Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Delegování práce je základ úspěchu v podnikání ale ne v životě

Be the First and Win a fortressMyslím, že z předchozího příspěvku vyplynulo, že úspěch každé firmy je založen na delegování rutinních činností, které majitele firmy zatěžují, na kolegy, zaměstnance, spolupracovníky. Ví to jistě každý úspěšný podnikatel, neboť právě na tomto principu, který je ještě doplněn kvalitním týmem a dobrou strategií, je založeno každé úspěšné podnikání.

Na jednom příkladu z počátků podnikání jsem chtěl jen ukázat, že každý podnikatel by si měl být vědom, kam směřuje a co ho čeká v určité etapě vedení firmy. Je lepší si to uvědomit "pozdě nežli později".

Šlo mi také o to zdůraznit, že ne vždy a ne ve všech oborech je možné kompletně delegovat vedení firmy, včetně všech pravomocí a zodpovědností. U velkých firem je to něco jiného, ale chcete-li založit a vést menší firmu (20-50 zaměstnanců), tak jsou obory, kde není možno počítat s tím, že se všech starostí majitel zbaví, celý rok bude někde na pláži a jednou ročně zkontroluje zisk na svém kontě.

(To jde spolehlivě pouze v případě, že předmětem podnikání jsou pouhé investice - do nemovitostí, o které se stará správcovská firma, do hospody, která funguje na stále stejném principu, či při investicích tichého společníka do nějaké firmy.)


Delegovat práci nebo ji sám dělat?

Nedávno mi líčil jeden kamarád z US, taky "freelance programmer", že už ho nebaví programování, tak každou zakázku, kterou získá, deleguje nějakým svým smluvním vývojovým firmám v Indii. Našel si několik dobrých a levných programátorských firem, pošle jim zadání, no a věnuje se svým koníčkům.

Když je zakázka hotová, tak ji jen zkontroluje (kvalita je prý vždy vynikající), zaplatí pár dolarů, no a předvede to svému zákazníkovi v USA. Každému je asi jasné, že od americké firmy vyinkasuje mnohem větší částku a jen zlomek z toho posílá do Indie. Má takhle rozděláno současně několik projektů, přitom ale vlastně nic nedělá. Hezké podnikání, že :-)

Vím, je to extrémní případ, zaujalo mě ale, že i taková "one-man company" může kompletně svou činnost delegovat. Já jsem sice zastáncem jiného postupu, neboť si myslím, že jsou obory, kdy delegování není až tak jednoduché, přesto je dobré se nad tím mírně zamyslet, neboť každý máme jiné priority a baví nás něco jiného.

Psal jsem na podobné téma v komentáři u jednoho staršího Johnova článku - Zamestnanci = starosti nebo uleva?, kde v komentářích se mi líbí jedna chytrá myšlenka, kdy a jak zjistit, že uz je ten pravý čas na prvního zaměstnance:

"V okamziku kdyz zjistis, ze bude mit 8 hodin denne co delat (produktivniho a prospesneho)."


Jak se mění role šéfa při vývoji a růstu firmy?

V komentáři k minulému příspěvku se objevil link na jednu starší knihu - Vedení rychlostí růstu, kde je pěkně popsán vývoj firmy a změna role šéfa v jednotlivých etapách.

Líbí se mi ten ukázkový obrázek, kde jsou ty nutné změny popsané a je to přesně to, o čem jsem svými slovy (laicky) psal minule a co zjistili autoři na základě rozhovorů s více než 500 podnikateli. Se mě mohli zeptat a řekl bych jim zhruba to samé :-))

Dovolím si pro názornost citovat ty základní etapy:

1. Založení podniku
Cíl firmy: Vývoj výrobků
Role šéfa: Vykonavatel činnosti / rozhodovatel

2. Počáteční růst
Cíl firmy: Dosahování stále vyšších tržeb
Role šéfa: Osobnost, která deleguje, vytyčuje směr

3. Rychlý růst
Cíl firmy: Dosažení vedoucího postavení na trhu
Role šéfa: Tvůrce týmu, kauč, plánovač, komunikátor

4. Trvalý růst
Cíl firmy: Dominování celému odvětví
Role šéfa: Iniciátor změn, Tvůrce organizační struktury, Stratég,...

Tu knihu sice neznám, ale tento vývoj přesně sedí a jak vidím, tak jsem udělal dobře, že jsem asi tak ve 3. etapě přesně odhadl rizika, kam by můj život směřoval, kdybych pokračoval stejným způsobem.

Opravdu nechci být za žádný prachy nějaký tvůrce týmu, kauč ani žádný plánovač, nechci ani někomu "delegovat" svůj život ;-)

4 comments :

dubee řekl(a)...

To je Jeff z FL ten freelancer, ze jo? No ma to pekne vymysleno. Pripomina mi to, jak Michael resil tu jachtu, jestli s ni sam jezdit nebo investovat do lodi, nabrat lidi a jen "sefovat" firme na pronajem jachet. Jsou to ruzne pohledy na podnikani, se nediv :D

Anonymní řekl(a)...

K tomu příkladu s outsourcingem by mě zajímalo, jak to ten kámoš řeší s reklamacemi a úpravami. To pak dělá už sám nebo posílá zpátky do Indie?
Dík, Marian

Cayman řekl(a)...

2dubee: Jo, to je on, ale o té lodi nic nevím, budu se muset zeptat. Souhlasím, že to jsou "ruzne pohledy na podnikani" a záleží na tom, co koho baví.

2Marian: On to zvládá sám, neboť ty indické firmy mu dělají řešení dle jeho analýzy a v prostředí, které zná, takže drobné úpravy řeší pak sám se zákazníkem.

Záleží ale, na jak kvalitní firmu v Indii narazíš, zažil jsem i jiný případ, o které jsem kdysi psal: Jak vést a motivovat tým...

Tomas řekl(a)...

Ahoj, mohol by ten kamrat napisat, ze s kym konkretne ma dobre skusenosti co sa outsourcingu tyka?

Okomentovat