Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nová typologie osobnosti aneb jak vypadá průměrná "většina" ve společnosti

Keep Right Go LeftKaždý má v životě nějaké vzory, ovlivňují ho lidé, které potkává, noviny a knihy, které čte, pořady a filmy, které sleduje, hudba, kterou poslouchá. Základem je ale výchova v rodině, která dá každému prvotní životní hodnoty, vštěpí zásady slušnosti, ukáže názorně modelové vzory chování.

Nesouhlasím s tím, že někdo má něco dané geneticky (jsou samozřejmě výjimky, např. fyzické předpoklady u sportovců), výchova je ale dle mého základ, ať má každý jakékoliv předpoklady, vlohy nebo "povahu". Nikdo asi nebude protestovat, že minimálně slušné chování je dáno výchovou a ne nějakými genetickými dispozicemi ;-)


Kdo formuje naši osobnost a náš úvodní pohled na svět?

Výchova rodičů je tady od toho, že nám dá základ do života (opět jsou výjimky), kdy někdo je vychován jako "ovce" bez sebedůvěry, která pak v životě slepě následuje všechny (i tupé) rady a příkazy. U druhého je podporován vlastní názor a uvažování, jsou třeba jen otevřeny oči, podněcována touha po poznání, vytvořena zdravá sebedůvěra a dodána pomyslná "křídla" k plnění vlastních snů a přání.

V dospělosti pak vidíme tyto základní skupiny osob v reálných situacích, kdy se ještě přidává třetí neutrální skupina, která je bez názoru na cokoliv.

No a z těchto tří skupin se pak ještě rekrutují gauneři, ať už mimo zákon, či všichni ti vypočítaví jedinci, co myslí jen na sebe a chovají se (mají názory) vždy jen na základě toho, co jim z toho kápne za výhody. Nemůže chybět extra skupina traktorů a nitěnek, neboť i takové týpky najdeme mezi námi.

Timto "rozdělením" nechci vůbec nikoho hodnotit a už vůbec ne odsuzovat. Chci jen nadhodit, že názor většiny ve společnosti nemusí mít s logikou a chytrostí nic moc společného, když všech průzkumů (např. o US radar), či demokratických voleb, se účastní všichni zástupci daných skupin - viz např. stále +30% preference komunistů a socanů.

Pro shrnutí tedy nová typologie osobnosti (daná výchovou):


1. Traktory, nitěnky a fanatici
- inteligence jednoho traktoru je základní jednotka hlouposti, nitěnky reagují jen na světlo a na hlad, fanatici dokážou i traktor řídit a nitěnky krmit (třeba žvásty na srazu komunistů nebo náboženských sekt);

2. Sumci a ovce
- válí se líně v kalné vodě, čekají, až je někdo vyloví, či se pokorně nechají stříhat a kráčejí na porážku, každopádně, neškodí druhým a jsou se svým stavem spokojení;

3. Osobnosti s názorem
- hloupý nebo chytrý názor, alespoň něco, na čem se dá stavět, třeba diskuze v parlamentu jsou názornou ukázkou střetnutí těchto dvou skupin, když zrovna "gauneři" popíjejí panáky v bufetu;

4. Neutrálové
- je jim všechno jedno, kromě vlastního prospěchu je nic nezajímá, co se jich netýká, je jim ukradené, za svá osobní práva dokážou ale do krve bojovat, ať je to školství nebo zdravotnictví zdarma, stravenky, či regulovaný nájem;

5. Gauneři a zmrdi
- umí využít každé situace, vždy jsou schopni prokličkovat mezi zákony a nahrabat si za každého režimu, o těch "nejlepších" se ale mnohdy ani neví, neboť to dělají tak chytře, jak všichni ti nepotrestaní estébáci nebo veksláci za socialismu.


Jak vypadá "většina" a jak pak můžou dopadnou jakékoliv volby, průzkumy, ankety, či referenda, když každá z těchto skupin je zhruba stejně velká? O čem pak vypovídá názor "většiny"? Navíc, když si ještě uvědomíme, že ta jediná "normální" skupina, tj. osobnosti s názorem, zahrnuje ještě i lidi s hloupými názory?

Každopádně, je velmi pomýlené, jak vidím často kolem, když někdo argumentuje názorem většiny národa (např. u toho US radaru). Je to stejně tupé, jak když ve 48. vzala "většina" dělníků do ruky zbraně a šla znárodnit majetky "zlým" kapitalistům a "agentům" imperialismu, což jen vysvětluje, proč komunisté stále na všechno požadují referenda ;-)


"Většina" je na celém světě stejná?

Kdosi v komentářích k dřívějšímu příspěvku, "Nejen IT specialisté odcházejí do ciziny", napsal, že "Američané jsou v mnohém o dost horší", což si myslí i někteří další v ČR, kteří přitom ani nebyli v USA, příp. žádného Američana osobně neznají a názor si dělají jen dle všech těch zkreslených zpráv v TV.

Bližší je mi spíše další názor z diskuze, že "průměrný Čech je velmi podobný průměrnému Britovi se všemi klady a zápory". Nikdo tedy není horší, ale v "průměru" jsme všichni stejní.

Hodí se názor z diskuze, co jsem následně vedl přes ICQ:

"I kdyby v USA bylo jen 10% normálních, tak je to stále přes 30 milionů chytrých a rozumných lidí, což je několikrát více ve srovnání s ČR, nemluvě o tom, kolik procent obyvatel je u nás tzv. normálních. Omezenec to ale nikdy nepochopí a vidí jen ty politické špičky, které volí právě taková většina voličů, která se vyskytuje ve všech zemích na světě i když třeba v jiném poměru" ;-)

(Population USA: 303,824,646 - July, 2008 est.)

Mimochodem, myslíte, že to rozdělení lidí na D-FENS blogu, které jsem zmínil v příspěvku "Zmrdi, vohnouti, ichtylové", platí i někde jinde na světě?

0 comments :

Okomentovat