Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Má cenu studovat IT obor a jakou školu zvolit?

Follow your dreams!Mladší brácha jednoho kamaráda by chtěl studovat programování a věnovat se počítačům. Kamarád ale není z IT oboru a má takovou trochu "naivní" představu o dobré budoucí kariéře svého bratra.

Prý, půjde na elektro nebo na gympl, poté vystuduje ČVUT, no a pak nastoupí třeba do Microsoftu nebo IBM za +50 tisíc :-)

Nic proti představám a snům, rád podporuji nadšence a všem doporučuji, ať si své sny plní. Když se mě ale ptal, jaký obor v IT je perspektivní a co bych doporučoval jeho bráchovi ke studiu, tak jsem musel opáčit, že opravdu nevím. Každý se musí sám rozhodnout, čemu se chce věnovat a já opravdu netuším, co bude aktuální a žádané za několik let.

Bude ještě potřeba programování v podobě, jakou známe dnes a jaká se učí na školách? Budou mít vůbec počítače za nějakých 10 let dnešní podobu? Budou vůbec potřeba programátoři, když se veškerý vývoj všech významných produktů přesunul nebo přesouvá do Indie, Číny a jiných zemí?


Jakou odbornou školu zvolit?

Shodou okolností jsem před časem dostal i podobný emailový dotaz od jednoho čtenáře, který se zajímá o počítače:

"Pomalu přichází čas, kdy i já se budu muset rozhodnout kam na střední a mám v tom velký zmatek. Rád bych se věnoval věcem kolem internetu, kódování, grafika, atd. Mám radost z toho, když vytvořím něco pěkného co zaujme čtenáře.

Chci Vás požádat o radu – jakou si mám zvolit střední školu, která by vyhovovala mým zájmům? Byl jsem se podívat na dnu otevřených dveří na elektrotechnické průmyslovce v xxx, ale z programování tam učí jen základy HMTL, velmi okrajově PHP, co už umím (pracuji na sobě) a ostatní by mě asi moc nedalo. Líbí se mi co děláte a čím se živíte, ale nevím jak se na to připravit. Je těžké se rozhodnout...
"

Netušil jsem, že někteří čtenáři jsou ve svém věku na takové odborné úrovni. Neznám totiž moc mladých začínajících specialistů, které mají takové zájmy a musím říci, že takové příklady mě vždy potěší.

Nejsem ale schopen osobně moc poradit, kdyby měl tedy někdo nějaké dobré zkušenosti ze střední školy, či nějaký tip pro mladého a nadějného IT experta, tak díky za komentáře a doporučení.


Co bych já osobně doporučil všem mladým zájemcům o IT?

Studujte všechno, co vás zajímá a baví. Snažte se čerpat a vstřebávat informace i z příbuzných oborů. V určitém věku, kdy nemusíte ještě vydělávat peníze, tak není nutné se specializovat jen na jednu oblast, ale je potřeba si rozšiřovat obzory, snažit se pochopit souvislosti, pochopit využití IT v různých oborech, na různých uživatelských úrovních.

Řekl bych, že vůbec není důležitá dokonalá znalost nějaké technologie nebo jazyka. Zapomeňte na HTML, ASP nebo PHP, snažte se spíše pochopit, o čem jsou počítače, na co se používají, jak se tvoří programy a na co jsou databáze. Když se naučíte nějaký programovací jazyk, tak přemýšlejte na co se hodí. Když umíte nějakou relační databázi, tak si rozšiřte obzory o objektové nebo "memory" databáze.

Já vím, je toho příliš mnoho i v tom jednom oboru ;-)

Studujte a zkoumejte úspěšné projekty na trhu, co je oblíbené, co uživatelé využívají, co by šlo zlepšit a zdokonalit. Máte-li nějaké nápady, tak se vrhněte na jejich realizaci, to je totiž nejlepší škola a nejlepší způsob, jak se něco opravdu naučit.

Nezapomínejte na cizí jazyky! Mnohem lepší pro budoucí život je znát anglicky, španělsky, francouzsky, příp. čínsky a arabsky, jak umět dobře nějaké pseudo-jazyky jako HTML, či PHP, což stejně nemusí být brzy potřeba.

Mimochodem, opravdový programátor, či IT specialista, se pozná nejen dle toho, že umí něco naprogramovat. Možná mnohem důležitější pro život je rozumět a znát nějaký konkrétní obor, kde se IT používá - ekonomika, medicína, novinařina, grafika, marketing...

Jinými slovy, doktor se může lehce naučit programovat, ale PHP programátor už těžko vystuduje medicínu ;-)

20 comments :

Anonymní řekl(a)...

První odstavec článku mi připomenul toto video: http://www.youtube.com/watch?v=jpEnFwiqdx8 . V jedné části píšou, že technologický pokrok lidstva je inovován každé 2 roky (nebo něco v tom smyslu, nevím to doslova)... Takže studenti technických škol, jsou vlastně "outdated", už když dělají státnice ve třeťáku... Nevím, jestli k tomu patří programování, to nejspíš ne, základy, budou vždycky základy...ale nemění se v tomto oboru něco denně?

admin řekl(a)...

Souhlasím s Caymanem a přidám své (celkem čerstvé) zkušenosti z elektrotechnické průmyslovky SPŠE Ječná:

Řeknu to na rovinu - úroveň je mizerná. Učitelé na "odborné" předměty umí jen chabé základy (které se dovedeš naučit za jeden den). "Studenti" bez nadšení a zájmu. Velký důraz je kladen na assembler, protože "když se naučíš assembler, tak budeš umět opravdově programovat" LOL

Otevřeli nový obor zaměřený na IT, ve kterém se učí asi 5 (slovy pět) programovacích jazyků. C++, C#, Java, PHP, atd. - absurdita spočívá v tom, že se učí jen základní syntaxe (if, for,...), a ta je ve všech těchto jazycích plus mínus stejná.

"Správní programátoři píší programy v poznámkovém bloku, protože když se naučíš psát funkční programy v poznámkovém bloku, tak nebudeš potřebovat zbytečné vývojářské nástroje jako je dubugger" LOL LOL LOL

Tuto školu nemůžu doporučit a bojím se, že není zdaleka výjimkou.

Co ČVUT? Po jednom semestru jsem od tam utekl, je tam naprosto stejná mentalita.

Ať si vybereš jakoukoli školu, nespoléhej, že tě něco naučí, nevěř jim, aniž by sis informace prověřil a studuj na vlastní pěst - jak píše Cayman - jazyky, komunikční dovednosti,... vnímej informace v kontextu a s nadhledem.

Snad jsem ti nepokazil náladu. Hodně štěstí :)

Cayman řekl(a)...

Díky za to Did You Know video (dávám přímý link pro zájemce). To je přesně to, nad čím by se měl každý zamyslet, aby pochopil "věci" v souvislostech.

Plně souhlasím s tím, že co se dnes děcka učí, tak než dostudují, už nebude vůbec potřeba a bude tzv. "outdated". To si málokterý učitel uvědomuje, když něco vtlouká studentům do hlavy.

Příklad ze života: Když se u nás začala zavádět výuka programování, tak ve Francii ji zrušili, přesně dle toho principu, že co se prý nyní mládež naučí, tak takové špatné návyky pak bude používat při práci s úplně jinou technologií, která teprve přijde ;-)

Zdenek řekl(a)...

Já bych doporučil gympl. A ať se tam třeba IT nevyučuje, je to úplně jedno. Programovat jsem začal v sedmi letech na commodoru 64, co jsem se naučil v Basicu, to "používám" dodnes - principy (oukej, když pomineme OOP, metodiky atd. :). Pointa je v tom, že jsem se vždycky všechno stejně naučil sám, maximálně jsem s někým určité problémy konzultoval. Gympl mi dal mnohem širší rozhled, než bych získal na průmyslovce.

Wu řekl(a)...

Těžko radit. Skutečně pro praxi nepřipraví asi žádná škola, ale teoretické základy - informatika, diskrétní matematika, principy operačních systémů, principy databází - se nakonec v praxi hodí. Protože díky nim člověk rozumí reálným problémům.
Jinak souhlasím s byF, gymnázium s obrovskou šíří záběru dá dobrý základ pro cokoliv.

Unknown řekl(a)...

Mě se tento článek líbil, jen bych dodal vlastní zkušenost. Celý život jsem chtěl být programátor, prakticky v dětství mě nelákala představa popeláře, ale někoho, kdo totálně ovládá svět pomocí počítače.

Vyšel jsem základní školu a shodou okolností jsem se dostal na průmyslovku v oboru technické lyceum, kde se ve 3. a 4. ročníku třída půlí na strojnické odborníky a informační specialisty.

Jakbysmet jsem šel na tento obor a shodou okolností nemáme dostatečný počet zájemců ve třídě pro informační technologie, tudíž škola k ničemu, protože něco, jako je deskriptivní geometrie mi nic neříká a div z toho nepropadám.

Tím chci říct, že často člověk nemusí mít školu takovou, jakou si ji jako makovou představoval celý život a pak se doví, že se bude učit v nějakých šílených CAD a CAM blbostech nějaká říťotělesa.

Získal jsem už řadu ocenění, pochvalu ředitelky apod. , přičemž do školy chodím jen tak aby se neřeklo a abych dostal papír, který většina zaměstnavatelů požaduje.

Teď nastává otázka Caymane, jak prorazit do světa bez školy, když se v ní neučím to co mě baví a čím žiju...

Andre řekl(a)...

Středí školu určitě gympl a potom bych si dal ekonomii, protože prachy byly, jsou a budou. A prachy dělaj prachy. :)

Vladimír Dědek řekl(a)...

Já jsem studoval na SPŠ Zlín obor technické lyceum. Je to takový gympl, který se ve třeťáku a čtvrťáku zaměřuje technicky (na výběr je elektro, strojařina, stavařina,...). Já jsem byl ten "elektro" student. Z toho programování jsme zvládli Pascal, ale z objektového programování moc ne.
Mě osobně ale programování zaujalo a šel jsem na matfyz do Prahy. Tady na matfyzu je každému úplně jedno, jestli programujete v pascalu, c++, c#, javě, v haskellu nebo co já vím v čem. Důležité je znát algoritmy a datové struktury = stromové struktury, grafy + grafové algoritmy, složitosti algoritmů,...

Co se týče náročnosti, tak bych to řekl asi takhle: Když jsme na přednášce probírali toky v sítích, zmiňoval se přednášející o "hloupém" algoritmu (Ford-Fulkerson). Tento algoritmus jsme probrali za půl hodinky včetně důkazu a příkladu. Když jsem se pak připravoval na zkoušku a googlil si materiály, narazil jsem na bakalářskou práci z VUT Brno, kde nějaký studentík měl jako téma bakalářské práce právě tento algoritmus...

Nebudu zde dělat nějakou propagandu, nebo shazovat úroveň ostatních škol. Ze zkušeností však vím, že výuka na MFF UK je někde jinde než na srovnatelných oborech jiných škol.

Anonymní řekl(a)...

Hmm, řekl bych, že je to globální problém "systému" školství, které je zastaralé přinejmenším pár stovek let... Když se podívám například na americké školy, které mají vlastní fondy, vytváří svůj vlastní majetek a nejlepší tam jsou soukromé, tak mě zaráží, že když jsem se přestěhoval do Čech, že tu všichni jdou na státní, kvůli reputaci (a ve výsledku? je to o kvantitě učení, ale v práci dají přednost té reputaci)... netyká se to jenom programování... Karlovka je nejlepší škola v ČR, ale ve světě je někde nad druhou stovkou... Další věc, které jsem se všiml, jakožto zahraniční student, je ta, že v programování se jedná o nějaké celkově světové věci, které se dají využít i v zahraničí. Chudáci právníci z Právnické fakulty, kteří se učí "českou" legislativu a budou chtít se stěhovat za práci do jiné země... Podle mě také na většině škol se dává až moc velký důraz čistě sféru ČR a ne globální.

George - podle mě si musíš vyhledat vlastní zdroje na internetu, v knihách...možností je tu neomezeně a sám si určit, nebo poradit od ostatních co je relevantní pro tvojí budoucnost a začít se to pomalu učit...To teď dělám sám...studuju média na univerzitě a ve volném čase burzu. Stejně tak ale, žádná škola ti negarantuje úspěch..je to čistě na tobě..

Andre - co se týče ekonomie... no nevím, je to to samé.. Víš kolik vychází ekonomů z VŠE a dalších desítek soukromých ekonomických škol? Tisíce absolventů, a tisíce už jich vyšlo...kolik z nich je miliardářů? 1% a to jsou lidi co spíš podnikají... protože všechny školy nás většinou učí jak býti "perfektním zaměstnancem" anebo profesorem s doktorským titulem, než jak vydělat peníze...některé samozřejmě učí i podnikat, ale je jich menšina.. Se podívej na Kellnera,nebo na Karla Janečka z RSJ invest...vystudoval MATFYZ uměl dobře počítat, mohl být potenciálním zaměstnancem třeba i někde v auditní firmě a i to je dobrá profese...ale je to chytrý člověk...založil si vlastní společnost a využil svého potenciálu, teď pracuje s obratem, který je větší než hrubý domácí produkt ČR...takže nejenom studuj, ale promýšlej co dále .)))

john řekl(a)...

Pekny clanek. Hlavne s tim sebevzdelavanim je to pravda.

Anonymní řekl(a)...

Co se týče mě, studuji MFF UK a moc se mi tam líbí. Studijní plán je dobrý a vyučující jsou velmi kvalitní. Tuto školu jednoznačně doporučuji.

Cayman: Proč si myslíš, že vědomosti nabyté na škole jsou "outdated"? Je simplexový algoritmus outdated (vynalezený v 50. letech)? Je outdated Fourierova transformace? A Eukleidův algoritmus (který má docela dost aplikací) musí být už hodně outdated, když už je znám tisíce let? U databází, pokud vím, se u transakcí stále používá 2 fázový zamykací protokol, ten také není outdated?

Co se týče studia ekonomie, jak tu někteří doporučují, tak já to rozhodně nedoporučuji, a to z toho důvodu, že absolventů ekonomek je strašně moc. Skoro každý druhý jde na ekonomku a taktéž soukromé školy jsou ve většině případů ekonomky, a o tom, že jsou všechny kvalitní, pochybuji.

Cayman řekl(a)...

Jak zmiňuje byF, Andre i Wu výše, také bych asi doporučil obecněji zaměřenou školu (gympl), když si někdo ještě neví rady, kam chce směřovat. Ono vlastně až po střední škole začínáme mírně tušit, co bychom opravdu chtěli dělat (jsou jistě výjimky).

2George: "...jak prorazit do světa bez školy, když se v ní neučím to co mě baví a čím žiju..."

To řešil asi každý a bohužel, školy jsou potřebné, kdy nejde jen o ten papír, ale i o ten celkový rozhled. Někdo třeba změní školu, další se to snaží "přežít" a při škole dělá to, co ho více baví, sám studuje zajímavé věci, připravuje se na VŠ, která ho bude víc bavit.

2Vladimír: Díky za pěkný příklad, je vidět, že záleží na výběru vhodné školy, která někomu něco opravdu dá.

2skyplace: S tím studiem práv a ekonomie plně souhlasím, ale ber to tak, že to jsou obory, které se dají využít v každé profesi a skoro v každém povolání. Záleží na každém, jak své získané znalosti využije v praxi a jak se uplatní :-)

Anonymní řekl(a)...

1) vyber si dobrej gympl se zamerenim na matematiku. Tu budes hodne potrebovat
2) jako konicek se venuj programovani a anglictine
3) po dobu studia na gymplu se nesoustred jenom na pocitace. Uzivej si toho casu, chod ven a za zenskejma. Konicky delej "jen tak pritom"
4) az dostudujes, tak se prihlas na matfyz, nebo rovnou do zahranici na nejakou skolu s rozumnou reputaci
5) pokud budes studovat v CR, tak se snaz co nejvic vyjizdet do zahranici (erasmus, brigady apod). Neskejsni tu, rozhlizej se po svete a ziskavej kontakty. Jinak dopadnes jako vetsina populace v CR, nikdy nikde nebyli, vsechno vedi nejlip a berou 10 kkc :-)

Cayman řekl(a)...

Ještě k tomu, že vědomosti nabyté na škole jsou "outdated" hned po absolutoriu:

Samozřejmě, že tohle neplatí pro obecné teoretické základy, ty jsou nadčasové, podobně jako třeba v tom programování nějaké obecné algoritmy.

Ty "outdated" vědomosti jsou myšlené jako způsob myšlení, kdy se učíme myslet starým způsobem, při výuce jsou používané staré metody, no a kdo se naučí myslet a učit starým způsobem, tak trvá pěkně dlouho se to "přeučit". Nemluvě o tom, že počet nových informací exponenciálně stoupá ;-)

Souhlasím, ověřené teorie jsou základ v každém oboru. Je také pěkné umět tisíce let staré algoritmy. Kde je ale kreativita, umění vymýšlet nové postupy, improvizovat, hledat, vymýšlet a realizovat nové nápady, schopnost používat ty teorie v praxi, rozhled po světě?

Anonymní řekl(a)...

5) pokud budes studovat v CR, tak se snaz co nejvic vyjizdet do zahranici (erasmus, brigady apod). Neskejsni tu, rozhlizej se po svete a ziskavej kontakty. Jinak dopadnes jako vetsina populace v CR, nikdy nikde nebyli, vsechno vedi nejlip a berou 10 kkc :-)

svatá pravda, nejlepší je asi vybrat zahraniční univerzitu, ovšem to záleští hodně na financích, ale pokud pujdeš někam do čech, tak si krok 5 poznamenej jako svoje moto do života .))

Tomáš Kraina řekl(a)...

Fajný článek, dobré rady. Taky souhlasím s tím, že samostudiem, popřípadě praxí ve firmě v oboru se dá získat nejvíce vědomostí a zkušeností, které člověka potřebuje.

Sám teď studuju druhým rokem ICT na VŠB. Z toho co mě zajímá a baví (webaplikace) mě prozatím nic moc nenaučila. Až teď v 4.semestru berem základy DB, kde jsem se dověděl díky perfektnímu učiteli, co má zkušenosti z praxe, jenom pár zajímovostí, na které bych sám tak snadno nepřišel. Ale ohledně technik programování, design patterns a podobných věcí jsem se nic taky nového nedověděl.

Co mi ale škola dala je opravdu ten "větší rozhled", naučil jsem se low level C/C++ pro linux, programování mikropočítačů a taky jsem přišel na věci, kterým se chci určitě vyhnout (telekomunikace). Dalo by se říct, že mi škola pomohla "vykrystalizoval"

Další věci, které škola přímo neposkytuje, ale člověk je díky ní získá je obrovské množství kontaktů na zajímavé a chytré lidi. Studentské párty na kolejích a celý ten studijní život taky stojí za to :)

Takže moje rada je: Pokud si člověk není jistý tím, do jaké specializace chce fušovat, ať jde na školu, zkusí co nejvíce věcí a vyjede na zahranicí (třeba s Erasmem).
Pokud si tím jistý je, ať v tom dělá, pracuje na sobě pracuje a přitom pokud možno využívá všech výhod co mu škola dává. Studenti taky mají různé daňové výhody, slevy na ISIC, atd...

Jirka řekl(a)...

Souhlasím s Tomášem, "díky perfektnímu učiteli, co má zkušenosti z praxe" se dá něco na škole naučit, takže záleží na učitelích a jejich zkušenostech. Asi co škola, to nějaké pro a proti. Těžko radit, všechno už bylo řečeno ;D

Ten "větší rozhled" je nutný a pak je to každého individuální snaha, co dokáže a naučí se.

Anonymní řekl(a)...

K zamyšlení to každopádně je, ale stávající učitelstvo to asi nezvládne ani pochopit, natož něco změnit ;-)

"The top 10 jobs we will have in 2010 did not exist in 2004 (as in, we are currently educating our children for jobs that don’t exist yet)"
Source: 14 Educational Games to Teach Your Kids About Business

Anonymní řekl(a)...

Dobry den,
studuji prvním ročník na ČVUT software technologie a mangement. Myslím že pokud člověk chce, tak se tam dá naučit dost. Mě se třeba hodně líbí kurz Objektové modelování. Téma je to, alespoň podle mě, netriviální, zajímavé a je velice dobře podané. Jinak je celý program dost silně zaměřen na Javu. Učí se tam i základy Assembleru, angličtina a je tam relativně dost matematiky. Co se mi ale nelíbí je, že ve druháku si nemůžete přímo zvolit co budete studovat, ale jen si vyberete co by jste chtěli a oni to pak nějak rozřadí. Takže třeba někdo, kdo chtěl studovat Managerskou informatiku zkončí na Inteligentních systémech (není můj případ ;]). Proto asi budu přestupovat na nově otevřenou Fakultu Informatiky.

Jinak střední jsem studovat technické lyceum na Masarykově střední chemické. Informatika je tam na docela dobré úrovní. Krom klaiky typu MS Office jsme se tam učili i základy Pascalu a ve čtvrťáku trošičku teorie o databázích.

Cayman řekl(a)...

2Arg: Díky za podnětný komentář a zkušenosti, líbí se mi ta myšlenka, že "pokud člověk chce, tak se tam dá naučit dost". To je totiž asi základ v každém oboru a u každého záleží vždy na osobní motivaci.

Ať se daří!

Okomentovat