Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Končí doba bankéřů, nastává období taxikářů, právníků a IT specialistů?

New YorkNa CNN Money.com se objevilo krátké video, jak se jeden bývalý bankéř UBS stal taxikářem v New Yorku. Měl pěkné argumenty, že sice jako bankéř vydělával plno peněz, ale také měl 10x větší stres. Nyní je spokojený, že má svůj vlastní business.

Prý, taxikář s dobrými způsoby, který umí i dobře anglicky ve srovnání s některými těmi přistěhovalci, kteří se taxikařinou v New Yorku také živí. Když to srovnám s některými taxikáři v Praze :-)

- From banker to taxi driver
"New York City's unemployed are turning to taxi driving as a viable career alternative."

Svět "spasí" právníci a IT specialisté?

Dávno je pryč doba, kdy svět ovládaly mocnosti s největším loďstvem, s největší armádou. Jak dopadají v posledních letech všechny válečné konflikty, kdy sebelépe vyzbrojená armáda si mnohdy neví rady ani s malou skupinkou nadšených (fanatických) bojovníků za nějaké své ideály, ať jsou jakékoliv?

Kdo vyhrává všechny konflikty na světě, ať už přímo nebo nepřímo? Jsou to armády nebo za nitky tahají více, či méně, spíše obchodníci s bandou právníků, politici a stratégové, vyvolávači "deště" a umělých konfliktů? Myslím, že právníci a finanční poradci, kteří se zabývají obchodem, financemi, či daněmi, ovládají svět mnohem pohodlněji.

No a co potřebuje taková "armáda" právníků a všemožných poradců? Správně, všichni potřebují dobré technologie na komunikaci, na vyhledávání a shromažďování informací, potřebují dobré informační systémy, datové sklady, spolehlivé technologie na rozhodování. Potřebují "armádu" různých IT specialistů ;-)

Pro zajímavost, zde je pěkný přehled firem, které prý nejlépe platí, kdy asi nikoho nepřekvapí, že vedou právnické firmy. Hned u té první např. associates vydělávají $256,312, právníci čerstvě po škole mají nástupní plat $160,000 ročně.

- 25 top-paying companies
"Associates at Bingham McCutchen take home an average $256,312 total compensation annually."

Nepřekvapí asi také, že početnou skupinu v tom přehledu tvoří i některé technologické firmy, v první desítce např. na 7. místě Salesforce.com a na 9. Adobe Systems. Dále se tam umisťují firmy jako Cisco, eBay, či NetApp ze Silicon Valley.


Zastřel si svého kačera...

Každopádně, bankéři mají své období již za sebou a můžou v klidu zalehnout na matrace, zatímco právníci stále úspěšně budují svá impéria a řeší to, čemu nikdo mimo jejich obor nerozumí, což je podobné jako ve světě IT. Zákony, vyhlášky, nařízení, výklady zákonů, vývozní i dovozní předpisy a povolení, to vše vypadá pro laiky asi podobně, jako všechny ty počítačové manuály, příčurky a nápovědy.

Jsem zvědav, co nastane, až na světě bude většina právníků a počítačových expertů, které budou vozit taxikáři (bankéři) z čínské restaurace k čínskému chiropraktikovi nebo k čínskému prodejci zeleniny, oblečení, elektroniky...

Všichni ostatní na světě budou asi jen hrát čínské počítačové hry typu - Zastřel si svého kačera, chyť si svého právníka nebo programátora, když to tedy dokážeš :-)


6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Vždy, když slyším něco jako IT specialista, musím se usmát. Buran, který zcela selhal na reálný život, arogantní trouba, který myslí, že zná vše, ale pokud nesedí před obrazovkou, je to jen prostý moula, bez životních zkušeností (i když on si myslí opak).
Samozřejmě jsou vyjímky, jako třeba autor tohoto webu a další, ale jinak jsou "IT specialisté" již legenární ... a pokud někdo spasí svět, rozhodně to nejsou IT specialisté :).

Anonymní řekl(a)...

Hmm, je jedno, jak působí nějaký "IT specialista", expert, guru, geek,... Může to být odborník i ňouma. Záleží na tom, co všechno takoví "experti" ovlivňují, což je stejné v IT jako u těch právníků :-)

Nemyslel jsem to tak, že "spasí svět", ale že ho ovlivňují trochu více - společně s Čínskou lidovou, samozřejmě :-))

Anonymní řekl(a)...

Taky mam v USA stres, ale neda se to srovnat se stresem z CR :-) V CR bych uz asi jezdil tim taxikem, tady diky "pruprave" z CR mam oproti ostatnim navrch. Banker z New Yorku by mel jit na staz do CR, pak by se na ten svuj bankersky flek dival jinak. :-)

Anonymní řekl(a)...

Pravda, "stres z ČR" je něco úplně jiného, jak u vás v LA. Bankéři z NY by si ale nějak moc nepomohli na stáži v ČR :-)

Jiri Benes řekl(a)...

IT specialistu je CR pres 200000, trochu velka skupina na to aby vetsina byla divna ne? IT jsou chytrejsi nez prumer tudiz je nezajimaji prumerne aktivity, tudiz muzou prumernym lidem pripad zvlastni. Vid prumerny anonyme z prvniho prispevku.

Anonymní řekl(a)...

Me zaujala ta hra "Zastřel si svého kačera". Nerikej, ze jsme to hrali kdysi v Praze spolu?

Okomentovat