Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Když nestíhám, tak nestíhám, co se dá dělat, kruci?

Je vůbec někdo, kdo všechno stíhá? Rád bych takového člověka někdy poznal :-) Jsou totiž situace, kdy opravdu nepomůže nic, žádné chytré principy Getting Things Done, žádné plánovací systémy 6. generace, žádné dobré analýzy ani žádné rady.

Dle mého, všichni někdy nestíháme, neboť jsme zavaleni informacemi, povinnostmi, či alespoň odpovědností za něco, za někoho, příp. starostmi všeho druhu.


Stačí, když se pokazí více věcí současně...

Na co pak jsou všechny plány a teoretické přípravy, když realita je úplně jiná? Co pomůže seznam priorit, když se všechno "mávnutím motýlích křídel" změní a je nutno řešit úplně něco jiného? Na co mi jsou zakoupené letenky, když je musím změnit? Pak, chytrá babo raď a vyřeš to za mě. Fakt, nemám síly.

Mám si uvařit čaj nebo jít na pivo a na všechno se vykašlat? Vím, že když něco nestíhám, tak je to jen má vina. Kdo ale, sakra, způsobil ty okolnosti kolem, se kterými jsem nepočítal? Celý život se s tím potýkám a nějak nejsem schopen se smířit s tím, že něco (vnější okolnosti) nejde ovlivnit žádným způsobem. Asi bych se měl nad tím nějak zamyslet, ale nejde mi to, nějaký blo(g)k v hlavě nebo nesmiřitelnost bytí, či co. Nevím ;-)

Obvykle stačí, když si chvíli dám pauzu a třeba jdu na koncert nebo na výstavu, což dělám docela často a někdy to pomáhá, neboť si utřídím myšlenky, mysl si odpočine a ráno se probudím plný energie a vrhnu se na to. Stačí pak den - dva a je to vyřešeno. Někdy to ale nejde, yobovky se nahromadí, no a co teď? Kolega v nemocnici, firma, pro kterou něco dokončujeme, v problémech, kamarád, co by mohl pomoci, je nedostupný, no a já si píšu výlevy na blog.

London - British Muzeum

Škoda mluvit, tak snad alespoň doma nebude žádná povodeň, jak hlásili zvědové z povodí Vltavy ;-)

Update: No vida, ráno se všechno zdá mnohem jednodušší. Dle posledních emailů to není tak hrozné, jak se zdálo večer, tak to snad rychle vyřešíme. Zkusím pak doplnit poučení pro příště.

9 comments :

Fondil řekl(a)...

Fiha, po delší době tady vidím takový trochu jiný článek.
Předtím to často byli takové teoretické články, podle kterých by se člověk "měl" řídit, ale toto je něco ze života.
Teď si konečně udělal radost všem těm tvým protivníkům, kterým se nelíbí to neústále pozitivní myšlení :)

Cayman řekl(a)...

2Fondil: Obvykle si nestěžuji a asi jsem se naučil starosti raději řešit, jak je všude roztrubovat. Někdy se to ale nakupí...
Radost nikomu dělat nechci, už dávno vím, že v ČR se moc nenosí, aby někdo myslel pozitivně ;-)

Anonymní řekl(a)...

Mne hodne pomaha pravidelne jidlo. Kdyz se totiz sypou jobovky, prestavam jist a pracuji. Co je chyba protoze klesa hladina cukru v krvi. Clovek je pak otravenej pesimista. Kdyz se pekne napapas, cukr se zvedne, clovek hned vidi svet v sytejsich barvach.

MacInek řekl(a)...

"Na co pak jsou všechny plány a teoretické přípravy, když realita je úplně jiná?"
Mně slouží plány především proto, abych uklidnil své svědomí, že jsem pravděpodobně udělal vše aby se to stihlo. A když nastane ta jiná realita, tak někdy pomáhá: a) použití pracího prášku na hlavu značky Pilsner Urquell, b) vyjít na vysokou věž (kopec) a ujišťovat se, že se na svět z vejšky jednou budu dívat z vlastního letadla.

Petr S. řekl(a)...

Caymane, to skoro vypadá, jako bychom byli z rodiny nebo firmy. Ale to nejsme, takže jsi mě aspoň trochu uklidnil, že se tohle neděje zrovna jen mě :)
Přesně, jak píšeš - teď ráno se mi to zdá o něco lepší, ale do ideálního stavu je ještě daleko ;)

Anonymní řekl(a)...

Mirne OT: nevim jak povodi Vltavy, ale na Morave je prej stoleta voda. At se vam vse podari!

Radek řekl(a)...

Ahoj Caymane, před nedávnem jsem ti posílal email, kde jsem psal, že nemusíš odpovídat. Doufám tedy že dorazil, protože teď koukám, že některé drobné části s ním souvisí. :) Když jsem začínal v té firmě, nebylo do čeho "píchnout", pak ale díky svému aktivnímu přístupu jsem si na sebe nakládal stále více a více a původní záměr byl si to nějak rozumně rozložit... Bohužel existuje taková zvláštnost, že když není pořádně do dělat, tak s tím nikdo nehne... Ale když má člověk něco splnit, nějaký úkol, tak většinou se k tomu přidají i další úkoly a člověk, který nějakou dobu neměl co dělat, tak najednou musí řešit přehršel věcí. :) A to se bohužel děje často...

Někdy z toho člověka bolí hlava, říká si proč je takový aktivní, ale stejně ví, že se vždy zachová stejně. :) Já osobně ti přeji, ať podobných situací zažíváš stále méně... Já se s podobnými situacemi vypořádávám tak, že se jdu třeba projít pro městě, porozhlédnout se po okolí, neustále se s úsměvem dívat na svět a všechno dělat s radostí (a nezahlcovat se nesmysly, doma dokonce nemám ani televizi :))... A většinou se vše podaří... Hodně štěstí všem...

Cayman řekl(a)...

Díky všem za rady a postřehy. Teď vypadá situace mnohem lépe a plno věcí jsme nějak elegantně vyřešili (napíšu později hodnocení). Ve firmě mají "protikrizového" managera (to jako vážně), kterého vybavili pravomocemi (penězi), pověřili řešením a je to neskutečný borec. Tým jsme tak mohli rychle doplnit o dva drahé externisty, kteří se během pár hodin zapojili do projektu.

Včera jsem byl trochu vytočený, neboť se mi již podruhé nezaviněně změnily plány, kdy mám letět do US a opět přebookovávat letenky, bydlení, domluvené schůzky,... Nic příjemného, když nevíte, zda nebude třetí změna ;-)

Snad jsme si už "daň za úspěch" ale vybrali dostatečně, stejně jako ty povodně v ČR. Zrychleně jsem viděl nějaké zprávy a docela síla!

Cayman řekl(a)...

2MacInek: Ten "prací prášek na hlavu" v tekuté podobě jsem v mírné podobě také použil :-)

2PetrS: Dík také za uklidnění, jsou to asi nějaké erupce na Slunci, které nám dávají zabrat. Tak snad se to rozběhne.

2Radek: Email jsem dostal, díky za zprávu o stavu a pěkné zamyšlení. Až se situace trochu uklidní, tak ti napíšu více mailem. Díky za podporu a ať se ti daří :-)

Okomentovat