Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak jsem získal první software zakázku aneb zpátky na zem z hollywoodských kopců

e-Resume.net - everyone needs a quality resume

V jednom z předchozích příspěvků - Nemá cenu se za něčím honit, jsem na závěr zmínil poznámku, že díky té své připravenosti jsem se např. dostal k práci na programech, které řídí stovky automatů v několika kasinech v Las Vegas, či že jsem programoval pro studia v Hollywoodu.

Předem jsem tušil, že si toho někdo všimne a vypíchne to jako skoro hlavní téma článku, příp. to začne používat jako pomýlený argument v diskuzi u jiného článku. Klasika, jak někdo posuzuje jiné lidi, které vůbec nezná, jejich zážitky a jejich práci na nějakých projektech, dle svých zkreslených představ o realitě.

Zvažoval jsem po publikování, zda nemám tu větu zrušit, aby náhodou neodváděla od hlavního tématu, či zda ji tam mám nechat právě z toho důvodu, aby celý příspěvek měl nějakou pointu. Pointa vyhrála, neboť nemám potřebu si nic vymýšlet a kdo mě čte delší dobu, tak snad na to už sám přišel ;-)

Hlavně, aby bylo jasno, když zde zmíním, na čem jsem pracoval, na čem dělám, co považuji za priority, tak jsou to mé osobní názory, co jsem si ověřil, které uznávám a kterým věřím. Vím, že každý jsme jiný, že každý máme jiné představy o životě, nikomu své názory a styl života nevnucuji a už vůbec svůj life style nepovažuji za jediný možný.

Každý se dnes může svobodně rozhodnout, jakou cestou se vydá, čemu se bude věnovat a jak přistupuje k životu, kdy pěkný příklad úplně rozdílného přístupu k jednomu tématu jsem objevil např. na jednom spřáteleném blogu - Blogeři autaři, kdy auto je u někoho ukazatelem bohatství a úspěchu ;-)

Mé právo je říkat si svobodně, co já považuji za nesmysly, můžu si kritizovat, co se mi nelíbí. TO není žádná arogance ani povyšování, to je můj názor a každého svobodná vůle, zda poslouchá Kabáty, chlemtá pivo, skáče jako správný Čech na fotbale, spekuluje s doménami, honí se za penězi, přesouvá krabice z Číny, volí třeba komunisty, či jezdí hodinu autem do práce...


Je úspěchem vyvíjet software pro kasina v Las Vegas?

Nevím, ale ten projekt třeba nemám ani v životopise ve svém portfoliu, neboť za mnohem větší úspěch považuji práci pro jednu americkou firmu, kde jsem programoval kontrolní systém na hlídání strategických objektů (elektrárny, plynárny, vojenské objekty), kdy operátor na mapě sleduje pohyb hlídačů, kteří musí na obhlídce areálu osobně zkontrolovat určená místa. Každá hlídka má mobilní telefon, který při přiblížení k čidlu vyšle signál do databáze a na mapě se červený bod změní na zelený.

Naopak, když hlídka neprojde kontrolním stanovištěm, operátorovi svítí na mapě červená a případně i zahraje alarm. Skvěle udělaný procesní a datový model, 3-tier architektura, několik druhů klientů (Web, fat- i thin-client, pro Unix i Windows), lokální i vzdálená databáze, neomezený počet objektů, mapových podkladů, kontrolních bodů, kamer, sirén, operátorských stanovišť, napojení na statistické systémy, policii, hasiče,...

To byl alespoň projekt! Ne jak ta "ptákovina" pro kasina, kde jsem jen připravoval databázový model, kdy v databázi se shromažďovaly výsledky, výhry a vyplácení peněz z jednotlivých výherních automatů v herně, které byly napojeny v počítačové síti.

Jak jsem se k takovému projektu dostal? Při práci pro jednu menší americkou software firmu na Floridě jsem se jako contractor podílel na desítkách různých projektů, které ale nechci detailně rozebírat. Možná se k tomu časem vrátím, ale je to historie, v hlavě mám něco úplně jiného a na psaní pamětí nebo historických románů mám ještě dosti času ;-)


Jak programovat pro studia v Hollywoodu?

ExploreTalent - Acting & Modeling Auditions

To bylo ještě mnohem jednodušší, neboť jsem nehledal práci jako herec, těch tam mají dostatek - viz Acting and Modeling jobs ;-)

Kdysi jsem jen tak cvičně napsal na několik nabídek na Showbizjobs.com v kategorii - Information Technology, kdy se mi jedna firma ozvala s nabídkou na remote development, neboť se jim líbila má aplikace na evidenci filmů, co jsem kdysi programoval. Jistě mi také pomohla reference od té software firmy v US, pro kterou jsem už předtím pracoval ;-)

Dnes tam už nic nenajdete (zřejmě kvůli krizi), takže jen pro inspiraci:

- Showbizjobs.com - Search for Entertainment Jobs

Showbizjobs.com - Search for Entertainment Jobs

"Showbizjobs.com is the leading brand in entertainment recruiting, serving the entertainment and media industry since 1995."


Jak jsem získal první vývojovou zakázku?

Jak jsem začínal, jsem kdysi trochu zmiňoval v jednom starším příspěvku - Nutnost specializace, kdy jsem jen vynechal, jak jsem přišel k první zakázce, která mi otevřela dveře (vrata) k dalším zajímavým projektům.

Ve svých začátcích, kdy jsem přemýšlel, co by mě bavilo, co bych chtěl dělat, tak jsem byl pěkně nezkušené ucho, skoro nic jsem neuměl a ani angličtina mi moc nešla. Měl jsem ale chuť se učit, odvahu a hlavně drzost napsat nějaké firmě v USA. No a světe, div se, ono to nadšení, snaha a připravenost pomohly ;-)

Uvědomil jsem si totiž, že když se chci podílet na vývoji produktů pro světové firmy, tak musím spolupracovat se světovými vývojáři, nemůžu sedět doma za pecí, musím zlepšit angličtinu, no a průběžne hledat a nabízet své znalosti někomu, kdo je bude potřebovat.

Najít contract s možností práce vzdáleně nebylo ale vůbec jednoduché. Začal jsem tedy oslovovat firmy, které nabízely normální pracovní poměr, tj. on-site pozice na full-time, kdy ve své nabídce jsem kromě znalostí a zkušeností zdůraznil, kolik uspoří a jak zvednou výkon, když pro ně bude někdo dělat remotely a v jiné časové zóně.

Jedné vývojové firmě se to zalíbilo, neboť chtěla využít právě toho, že mi vývojáři v US po skončení jejich pracovní šichty předají práci, na které budu pokračovat. No a jak přijdou ráno do práce, tak navážou na to, co já jim poslal. Zpočátku jsem se tedy pěkně zapotil, abych předvedl, co umím, abych splnil, co jsem slíbil, neboť jsem věděl, že na mou hotovou práci spoléhá tým lidí v cizině.

Zřejmě jsem svým nasazením exceloval, neboť po čase jsem se dostal do pozice, že mi svěřili samostatný projekt, poté jsem dostal k ruce ještě pár vývojářů a pozici vedoucího projektu, mohl jsem létat k zákazníkům, když jsem chtěl (potřeboval), volil jsem si svobodně, zda pracovat doma nebo v cizině - navíc, jako contractor s královským platem ve srovnání se stálými zaměstnanci.


Kde hledají IT specialisté práci?

Začínal jsem hledáním na obyčejném Monster.com portálu, kde jsou stále stovky nabídek po celém světě. Záleží jen na znalostech, co kdo dokáže nabídnout, co a kde hledá.

No a takových pracovních portálů, kde se publikují Jobs nebo Contracts pro programátory, Web designery, dB architekty, IT specialisty všeho druhu, je ve světě několik tisícovek, kdy to chce jen trpělivost, když někdo hledá nějakou zajímavou práci. Sám mám v databázi asi 150 ověřených linků na nějaké vybrané portály, takže až zase někdy bude čas, tak zde něco publikuji.

Co si ale pamatuji, tak v začátcích mi trvalo pěkně dlouho, než se mi vůbec nějaká americká firma ozvala.

Většina takových žádosti ze světa končí přímo v koši. Jsou totiž firmy, které dostávají měsíčně tisíce životopisů z celého světa (ano, tisíce, však asi tušíte kolik vývojářů je v Indii, Číně, Rusku a jiných zemích), tak se nikdo nemůže divit, že nějaká žádost o práci zaslaná např. z domény .CZ zůstane bez odpovědi.

Ve všech takových žádostech totiž rozhodují maličkosti, jako je hlavička emailu, oslovení, bezchybný text. Důležité je také narazit ve správnou dobu s tou správnou specializací na toho správného člověka na druhé straně. Je také ideální vyjít trochu vstříc zákazníkům v cizině, čemuž muže pomoci třeba lokální číslo v dané zemi, které si můžeme lehce zřídit a uvedeme ho v kontaktech.

Bylo to štěstí nebo připravenost, co mi pomohlo? O tom jsem už tady mnohokrát psal a nemá cenu se opakovat, abych náhodou nebyl v komentářích opět osočen, že jsem arogantní, namyšlený a přehnaně moc radím ;-)

Někdy je ale dobré se svěřit profesionálům, když hledám práci nebo zakázku v cizině a nevím si rady s profesionální přípravou CV:

- Resume Writing Service - Professional Resume Company

They'll never know, unless it's on your resume!


"e-resume.net is the leading national resume writing service combining personalized attention with the speed of the Internet to deliver professional resumes."

Viz také - Naučím se a rychle naprogramuji cokoliv...


16 comments :

Anonymní řekl(a)...

Caymane, vynikajici clanek, prestoze to nebylo me oblibene filozoficke zamysleni. :) Krasne ukazuje, ze paklize clovek neco chce, tak staci chtit, neco pro to delat a vytrvat. Nahoda a stesti muze sehrat svou roli, ale "stesticku se da jit naproti" - co tim myslim? Ze kdyz nekdo posle jeden proposal a hned uspeje, da se teoreticky mluvit o byti v pravy cas na spravnem miste, pripadne priznive nahode. Kdyz clovek posle jeden proposal ktery nevyjde a nestezuje si na okolnosti a pak si najde dalsi kontakty a posle dalsich 100, s tim ze se postupne pouci z neuspechu a podle toho upravuje svou strategii a specializaci, tak uz se, v momente kdy uspeje, neda mluvit o stesti - to je ona tvrda prace, pile a usili, ktere stoji za 99,9% uspechu. Je to cele o tom chtit a vytrvat, a necekat, ze budou hned letat peceni holubi do pusy (to prichazi az casem :) ), ale to spousta lidi nechce slyset a hledaji zarucene tipy na zlate doly. I to existuje, ale do spousty z nich musite kazdy den chodit vlastnorucne kutat krumpacem - to prece neni ta prava svoboda, ne? :) Ale to uz jsem zabrousil mimo obsah clanku, do tech filosofickych vod. :) Ale jsem rad, ze se mi podarilo dostat do stavu kdy delam zakazky co me bavi, pro klienty z celeho sveta a ze mam cas na veci co povazuji za skutecne dulezite, jako je napriklad rodina, ... Takze si myslim, ze na filosofovani uz jsem celkem kompetentni. :)

Anonymní řekl(a)...

"...a posle dalsich 100, s tim ze se postupne pouci z neuspechu a podle toho upravuje svou strategii a specializaci, tak uz se, v momente kdy uspeje, neda mluvit o stesti - to je ona tvrda prace, pile a usili..."

Přesně tak, to je to, o čem moc nepíšu a co bylo asi základem všeho, co se mi podařilo. Však ono je to ale logické, neboť po čase každý vzpomíná jen na to dobré, co se podařilo a ty neúspěšné pokusy, které tomu předcházely, si už moc nepamatuje ;-)

Anonymní řekl(a)...

Pěkný článek. Pro mě dosti motivující. Dokazuje mi, že to lze. Díky!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Caymane,tak i já poděkuji.Jako vždy pěkné kvaliltní čtení. Jen jedna drobná "výtka" - dle mého soudu je jasné, že ti, co ti chtějí rozumět a číst tvé články, nechodí sem hádat se s tebou. I já si myslím, že vyjadřovat svůj názor je tvým právem a nemá dle mého cenu se hádat s lidma, kteří nechápou nebo nechtějí chápat.
Jinak ještě jednou díky, že jsi mi splnil prosbu a napsal trochu více o té tvé cestě.vážně zajímavý model!

Anonymní řekl(a)...

2Honza, je to jen jedna z možných cest, kterou máme všichni z oboru na výběr, kdy já třeba z počátku nechtěl moc ani pracovat v cizině ani tam jezdit (neuměl jsem moc anglicky).

U nás ale nebyly (nejsou) žádné firmy, které by nabízely "kontrakt", neboť se toho nějak všichni bojí. Přitom pracovat jako "kontraktor" je výhodné pro obě strany. I kdyby firma nabízela stejnou odměnu, tak zaměstnanec dostane zhruba polovinu toho, co firmu opravdu stojí díky těm povinným odvodům.

No a proto jsem byl nucen se rozhlížet po světě.

Anonymní řekl(a)...

2CAYMAN:
No a není náhodou problém v tom, že u nás to v první řadě nedovoluje zákon?Nejedná se náhodou o tzv. "švarc systém"? Kdy si firma najme OSVČ jako dodavatele? Já si totiž myslím, že to tak je. A to je mimochodem něco, co mě vážně vytáčí.
Já sám bych uživil možná 3 jak říkáš "kontraktory" v jiným oboru, ale ani jednoho z nich na plnej úvazek!A u nás je sice možné, aby firma nakupovala služby od OSVČ, ale pouze za předpokladu, že daný OSVČ dodává i jiným firmám. Nechápu ten princip, protože je přece jedno, zda ty peníze zdaním za zaměstnance já jako firma a nebo on sám jako OSVČ. myslím, že tohle dost brání rozvoji podobných cest a "práce v pyžamu"... :-(

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím, takové a podobné stupidní zákony v ČR v daňové nebo zaměstnanecké oblasti vždy brání a budou bránit normálnímu rozvoji podnikání. Už jen ten název "OSVČ"!

Nevím přesně, ale mám takový pocit, zda už to omezení nezrušili?!

Jaká balada je to v cizině, kde každému je jedno, jestli jsi stálý zaměstnanec nebo "kontraktor"! Tam spíše lidi chtějí být zaměstnanci, aby měli nějaké interní firemní výhody, kdy je firma ale stejně může na hodinu vyhodit, když je nepotřebuje. Také žádná firma, co jsem poznal, se nebrání ani externím dodavatelům, ať už jednotlivcům nebo firmám (každý jednotlivec tam stejně má nějakou Ltd. nebo Plc. company).

Ať se pak nikdo v ČR nediví, když tolik firem krachuje, neboť nemá na mzdy zaměstnancům a na všechny ty odvody.

Anonymní řekl(a)...

Problém je, že v čecháh platí zaměstnavatel odvody za zaměstnance. To je ta ona superhrubá mzda. To třeba v USA nexistuje. Tam jestli se nepletu je placení soc. pojištění i zdrav. pojištění nepovinné a v podstatě každý tam je OSVČ z pohledu v jakém je v čechách (zjednodušeně řečeno).
U nás platí OSVČ v souhrnu podstatně menší sociální pojištění než zaměstnanec (a to že to platí zaměstnavatel a ne zaměstnanec je blbost). Proto se kontraktoři nelíbí.

Anonymní řekl(a)...

Pekne je videt, ze kdyz clovek chce tak ma obrovske moznosti... zaroven to samozrejme neni jednoduche (jak si mylne nekteri lidi predstavuji ty moznosti)...

Ale ty moznosti jsou neuveritelne.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,

tak predne musim rici, ze tohle je jeden opravdu z nej blogu, ktere jsem kdy videl a prvni, ktery si pravidelne ctu.

Dale bych chtel prispet tim co jsem zazil jako konktraktor. Dva a pul roku jsem pracoval na ZL a stale tak delam na ruznych projektech. Vedle toho ovsem delam druhou praci kde jsem vedenej jako zamestnanec. Vsechno ma svoje vyhody a nevyhody. Jako kontraktor je super, ze si vetsinou vydelam vetsi penize, jsem panem sveho casu, ale delat zcela "remotely" (rozumej: sedim doma a s managerem komunikuju pres IM o tom co mam delat) mi prislo trochu nevyhodne v tom ohledu, ze clovek byl tak mimo kolektiv dobrych lidi. Pokud sedis v praci a delas na necem vetsim a mas kolem sebe dobry tym lidi, jez si navzajem pomahaji, tak muzes mit velice kvalitni resource informaci a spolecnost je pak "fun place to be". Kdezto nekde doma si clovek musi vsechno zjistovat sam. Je ale pravda, ze vetsinou najit v praci dobre kolegy i na mimo pracovni aktivity je tezke a malokdy se to podari.

Pokud je ovsem clovek individualista, tak byt kontraktor je nejlepsi mozna volba.

Nekdo s podobnymi zkusenostmi?

Anonymní řekl(a)...

Caymane, za ten software ti jmenem Las Vegaskych gambleru moooooooc dekujeme! :-)

Anonymní řekl(a)...

2Dave: Být kontraktor ale neznamená jen sedět zavřený doma, znám plno lidí, kteří pracují jako kontraktoři a chodí normálně do práce a to buď do té své "kmenové" firmy nebo jezdí přímo k zákazníkovi a pracují u něho v "dobrém" kolektivu ;-)

Ideální je vhodná kombinace obou přístupů. Alespoň mně vyhovuje, když můžu kdykoliv vyrazit "mezi lidi" a pracovat celý den někde v kolektivu, můžu probrat problémy, něco se naučit, či jen tak pokecat.

Anonymní řekl(a)...

2Cayman: Jop, plne souhlasim s tebou. Je jen velika skoda, ze u nas kontrakteru moc neni, resp. ze zde pro ne neexistuje to spravne podhoubi. Ale outsourcing kvete, spolecnosti provadejici bodyshopping je zde dost.

Muj osobni sen je prestehovat se do Kanady, nekam pobliz americkych hranic. Ceska kotlina mi prijde dost mala a zacina byt HLAVNE velice predrazena na zivot.

Docela by me zajimalo, jak je narocne emigrovat z regionu Cech za praci Severni Americe a delat tam jako vyvojar ci analytik. Vim, ze existuje spoustu stranek, kde se da tohle info ziskat, ale ono fakt zalezi jestli tam clovek jde delat kuchare nebo managera, jestli ma sebou nejaky kapital, vzdelani, rodinu, odkud prichazi apod. Jestli nekdo mate zkusenost se ziskanim pracovniho povoleni ci dokonce obcanstvi v regionu Severni Ameriky z poslednich let, tak bych byl velice rad, kdyby mi k tomu neco mohl rict. Popripade uplne nejlepe napsat o tom clanek, ze Caymane :))

Anonymní řekl(a)...

2Cayman: Mě by zajímalo, kolik jsi musel oslovit firem, než jsi získal tu první zakázku v US. Bylo jich 10, 100 nebo 1000?

Anonymní řekl(a)...

Dave: Nez zacnes uvazovat o tvalem opusteni ceske kotliny, zvaz co vlastne umis a muzes i mimo CR delat.... Stesti preje pripravenym!

Anonymní řekl(a)...

2Dave: Je plno způsobů, jak začít někde v cizině, záleží vždy na oboru a hlavně na tom, co umíš a jaké máš znalosti (správně zdůraznil Soprano z USA). To je základ všude na světě a když je někdo dobrý, tak se uplatní kdekoliv na světě.

Nejlepší způsob je najít nějakou firmu v cizině, která ti nabídne místo, vyřídí pracovní povolení (něco stojí všichni ti právníci, co to vyřizují). Co si pamatuji, tak kdysi za mě firma v US zaplatila asi 4 tis. USD, ale nevím, jaký je současný stav.

V dnešní době bych "díky" finančně / hospodářské krizi raději počkal a zapracoval na těch znalostech, ať je opravdu co nabídnout v té celosvětové konkurenci ;-)

2Dave: Co si pamatuji, tak jsem obeslal asi 20-30 firem, které někoho hledaly. Je ale fakt, že jsem si vybíral pozice, které přesně odpovídaly mé specializaci a mohl jsem v nich excelovat (vývojové nástroje, databáze, praxe, projekty, reference).

Okomentovat