Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jsou i jiné cesty, jak založit Start-Up company

Follow your dreams!V noci se mi ozval přes ICQ jeden dávný kolega se zajímavou nabídkou. Začal mi také vypravovat svou story, jak se mu podařilo pěkně založit jednu technologickou "start-up company".

Kdysi hledal pro sebe nové uplatnění a nebyl schopen v ČR nic najít, ať už zdůvodu nízkých platů nebo malé nabídky v jeho odbornosti. Všechny zajímavé pracovní nabídky byly jen z ciziny, kam se ale nechtěl stěhovat, tak to zkusil s nabídkou na remote work přesně dle vzoru, jak jsem tady taky kdysi popisoval.

Proč firmy stále nabízejí jen "on-site" pozice"Jak najít práci, aby bylo možné pracovat pro nějakou firmu vzdáleně přes Internet?"Čti více...
Contract & Remote Work jednoduše a rychle"Ověřil jsem si, že je mnohem jednodušší najít contract work, popř. remote work, přes standardní pracovní nabídku..."Čti více...


Obeslal firmy v USA, které hledaly zaměstnance přesně s jeho specializací, zdůraznil vše, co by se dané firmě mohlo líbit, doplnil, že může kdykoliv a kamkoliv cestovat, ale že by preferoval práci z domu. Nezapomněl letmo zmínit i nižší náklady pro danou firmu, kdyby mohl pracovat remotely, no a světe div se, pár firem se mu ozvalo.

Po několika úvodních telefonátech, při kterých si zástupci firmy ověřili jeho jazykové i odborné znalosti, dostal oficiální nabídku pro ně pracovat, dokonce s dotazem, zda nezná i jiné takové odborníky ve svém okolí. Dohodil tedy další dva kolegy, kteří na tom byli se znalostmi na podobné úrovni a firmě se také líbili.

Netrvalo dlouho a společně s mateřskou firmou se domluvili na zřízení oficiální pobočky zahraniční firmy v ČR, pronajali kanceláře, ze zaměstnanců se stali podílníci, jeden z nich se stál oficiálním šéfem, přibrali dobrého obchodníka a start-up s cizím kapitálem byl na světě.

Úvodní finance z ciziny, kanceláře, vybavení a know-how placené z ciziny, zakázky a zákazníci z ciziny, kdy nic nebrání dalšímu rozvoji vlastní sítě. Zatím na tom vydělávají obě strany, kolega má dobrou a zajímavou práci s podílem v zahraniční firmě, mateřská firma expandovala za levné peníze do Evropy a získala pár dalších kvalitních zaměstnanců.

A že se jim daří, o tom svědčí nejen obrat, jejich příjmy, ale i velikost zakázek v celé Evropě, na kterých pracují.


Jaké poučení by z toho mohlo plynout?

Jsou věci, které si za peníze nejde nikdy koupit. Jsou ale věci, které lze získat i bez peněz. Záleží jen na vlastní snaze, schopnostech, nadšení a úsilí něco dělat, dělat to dobře a kvalitně.

Napadlo by někoho, že i bez peněz by mohl založit start-up, být (relativně) vlastním pánem, dělat si, co ho baví a být za to nadstandardně dobře placen?

Není to tedy "normální" start-up, ale "jen" pobočka americké firmy. Díky té samostatnosti a majetkovým podílům to ale má hodně společných rysů. Navíc, nemusí hledat ani budoucího investora ani kupce, jak je obvyklý postup ostatních start-up firem v určité fázi rozvoje, kdy se vyčerpají z vlastních financí ;-)

4 comments :

Anonymní řekl(a)...

Zdarec..zaprvé musím pochválit super spoty..když mám čas, rád to tady prolítnu ;) jen bych se chtěl zeptat (pokud to není tajemství) v jakém oboru se kolega pohybuje? Rád bych zkusil remote work v oblasti konstrukce, ale myslím, že je to zatím impossible :) Díky a přeju pěkný zbytek dne.

Anonymní řekl(a)...

Aha! Tak tohle je startup?
Celou dobu jsem si mysel, ze start-up je neco jako: mam super napad (novy zpusob indexovani obrazku na netu) s kamarady nejdriv doma, pak i nekde jince to programujeme. Nestihame pribirame lidi, rosteme a pak, no a pak nas nekdo koupi.

Tvuj popis startupu jsem pochopil: nevim co delat, necham se zamestnant a voni to jsou bohati amici. HURA. Mame vystarano. Jsme relativne bohati, protoze oni jsou bohati a protoze prece jen nejsme zadni pitomci, tak se nam s nimi v CR dari (asi jako kazdemu v CR za zadkem s cimkoliv z bohatsiho sveta).

Delam si legraci :-)
Opravdu si podle tohoto clanku svou predstavu o startup opravovat nebudu.

Cayman řekl(a)...

2Josef: Co třeba nápad, že budu poskytovat služby evropským zákazníkům přímo v Evropě, to ti nestačí jako dobrý "nápad"?

Jinak, z definice Start-Up firmy nevyplývá, že musí být nějaký extra nápad, tisíce zkrachovalých firem jsou důkazem toho, že o nápad ani tak nejde. Viz také definice Start-Up na Wiki.

Opravdu to nebylo založeno na tom "nevim co delat, necham se zamestnant", spíše na tom, jak sehnat kapitál, abych mohl dělat, co mě baví, kdy založení pobočky US firmy bylo jedno z možných řešení.

Představu o startup firmách si nemusíš opravovat, ale pak se nediv, že nikdy pobočku US firmy nezaložíš a že zakázky z US budou dostávat jiní :-)

Cayman řekl(a)...

2Anonym: Kolega dělá správu IT systémů a aplikací s doplňkovým vývojem dle potřeb zákazníků.

V oblasti konstrukce nevím, to je obor, kterému nerozumím. Mám ale kamaráda, který takhle "remotely" pracuje jako architekt, tak proč by to nešlo dělat i v jiných oborech?

Okomentovat