Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

"Informační systémy" v Excelu bych zakázal

Keep Right Go LeftDostal jsem opět žádost od jedné počítačové firmy na Floridě, zda bych jim nepřevedl starý informační systém, co mají v Excelu, do něčeho jiného.

Já se z těch "expertů" fakt asi picnu! Není totiž měsíc, kdy bych něco podobného nedostal. Nejhorší ale je, že ta počítačová firma nabízí taková řešení i nějakým svým zákazníkům.

Ale všechno je asi možné v Améérice...

V žádosti o pomoc se píše:

"I have been trying for months to find a way to develop a quotation / email system that will replace a fairly complex spreadsheet that I have written in Excel and using Outlook Express email templates with a lot of copying and pasting.

Do you think an app developed in Excel could be duplicated/improved in a real client/server or web environment? If so, I could send you the project details and maybe you could provide an estimate to do the job.

I have attached some samples. When a quote become an order, the same spreadsheet (modified) is used for the PO emailed to the manufacturer and for the order confirmation emailed to the customer. But this needs to be redone in way that will eliminate all the copying and pasting I do between Excel, Outlook Express and QuickBooks.
"

Jak jsem pochopil z ukázek v příloze mailu, tak objednávka zákazníka se všemi položkami je zaevidována v excelovské tabulce, kdy někdo pak udělá jen Copy-Paste z Excelu do Outlooku, kde je nastaven nějaký template s pěknou grafikou (logo v hlavičce, info v patičce), pošle manuální email výrobci jako Purchase Order (PO) a pak druhý email jako potvrzení objednávky zákazníkovi.

Nevím přesně, jaký další Copy-Paste proces se pak dělá z Excelu, či Outlooku, do QuickBooks, ale tohle mi úplně stačí.

To jsou věci, že? Ale nedivím se, už jsem párkrát viděl takové velmi sofistikované řešení v Excelu, kdy nějaký programátor vyvine neskutečné úsilí, aby nějakou tabulku rozpohyboval všemi možnými makry, výpočty na různých záložkách, grafy apod.

(Podotýkám, že nemám nic proti Excelu, když se použije na to, na co je určen, totiž k jednoduché osobní evidenci položek v tabulce s výpočty, grafy, či statistikou.)

Zásadně ale nesouhlasím s těmi pseudo informačními systémy, účetnictvím a jinými evidencemi, které někdo plácá v Excelu a pak nasazuje někde ve firmě více uživatelům, aby mezi sebou takhle sdíleli data v síti. To vše jen proto, že takový programátor žádnou jinou technologii neumí ;-)

No nic, konec kritiky, když je někdo hloupej, tak ať platí. Už jsem to několikrát dělal, neboť mě docela baví tvořit něco nového a nabídnout profesionální řešení, tj. udělat Reverse Engineering, nový datový model, GUI pro Windows i Web k tomu. Navíc, takové zakázky nedají moc práce, jsou skvěle placeny, obvykle se tak i získá stálý zákazník, který dále rád platí za údržbu, nové verze apod.

Bohužel, starosti s novým bytem a dokončování několika projektů mě plně vytěžují, tak jsem dohodil tuhle konverzi kolegovi na Floridě, který se tím rád zabývá. Ten už toho zákazníka patřičně o hlouposti poučí, až jim vyfakturuje svou hodinou sazbu :-)

3 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
jsem stalym ctenarem jiz nejakou dobu a musim rict, ze tvuj blog je pro me hodne motivujici. Chtel jsem se zeptat, proc proste nektere ze zakazek co nestihas nepredavas dal lidem v cr, ktere by sis overil, ze umi a neberes nejaky share? myslim, ze vetsina projektu, co jsi zminoval ma na to dostatecne velky rozpocet. Diky za odpoved.

Cayman řekl(a)...

Ahoj a diky! Napisu o tom prispevek co nejdrive, az dorazim k PC. Mej se!

Anonymní řekl(a)...

No konkrétně zde bych i trochu oponoval. Nemusí jít o "jakéhosi" programátora. Může jít zkrátka o to, že jakýsi normální pracovník, či šéf si to začne "omakrovávat"... až se to zkrátka musí rozvíjet oficiálně, a dokonce už ani nikoho nenapadne, pro rozsáhlost dosavadního, věc přetransferovat na standardní framework. Nakonec můžeš nejen obdivovat něčí úsilí, ale určitě uvidíš zajímavé improvizace, a konečně nelze než takovému "náčrtku" v excelu přitakat :) Ale věc může samozřejmě být od začátku nějaký outsourcing, tam už je to fakt zhovadilost...

Okomentovat