Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Investice do nápadu, která se vyplatí?

Keep Right Go LeftU staršího zamyšlení na téma nápady na podnikání se objevil nový komentář od provozovatele Lednice.org, kdy design těch stránek o jedné z mých oblíbených lokalit v ČR mi nedal, abych nepohledal, o jaký nápad se vlastně jedná.

Sleduje mne také pár investorů, kteří si sami vybírají, do jakých nápadů chtějí investovat, proto bych nechtěl, aby nějaký "úchvatný" nápad zapadl někde v komentářích.

(Pro zajímavost - můj partner v US investuje pravidelně ve Střední Americe a vlastní např. několik apartmánů v Panamě, které celoročně pronajímá. Jeden ze čtenářů se třeba nedávno rozhodl, že bude investovat do levných pozemků v Brazílii. Další investor pomohl s rozšířením firmy na pronájem jachet na Floridě...)


Investovat do nápadů nebo do lidí?

Investice do vlastních nápadů je trochu jednodušší, než investice do nápadů někoho druhého. Pro vlastní nápady se dokážeme nadchnout, nelitujeme času ani peněz, snažíme se ze všech sil, neboť je to naše dítě, které si zaslouží nadměrnou péči, které hýčkáme, do kterého třeba investujeme i v mírném pominutí smyslů. Prostě nás to baví a dělá nám radost něco nového zkoušet, vymýšlet a realizovat.

V případě investic do nápadů druhých lidí nás ale především zajímá návratnost investice, rizikovost, no a hlavně osoba, do které chceme investovat. Kdo má nějaký nápad a hledá investora, tak musí svou osobností přesvědčit o smyslu investice, musí přesvědčit o svých schopnostech nápad realizovat a dovést do konce.

Investor vždy investuje ani ne tak do nějakého "nápadu", ale hlavně do osobnosti onoho ideového tvůrce, který bude zodpovědný za realizaci. Nápad nemusí být nějak světově exkluzivní, vždy rozhoduje realizace, která může být buď skvělá nebo hrozná. Lepší je ale vždy investovat do "horšího" nápadu, který je dobře aplikován, jak do "unikátního" řešení, kde vázne realizace.

Vždy platí, že jedině investice do lidí má nějaký smysl. Realizace čehokoliv je založena na lidech, ať už na osobnosti podnikatele nebo majitele firmy, či na kvalitách a schopnostech zaměstnanců. Platí to pro všechny obory podnikání a možná i obecně v životě.


Investovat do našich nebo cizích nápadů?

Daný komentář si týkal nápadu "Nový hledač" na Internetu, kde autor nápadu poptává investici 1 milion Kč a nabízí polovinu zisku z projektu. Na Webtrhu se odehrává neskutečně zábavná diskuze (jen pro silné povahy a s panákem v ruce), kde se řeší i počátky vzniku Pascalu a statistické vyhodnocování rizikového těhotenství ;-)

Nevím, mně osobně kvalita současného vyhledávání na Internetu docela vyhovuje (stačí umět hledat) a věřím, že všechny firmy se neustále snaží o další zlepšování, na což mají stovky specialistů ze všech oborů a milióny dolarů na vývoj. Žádný sebelepší algoritmus ale nevyřeší současné problémy ve výsledcích vyhledávání, které jsou ovlivňovány něčím úplně jiným, na co nemá žádný algoritmus vliv.

Investoval bych do nějakého nového "hledače"? Asi ne, spíše bych investoval do nového "vyhledávače" ;-) Možná se ale nějaký investor může najít, neboť nikdo neví všechno, dokud si to nevyzkouší a nějaké peníze neutratí.

Myslím si, že základem je investovat svou energii a své peníze hlavně do lidí a ne do nějakých "nápadů". Investovat do lidí, kteří umí nápady realizovat a ne o nich jen pěkně povídat. Investovat do lidí, kteří stojí nohama na zemi, mají rozhled a realistický pohled na svět, kteří jsou nám sympatičtí svou motivací a energií, dokážou nás nadchnout i třeba bláznivým nápadem.

Základní otázka také je, zda investovat do nápadů někoho jiného nebo spíše do našich vlastních nápadů ;-)

18 comments :

La Tibor řekl(a)...

Tohle je moc zajimavej clanek a ja ted chodim kolem podobne horky kase.

Investovat do svych napadu - to je preci ten freelancing (omlouvam se za patvar, no nekde jsem to tu videl). Mas 100% odpovednost za vsechny prusery a cely vynos pro sebe. Je takovy sazkarsky prislovi: "Co mas na tiketu, to neokecas". Me tohle prijde jako normalni zpusob ziti, vyhovuje mi ta asocialita, tj. to, ze se mohu bavit jen s tim, s kym chci. Patrne nejvetsi dosazitelna mira svobody (jisteze nemam svobodu ve stylu schopnosti se teleportovat atd...).

Takze to vezmu z pohledu cloveka jako ty, kterej se predpokladam slusne uzivi a ma napadu vic nez dost. Spis nema cas. Ma smysl davat svoje aktiva nekomu jinemu, kdyz vis, ze si dokazes veci zaridit nejlip jak muzes sam?

Z hlediska nejistoty a lidske prirozenosti, to proste terno neni. Rika se tomu moralni hazard. Pokud nekdo nenese veskere dusledky za to, co dela, rozhoduje se jinak a neoptimalne.

Pak jsou ale jine faktory, co me napadaji a ty hovori ve prospech investic mimo sve znalosti. Jeden z nich je diverzifikace. Jsme obvykle zamereni na jeden obor a svet je krehky. Obor se muze zhroutit, nebo dostanem mrtvici a jsme na tom blede. Tenhle backup styl je v rozhodovani hodne lidi myslim hodne dulezitej. (Uprimne receno me moc nezajima. Vim, ze nejspokojenejsi jsem byl jako bezdomovec a veci budou jak maji byt. Stresovat se cely zivot s diverzifikaci a prelevat penize mezi projekty, kterym nerozumim mi prjde mimo. Ale to neni dulezite).

Je jeste druhy faktor. Neco jako splynuti a myslim, ze o tom jsi tak trochu psal. Investice napr. do oboru, kteremu nerozumim, ale vidim, ze ma nejaky potencial smerovat svet tam, kam se mi to libi. Jako zelenej bych investoval treba do alternativnich energii. Jako fasista treba do okovanejch bot :) Ale ani tohle neni tak, ze bych chtel dat nekomu penize a cekal, co vypadne z cerne skrinky. Bral bych to jako dalsi cast cesty zivota - nechtel bych byt jen investor, ale i manazer nebo neco v tom smyslu. Byla by pro me dulezita synergie neboli rozumet si s tim clovekem a vzajemne se neco naucit.

S tim souvisi i dalsi vec. Kapitalizmus nas presvedcil, ze jsme individua, ktera nemaji odpovednost za ostatni. Co si vydelate a mate na konte, mate plne pravo utratit, za co chcete. Cim dal vic se mi zda, ze to je spatne. Vzpominat feudalismus je mozna mimo, ale udelam to. Ve feudalismu nejsou majitele, jen spravci, kteri maji pres feudala delegovanou spravu majetku od Boha. Podobny vztah k majetku meli treba i Indiani.

Kdyz se zamyslim proc to tak bylo, tak si rikam, ze se mozna ty lidi nechteli trapit (to je novodoby vynalez). Delali to mozna proto, ze se necitili majetkem natolik svazani a cinilo je to proste stastnymi. Druha vec - pokud mate nad sebou autoritu... takovou, kterou s laskou uznavate, tak pro ni pracujete na 100%. S investovanim to souvisi tak, ze bych rad byl stastny jak nejvic to jde. Premyslim, ze mozna cesta ke stesti neni si hamtat ty penize pod sebe a pak je utratit za jachtu a devky, ale starat se o svet kolem sebe. Takze mozna ma investovani smysl, protoze temi aktivy muzete nekomu dat treba praci a usmernit ho a pokud mate slusny vynos, muzete to delat ve vetsim a potom mate kolem sebe spokojeny svet.

Tohle jsou uvahy, co se mi v poslednich mesicich honi hlavou (urcite jsou lidi, co s tim souhlasit nebudou a budou mit radi tu cernou skrinku na penize). Nechci to nikomu vnucovat, je to proste jen pristup, ktery mozna budu zkouset.

CarlCorey řekl(a)...

Do te diskuze na webtrhu take prispivam se snahou poukazat na to, ze vse neni uplne tak snadne, jak si jeji autor predstavuje. Psal jsem to na webtrh a napsal jsi to tu i ty, nejde o investici do algoritmu, ale do cloveka - vynalezce. A proto ac i verim, ze myslenka onoho algoritmu muze byt zajimava, tak vynalezcovy prilisne ruzove bryle ohledne realizace a budouciho prodeje algoritmu me od investice naprosto odrazuji.
Presne jak rikas, radeji horsi napad se zarukou skvele realizace, nez prevratny napad s vaznouci realizaci.
Jsem docela zvedav, na prezentaci "noveho hledace" v druhe rade Den D, kterou CT zacne davat po Novem roce.

Fit řekl(a)...

Taky jsem o tom hledači četl už na webtrhu. Vypadá to hodně zajímavě, ale jako chudý student stejně investovat nemůžu, tak jsem se do diskuze nezapojit:-).

Přijde mi to taky jako dost velké riziko, ale odpovídá tomu to obrovské zhodnocení investice (jak píše autor na Webtrhu). Asi bych do toho šel tehdy, kdybych měl hodně peněz a nelitoval, že mi třeba bude chybět x desítek tisíc korun. Jako takovou "menší" okrajovou investici. Rozhodně bych do toho nedal všechny peníze na investování.

Michael řekl(a)...

Souhlas 100% s CarlCorey. Vubec nechapu, kdo muze investovat do osoby, co vyplodi takovou hruzu jako lednice.org a jak asi kvalitne muze vypadat ten algoritmus?!? Brrrrr!

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
jsem autor toho projektu "Nový hledač".
Protože jsem tenhle článek i komentáře našel na Netu, nedá mi, než připojit (jen pár) připomínek (obsáhlá diskuze je na Webtrhu, tsm je to ovšem občas jen pro "silné nervy" :-)
Moje WWW servery o Jižní Moravě s projektem již nesouvisí, na těch jsem si akorát prakticky ověřoval vlastnosti hledačů (a mimoto mne slušně živí). V diskuzi jsem to uváděl a příliš nerozumím tomu, proč někteří přispěvovatelé tohle téma znovu zmiňují.
Do projektu jsem vložil cca 4 roky práce na půl úvazek, což při mých příjmech činí cca 1 milion Kč, stejnou částku požaduji od investora za 50 procentní podíl, to se mi zdá fér. A je to taky důkaz, že jsem do projektu investoval v míře dostatečné.
Poměr projekt versus osoba: myslím, že moje odborná historie je docela slušná a seznam publikací docela úctyhodný (cituji přispěvovatele z Netu). Ale !už" nejsu vědec, nový princi hledání je věcí selského rozumu, to nijak neskývám.
Investoři se se mnou samozřejmě setkávají osobně, chtějí si ověřit, kdo jsem :-)
"Hledač¨" je totéž co "vyhledávač", já slovo !hledač" používám raději a mimoto lépe odpovídá anglickému "search".
Odhady úspěšnosti projektu i prodejní ceny algoritmu jsem dělal ze zdrojů na Netu.
Investorům upřímně (možná i ke své škodě) radím, aby do mého projektu investovali desetinu až pětinu celkové investiční částky, kterou mají k dispozici. To je rozumný kompromis mezi mírou rizika a nadějí na pohádkové zbohatnutí. Určitě bych nepřijal 100procentní částku, kterou má celkově investor pro investice k dispozici.
Jak už jsem uváděl, na Dni D jsem neuspěl. To mne nezklamalo, uspěje v průměru každý sedmý. Zklamala mne arogance investorů a to, že diskuze se netočila okolo mého projektu, ale okolo jakýchsi jiných věcí. To diskuze na Webtrhu je o něčem jiném, i když také ostrá.
Možná by bylo v článku vhodné uvést WWW adresu mého projektu, aby si čtenáři mohli udělat vlastní úsudek a neměli to z druhé ruky.
Takže zdravím
Petr Hejl

Anonymní řekl(a)...

Cayman: Autor napadu nechce evidentne nest zadnou osobni odpovednost za nezdar. Kazdy investor chce videt motivaci a nejvetsi motivaci je vidina ztraty penez. Jako investor bych chtel, aby autor taky neco investoval a mel osobni motivaci to dotahnout. OK, vklada nejaky napad, na kterem delal 4 roky, ale da se tomu verit? Taky mam hodne napadu, na kterych "delam" x-let a nedovolil bych si s tim argumentovat. Co to ocenit soudnim znalcem a pouzit jako vklad ve forme nehmotneho majetku? Asi by se vsichni divili!? IMHO, stanovena "hodnota" algoritmu je subjektivne strelena od pasu a nema hodnotu 4 let premysleni. Stejne tak mohlo byt receno, ze na tom delal 7 let a hodnota by se tim zvysila? Blbost. Hodnota napadu ma cenu jen v pripade realizace, jinak je nulova.

Dale mi chybi zpracovany business plan. Ta investicni cena je za napad a vyvoj minihledace, kdo bude pak financovat etapu prodeje? Cesty a jednani se zakazniky take neco stoji a muze to trvat dalsich 3-6 mesicu. To bude autor delat zdarma a litat si po svete za sve penize nebo kdo to bude financovat, kdyz nejsou penize ani na vlastni domenu, ktera by nalakala investory?

Sorry, ale nedomyslene, nepripravene a nepresvedcive a souhlas s vetsinou kritickych komentaru na webtrhu ;)
Martin

Cayman řekl(a)...

Pěkné názory, ale nechtěl bych přenášet tu "plodnou" diskuzi z Webtrhu sem. Stačí to úplně tam a každý si sám může udělat svobodný názor.

Všem nadšencům přeji hodně štěstí při realizaci a potenciálním investorům rozumné rozhodování :-)

Cayman řekl(a)...

2Petr Hejl: Odpověď na nepublikovaný dotaz (dle přání autora) k tomu komentáři výše, co začíná:

"Cayman: Autor napadu nechce evidentne nest zadnou osobni odpovednost za nezdar..."

Ten komentář není ode mne, ale Anonymní komentující (podepsal se dole jako Martin) ten začátek (oslovení) myslel tak, že je určen mně. To jen na vysvětlenou a omlouvám se za ten komentářový systém tady (made in Google), který docela komentující mate.

Cayman řekl(a)...

To sem musím dát k tématu, neboť původní diskuzi na WebTrhu pan vynálezce zrušil. Tady tedy něco od fanoušků "hledače", kteří naprogramovali ještě něco geniálnějšího a ani jim to netrvalo 4 roky :-)

- MiniHledač - Lepší než Google!

- Fun club Hejhulákovo hledače

Teď ještě vytisknout trička pro fanoušky a prodávat plakáty ;-)

Anonymní řekl(a)...

Předpokládám, že čtenáři pochopili, že se jedná v obou případech o parodii.
Petr Hejl
PS:
Už se mi ozvali někteří Neťáci, jak je možné, že mám ten minihledač už naprogramován :-)
PS2:
Původní vlákno jsme smazal, neboť bylo díky čťouralům už nechutné. To současné je spíše volná zábava...

Anonymní řekl(a)...

PS3:
Už jsem webmastera té parodie na minihledač požádal, aby tam spravil ten Hantec, protože to je zatím takový Hantec, jak se na něj dívaj Pražáci.
Napsal jsme mu k tomu na jedné diskuzi i návod, tedy správné výrazy.
Zatím to neopravil...

Anonymní řekl(a)...

Jo, tenhle vtip se mi moc líbí:

"Zavolej mu." říká smutně Sergey Brin. Larry Page zvedne telefon, vytočí číslo a opatrně řekne: "Mr. Hejl?"

Unknown řekl(a)...

2Anonymni: Skvelyyyyyy, takovek kamenak jsem uz dlouho neslysel. Uplne si to predstavuju.
Moc tomu jeho hledaci nerozumim-nezkoumal jsem to a dokonce verim, ze je i lepsi nez Google. Ale prijde mi nahlavu, ze chce konkurovat firme v hondnote 80 miliadr dolaru.....I kdyby to byl hledac, co najde jehlicku ve stodole slamy, tak ho ty velikani zaslapnou jako svaba. Jako prodat ten algoritmus-mozna, ale ma vubec cenu to hledani nak zdokonalovat?? neni chyba spis na strane uzivatele, ktery nevi, jak zadat dotaz??

Anonymní řekl(a)...

Jo, taky jsem se smál.
V podstatě necci dšlat Nový hledač, ale ověřit algoritmus na minihledači a následně jej prodat nějakému stávajícímu hledači, nejlépe Bingu.
Hledání má cenu zdokonalovat.
Dle studie City Group je rozdíl v kvalitě hledání mezi Google a Bing 20 procent a tento rozdíl způsobuje dle analytiků dramatický podíl v návštěvnosti: ve světě je to 30:1 a v USA 10:1.
Špatně položené dotazy neumí řešit řádnž hledač, prostě odpovídá na to, na co se hledající ptá.
Trošku jinou otázkou je nápověda správného dotazu, ale to je spíše otázkou slovníku, já se zabývám jen algoritmem řazení výsledků.
Petr Hejl

Cayman řekl(a)...

Mirne OT: Google Buys Human-driven Search Engine Aardvark for $50 million. No slusny deal, kdyz si vezmu, ze Aardvark byl zalozen temi ex-Googlers pred 2 roky s $6 Mio venture capitalu. Zalezi ale na tom, co s tim G. udela, zda to potopi nebo integruje k sobe.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji, tohle není OT.
Jenom to dokazuje, že všechny hledače na sobě pracují, včetně Google.
A, ať to koupil za účelem vlastního zlepšení, či zrušení konkurence, ta suma není špatná.
A to je Google world leader.
Co má dělat Bing, viz statistiky návštěvnosti:
http://gs.statcounter.com/#search_engine-ww-monthly-200905-201002
Každopádně v poslední době koupil Bing hledání na Twitteru (Google taky, v ten samý den) a WolframAlfa (tam šlo asi jen o licenci).
Zdraví
Petr Hejl

Unknown řekl(a)...

Pokud chcete jenom overit svuj algoritmus, tak na to vam zadnej investor prachy neda, je to spatnej zamer. Zkuste se obratit na vyzkumny stredisko, pripadne ziskat naky dotace-neco neziskovyho. Je spatny, ze se to proflaklo..... Co zkusit pozadat primo Microsoft - bude mit naky laboratore pro novy veci pro nezamestnance firmy. Nebude z toho takovej vejvar kdyby se overil Hledac, ale mate na vyziti :-D

Anonymní řekl(a)...

Dotace jsme zkousle na CzechInvest, jakozto zivnostnik s relativne malym projektem su bez sance. Maji to spolehlive nastavene tak, ze na dotaci nedosahnu.
Totez plati ve vyzkumu, ja nejsu z akademickeho prostredi.
MS jsem zkousel, odpovedel mi dokonce Steve Ballmer (pres nejakeho spolupracovnika), radil mi v podstate, at si zalozim start-up a prijdu s necim konkretnejsim, ze "jen" myslenky MS nekupuje.
O ten start-up se snazim.
Petr Hejl

Okomentovat