Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Neuvěřitelné, na čem všem se dá na Webu vydělávat ;-)

Go Out of Brain!Mám tady na blogu Google Adsense reklamy hlavně z toho důvodu, že mě zajímá, co za stupidity se pohybuje v Google reklamním systému. Zajímá mě hlavně, jaké firmy a na jaké služby nebo produkty si vytvářejí PPC reklamní kampaně v Google Adwords, zda jsou reklamy alespoň trochu kontextové, tj. odpovídající tématu příspěvku na blogu, kdy opravdu nejde o nějaký ten drobný výdělek ;-)

Někdy se ale docela bavím, jak nějaké firmy hledají třeba specialisty pomocí PPC reklam, přitom nejsou schopny ani nabídnout odpovídající plat. Baví mě také, co všechno za produkty nebo za služby se pomocí Google Adsense reklam propaguje, kdy mám mnohdy pocit, že firmy už neví, za co všechno by mohly vyhazovat peníze z oken.

Svědčí to také určitě o kvalitě všech těch rádoby odborníků na PPC reklamní kampaně, kdy mám pocit, že se tomuto oboru věnují většinou odborníci, kteří nemají ani tušení, o čem je reklama a jak by se správně měla dělat. Mnoha takovým reklamním odborníkům nepomůže ani žádný titul Google Advertising Professional, neboť ten svědčí jen o technické specializaci a znalosti reklamního programu společnosti Google (čest všem výjimkám).


Jak někdo vydělává na Webu bez Web stránek?

Nedávno se tady na blogu v rámci Google Adsense začala objevovat obrázková reklama na Tchibo.cz (viz ukázka níže), což mě docela pobavilo. Už jen ta představa, že by snad někdo ze čtenářů tohoto blogu kliknul na danou reklamu a objednal si nějakou praženou kávičku do firmy nebo co tam asi tak ještě můžou nabízet za produkty ;-)

Ukázkový screenshot (pro studijní účely):

Adsense reklama na Tchibo.cz
Běžně takový odpad řeším filtrováním reklam, tentokrát jsem si ale všiml, že link vede na dpbolvw.net, což je jeden z linků na provozovatele reklamních affiliate programů Commission Junction, takže koukám, že nějaký chytrák investoval do PPC reklam v Google Adwords a jako adresu uvedl přímo svůj affiliate účet u CJ.

Jak to funguje v reálu? Takový "expert" si zřídí affiliate účet u CJ, vybere si produkty a služby, které bude za provizi propagovat, kdy z každého prodeje nějakého smluvního výrobku dostane slušnou odměnu. Nevím, kolik to dělá v případě reklam Tchibo, ale běžně se může dosahovat výdělků v řádech desítek nebo i stovek USD za jednoho zákazníka.

No a současně si takový obchodník rozběhne Google Adwords reklamní kampaň a nabídne co nejnižší cenu za jeden click, tj. třeba 0.01-0.05 USD při cliknutí na danou reklamu na stránkách, které reklamu zobrazují. Pěkný business, což?

Není potřeba mít a provozovat žádné Web stránky, jednoduše se udělá sada reklamních kampaní na dobře prodejné výrobky s vysokou provizí, nabídne se minimální cena za jeden click a rozdílem může být slušný zisk.

Takže, kdo má zájem lehce vydělávat, tak dveře jsou dokořán. Čím více bude takových šikovných dealerů s teplou vodou, čím více budou všichni blokovat reklamy na Web stránkách, čím více budou všichni rušit zobrazované reklamy, tím dříve půjde celý reklamní balast do kytek a reklamy budou konečně jen na záchodovém papíru ;-)

9 comments :

Milan Kryl řekl(a)...

Nekdo objevil PPC arbitraz :)

Anonymní řekl(a)...

Pravda, znal jsem pouze "Arbitrage" v Google AdWords, Yahoo, nebo v MSN AdCenter, ale ten přímý link na CJ mě fakt pobavil.

Unknown řekl(a)...

Mno brzy jim to zatrhnou. ;-)

Anonymní řekl(a)...

Hehe, asi nějaký nováček, co si myslí, že našel způsob, jak "ochcat" systém. Jako kdyby nevěděl, že systém ho tak jako tak dostane ;) A zruší mu CJ účet...

Anonymní řekl(a)...

Nevím, ale neřekl bych, že je to nějak mimo pravidla, ale neznám přesně CJ. V Google Adwords tohle sledují a zcela určitě by takový chytrák dostal "ban" ze systému, u CJ si ale nejsem jistý.

Připomíná mi to trochu známého, co prodává nemovitosti i bez Web stránek: Jak vydělat bez Web stranek ;-)

Anonymní řekl(a)...

A Etarget ti ešte dá bonus, keď si preleješ peniaze z časti "Adsensovej" do "Adwordsovej". :-)

Páni, ban na inzertný účet??? Prečo by to reklamný systém robil? Aby išiel míňať peniaze ku konkurencii? S veľkou nevôľou sa prispôsobujú zákonom (pharma ID, značky a podobne) a ešte aby sa sami oberali o peniaze?

Anonymní řekl(a)...

2Piki: Zkus si vyhledat podrobnosti na Google na téma "Arbitrage", asi před rokem Google změnil nějak politiku, ale nevím přesně, v čem to spočívá a jak to u sebe hlídá , neboť se tím opravdu nezabývám ;-)

Zde např. jedna zmínka - The Death of AdSense Arbitrage

"...number of publishers have received emails telling them that they have "an unsuitable business model" and that their account will be closed within two weeks..."

"They had either built their site specifically for AdSense or they'd been practicing AdSense arbitrage (buying traffic cheaply from one place then selling it on to AdWords advertisers through their AdSense units.)"

Anonymní řekl(a)...

Zachytil som to v tedy, ale ak si dobre pamätám, hlavný dôraz bol kladený na Adsensovú stránku toho biznisu, na to, že cieľová ná pre Google neudržateľný tvar. Pretože tie MFA stránky nasierajú iných publisherov. Z pohľadu Googlu to bola jedna z akcii vrámci "neustáleho skvalitňovania obsahove siete" a z Adwords stránkou systému to malo spoločné len prvotný výber cieľov útoku.

Veď už z princípu a v tom odporúčanom článku je to tiež naznačené, nikto nedokáže kvalifikovane posúdiť zmysel cieľovej stránky pre mierový rozvoj spoločnosti :-) ak obsahuje trochu textu.

Anonymní řekl(a)...

Taky jsem si vsiml te kampane tchibo, ale me teda reklama odkazala primo na tchibo.cz, mozna ze to bylo pozdeji nez jsi tohle psal.

Mimochodem, kde ma clovek o tobe zjistit nejake informace? :D Vzdycky kdyz narazim na nejakej zajimavej blog, snazim se ho proradit k nejake osobe :D Ty tady nemas zadnej clanek o sobe?

Okomentovat