Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč nebudu (zatím) instalovat nový Google Chrome Browser

Volovina jako krávaDocela se "bavím", jak teď všichni kolem testují a instalují ten nový Google Chrome browser. Mám sice rád všechny technologické novinky, vždy se rád seznamuji s novými a neznámými technologiemi, vždy jsem rád zkoušel a vybíral software, který by mi nejvíce vyhovoval.

Je úplně jedno, co jsem takto objevil a co se mi zalíbilo, zda to byl nějaký RAD tool na vývoj Desktop nebo Web aplikací, nástroj na rychlou a profesionální tvorbu Web stránek, grafický a animační tool, komunikační program, či textový editor. Každé testování mělo totiž nějaký smysl a cílem bylo najít to nejvhodnější na trhu při dobrém poměru cena - výkon.


Proč nebudu instalovat Google Chrome browser?

V současnosti používám 3 prohlížeče (Firefox, IE, Opera) a plně mi vyhovují. Každý prohlížeč má nějaké výhody, či omezení, některé aplikace třetích stran vyžadují třeba jen určitý typ prohlížeče a s jiným si moc nerozumí nebo ho nepodporují. Jsem tedy nucen používat pro specifické úkoly určitý browser a už jsem si na to tak zvyknul, že mi to vlastně i zvyšuje produktivitu.

(Je výhodné mít spuštěné např. současně Firefox a Operu, kdy v každém dělám něco jiného dle projektů a nepletou se mi pak záložky z různých oblastí, kdy každý z nich může i používat jiný Proxy server při práci někde na Intranetu.)

Potřebuji nějaký další prohlížeč? Proč? Opravdu nevím, neboť není nic, co by mi chybělo ve stávajících nástrojích. Opera např. umí zvětšovat písmo i obrázky (Ctrl + kolečko myšky) a dá se i ovládat hlasem, což vypadá docela efektně někde na prezentacích, když se to spojí s bezdrátovým bluetooth mikrofonem ;-)

Nebudu tedy ztrácet čas nějakým testováním a nastavováním nového prohlížeče, neboť můj čas je mi opravdu drahý. Stejně by mi jeden prohlížeč nestačil, tak proč nenechat testování těm, co mají dostatek času dělat zdarma beta testery na odladění všech nových funkcí?

Google píše v článku Nový pohled na prohlížeč, proč ho vytvořili a tu beta verzi prý vydali, aby "rozpoutali širší diskusi a co nejdříve slyšeli vaše názory". Takže je asi zbytečné radit, že neměli ztrácet čas vývojem něčeho, co je již mnohokrát hotové ;-)

Nechci mluvit o těch licenčních podmínkách Google Chrome ani o tom, co všechno "velký bratr" tímto prohlížečem sleduje. Vím ale, že zatím nenabízí nic, proč bych si měl takovový software vůbec instalovat.

Viz také - 10 Myths about Google Chrome Browser
"Everyone is so happy about Google launching such an innovative browser as Chrome is that we fail to notice the browser only compiled the best ideas from others."

5 comments :

Anonymní řekl(a)...

No tak ja jsem si ho nainstaloval a je opravdu dabelsky rychly.... bohuzel tim vsechny jeho plusy asi konci.
Nastavit tam nejde nic. Kdyz si v gmailu kliknu na download, tak me nuti to ulozit misto abych si to mohl rovnou otevrit treba ve wordu.
Pluginy zadne, nic prevratneho... v mnoha ohledech slabsi nez IE 6.
Ale je fakt hodne rychly... na google maps, a jine silne javascriptove aplikace je to dobry, ale tady koncime.

Anonymní řekl(a)...

Není divu, že v Německu ho nedoporučují - Warning against internet browser:

"The Federal Office for Information Security warned internet users of the new browser Chrome. The application by the company Google should not be used for surfing the internet"

http://blogoscoped.com/archive/2008-09-07-n33.html

Anonymní řekl(a)...

2Rammi: Rychlost není vždy všechno, že :-)

Četl jsem kdesi, že ta rychlost je díky tomu, že Chrome si plno věcí načítá lokálně na disk (na pozadí), Ještě větší logiku to má konkrétně u všech Google aplikací, neboť všechny interní Google knihovny a funkce se pak nemusí stahovat z webu při každém navštívení stránek, neboť jsou lokálně integrované přímo v browseru.

Vím, že je to "beta", ale přesto se mi zdá, že tam plno základních funkcí chybí, ve srovnání s jinými "beta" produkty, co Google háže na trh. A taky se obávám, že už je trochu "přegooglováno", o reklamě, která bude logicky následovat ani nemluvím.

Každopádně, nechtěl bych být akcionářem Firefoxu ;-)

Anonymní řekl(a)...

Caymane presne jsi se trefil do mych pocitu ohledne noveho Google produktu. Pro me je to zbytecny software, ale chapu ze Google nejak sve kreativni mozky zamestnat musi (a ze jich neni malo)...

Anonymní řekl(a)...

Tohle je pěkný článek o bezpečnostních dírách, co má Google Chrome browser: "Chrome seems to be a very nice and slick browser, but it is far from being secured as it is advertised by Google. It borrows several insecure features from other browsers, and it has its own security design flaws."

Okomentovat