Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak nakupovat v USA, jak dovážet zboží, zásilkové služby a zprostředkování nákupu z USA

Nakupujete také online v USA? Jaké zboží si necháváte dovážet? Preferujete přímo nákup v amerických eShopech nebo jakou zasilatelskou službu využíváte?

Vybrali jste si firmu dle designu Web stránek nebo dle ceny a nabídky služeb? Co reklamace a záruka na zboží z USA? Stojí to riziko za úsporu nákupní ceny?

Když jsem psal asi před rokem v příspěvku Jak nakupovat v USA, kde jsem zmínil dvě zasilatelské služby (ZasilkovaSluzba.com, Shipito.cz), tak jsem ještě tehdy netušil, kolik takových služeb již existuje a kolik dalších se ještě vyrojí. Netušil jsem, že malý trh v ČR je (bude) schopen uživit tolik služeb na trhu.

Nejde vůbec o okopírování úspěšného obchodního modelu, který používá plno firem na světě. Jde o zacílení na koncového zákazníka, kdy každý poskytovatel služby se musí sám rozhodnout na jaký trh se zaměří, jaké a jak kvalitní služby bude nabízet, zda mu stačí počet zákazníků pokrýt náklady a generovat odpovídající zisk.

Jak je vidět u dalšího nového projektu, tak všechno jde, když je snaha, nadšení, nové (staré) nápady a základní peníze na rozjezd. Dnes tedy upozornění na jednoho z dalších hráčů na trhu, kterého možná znáte z TV "reklamy".


Shopguru.cz (Delaware / Vlašim)
- Nákupy v USA od A do Z, zprostředkování nákupu v USA, výběr z akčních nabídek více než 300 amerických obchodů

Shopguru.cz - Nákupy v USA

Mezi služby Shopguru.cz patří, podobně jako u těch dvou dříve zmíněných, vlastní US adresa pro přímé nakupování (199 Kč/měsíc, slevy při delším pronájmu), kdy obsah "schránky" je vidět on-line na účtu zákazníka. Firma dále nabízí zprostředkování nákupu v USA a vyřízení celních formalit v ČR, odesílání zboží (199 Kč/zásilka bez poštovních poplatků), spojování více zásilek do jedné apod.

Stránky Shopguru.cz obsahují vybranné nabídky zboží z různých obchodů v USA, linky na významné online obchody, informace o clu a DPH při dovozu zboží z USA, dozvíte se i výhody nakupování v USA. Na nově založenou firmu vypadá nabídka docela slibně a firma si může ukrojit pěkný díl na trhu.

Jako vždy ale záleží na publicitě v ČR, kvalitě služeb, na vybudování dobrého jména a okruhu stálých zákazníků, ať už nově získaných, či zlákaných od konkurence. Je také otázka, kolik takových firem se dlouhodobě udrží mezi hlavními hráči vzhledem k omezenému trhu.

Jak se jednotlivé firmy budou odlišovat od konkurence, jaký nabídnou affiliate program, či jaké přidané služby nabídnou zákazníkům? To vše bude rozhodovat o úspěchu na trhu.


Kde najít další zásilkové služby z USA?

Zasilatelské služby z USA nabízí na trhu v ČR i SR plno dalších firem, kdy jednotlivé Web stránky nabízí podobné lepší / horší služby, za levnější / dražší ceny, zaujmou lepším / horším designem stránek, příp. možností někde přímo nakupovat zboží za dobré ceny.

Každý si musí sám vyzkoušet kvalitu nabízených služeb a vybrat si svého spolehlivého dodavatele. Zde tedy pár dalších stránek pro inspiraci:


Nakupy v USA - doručovanie zásielok z USANakupyvUSA.sk (New Jersey / Michalovce / Žďar n/S)
- Nakupy v USA je pokračovaním firmy Gabriel Fordos, ktorá vznikla už v roku 1991 v USA. Cieľom tejto firmy je zabezpečiť prepravu a doručovanie zásielok z USA.



Obleceni z USA - Značkové oblečení z USA, přeposlání zásilky z USA do ČROblecenizUSA.cz (California / Praha)
- Značkové oblečení z USA - dámské, pánské a dětské oblečení za nízké ceny přímo z USA. Možnost objednání i z jiných online obchodů nebo přeposlání zásilky z USA do ČR.



USA servis - Nákupy v USA, zásilky z USA, balík z USA, adresa v USAUSAservis.cz (Colorado / Písek)
- Nákupy v USA, zásilky z USA, balík z USA, adresa v USA, nákup na Ebay.com, Amazon.com, zásilková služba, zasílání balíků a zboží z USA; firma nabízí i výhodný affiliate program.



Pro zajímavost ještě další zprostředkovatelé nákupů v USA, stránky v rekonstrukci, reklamní stránky, affiliate nebo čisté MFA. Jak vidno, fantazii v tvorbě doménových jmen se meze nekladou:

- Zasilky-usa.cz, Dovozzusa.cz, Levnezusa.cz, Nakupujvusa.info, Zasilkyzusa.cz, Nakupovanivusa.cz, Nakupovani-v-usa.com, Nakupvusa.info, Dovoz-z-usa.cz, Nakupvusa.cz,...

Schválně, kolik takových služeb se dokáže uživit na českém trhu?

16 comments :

Anonymní řekl(a)...

Toto ze zacatku pusobi jako PR clanek shopguru... Doufam ze se mylim. :)

Cayman řekl(a)...

2Anonymní: Ty asi nevíš, jak vypadají opravdové PR články :-) Co některé mé otázky v příspěvku, nemáš nějaké podnětné odpovědi?

Anonymní řekl(a)...

vypadaji presne takhle, copy paste z popisu toho webu od jejich autora?

Jana řekl(a)...

No jo, hezký článek. Já bych potřebovala v USA něco koupit přímo od designéra, který to vytvořil a vypadá, že zajišťuje i výrobu a distribuci. A vůbec nevím, jaké mohou být obchodní podmínky, dodací lhůty... Kdo mi poradí? Asi se mám zeptat toho designéra, že jo? :-)))

Cayman řekl(a)...

2Jana: Zeptat se přímo toho designéra zní jako docela dobrý nápad. Nenapadá mě žádné jiné řešení :-)

2Anonymní: No, nevím, uvedení základních informací o službě, příp. Title a Description z Meta, nepovažuji za nějaké PR. Příspěvek byl o něčem jiném - viz mé otázky na začátku a na konci ;-)

Anonymní řekl(a)...

Njn, Shopguru.cz si musi uzit svych 5 min slavy za to okopirovani uspesnych sluzeb, tak mu to prejme.

John řekl(a)...

Ne vice sluzeb se neuzivi. Mozna budou prezivat (rekl bych, ze nektere uz urcite prezivaji). Tohle neni business na kterem by se dalo vydelat v malem. Je potreba tisice zakazniku a tisice baliku.

Za rok by bylo pekne se k tomuto clanku vratit a napsat pokracovani.

Zasílání zboží z USA řekl(a)...

Také si myslím, že se více služeb neuživí. Ono to na první pohled vypadá jako jednoduchý business, ale není tomu tak. Přežijí jen ti, kteří dokážou nabídnout nejlepší poměr cena/výkon. Chce to získat smlouvy s "přepravci" na co nejnižší ceny. Jenomže toho se dá dosáhnout jenom tehdy pokud se zavážu k určitým odběrům, apod. Každopádně uvidíme za rok.

Cechoamerican řekl(a)...

Netusil jsem kolik Cechu se zivi timhle podnikanim. Kadopadne tyhle sluzby rostou a padaji na kurzu dolaru, coz neni zrovna ovlivnitelne a Cesko je dost male pro tolik hracu, navic existuje i rada americkych firem , ktere tyto sluzby nabizeji. Jen nechapu tech 2.2 milionu Kc na rozjezd shopguru, to je castka za kterou se da rozjezd business uplne jinnych rozmeru. Nerozumim za co byla tahle castka utracena? Podle toho co jsem videl, tak shopguru nevypada jako profesionalni projekt za takovou cifru. Navic je zcela evidentne videt, ze ten clovek nema s businessem v USA naprosto zadne zkusenosti, at uz je to vyberem lokality skladu a mistem zalozeni firmy, tak informacemi, ktere jsou na webu uvedeny. Podle mne je to neskutecne predrazeny projekt delany na kolene bez jakychkoliv zkusenosti s podnikanim v USA. Evidentne ani investor ty zkusenosti nema. Ostatni zavedene sluzby maji naslapnuto uplne jinak. Ale jinak hodne stesti vsem podnikavym!

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s Cechoamericanem, že "to je castka za kterou se da rozjed business uplne jinnych rozmeru". Když jsem viděl ten pořad o Shopguru, též jsem si to říkal.

Od investora je to asi jen taková hra, peněz má dost, tak co trochu nezalaškovat s Johnem :-)

Cayman řekl(a)...

2Cechoamerican: Co máš proti Delaware? Taky tam mám firmu a pro určitý typ společností je to ideální jurisdikce. Sídlí tam oficiálně i Oracle Corp :-)

Nevím tedy, jaké jsou podmínky pro čistě obchodní firmy typu Shopguru.cz, ale proč ne? Třeba registrační adresa bude doplněna ještě pobočkami po celých státech?! Nenapadá mě, proč by to mělo být na závadu.

Cechoamerican řekl(a)...

2Cayman: Nemam nic proti Delaware. Je to skutecne idelani jurisdikce pro urcity typ spolecnosti. Dulezite je slovo "urcity", coz znamena ze ne pro vsechny. Pro Oracle, McDonalds, Bank of America a podobne holdingy je Delaware naprosto idealni. Jenze mi se bavime o malem startupu. Ovsem muj komentar se ani tak netykal mista zalozeni spolecnosti z hlediska jurisdikce, ale z hlediska prakticnosti pro dany typ podnikani. K podnikani (pokud je mysleno seriozne a legalne) patri dane a poplatky, dostupnost pracovnich sil, ceny (nemovitosti, mzdy, pojisteni, pravni sluzby atd.), v tomto pripde navic i dostupnost z hlediska logistiky (inbound & outbound) a vzdalenost od shipping skladu major retaileru, coz by znamenalo vetsi rychlost pro zakazniky a tim konkurencni vyhodu. Pri takove investici je lepsi vydat par dolaru za konzultaci v USA, mnohonasobne by se to vratilo. Doufam, ze jsem objasnil muj point.

Cayman řekl(a)...

Díky za objasnění, už rozumím. Nenapadlo mě (nedělám v tom oboru), co všechno může ovlivnit takový startup. Také nechápu, proč si nezaplatili nějakou konzultaci od odborníků v US, přitom některé věci, co zmiňuješ, jsou docela zásadní a souhlasím, že to pro ně může být problém.

Anonymní řekl(a)...

Dovolil bych se zde zeptat, zda nemá někdo praktické zkušenosti s tím Shopguru.cz?
Děkuji, R.Novotný.

Anonymní řekl(a)...

Používáte to Shopguru a jak jste spokojen?

Anonymní řekl(a)...

Mám už skoro zkušenost se společností Shopguru. V listopadu jsem si objednala na jejich adresu balíček. Z Amazonu mi po pěti dnech přišlo, že je doručen. Na Shopguru mi napsali, že až mi zásilka přijde k nim, tak mi přijde e-mail o doručení. Dva měsíce jsem s nima komunikovala, kde je chyba, že e-mail o doručení stále nepřišel a zda-li by mi mohli poradit kde jsem udělala chybu, že k nim stále nic nedorazilo. bla bla ..., samozřejmě jsem ji nabídla, že to zaplatím, jako kdyby celý obchod zprostředkovali oni. Poté mi s nimi došla trpělivost, našla jsem si e-mail na firmu dotyčného investora z Dne D a zasla jim e-mail a jeho dala do kopie. Teprve poté jsem se dozvěděla, že zásilka už mi leží skoro dva měsíce u nich ve schránce. Je to sice i trochu moje chyba, mohlo mne napadnou se podívat na svůj účet, ale pro mě tohle byla první objednávka ze zahraničí, tak se tím trochu omlouvám, ale jejich přístup a snaha o pomoc byla KATASTROFÁLNÍ. Tak teď už balík cestuje do ČR. A můj názor na místo podnikání: Jsou na opačné straně USA, takže balík samozřejmě ještě cestuje přes celou Ameriku, než se vydá na cestu do Evropy, nebo alespoň u mne to tak je, protože balík se veze lodí. Takže pro příště zkusím konkurenci.
jinak balíček jsem měla kolem 3kg. 400,-Kč stál pronájem schránky a 400,- poštovné do ČR s lhůtou doručení 10-20 prac. dní FeDex

Okomentovat