Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

MHD bude zlevněna nebo zdarma, aby se omezilo množství aut v ulicích měst (Ha, Apríííl!)

Volovina jako krávaNarazil jsem na nějaké ohlášení zdražení jízdenek MHD v Praze a dost jsem se u toho pobavil. Copak tady ve státě není žádný ekonom, který by radnici a Dopravnímu podniku poradil, jak hospodařit, kde získat další prostředky na provoz?

Copak si opravdu radní a ředitel DP myslí, že když zdraží, tak že se jim zvednou celkové příjmy?

Je to totiž úplně stejné, jako když se zvedne sazba za plyn, či za elekřinu nebo vodné a stočné. Lidi začnou šetřit, aby platili méně a tím pádem dané instituce dostanou celkově stejně, jako před zdražením, popř. ještě méně, takže dalším krokem za pár měsíců je opět nějaké to zdražení. A tak pořád dokola, okolo stola...


Takže co vymysleli ti Rytíři u kulatého stolu?

Prý základní přestupní jízdenka za 20 korun by mohla stát 30 korun, podobně razantní zdražení se očekává u předplatních kuponů s delší platností. Zdražení prý navrhnul auditor, který "strávil nad účetními knihami Dopravního podniku několik měsíců" a poukazuje na příklady ze zahraničí, kdy "v Hamburku přispějí cestující dopravákům do rozpočtu pětaosmdesáti procenty, ve Vídni šedesáti".

A to jako je nějaký argument, pane auditore? Co takhle tu analýzu ještě doplnit o informaci, kolik procent ze svého příjmu zaplatí pracující chalan z Hamburku měsíčně za dopravu?

Pro mimopražské: Nemyslete si, že zdražování MHD se bude týkat jen Prahy, je to jen začátek a takový příklad i pro další města. Jsem přesvědčen, že zdražení bude pokračovat plynule i do dalším měst, která se nechají inspirovat, dle úspěchu "pražské akce".

Zajímalo by mě, kolik nyní stojí MHD mimo Prahu, např. v Ostravě, Brně, Olomouci, Liberci, Plzni? (Už jsem tam dlouho nebyl, tak vážně nevím.)


MHD by se měla spíše zlevnit!

Pane generální řediteli Dopravního podniku, co takhle jízdné v MHD radikálně ZLEVNIT a později udělat úplně ZDARMA? Stačilo by třeba zavést mýtné na všechna auta, co jedou do Prahy (levnější) nebo jen projíždí Prahou (dražší), a všechny takto vybrané peníze dát přímo Dopravnímu podniku na jeho provoz. Jsem přesvědčen, že většina těch, co jezdí nyní autem, by začala používat MHD, takže by se současně i snížil počet aut v centru města.

Kdyby se zvednul počet cestujících v MHD, tak by to jistě přilákalo i více sponzorů, kteří by, místo do billboardů kolem silnic pro automobilisty, investovali více do reklamy na/v tramvajích, busech, či vozech metra, či na zastávkách, a to by jistě přineslo pěkných pár stovek miliónů ročně pro DP.

To by bylo peněz na MHD! To by byl luxus ve vozech, které by mohly být poté vybaveny TV nebo alespoň kvalitní Hi-Fi soustavou, takže by hrála příjemná hudba, cestující by mohli sledovat zajímavé filmy, noviny a kávička zdarma, či jiné občerstvení :-)


Z diskuze na Webu:
"...zdražilo se předloni z dvanácti na dvacet (Kč). Teď za rok na třicet... To máme z dvanácti na třicet během tří let? Je cosi shnilého v podniku dopravnim!"

Viz také:
- Jízdenka do pražské MHD možná podraží na 30 korun
- Pražský dopravce chce zdražit „lítačky“ o třetinu

8 comments :

dejv řekl(a)...

Ceny v Brne: za ctvrtletni jizdenku da clovek 1070 Kc. Co se tyka jednotlivych tak 40 minutova prestupni za 13 Kc a 10 minutova neprestupni za 8 Kc.

Anonymní řekl(a)...

Cely system hromadne dopravy (a nejenom te mestske) je u nas spis parodie. MHD az na vyjimky nepouzivam (Olomouc je pohodlne mala) zato se pomerne casto, jako dojizdejici student, potykam s normalni autobusovou dopravou. Jedna cesta tam a zpet na trase Novy Jicin-Olomouc me sveho casu vysla cca na 150 korun (dneska uz to bude asi vic), coz dela tydne vice mene 600 korun. Netrvalo mi to ani ten jeden tyden, abych si spocital, ze me cesta autem vyjde cenove stejne! Nemluve o pohodli a rychlosti s tim spojene. Kdybych vozil par spoluzaku, jeste na tom nejakou tu korunku trhnu. Takze naprosty souhlas - timhle stylem nikdo auta ze silnic nedostane. Spis naopak.

Tak kde je potom smysl hromadne dopravy? To uz muzou dopravni podniky rovnou prispivat lidem na benzin...

Anonymní řekl(a)...

K tomu "luxus ve vozech, které by mohly být poté vybaveny TV nebo alespoň kvalitní Hi-Fi soustavou, takže by hrála příjemná hudba":

Už vidím, jak městem jezdí rocková tramvaj nebo jazzová tramvaj, kde by se celý den hrála hudba daného typu a lidi by si ještě mohli vybírat, čím pojedou do práce :-)

Cayman řekl(a)...

Dalighost: Olomouc znám, tam je výhoda, že za 1/2 hod. přejdeš pěšky z jedné strany města na druhou. Ideální je, když bydlíš v centru, třeba na kolejích na Vídeňské (jestli tam ještě jsou) a máš to vždy a kamkoliv blízko :-)

Jinak neříkej, že jezdíš každý den trasu Novy Jicin-Olomouc? To bych si asi našel nějaký pronájem v Ol, né?

Anonymní řekl(a)...

V Pardubicích 12 korun za jednu jízdu bez přestupu, 24 korun pokud chce člověk na druhý konec města. Problém ale je, že tady už jízdenky prakticky neprodávají, máme zde elektronické karty a pokud ji člověk nemá (což většina nemá), jízdenku si musíte koupit u řidiče za 15 korun jedna jízda bez přestupu (30 s přestupem). Takže nevím, ale 20 korun v Praze za 75 minut, o víkendu nebo večer dokonce na 90 minut, tak tohle se mi zdá směšná cena a nechápu, jak si někdo může stěžovat, že to bude stát korun 30. Zvlášť když se jedná o Prahu, která měla doteď levnější jízdné, než v některých jiných městech je už roky.

Anonymní řekl(a)...

No zni to hezky, to by vsak nesmelo byt auto v CR povazovano za znamku spolecenskeho postaveni :-)

Kdo jezdi MHD je socka, kdo jezdi v jezdenym bavoraku nebo superbe (a kdyz k tomu jeste v ruce mobil - kdyz ma na bavoraka proc si nekoupi handsfree?) tak je to nejvetsi borec :-)

pepperos řekl(a)...

napad ve clanku je skvely. muzeme byt ale vubec radi, ze nejakou hromadnou dopravu mame. tady v USA se to moc neresi a student bez auta jako ja je tu dost sevreny.

Cayman řekl(a)...

Peppe: Pravda, v USA to bez auta moc nejde, ale to je spíše tím, že je tam strašně málo měst podobných městům v Evropě, a všechno je tam roztahané, všichni bydlí někde za městem, žádné centrum města...

Okomentovat