Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kdo je opravdový nepřítel a pomůže nám nějak voják 21. století?

Volovina jako krávaHledal jsem něco ve Finančních novinách a zaujala mne zpráva, že v Česku vydělává méně než polovina obyvatel. Takže necelá polovina lidí v ČR financuje všechny ty taškařice, které vidíme kolem. Asi by to chtělo opravit tu částku státního dluhu, co připadá na jednoho obyvatele ČR, když to bude splácet jen necelá polovina ;-)

"V Česku vydělává méně než polovina obyvatel. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu, podle které bylo v ČR ekonomicky neaktivních obyvatel v posledním loňském čtvrtletí 5,6 milionu, tedy 53,2 procenta z celkové populace včetně dětí."

(Zdroj: V Česku vydělává méně než polovina obyvatel)

Když si ještě vezmu, že do té poloviny pracovně "aktivních" lidí patří ještě nemalá skupina úředníků, kteří také nic neprodukují, tak mi z toho vychází jediné:

Potřebujeme opravdu tolik politiků, tolik ministerstev, tolik státních úředníků? Musí všichni politici opravdu jezdit na zahraniční výlety služební cesty, aby jako "vyčerpali" rozpočet? Nestačí, že ta polovina aktivních obyvatel musí financovat školství, zdravotnictví, sociální služby, policii, hasiče a všechny ty opravdu potřebné služby?

Jak to tak vidím, tak se není možno ani moc divit, když nějakého idiota napadne posílat letadlem Hummery na pomoc Haiti, když česká armáda si chce koupit nové "útočné" pistolky za 1,6 miliardy a celkově chce utratit 25 miliard korun za nová autíčka, vozítka a letadýlka.


Voják 21. století nebo nezaměstnaný?

Nejsem žádný pacifista, ale nemyslím si, že by bylo v dnešní krizové době rozumné (už vůbec ne nutné) utrácet za nové pistolky. Nezajímá mě, že to pár politiků kdysi schválilo a tak se to "musí" utratit. To je totiž podobná logika jako s těmi "služebními" cestami poslanců do Asie, Karibiku a Tichomoří ;-)

Možná by si měli politici uvědomit, že "voják 21. století" vypadá už trochu jinak a války se v dnešní době nevyhrávají ani tak zbraněmi a už vůbec ne někde v Aghánistánu. Však, kdo vymyslel to staré dobré, že nás jednou Číňani umlátí čepicemi? Dnes by se dalo v klidu říci, že nás lehce umlátí svým levným čínským zbožím a vůbec nezáleží, kolik budeme mít samopalů. Stačí, když se pomalu bude zavírat fabrika za fabrikou, bude se propouštět stále více lidí, kteří nenajdou novou práci.

Kdo jako pak bude financovat provoz státu? Obsadí snad ta naše dobře vyzbrojená a chrabrá armáda nějaké nové území a uděláme si někde první českou kolonii?

Myslí si snad někdo, že všechny náklady ČR zvládne financovat těch pár pracujících chudáků, kterým se ještě zvednou daně, až vyhrají socani a komouši volby? Ano, mám tušení, že tento rok ty volby v ČR projede pravice na celé čáře, neboť všechny ty "populární" kauzy a neustále stoupající nezaměstnanost tomu jen nahrává.

Ať se pak někdo diví, že více jak 11 tisíc "českých" firem je registrováno v offshore zemích ;-)


16 comments :

Jiri Benes řekl(a)...

Ahoj, zajed se podivat do fabriky na vyrobu aut, zadne delniky tam neuvidis jen roboty. Uz neni potreba, aby vsichni makali. Dokonce je lepsi kdyz nekteri sedi doma na podpore a nekazi.

Jezdis na dovolenou do Chorvatska? Je to teprve 10 let co skoncila valka v byvale Jugoslavii. Kdo chce mir musi se pripravovat na valku. Pusky by meli byt levnejsi, ale potrebujeme je.

Cayman řekl(a)...

2Jiří: Tak auta nejsou zrovna typickou ukázkou nezaměstnanosti, ale chápu, jak to myslíš. Co ale budou dělat všichni ti nezaměstnaní? Kdo je bude živit, když práce ubývá ve všech oborech? Já je živit nebudu, ale lituji všechny, kdo zůstávají v ČR a budou to mít na krku.

Do Chorvatska nejezdím a nikdy tam nepojedu, dokud tam budou ty "nájezdy" českých turistů ;-)

Anonymní řekl(a)...

Cayman: Nemáš jezdit akorát na turistický místa, ale poznávat z toho jaká ta zem opravdu je - a to nepoznáš z míst kam češi podnikají nájezdy :)
Já v chorvatsku několikrát byl a čechů sem tam potkal míň než v USA :)

Fit řekl(a)...

Jo, zase jeden trefný článek, se kterým souhlasím. Doufám, že volby ta pravice neprojede, jinak je to úplně v pr... Jestli budou mít soc dem s komoušema nadpoloviční většinu, tak je třeba opravdu co nejryhleji utéct...

PS: V Chorvatsku je krásně, ale je třeba jezdit tam, kde to není samej Čech (obecně do míst, kde moc lidí není). Chorvatsko mám rád...

Anonymní řekl(a)...

Hlavne je skvele, jak ses strasne chrabry rytir, hlasas tu lip nez kdejaky knez, ale samozrejme v CR prispivat nebudes. Typicky Cechacek

Cayman řekl(a)...

2Anonymní: No on typický "čecháček" je spíše člověk, který ten bordel kolem sebe trpí a sám svou nečinností příspívá k jeho udržování. Já jsem to už vyřešil tou nejlepší možnou cestou a jestli to tobě nedochází, tak tě jen lituji a klidně si plať všechny ty výmysly politiků.

Andre řekl(a)...

Hezké to není, ale co s tím? Máme se všichni odstěhovat do Brazílie a danit na Kajmanských ostrovech?
Volby toho moc nezmění, všichni to jsou mamlasové, akorát v jiných barvičkách. :)

Unknown řekl(a)...

Jednou tu armadu mame, tak by ji to chtelo mit aspon trochu vybavenou-souhlas, ze ted neni nejlepsi doba na prezbrojeni. Zase se nam to vrati, az budou naky zivelny katastrofy, nebude nikdo, kdo by to uklizel za rozumny peniz.

A este k tem nezamestnanym....tak cca 1,5 mesice nazpet jsem cet, ze mame kolem 1000 lidi starych nad sto let(pekne). V roce 2015 by jich melo byt pres 6000. Byl u toho graf a prislo mi, ze byl exponencialni. Takze se obcas divim lidem, kteri veri, ze duchodova hranice se bude snizovat.

Cayman řekl(a)...

2Andre: Co se třeba snažit ovlivnit lidi kolem, mluvit s nimi, vysvětlit jim, že se mají snažit, koho je dobré volit, že je potřeba mluvit s politiky a požadovat, ať plní to, co slíbili...

2Azimut: Když budou nějaké katastrofy, tak nám asi moc nepomůžou útočné samopaly :-)

Jinak jsi naťukl to jádro pudla - bude stále více důchodců (potenciálních voličů KSČM a ČSSD) a stále méně aktivních pracujících, jak jsem psal v článku a ten nepoměr se neustále zvětšuje.

Andre řekl(a)...

Cayman: Když jsem se bavil s ostatními o politice, tak už jsem si párkrát naběhl. Politika není zrovna vhodné konverzační téma, pokud zrovna narazíte na rozdílné názory. :)

Unknown řekl(a)...

Duchodce nikdo nepredela, rict jim, ze by meli misto poradani naletu na obchodaky s levnym zbozim v rannich hodinach, jit si nekam sednout a privydelat si tu kacku k duchodu, tak vas pretahnou holi. Zas maji ale pravdu v tom, ze komunisti jim slibovali pohadkovy duchody a ted kde nic tu nic. Dnesni duchodci na to nebyli pripraveni-meli vidinu duchodu, ktera v nich byla zivena a tak kdyz Paruba zatrese 13. duchodem a gulasem, tak pribehnou. Z jejich pohledu to je ta nejrozumnejsi volba. Je jim burt, ze ty prachy se nekde musi vzit a tam nekde budou chybet. Oni doma sedi cely dny a nic nedelaji-lusti krizovky a cuci na bednu. Skoda, takova skoda. Musi se obmenit generace senioru s jinou filozofii-s tim, ze duchodem zivot nekonci(pruduktivni vek). Co se mi treba libi, ze studentum nezapocitavaji vysokoskolske studium do produktivniho zivota-musime to napracovat-pet let navrch. Krok kupredu, sice malej ale je. Este zavest nake skolne, aby byla motivace a zvysila se efektivita no a pak muzem zbrojit za 25 miliard.
Pozn.: Ja duchodce neobhajuji, jenom se je snazim pochopit a pak jim to nak nastinit-coz se mi u me babicky nedari..... :-D

Andre řekl(a)...

Důchodce bych už neřešil. Řeš spíš lidi v produktivním veku, kteří nechtějí pracovat.

Jiri Benes řekl(a)...

2Andre: "Řeš spíš lidi v produktivním veku, kteří nechtějí pracovat." - vyjdi nekdy mezi lidi z tve klece. Vsude je ted plno lidi, kteri chteji pracovat, ale nemohou najit praci.

Ziju v Praze, kde je nejnizsi nezamestnanost a na kazdem rohu potkam zname co hledaji praci.


A jeste k armade: zavazali jsme se jako clenove NATO davat 2% HDP na armadu. Pokud nechceme dodrzovat zavazky musime vystoupit z NATO. Ona se nas urcite nejaka zeme postara.

Cayman řekl(a)...

2Jiri: Máš pravdu s tou nezaměstnaností, v Praze to sice ještě jde, ale na Moravě mám kamarády, kteří práci hledají všude možně a nemůžou nic sehnat. Asi zřídím nějakou mezinárodní pracovní agenturu.

Ad armáda: Nevím, jaké jsou naše závazky k NATO a jak vypadá ten poměr 2% HDP, když máme 200 miliard schodek. Zajímalo by mě ale, jak to vyzbrojování řeší třeba v takovém Řecku :-)

Andre řekl(a)...

Jiri Benes: Párkrát jsem se mezi lidi, co chtějí pracovat a mají práci dostal. Ale asi je práce moc a moc bavila, protože stále nadávali a poté začali nadávat i mně. :)

sipmir řekl(a)...

Veřejný dluh České republiky

http://www.verejnydluh.cz/

Okomentovat