Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kdo chce vládnout většině, měl by být jako ta většina

Time for GuinnessMísto slova "většina" je možno dosadit jakékoliv jiné pojmenování, např. kdo chce vládnout chytrým a vzdělaným, musí být sám chytrý a vzdělaný.

Na druhou stranu ale neznamená, že kdo chce vládnout hlupákům, musí být sám hlupák. Stačí se jen chovat a mluvit jazykem blízkým, který většina pochopí (nebo být ten hlupák).

Ověřil jsem si to znovu, když jsem chvíli v noci poslouchal záznam z debaty s premiérem Topolánkem, který se pokoušel v nedělní Partii odpovídat na otázky redaktora. Otázky byly jednoduché, stručné a snad každému pochopitelné. Odpovědi? Sice trochu rozvláčné, jako všechny politické řeči, v podstatě i chytré, logické, smysluplné, politicky korektní,... ale nepochopitelné.

Ano, bohužel, pro 75% voličů muselo být naprosto nepochopitelné, o čem to ten Topolánek vlastně mluví.

Vůbec se nedivím některým voličům, že považují premiéra za arogantního a namyšleného (přitom takový vůbec není), neboť mnozí opravdu nemůžou chápat, o čem mluví, což může svádět k názorům, že je arogantní a namyšlený.

Jeden příklad ze života:

Když jsem byl mladík, tak jsme kdysi o víkendu vyrazili s kamarády na nějakou tancovačku v sousední vesnici (jediná kultura široko daleko) a kdosi z domácích po mně chtěl cigáro (Startky, Marsky byly tehdy standardní značky). Když jsem mu nezištně nabídnul Marlboro, tak si vzal a současně mi vypálil pěstí na solar se slovy: "To máš za to machrování!" Musela se mě zastat jedna známá "mánička", která mu vysvětlila, že opravdu nejsem arogantní ani namyšlený, jinak bych přišel asi od krve ;-)

V té vysoké politice je to asi celkově stejné, když se každá diskuze pro diváky hemží všemi těmi mikro- a makro- pojmy, vnitrostranickými, koaličními, opozičními, či evropskými problémy, Lisabonskou smlouvou s Klausem a jeho vyhrožováním, že vystoupí z ODS, interní volbou předsedy nějaké strany a bojem himalájského tygra o post předsedy.

Když to srovnám s "lidovou" mluvou příznivců všech těch artistů a kolotočářů a doplním to krysím populismem ve středočeském kraji, tak je snad jasné, kdo musí vyhrát každé volby, když rozhoduje většina.


Jaké by si měly vzít vládní strany poučení?

Měli by se chovat jako já kdysi dávno poučen tím příkladem s cigárama na venkovské zábavě, kam jsem od té doby chodil vybaven Startkami, abych náhodou nemachroval, kdyby nějaký somrák chtěl cigáro.

Přiblížit se trochu lidem, se kterými chci nebo musím v nějaké společnosti žít, tolerovat jejich společenské zvyky, naučit se vysvětlovat své vysoké (nízké) politické cíle normálními slovy, neboť kdo to neumí, tak jednoduše nemá v české politice moc šancí.

Vůbec se nedivím, že se nikdo schopný nehrne do politiky, neboť existuje plno jiných příležitostí a cest k osobní realizaci, k úspěchu v životě i v podnikání, ke zvyšování své autority nebo vlastního ega, ať už u nás nebo v zahraničí ;-)

Viz také - Proč nevyhrála ODS, či jiné vládní strany?

21 comments :

Anonymní řekl(a)...

Trochu offtopic poznámka: Přiblížit se, ehm, lidu? Vždycky když čtu podobné výroky, tak si vzpomínám na historku o tom, jak v 50. letech byly v divadle snahy "přiblížit Shakespeara lidu". A jeden herec, nevím který už, říkal: "Co to je za nesmysl? Nelze Shakespeara ohýbat k lidem, je potřeba lidi pozvedávat ke Shakespearovi!"

(Já vím že řeč je o "vedení lidu" a potřebě "hovořit jejich jazykem"... Ale vždycky si na ten příklad vzpomenu a říkám si: Když se všichni velcí budou neustále shýbat k malým, co ty malé bude nutit, aby rostli?)

Anonymní řekl(a)...

Arthure, to není offtopic, ale přesně k tématu. Však já psal v závěru, "že se nikdo schopný nehrne do politiky, neboť existuje plno jiných příležitostí a cest k osobní realizaci", kdy jsem asi měl doplnit, že to "ohýbání k lidem" právě chytrým nestojí za tu politickou kariéru a není v žádném případě řešením - viz ten Shakespeare ;-)

Myslel jsem to jako povzdech, že takhle to ODS projede i v parlamentních volbách, když se nenaučí alespoň normálně mluvit.

Anonymní řekl(a)...

Arthur> Demokracie je vůle většiny, čili lidu, čili jak se kdo dovede přiblížit většině. Offtopic to tedy z mého pohledu také není...

Anonymní řekl(a)...

Ještě doplnění k tomu "přiblížit se trochu lidem", což je myšleno opravdu jen v tom vysvětlení, tj. přiblížit se mluvou, neboť si stále myslím, že většina voličů jednoduše nechápe, o čem to politici hovoří.

Asi všem také dochází ta nadsázka, že někdo žebrá cigarety po druhých a pak mu dá na solar, kdy stejně škodlivé je kouřit Startky i Marlbora :-)

Anonymní řekl(a)...

Pro mě osobně, bývalého voliče ODS, působilo až děsivě, jaké manýry ten člověk má. Jak chtěl, aby mu moderátor kladl otázky, které on chce, jak chtěl utéci, jak zase dělal grimasy ... nic proti Kaymanovi, ale tento člověk opravdu není chytrý .. nebo alespoň ne ve smyslu moudrý. Je to člověk, který nedokáže vidět problémy a jejich řešení jinak, než ze svého pohledu, což není dobré. Nemá to lehké, to je jasné, ale je to opravdu arogance sama, ne že ne, toť můj názor.

Anonymní řekl(a)...

On ten Topolánek chtěl odejít? Tak to jsem neviděl asi celé a ani ty grimasy, já to jen poslouchal jako kulisu při práci. Arogantní je, což o to, ale srovnej to s Rathem. S politiky ale škoda mluvit.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj všem, tak se taky přidám.Zmíněnou debatu jsem taky neviděl, což je ovšem dáno spíše tím, že jsem si před jistou dobou udělil zákaz sledování těchto pořadů neb utrácet drahocenný nedělní čas touto formou je zbytečné.
Neberu připomínky typu, že bych měl informace sledovat abych měl jasno. Jasno mám. Bůhví, že ta ODS je z těch špatných řešení to nejméně špatné. Tedy za předpokladu, že nejsem socka nebo ten somrák, co chce startku...
Já tedy tyto lidi neodsuzuju, každý jsme jednou nahoře.Stejně tak každý se jednou můžeme dostat do situace,kdy budeme dole, ale nikdy nedám hlas tomu zbytku politický scény, protože jim nevěřím, že by nebyli kvůli korytu schopni dostat komunisty zpět k moci. Jak to umí paroubek, to vidéme už teď. A proč? protože prostě lidi viděj 30 Kč zdravotní poplatek!

Anonymní řekl(a)...

Mně se líbí to srovnání ...stejně škodlivé je kouřit Startky i Marlbora - to je přesně naše politika - všichni politici jsou jedna banda!

Anonymní řekl(a)...

jj,máš pravdu.jen mi hoši řekněte, kde se to zastaví?jak paroubek, tak rath, tak v podstatě i ten topolánek jsou ještě dost mladí na to, aby nám tu to svoje divadýlko ukazovali ještě pekelně dlouho. A přitom by tahle země potřebovala totální obměnu politickýho spektra, aby ty volby vůbec o něčem byly a ne jen o "nevolbě komunistů"...

Anonymní řekl(a)...

Kdyby Topolánek jenom dal vyznamenání Mašínům, tak udělal dost. To je pro mě jasná řeč. No asi jsem politicky stupidní ;-)

Anonymní řekl(a)...

2Honza: Zastaví se to, až česká společnost "dospěje", až se vymaní z toho postižení socialismem a komunisty, až si lidé budou více všímat věcí kolem sebe, až se probudí ze své soukromé ulity, až si konečně nakoupí všechna ta auta, počítače, domácí kina, videokamery, až přestanou sobecky myslet jen na sebe, až si uvědomí, že se musí sami snažit zlepšit svůj život a že od státu nic zadarmo nedostanou...

No a když si ten svůj život konečně většina občanů zlepší, tak pak snad někdy začnou i požadovat po svých volených zástupcích, ať dělají něco pořádného a ať stát funguje.

Do té doby? Je to smutné, ale cizina je pro mnohé cestou, neboť nemá cenu válčit s tupostí ;-)

Anonymní řekl(a)...

2CAY: no, obávám se, že máš pravdu.což dle mého ovšem znamená "pouze" naději, že naše děti již budou žít v normální společnosti...

MiKee007 řekl(a)...

2 Honza: Bohužel, obávám se, že děti ještě ne. To je podle mého názoru otázka tak minimálně ještě 3 - 4 generací...

Anonymní řekl(a)...

2Mikee: asi máš pravdu, ale nechtěl jsem být až tak negativistický, ovšem bůhví, co bude a co k tomu přidá Brusel....no caymane, něco pozitivnějšího nadhoď.. :-)

Anonymní řekl(a)...

Mě řeklo pár lidí taky, že jsem namyšlenej, dlouhou dobu jsem si to nějak nechtěl připouštět a v poslední době jsem si začal říkat "když to tak cítí, možná bych mohl udělat nějaké ústupky".

Pak jsem přišel na to, že to není o tom za čím člověk stojí (cigarety Marlboro, ODS), ale jak se člověk chová, jak to ostatním podává. Třeba by stačilo, kdybys místo říkání "kdo nevolí ODS je blbec" prostě říkal "volím ODS, jestli si volíš KSČM, tak si volíš KSČM, i tak jsi dobrej člověk". Kdybys ty svoje názory tak nevnucoval a neprodával, prostě si je nechal pro sebe, tak by tě lidi měli radši.

Cayman řekl(a)...

2Markonius: "...jestli si volíš KSČM, tak si volíš KSČM, i tak jsi dobrej člověk", je sice rádoby pěkná myšlenka, ale já nemíním obdivovat někoho, kdo volí komunisty a ještě mu pochlebovat, že je "dobrej" člověk. Jsem přesvědčen, že takový člověk není dobrý, je jen hloupý, kdy opravdu nechci, aby můj život ovlivňovali hlupáci.

Sorry, ale já nechci, aby mě měli více rádi hloupí a tupí voliči komunistů!

Anonymní řekl(a)...

2Markonius: byly na začátku doby, kdy jsem si vážil i lidí, kteří volili komunisty i po listopadu a veřejně to prezentovali. A vážil jsem si jich proto, že byli daleko čitelnější a "nezradili" své vidění světa jen proto, že se změnily poměry ve společnosti. Zatímco ostatní sběhli do všech možných stran a tvářili se jako disidenti a celoživotní pravičáci.
Bohužel ale musím dát za pravdu Caymanovi. Volba komunistů v dnešní době je něco, co se dá vysvětlit pouze tím, že chceš mít máslo za 10,- a benzín za 8,-, případně aby ti stát garantoval zaměstnání a tvůj měsíční příjem. To je samozřejmě pochopitelné, i já jakožto volič ODS bych podobné "sociální jistoty" uvítal. Ale mám hlavu na ramenou a je mi jasný, že i kdyby to ty rudoši vzali do svých rukou, tak by ekonomiku světa nezměnili = máslo za 10,- už nebude nikdy!!!
Tolik ekonomický pohled.
Čistě politický a lidský pohled - kdo může volit komunisty, o který je dnes zcela jasné, že se chovali stejně jako nacisti, že likvidovali lidi, kteří ve válce bojovali za svou vlast, že ničili někoho s jiným názorem a prosazovali silou své vidění světa? Že nás zavřeli do konzervy obehnané ostnatým drátem!
Nemůžu je volit už z principu věci, nemluvě o otevřené kudle v kapse!
Neznamená, že jsi-li volič KSČM, jsi automaticky lepší člověk, než drsný, namyšlený podnikatel, "typický volič ODS"! Naopak, jsi horší než tento typ člověka, který je dost možná arogantní, dost možná ostatním dává najevo, že na ty malrborky má. Avšak nikdy nedopustí, aby ho někdo zavřel za to, co si myslí, aby mu někdo v rámci "obecného blaha" nekdo ukradl a zničil jeho práci. Pokud se nebavíme o Krejčířích a spol, samozřejmě...

Nemyslím si, že ta cesta k lidem, kterou komunisti ukazují, je tak křišťálová, jak jim mnozí jejich voliči baští. Je to prostě volba - buď budeš s lidmi vycházet proto, že něco umíš, dokážeš, máš třeba prachy, ale nikdy se tím nenecháž zblbnout a zůstaneš normální člověk, kterej si zapalí i tu Startku, když je nouze, nebo jsi ubohá ovce, která chce jít s většinou, nechat si diktovat, co smíš říkat a co ne, chceš se zavřít na chalupu a tam si kutit, pokud se ti podaří sehnat ze stavebnin pod pultem cement a svým dětem stát hodinovou frontu na pár mandarinek k mikuláši... Je to tvé právo volby. Neodsuzuji nikoho, když ho neznám. Ale volič KSČM je prostě neuvěřitelně naivní a nemá úctu k minulosti, hrdinům a ostatním lidem!

Anonymní řekl(a)...

Jo a mimochodem, pokud je ta volba komunistů čistě z ekonomických důvodů, slyšel jsem poměrně nedávno v rádiu komentář, kdy jakýsi ekonom vysvětloval, že vezmeme-li průměrný nákupní koš dnes a vztáhneme jej k průměrnému platu, tak zjistíme, že pokud bychom podobné zboží nakoupili v 80.letech (pominu to, že bysme ho vůbec nedostali - leda venku nebo v tuzexu), tak s tehdejším průměrným příjmem a v tehdejších cenách bychom na tom byli daleko hůř!
Takové auto v kvalitě favorita dnes koupíš za 8-10 průmerných platů, o tom se ti za komunismu mohlo jen zdát...

Anonymní řekl(a)...

Pěkný článek, obzvláště mě potěšil příběh s cigárama :)

S Markonius také nesouhlasím v rozsahu Caymanova příspěvku, ale asi chápu jak to myslel - je zapotřebí trocha psychologie aby si lidé nepřidávali k samotnému významu co tam nepatří a není...

Taky na tom makám, přeci jenom nechci být stále ředitel zeměkoule, ikdyž sem takové ambice nikdy neměl :)

Anonymní řekl(a)...

Cayman: Ono mě je to prostě jedno koho volíš, to jsem se snažil říct. To je právě ten tvůj bod té demokracie a svobody, o tom tu celou dobu mluvíš, každý by měl mít právo se svobodně rozhodovat.

Anonymní řekl(a)...

A proč ti to je jedno, koho kdo volí? Já sice toleruji, že nějaký tupec nebo nějaký dědula důchodce volí komunisty, ale jedno mi to opravdu není a musím se k té hlouposti vyjádřit ;-)

Okomentovat