Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak se mění a realizují naše malé (velké) programátorské sny...

On the BeachKdysi jsem měl sen. Zdál se mírně nereálný, surrealistický, ale milý, jak by podobně řekl hrdina jednoho filmu: "Bittersweet and slightly surreal!"

Každým snem ale všechno začíná, kdy původně imaginární představa může přerůst v nějaký konkrétní cíl. Přemýšlíme nad realizací, děláme první kroky, sny se plní. Záleží, zda opravdu chceme a jaké máme nadšení. Jsou ale také sny, které se plní tak nějak samy od sebe.


Chtěl jsem pracovat jako freelancer z domu...

Pro někoho naprosto nesplnitelný sen (v té době), neboť nikdo kolem nevěřil, že se mi podaří získat nějakou remote zakázku a budu moci vydělávat z pohodlí domova. Je ale fakt, že v té době jsem platil za připojení k Internetu zaručenou rychlostí 128kb asi 6.000 Kč měsíčně, což mnozí považovali za nehorázné. Já ovšem takové spolehlivé připojení měl jako základní podmínku fungování vývojáře na světovém trhu.

Příležitost pracovat jako freelancer přišla sama, skoro náhodně, kdy jsem pracoval na dobrém místě v nadnárodní firmě a měl před sebou docela slibnou kariéru v managementu, ale nabídka jedné americké firmy byla tak neodolatelná, že ji nešlo odmítnout. Když tak vzpomínám, tak to bylo jedno z mých nejlepších rozhodnutí. Stačilo se jen správně rozhodnout a využít příležitosti v tu správnou chvíli :-)


Chtěl jsem mít Internet v kuchyni...

Je to již pár let, co jsem básnil o tom, jak by bylo dobré mít třeba Internet v kuchyni (žádné WiFi ještě neexistovalo). Přemýšlel jsem o tom, jak provrtat několik zdí v bytě a natáhnout internetový kabel od modemu. Měl jsem prostě takovou představu, že v kuchyni (nebo obýváku, koupelně, na WC) bude stále zapnutá jedna stanice a bude možné se připojit k Internetu.

Vrtat zdi se mi ale nechtělo, no a novinka v podobě WiFi modemu vyřešila všechny takové nápady. Dnes není potřeba nikde natahovat nějaké kabely, děti pobíhají po bytě s notebookem, kdokoliv v rozsahu 100m se může připojit do veřejné WiFi sítě, kterou provozuji, sen se splnil a nemusel jsem hnout ani prstem. Stačilo jen počkat, až mě doběhne doba :-)


Chtěl jsem pracovat odkudkoliv na světě...

Tohle navazuje na ty mé předchozí "sny", neboť to jen doplňuje, o čem jsem od začátku snil. Pracovat pro koho chci a odkud chci. Myslím, že nebýt těch předchozích "přízemních" snů, tak tohle by se mi nikdy nepodařilo. Přitom jsem pro tento sen nehnul ani prstem a řešení přišlo tak nějak samo.

Dnes si již opravdu můžu vybírat, pro koho budu pracovat, zda vůbec přijmu nějakou zakázku, zda budu pracovat on-site nebo off-site, zda budu pracovat z Prahy, Londýna, Bostonu nebo z jakéhokoliv jiného místa na světě.


Myslím, tedy jsem - Chtěl jsem, tedy chci...

Myslím, že nejsem jediný, kdo ví, že si máme často a opakovaně pokládat ty základní otázky: "Co chci?", "Co bych chtěl?", "Proč to dělám?", "Co z toho pro mne vyplývá?", "Co pro to musím udělat?", "K čemu je to dobré?"

Je mi také jasné, že v životě nejde často najít jednoduché odpovědi a mnozí po nich (neúspěšně) pátráme celý život. Vidím to na dětech i na dospělácích kolem a ověřuji si, že to je nikdy nekončící proces a že takové otázky nás budou provázet celý život.

K odpovědím nám dají dobrý návod jen takové ty "imaginární" pojmy, jako je morálka, rozhled, moudrost a životní zkušenosti. Nepomůžou nám peníze, žádné tituly ani žádní našeptávači. Každý totiž žijeme jen svůj život a když se ohlédneme (v hněvu), tak pak teprve můžeme hodnotit ;-)

Dnes mám třeba úplně jiné sny a starosti, jak jsem měl před lety. Záleží mi na tom, zda se děti dostanou na Berklee College of Music, zda žena vyhraje konkurz na jednu US pozici, zda... SNY jiných jsou pro mne nyní mnohem přednější, neboť své sny jsem si již většinou realizoval. Ještě se ale musím naučit pořádně surfovat :-))

Schválně, co by kdo chtěl a zdá se mu to nesplnitelné? Je nutné o tom přemýšlet, mluvit o tom a propagovat všude kolem. Jedině tak totiž dostaneme pořádnou motivaci a jakékoliv sny pak dotáhneme k realizaci.

13 comments :

Anonymní řekl(a)...

Pěkný článek... Když jsem byl mladší, tak 20let, chtěl jsem nějakou hezkou chatku či domek u moře. To teď mít klidně můžu, ale nějak si říkám, na co. Protože v okamžiku, kdy je sen splněný, ten sen končí a dál již nic není... (?). A tak si myslím, že je nesmyslné se honit za svými sny a prostě žít si v klidu a v pohodě, užívat si pravidelně dobré vínko, mít příjemný pocit z každodeního žití. To je myslím, důležitější než sny, ale klidně se mohu mýlit, to je jasné ... je to zas jen můj trošku odlišný pohled.

Cechoamerican řekl(a)...

Materialni sny prestanete mit jakmile si ty materialni hodnoty muzete dovolit. Chtel jsem dum, auto. Domy mam dva, auta taky dve. materialni sny je taky jednosussi si splnit, staci na to jen penize. Pak jsem chtel mit klid v praci, nezavislost na buzeraci sefu. To ted mam konecne taky. Takze jsem ve stadiu, kdy mam relativne financni nezavislost, materialne zajsitenej zivot, dobrou karieru, a celkove zivotni pohodu. Ted uz mi fakt jen zbejva zasadit strom a zplodit deti. Takze: "Hledam mladou, peknou, hodnou, skromnou zenu, co umi varit a stavi se pozitivne k domacim pracem. Nejlepe se zdravotnickym vzdelanim, aby se o me mohla starat ve stari. Multitasking je nutnost, stejne tak znalost nekolika cizich jazyku. Mela by umet hrat golf, tenis a k jejim konickum by mela patrit strelba (na terc, ne na mne!). Nebude mi prepinat televizi, omezovat mne v jidle ci piti a hlavne nebude nadavat, kdyz se zdrzim v praci nebo s kamarady. Je to preci dobre, ze ve dve rano konecne prijdu domu! Mela by mit zalibu v cestovani, a to predevsim v mych dlouhych a castych sluzebnich cestach. Dalsi seznam pozadavku poskytnu na vyzadani. Znacka: Hablo espanol!
A pak ze uz nemam zadny sny :-)

mirecekp řekl(a)...

Je to pěkné když si to takhle shrne a člověk vidí, že jde lehce něco v co kdysi dávno snil.
Můj sen je dodělat školu :) ve školách jsem byl vždy v té druhé půlce a můj sen je mít minimálně 2písmena s tečkou před jménem.
A následně najít takový pracovní post, který mě bude bavit a budu to dělat nejen z lásky pro peníze. To je můj vysněný zaměstnavatel Vodafone!

Unknown řekl(a)...

Tak me je tech 20 let :-D a jak uz nejakou dobu pozoruju, tak neni az tak dulezite mit sen-ten je jen prvotni impuls nadseni a odhodlani, ale spis je podstatna cesta k tomu snu. Opravdova realizace skutecne trva kratou dobu - u me napr.: slozeni zkousky, navstiveni nove zeme.... Dulezity je "boj" o sen, jeho uskutecneni, jeho provedeni, abych se pak mohl ohledonout a rekapitulovat s nadsenim a sebeuspokojenim. S predchozim komentarem nemohu souhlasit. Honba za sny je dulezita, protoze utvari zivot-co jak kdy proc. Pokud "proste jenom ziju", tak me to unavuje. Vinko je urcite fajn, ale jednou za cas bych si dal poradny koktej, ktery si namicham sam :-D

Cayman řekl(a)...

2Anonymní: "...chtěl jsem nějakou hezkou chatku či domek u moře. To teď mít klidně můžu, ale nějak si říkám, na co."

Dobrá myšlenka, mám to mnohokrát podobné, že si něco vysním, ale pak si to ujasním a říkám si, na co vlastně? Sny bych ale nezatracoval, jsou jakýmsi motorem, co nás nutí vůbec něco dělat, neboť jinak sedíme celý den ve sklípku a popíjíme víno :-)

2mirecekp: Není malých ani velkých snů, takže dodělat školu je pěkný krok k dalším cílům. Jen ten Vodafone bych ještě promyslel :-)

2Vojtech: Máš pravdu, podstatná je cesta k realizaci nějakého snu, neboť trvá mnohem déle a ovlivňuje nás mnohem zásadněji. Líbí se mi to vyjádření: "jednou za cas bych si dal poradny koktej, ktery si namicham sam" :-)

Cayman řekl(a)...

2Cechoamerican: Haha, uděláme tady seznamku.cz pro čechoameričany. Tvoje nabídka opravdu pobavila a nemá chybu: "Nejlepe se zdravotnickym vzdelanim, aby se o me mohla starat ve stari." :-)

Takže, sympatické sestřičky, jestli nejste spokojené se svým platem a hledáte realizaci v USA, jestli umíte anglicky a španělsky, umíte hrát golf a líbí se vám střelba na terč, jste-li tolerantní a umíte vařit, tak jeden americký chalan rád přivítá vaše nabídky na seznámení :-)

Anonymní řekl(a)...

Chechomaericane co jsi udelal se soucasnou manzelkou? Rozvadis se?

Jirka řekl(a)...

Chtěl bych vědět co chci. Ne v osobním životě (tam mám celkem jasno), ale v pracovním. Vím co nechci, ale netuším co chci. Takže ubírat se za nějakým cílem je u mne tápání ve tmě.

Cayman řekl(a)...

2Jirka: Někdy je také dobré nevědět úplně přesně a spíše se nechat vést životem. Vím, co nechci je asi základ, kdy stačí "netlačit na pilu", dělat i nepopulární úkoly, čekat na příležitosti, rozšiřovat si obzory někde úplně jinde (literatura, film, divadlo, výstavy), diskutovat o tom s lidmi kolem,... No a ono to jakoby samo přijde.

Anonymní řekl(a)...

Cechoamerican uz kdysi psal, ze se davno rozvedl.

Anonymní řekl(a)...

OT: Why Profit Shouldn’t Be Your Top Goal
http://hbr.harvardbusiness.org/2009/12/why-profit-shouldnt-be-your-top-goal/

Vembl řekl(a)...

Moc hezký článek. Také mám jeden velký sen, který jsem si nesplnil, když jsem byl mladší. Dnes je mi 36 a velmi vážně uvažuji o tom, že firmu předám manželce, pověsím překladatelství na hřebík a půjdu studovat medicínu, abych se stal doktorem. Manželka mi říká, že jsem se zbláznil, ale já si prostě myslím, že člověk by se neměl bát naučit se něco úplně nového a začít úplně znovu a jinak.

j.u. řekl(a)...

Moc pekne napsane, vcetne komentaru.

Libi se mi prvni odstavecek posledni casti prispevku. Ty nase sny a cesty k nim jsou vlastne vyjadrenim postoje k temto zakladnim otazkam.

Okomentovat