Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč je Podnikání v USA výhodné a proč český trh stojí za...

Volovina jako krávaVedeme zrovna diskuzi o tom, do čeho investovat peníze, ať neleží ladem, a jeden z návrhů jsou reality, což každopádně stojí za úvahu.

Bydlení v Praze jsme konečně vyřešili, kdy po letech jsme nalezli byt snů, který splňuje většinu našich představ, takže se vyplatilo to dlouhodobé hledání a čekání na tu správnou nabídku. Nechtěli jsme bydlet ani na okraji Prahy ani někde v baráčku za Prahou a dojíždět každý den do města za prací, do školy, za koníčky a zájmy, jak to dělají tisíce jiných, kteří si neváží svého času.

Odpovídající byt na okraji Prahy, popř. vila kousek od Prahy, by sice přišly asi na třetinu toho námi vyhlédnutého, ale jelikož naše priority jsou jiné, tak preferujeme velký cihlový byt (+200 m2) s velkými pokoji v centru města a s výhledem na Vltavu a Hradčany. No a sen se splnil, takže po drobných úpravách se budeme asi za měsíc stěhovat.

Možná pak k tomu bytu časem pořídím nějakou malou jachtičku, když už mám kde parkovat :-)


Reality v US a na "pokřiveném" trhu v ČR?

Po té zkušenosti mě napadlo, jak je trh v ČR zdevastovaný a jak bude ještě dlouho trvat, než se to změní. Co si má člověk myslet o trhu s byty v ČR, kdy pro srovnání, kdekoliv v Americe člověk najde dům nebo byt snů za pár korun a za zlomkovou cenu toho, co stojí něco podobného u nás?

Chcete-li se pobavit, jaké někdo požaduje peníze za cihlové byty v Praze na kvalitních místech, tak pro zasmání doporučuji ceny bytů v Praze, kde kdysi nabízeli třeba byt 1+1 za 12 300 000 CZK nebo 4+1 za 35 750 000 CZK.

Fakt, neskutečné ve srovnání s byty třeba v Bostonu nebo New Yorku, o Floridě ani nemluvě!

Pochybuji, že by Praha až tak moc okouzlila někoho, jako je Brad Pitt a Angelina Jolie, či Madonna, že by udělali takovou hloupost a dementně investovali do takhle extrémně předražených bytů.

Malý český človíček si snad myslí, že jeho byteček má stejnou cenu, jako byt někde na Montmartru v Paříži, či v Greenwich Village v New Yorku?

Jelikož se ale ten pokřivený trh netýká jen realit, ale podobně to funguje ve všech oborech v ČR, tak stále častěji si ověřuji, že nemá cenu cokoliv rozbíhat v ČR. Jediná možnost je myslet globálně a když už nepodnikat celosvětově, tak stojí za to se soustředit alespoň na americký trh. Úspěch je zaručen ve všech oborech.

Pro všechny ty nevěřící Tomáše a Zuzany, zde je pro inspiraci pár ukázkových cen nemovitostí v USA, co jsem našel za 5 minut hledání na Webu, do čeho bychom mohli investovat, kdy ty nejlepší kousky si z pochopitelných důvodů nechám pro sebe:

- byteček na Floridě, kousek od Pensacoly v Navarre Beach s výhledem na moře, včetně bazénu u baráku, za bratru nějakých 2,7 miliónu CZK ($169.900)?

- cihlový patio dům (3 bedroom, 2 bath, 1,755 sf) za pouhých 3,1 miliónu CZK ($192,900)?

Zde si můžete zkusit vyhledat nemovitost v USA v mém oblíbeném Ft. Lauderdale (Florida), kdy stačí omezit hledání na High Price a Property Type, popř. Area. Jen pro zajímavost, co najdete za nemovitost ve státě Florida (Miami Beach) a okolí v ceně do $200.000 a pak to porovnejte s cenami nemovitostí v Praze.

A nebo tady je vyhledání nemovitosti na Floridě, co mají v ceně do $155.000, což je asi 2,5 MIO CZK.

Jak říká můj kamarád, "raději být potulnej pes v New Yorku, jak bohatý šejk v arabském světě". No a já bych doplnil, že raději mít malý byteček v Bostonu nebo na Floridě, jak vilu za Prahou, popř. 3+1 v Řepích, Butovicích, či luxusní "rezidenci" někde u spalovny odpadků v Malešicích (že Vojto) a splácet takový "životní" úvěr až do důchodu ;-)


Doporučení na závěr:

Nemáte-li děti, popř. nechodí-li děti ještě do školy a nejsou-li tak vázané na kamarády, kroužky apod., tak se, prosím, seberte a prchejte do ciziny.

Nejenom, že se vy a celá vaše rodina naučí pořádně anglicky, což je a bude language of the world, ale také vypadnete z toho malého českého (zatuchlého) rybníčku, vypadnete z té české malosti, dostane se vám příležitostí, o jakých by se vám v Čechách ani nesnilo, budete oceňováni jen a pouze za své nasazení, otevřou se vám oči, můžete si splnit jakýkoliv sen, co jste kdy měli.

Navíc, dáte do života sobě i celé rodině vklad, který nikde jinde nenajdete a ničím nenahradíte.

Nebo si snad někdo myslí, že když si vezme hypotéku na 3+1 v Butovicích, kterou bude splácet do konce života, že se mu splní nějaké životní sny?

1 comments :

Anonymní řekl(a)...

Co dodat... snad jen AMEN!

Okomentovat