mnohem míň peněz, než u ostatních firem.

Anonymní řekl(a)...

Tip for your friend: main focus being on C/C++, Java, Python and Perl, networking, algorithms and data structures, distributed systems, Linux systems administration. Good Luck!

Anonymní řekl(a)...

Tip #2 for your friend: recommend getting a friend or friend-of-friend who works at Google to refer you, which will help you get past the initial screening - check LinkedIn for some contacts.

Anonymní řekl(a)...

Něco pro zasmání - Crazy Questions at Google Job Interview
http://tihomir.org/crazy-questions-at-google-job-interview/

JBrix řekl(a)...

Google Admits Its Crazy Interview Questions Were 'A Complete Waste Of Time': http://www.businessinsider.com/how-google-hires-2013-6

Okomentovat