Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Chcete kopírovat texty z Internetu a používat cizí fotky nebo obrázky na svém Webu?

Keep Right Go LeftNa základě příspěvku Jak si chránit Web stránky jsem zřejmě dostal následující dotaz související s použitím cizího obsahu, tj. cizích textů a fotek z Internetu, na vlastních Web stránkách:

"ahoj obracím se na tebe s prosbou o radu... zrovna asi třetí den prolízám net a hledám odpovědi týkajících se kopírování fotek a textů z webu. Přečetl jsem si tvůj článek na toto téma a chápu podstatu věci, jen bych se ještě zeptal jestli potřebuji vždy písemné svolení autora nebo postačí když uvedu zdroj, či jméno autora?

Chtěl bych udělat web kde bych dával fotky a zajímavé články a nějaké novinky, co by mě zaujaly na webu, samozřejmě bych je neuváděl za své a určitě bych k nim dal odkaz odkud jsem ty které fotky nebo informace našel. Nacházím totiž docela rozporuplné informace budu rád za jakékoliv info...
"


Jak používat cizí texty a fotky na Webu?

Základ je, že v ČR je v tomto právní chaos a nikdo není schopen podat odpovídající a závaznou právní informaci. Není se co divit po té právní taškařici, kterou schválili poslanci bez mozku, díky níž např. soukromá společnost OSA dělá ze všech občanů ČR dementy, kteří platí autorské poplatky i za okopírování čistého papíru, za kopii vlastního rodného listu, tisk vlastních textů na vlastní tiskárně, za CD/DVD s vlastními fotkami a videofilmy z dovolené.

Stranou teď ponechám případ použití autorských děl jen pro svou vlastní osobní potřebu, kdy právě ty povinné poplatky za veškerou rozmnožovací techniku, datové nosiče a čistý papír, které vybírá OSA jako soukromý veřejný správce, přímo povolují a snad i vyzývají k porušování autorských práv ;-)

Škoda mluvit, dokud se všichni rozumní občané ČR neozvou a nebudou požadovat po svých poslancích, senátorech a prezidentské kanceláři nějakou nápravu, tak ta zabedněnost bude stále všude kolem nás.

K tomu výše uvedenému dotazu můžu tedy jen uvést, že nejlepší je vždy nejprve kontaktovat autory a vyžádat si svolení, zda je možno převzít nějaký obsah (textový nebo obrazový), neboť to je jediná možná cesta ve všech právních zemích a jediný způsob, jak se chránit před všemi případnými problémy v budoucnu.

Bez svolení autorů NELZE (v žádném civilizovaném státě) použít cizí obsah a fotky už vůbec ne. Maximálně jde převzít část citace textu s uvedením zdroje.

(Existují, samozřejmě, výjimky např. když sám autor označí nějaký text jako volně k distribuci, příp. když fotografie poskytuje na svých stránkách již s licencí pro další volné nekomerční použití.)


Proč u nás existuje mnoho výkladů autorského práva?

Na českém Webu se na tohle téma publikovalo mnoho různých názorů a to jen z toho důvodu, že není mnoho právníků, kteří rozumí této problematice, s důrazem na světový kontext a výklad práva v různých zemích.

Ptal jsem se svého právníka, který sice dělá primárně obchodní právo, ale vyzná se i v mezinárodním právu (USA, UK). Podal mi docela fundované vyjádření - prý, dokud nerozhodne o konkrétním případě soud, tak existuje právní vakuum, neboť vše se řeší případ od případu a záleží na výkladu zákona.

Něco jiného je totiž použít obecně platné Fair use ustanovení známé z amerického autorského práva na amerických stránkách, které jsou pro někoho vzorem, neboť v ČR má tohle ustanovení úplně jiný výklad.

Jinými slovy, u nás v ČR nelze dělat stránky ve stejném duchu, jak je vidět všude možně ve světě, kdy někdo se nechá inspirovat a částečně přeloží originální anglický text, dá k tomu bez povolení nějaké převzaté obrázky a myslí si, že stačí dát zpětný odkaz a uvést zdroj, aby bylo vše v pořádku. Několikrát jsem také již slyšel argument, že se takto přece někomu dělá zdarma reklama ;-)

Zajímavý názor, bohužel, naprosto mimo, neboť se jedná jen a pouze o porušování autorského práva a je jen štěstí takových přebíračů cizího obsahu, že je původní autor nežaluje, neboť mu nějaké pidi české stránky ani nestojí za to se tím zabývat.

Tohle platí pro přebírání textů, obrázků, fotek, či firemního loga, kdy některé firmy to dávají jasně najevo i na svých firemních stránkách a např. použití firemního loga povolují jen svým certifikovaným partnerům.

(Opět ale existují výjimky, kdy na některých stránkách najdete sekci Press Resources, odkud je možno "bez svolení" převzít tiskové zprávy, schválené firemní fotky, příp. logo k propagaci firmy nebo jejich produktů.)


Ochrana autorských práv se řídí zákony dané země!

Málokdo si možná uvědomuje, že ochrana autorských práv se vždy řídí zákony země, kde se daný autorský zdroj (texty, fotky) nachází, proto si možná někdo v ČR myslí, že je možno bez problému kopírovat cokoliv, když se "jen" uvede zdroj. Takhle to ale není a mnoho pomýlených si myslí, že vše je v pořádku, neboť neznají právo v USA, či v jiných zemích.

Také platí, co vám projde u nás, tak by vám jinde neprošlo. Např. prodej okopírovaného software, hudby a filmů vám třeba projde v Rusku nebo Číně, ale jinde půjdete do vězení.

Viz např. Francie, "kde je návrh nočního osvětlení Eiffelovy věže chráněn autorským právem a je proto zakázáno bez dovolení šířit noční fotografie Eiffelovky." (Source: Wikipedie - Autorské právo)

U nás to mnoha rádoby portálům a Web stránkám "prochází", neboť firmy v cizině obvykle příliš nekontrolují (zatím), kdo všechno používá jejich originální obsah. Výrobci také tolerují (zatím) používání jejich loga a fotek produktů ve všech možných eShopech, neboť z prodeje mají samozřejmě užitek.

Něco jiného je ale použití fotek a dalšího obsahu na jiných stránkách, které vlastníkům autorských práv nepřinášejí žádný užitek, kdy se někdo naopak snaží parazitovat na tom, že takový obsah používá. Stačí třeba současné umístění kontextové reklamy, které doplní převzatý obsah.


Viz také - Jakou definují "policy" významné blogovací systémy:

- Kodex bloggera - iDNES.cz

- Kodex blogera - Lidovky.cz

- Kodex bloggera - Respekt.cz

Na Wikipedii je v příspěvku Autorské právo daná problematika rozsáhle zpracovaná, včetně odkazů na odpovídající zákony a mezinárodní smlouvy. Kdo by se tedy chtěl dozvědět něco více, tak račte odložit zdravý rozum a s chutí do čtení právnických pouček ;-)

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, v teto souvislosti jsem se chtel zeptat, jak je to s "kopirovanim" coveru? Tedy obrazku ktere slouzi jako obal k ruznym vyrobkum (CD, DVD, knihy,..)?

Logicky rozum mi rika dve veci:
- ze se opet jedna o dilo nejakeho autora ktere je chraneno

- ale take ze cover je urceny k tomu aby byl viden a prezentoval dany produkt, "kazdy" je pouziva

Co ty na to?

Anonymní řekl(a)...

Zase záleží na konkrétním použití. eShop, který použije malý "cover", tj. náhled k propagaci prodávané zboží, to může v pohodě použít k propagaci, neboť jeho předmětem je prodej originálních autorských děl a není to žádná nelegální distribuce originálních obalů.

Obal nebo filmový plakát je sice autorské dílo, ale v podobě malého náhledu slouží k propagaci originálu podobně, jako třeba filmový trailer, který také slouží k propagaci originálního díla a používá se běžně. Filmová studia, podobně i hudební vydavatelé, běžně uvolňují náhledy plakátů, obalů CD/DVD i filmové ukázky k volnému použití.

(Osobně jsem kdysi dělal na filmové databázi pro jednu filmovou distribuční firmu v US a takové použití bylo povoleno všemi velkými hráči v naší databázi - MGM, Universal Studios, 20th Century Fox,...)

V ČR bych se zeptal přímo lokálních distributorů, zda konkrétní způsob použití povolují a je to v pohodě.

Unknown řekl(a)...

Pěkný článek, ale zase přeci jen dlouhý. :-) Jinak dobrá práce si myslím, ale zde spíš platí: podřizuj se zdravému rozumu a zákon tě nepotrestá. ;-)

Anonymní řekl(a)...

Zdravý rozum ale v právu obvykle neplatí, je vidět, že jsi ještě asi nikdy nebyl u soudu ani neměl žádný obchodní spor u nás ani v cizině. To by tě asi dostatečně poučilo, že amatérský výklad práva "dle zdravého rozumu" se moc nevyplácí ;-)

Proto si platím právníka, aby řešil všechny sporné případy, které můžou kdykoliv nastat.

Unknown řekl(a)...

To máte pravdu a modlím se, aby to bez soudu i zůstalo alespoň pěknou dávku let. ;-)

Petra řekl(a)...

Dobrý den, chci se zeptat zda-li se tato problematika dá uplatnit i při jiných věcech než cd a dvd.
Příklad: Mám stránku, která bude přeprodávat plyšového krtečka. Společnost, která krtečka vyrobí má smlouvu se kterou tento produkt může vyrábět a prodávat. Pokud prodávám originál zakoupený od této společnosti s autorskými právy mohu taky použít fotku z dané společnosti pro propagaci předmětu?? Děkuji

Okomentovat