Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Google Buzz(word) aneb Google Hlášky pro všechny

Když jsem četl zamyšlení - Is Google Losing Its Customer Focus?, kde autor naráží na dvě základní zásady Google filozofie: 1. Soustřeďte se na uživatele a ostatní přijde samo, 2. Nejlepší je dělat jednu věc, ale dělat ji opravdu, opravdu dobře, tak mě napadlo, jak se to odráží v reálné skutečnosti.

Vždy jsem obdivoval Google produkty, neboť v nich byl vidět právě ten focus na uživatele, že byly tvořeny pro lidi a dle jejich potřeb, že byly připravené "opravdu, opravdu dobře" a fungovaly profesionálně i s označením Beta při uvedení na trh. Poslední dobou mám ale mírně smíšené pocity.

Začalo to asi tím Google Chrome, pokračovalo Google Wave, no a ten nejnovější Google Buzz mne také nějak moc nepřesvědčil. Psal jsem o něčem podobném asi před dvěma lety v příspěvku - Google je jako anděl s ďáblem v těle:

"Žádná firma není schopna udržet svou firemní kulturu na té úrovni, jaká byla na začátku, když začne masivně nabírat lidi, kterým chvíli trvá, než se aklimatizují a než převezmou ty správné firemní návyky a zavedené principy."


Google Buzz aka Google Hlášky

"Konverzujte o věcech, které vás zajímají. Se svými přáteli sdílejte aktualizace, fotografie, videa a mnohem více."

Google Buzz   Google Hlášky

Co říci na nový Google Buzz? Nechci zde popisovat službu, kterou nemám chuť ani zkoušet, natož nějak využívat. To ať si vyzkouší každý nadšenec do technologií, kterému nestačí současné služby na trhu typu Facebook, Friendfeed, Twitter apod. Jen mě neustále mírně zaráží, proč někdo vytváří něco, co nikdo nechce, po čem nikdo netouží a co je většině světa naprosto ukradené?!


Když se vymýšlí služby, které nikdo nechce

Zdá se mi, jako by se kompletně měnil přístup k podnikání, kdy prvotní myšlenka "budeme dělat dobré produkty, po kterých lidi touží", je nahrazena těmi obvyklými "motory" každé velké společnosti - rychle obsadit trh, vyrušit konkurenci, zvýšit tržní podíl za každou cenu, nehotový produkt je lepší, lidi si zvyknou a ještě nám to sami otestují.

Takový ten "model of growth that places 'product' over people".

Platí to asi pro všechny velké firmy, když se dostanou do fáze, že se řítí jako rozjetý kolos, který nejde zastavit. V určité fázi rozvoje firmy se totiž začne vytrácet původní idea zakladatelů a s novými lidmi již ani není možné uřídit firemní filozofii.

Nemluvě o tom, když řízení převezmou obchodníci, když jeden tým neví, co dělá druhý, příp. když směr vývoje udávají geekové zahleděni do svých "úchvatných" technologií, což je asi nejhorší varianta ;-)

Každý asi zná nějaký takový moloch ve svém okolí a osobně jsem takovou změnu firmy zažil několikrát. Poprvé to bylo u mé vlastní firmy, kterou jsem raději prodal, když jsem ty změny začal pociťovat. Podruhé jsem se s tím setkal, když jsem pracoval pro jednu menší sympatickou anglickou firmu (+50 zaměstnanců), která nejprve koupila druhou firmu (+200), poté se sloučila s další (+500) a nakonec pohltila ještě jednu firmu (+8000 zaměstnanců). V té fázi jsem ji opustil a "never more", takové firmy opravdu nemám rád ;-)

(Dnes je ta "skvěle" rostoucí firma už z trhu pryč, neboť se udusila vlastními procesy a problémy v interním řízení, no a převálcovala ji konkurence.)

Podobnost s jinými firmami může být ale čistě náhodná.

9 comments :

Anonymní řekl(a)...

Chrome je naopak super, ale Wave a Buzz jsem fakt nepochopil :(

Michael řekl(a)...

Nevim, co se divis. Firmy jako Google budou porad neco blaznivyho vymyslet a uvadet na trh (maji na to lidi a marketing). Je to uz takovy standard, ze neco udelas a az pak hledas zakazniky a presvedcujes uzivatele, at to pouzivaji. Taky me ale ty zminovane produkty uspesne mijeji :D

Cayman řekl(a)...

2Anonymní: Nevím, jak vypadá Chrome dnes, ale ty první verze, co dali na trh byly opravdu hrůza (viz link nahoře na extra článek o tom). Navíc, stále nemám potřebu instalovat nějaký nový browser.

2Michael: Já asi vím, proč a nač to dělají, jen se mi to moc nelíbí. Je to "vývoj" postavený na hlavu a trochu proti smyslu veškerého lidského konání.

Slávek řekl(a)...

Tak Buzz jsem taky nepochopil, ale Chrome používám a trpím, když spouštím Firefox a IE (občas musím). Ta rychlost je fakt nesrovnatelná. Zatím myslím, že je Google OK. Některé jejich nové věci mě stále oslovují. Nemůže se přece vše podařit nebo vše oslovit každého.

Fit řekl(a)...

Osobně na Chrome taky nedám dopustit a pro mě je to rozhodně nejlepší prohlížeče, který mi maximálně vyhovuje. Dnes už je spousta pluginů, synchronizace záložek atd. Je to takový rychlejší Firefox:-). Kdo používá hodně Google aplikace, tak ideální volba. Líbí se mi i ta jednoduchost, ale přitom efektivita a propracovanost.

Jinak na tom Buzzu taky nic nevidím a určitě se mi ho taky nechce zkoušet a nemám pro to žádný důvod. Nevím, co tím Google plánuje, třeba ale překvapí a nebo to časem zanikne a zkusí zase něco nového :-). Uvidíme...

jont řekl(a)...

On ten Google zkouší všechno možné, jen aby našel další zdroj příjmů kromě AdSense. Nevím jestli pořád platí, že má 99% příjmů z adwords, ale těch 90 to asi ještě pořád bude. Fakt by mě zajímalo, co z google nakonec bude :).

Cayman řekl(a)...

U toho Bůzzu konečně napravili alespoň tu základní chybu s tím "auto-follow" všech lidí v emailech a veřejně teď nespojují ani s GReader zdroji. Konečne jde i kompletně disablovat toho Buzzinka v Settings, což je asi nejlepší vlastnost :-)

Píšou tady: Google Buzz Abandons Auto-Following Amid Privacy Concerns

Nemohlo to být hned na první pokus, než to pustili neotestované do světa s takovou pompou?

Anonymní řekl(a)...

Kdo by to byl řekl, že právnické firmy podají na Google žalobu za tu chybu při zavedení Google Buzz :(
http://news.cnet.com/8301-17852_3-10455573-71.html

sartaj faisal řekl(a)...

Hi

Great information in this post and I think this is true for about all the big companies when they get to a stage that opened up a rushing juggernaut that can not be stopped. At a certain stage of development the company will begin to fade because the original idea of founding and new people already and it is not possible to drive corporate philosophy.


Alan Smith….
Maths private tutor

Okomentovat