Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kde jste, děti sametové revoluce, ředitelská důtka za rockovou klasiku na tričku

Kdy už napsat příspěvek, jak v tento den, který změnil životy každého z nás? Možná si to někteří mladší čtenáři neuvědomují, neboť nezažili plně komunistický teror, ale i jejich život se zásadně změnil a nabral úplně jinou kvalitu.

Zeptejte se svých rodičů, jestli jste komunisty a socialismus nezažili v plné síle, ať vám popíšou, jak nebyl ani WC papír nebo vložky, jak všechno bylo jen "pod pultem" - od masa až po jízdní kola. Nemluvě vůbec o pořadnících na auta, 20 let čekání na telefon, schvalování devizových příslibů do zahraničí, či fronty ve čtvrtek před každým knihkupectvím ;-)

Je mi jen líto, že nejsem takový "básník pera", jak někteří mnohem povolanější političtí komentátoři, příp. bloggeři bez servítek, jejichž fundované komentáře, doufám, brzy najdeme všude kolem na Webu.

Viz starší, ale stále platné excelentní hodnocení - Hodní a nevinní komunisté aneb jak se nám pod nimi žilo:

"Komunisté a jejich přátelé se nám snaží namluvit, že komunismus je vznešená idea, že jsme se za komunistů vlastně měli dobře a že došlo jen k několika výstřelkům..."

KSČ - Zlaté časy v socialistických obchodech
Dovolím si tedy jen pár odkazů a "zdravím" tímto všechny věrné komunisty na Ostravsku a v Moravskoslezském kraji. Zdravím jejich voliče a také všechny pomýlené a naivní mladíky, kteří se narodili v roce sametové revoluce a kterým rodiče evidentně vůbec nic nevysvětlili. Další ztracená generace, za kterou můžou jen jejich komunismem nakažení rodiče!


Kdo je ten nový hejtman Moravskoslezského kraje?

Co říká Wikipedie o novém hejtmanu Moravskoslezského kraje, kterým se stal Jaroslav Palas, (prý) bývalý komunista (nyní ČSSD):

"Absolvoval Střední zemědělsko-technickou školu a poté Vysokou školu zemědělskou v Plovdivu v Bulharsku. Během studií se aktivně věnoval atletice. V roce 1981 vstoupil do KSČ, vystudoval také Večerní univerzitu marxizmu-leninismu (VUML)."

--> Víte vůbec, co to bylo za panáčky, všichni ti dělníci a rolníci z lidu, absolventi Večerní univerzity marxizmu-leninismu (VUML), kdy věrnost KSČ byla jejich jedinou kvalifikací pro studium na politické škole KSČ, kde se tituly rozdávaly jen věrným dělníkům, rolníkům, havířům a dojičkám?


Koho si soudruh hejtman povolal do své krajské rady?

Co říká český tisk, např. v článku - Rudá záře nad Českem, jak jsou kovaní komunisté povoláváni k moci do krajské rady dalším (bývalým) komunistou:

"Stali se jimi bývalý tajemník pro zemědělství OV KSČ v Novém Jičíně RSDr. Karel Konečný, který je otcem komunistické poslankyně Kateřiny Konečné, dále pak někdejší tajemník Obvodního národního výboru v Ostravě Josef Babka a předlistopadový pracovník KV KSČ v Ostravě RSDr. Svatomír Recman."

--> Víte vůbec, co to byla za funkce "tajemník OV KSČ" nebo "pracovník KV KSČ"? Tuší někdo, že vysokoškolský "titul" RSDr. (doktor sociálně-politických věd), tj. absolvent Vysoké školy politické ÚV KSČ, byl udělovaný každému nýmandovi jen proto, že byl věrným členem KSČ?

Do vedení krajů se dostávají lidé z bývalých výborů KSČ, kdo to tedy bude v krajském zastupitelstvu pro Moravskoslezský kraj:

Karel Konečný (60)
– před rokem 1989 zemědělský tajemník OV KSČ v Novém Jičíně
– vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a Akademii společenských věd v Moskvě, kde získal titul RSDr.
– členem KSČ je od roku 1973

Svatomír Recman (55)
– před rokem 1989 ekonomický pracovník na KV KSČ v Ostravě
– absolvent politologie na Akademii společenských věd v Moskvě, což mu vyneslo titul RSDr.
– členem KSČ je od roku 1974

Josef Babka (52)
– před rokem 1989 tajemník ONV v Ostravě 1
– začínal jako dělník v ocelárně Železáren a drátoven v Bohumíně
– poté vystudoval práva na Karlově univerzitě v Praze
– člen KSČ od roku 1976


Co už více k těm komunistickým "zastupitelům" dodat?

"...začínal jako dělník v ocelárně, poté vystudoval práva na Karlově univerzitě..."

Tomu říkám alespoň kariéra, že? Pak ať tady někdo hovoří o tom, jak je důležitý titul z vysoké školy! Kdyby alespoň ti komunisti nelezli stále do nějakých funkcí, to by je snad šlo i tolerovat, ale takhle?


Ať žijí komunisté, ale v jiné zemi!

Mimochodem, díky tričku s nápisem jedné rockové skupiny jsem kdysi dostal od jednoho takového "komouše" ředitelskou důtku - jen za to, že jsem si dovolil přijít do školy v tričku s názvem skupiny z imperialistické krajiny. Získat pak nutné doporučení na vysokou školu? Ha, ha, ha!

Takže nyní, ve svobodné době, repráky na plno a vychutnejte si jedno z nejlepších podání rockové klasiky, kdy jen za název té skupiny na tričku dávali komunisté důtky a podmínečný vyhazov ze střední školy:

- Deep Purple - Smoke On The Water (live at Montreux, 1996):



12 comments :

Anonymní řekl(a)...

Velmi trefný a pěkný článek, opět mi nezbývá než souhlasit.. Zajímavostí u pana Palase je, kromě toho, že nic neumí, také fakt, že se vším bez přemýšlení souhlasí, i když to je ta největší hloupost... Celý tenhle paradox pak už dokresluje Vámi jmenovaná sebranka, co bude vládnout v Moravskoslezském kraji. Škoda slov. :)

Nejvíce mě ale stejně mrazí z toho, jak socani vlastně podporují komanče jako by se nechumelilo a jejich citáty pánů Škromacha ala "vždyť komunisti už nejsou takoví jako dříve" nebo Paroubka "lidé si na komunisty zvyknou", mě opravdu utvrzují v tom, že tahle země to má už spočítáné navěky.. Přitom stačilo tak málo, aby se lidi naučili starat sami o sebe a více si vážili svobody, protože ta je opravdu k nezaplacení.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Caymane, článek dobrý, nezbývá, než podepsat.
Problém ovšem vidím v tom, že prostě sametová revoluce byla příliš sametová. Jak říká můj otec - na lampách měli viset! Ne že bych byl takovej despota, ale mám pocit, že soudruzi pracují se svým dorostem daleko obratněji, než obě slyvná pražská fotbalová "S" dohromady.
Ve skutečnosti si myslím, že češi ani tak v 89 nestáli o tu demokracii, jako spíše o chuť "dohnat nejlépe zítra rakousko v ekonomice". A jsem přesvědčen, že kdyby lidi tušili, do čeho je vládnoucí garnitura přivede, že by na tý letný milion lidí nebyl...A to je prostě smutný, když se ti pseudopolitici, napojení na východní mafie pod rouškou "starosti o blaho národa" cpou do funkcí, mají bezva joby, své rodiny zajištěné a ve své slepotě vůbec nevidí dál, než ke generaci svých dětí.
Zkrátka si myslím, že u nás dostává demokracie na zadek, volná ruka trhu neexistuje, protože mnohdy o tvé úspěšnosti nerozhodují tvé schopnosti, jako spíše kontakty, tzn. že se vlastně vůbec nic nezměnilo - dobrá zakázka je podpultové zboží, který nezískáš, pokud tomu "řezníkovi" nedáš nějakej bakšiš. Ano, můžeme podnikat,ale o svobodě to není!Ano, můžeme říkat, co chceme, ale stejně ne moc nahlas, protože jakmile mluvíš o politikovi a jeho nekalých praktikách, dostaneš v obálce náboj nebo fotku svých dětí. Politici si dělají, co chtějí, politická kultura tu zkrátka není.Jak je možný postup kariéristů typu pana Ratha?Co mu lidi ve středních čechách žerou?nechápu, nechápu, nechápu.
Když jsem viděl včera v TV dokument Občan Havel, tak aniž bych se do bývalého prezidenta navážel - povolební vyjednávání v r.96 připomínala frašku.A ačkoliv Zemana nemusím, musel jsem mu dát za pravdu, když Havla upozorňoval na fakt, že president se neptá!Nechápu, jak je možné, že Havel v té době lavíroval mezi klausem, luxem, zemanem...a nevěděl, co říct, aniž by někoho neurazil...
Nic, má reakce by byla na samostatný článek.
Poslední, co napíšu je, že se skutečně bojím, že se češi zase poserou a budou se bát i o ty malé písečky, co si stačili vybudovat po revoluci a přitom raději zvolí komunisty, kteří jim slíbí zase máslo za 10,- Kč....a pak to bude již skutečně opět na emigraci!

Anonymní řekl(a)...

Je tu jedno velké ale - byli zvoleni v demokratických volbách a tak nezbývá než to respektovat :-(.

Anonymní řekl(a)...

2Honza: Vzdycky a vsude je to o tom, koho znas, kdo te zna. Proto jsou tak popularni socialni site, treba linkedin.com .
Silna sit lidi, kteri te znaji, je jedna z nejdulezitejsich "schopnosti", ktere profesional muze mit. (Nemluvim ted o uplatcich, mluvim ted o tom, ze znam lidi, kteri vedi, co jsem zac, co delam apod.)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, diky za clanek, ziju nejaky cas v Anglii a vzdycky jsem nejak premyslel nad tim ze uz se "domu" asi nevratim. Udalosti poslednich par let me v tomto jen utvrdily, pocinaje deziluzi z ODS pres obuskoveho Paroubka a mlade/stare komunisty.

Jinak diky za odkaz na video, jsem trosku mladsi rocnik takze me Parpli minuli (v te dobe to u me byla Metallica, Whitesnake a Hendrix a dnes do sebe tlacim hard core), ale musim uznat ze ten nastup ma drajv.

Anonymní řekl(a)...

jsem rocnik 84.
Takze si komunismus asi moc nepamatuju. Akorat v telocviku jsme jeste v roce 2000 museli hlasit pocet nastoupenych. Takoveto stani v rade...
Ale nastesti mam jasno. Vsichni lidi v mem okoli majo jasno. Ja neznam ty lidi, o ktery pises.
Bohuzel je jasne, ze jich existuje hodne:)
No co, ja a ten zbytek, si cenime moznosti cestovani, studia v zahranici a vseho mozneho. Exotickeho ovoce. A tak no...:)

Anonymní řekl(a)...

S hruzou sleduju, co se v tehle zemi deje a jen doufam, ze se do parlamentnich voleb socialisti s komunisty stihnou politicky znemoznit, aby se aspon casti z jejich volicu otevrely oci... jen se obavam, ze jsem prilis naivni :-/ Jen vic takovych clanku. Ale pokud nebudou publikovane v bulvarnich platcich, tak se stejne k vetsine obyvatel nedostanou. To je situace...

Problem taky vidim v tom, ze jedina velka pravicova strana je ODS, se kterou to jde od desiti k peti...

Anonymní řekl(a)...

2PK: Tomu já samozřejmě rozumím a vím, že i v cizině to tak funguje. Přesto z mé zkušenosti - obor, kterému se věnuju, není jen o tom "být někde ve známosti".
Vadí mi, že se čím dál tím častěji potýkám s tím, že spolupracuju s firmou 5 let, kdy jim dáváme naprosto nadstandartní služby a i po tak dlouhé době kvalitní oboustranné spokojenosti se objeví někdo, kdo se s někým zná nebo je o 2% levnější a ta firma je schopna zahodit 5tiletou zkušenost kvůli tomu...je to jako když potkáš krásnou holku na ulici a opustil bys tu svou...vím, že se to děje, ale stejně nepochopím tyhle lidi...ale to sem nepatří. Já měl na mysli spíš to, že podaná ruka a chlapské slovo už nic neznamená.
Asi jsem naivní, ale nějak se mi ten vývoj nelíbí.

Anonymní řekl(a)...

Naopak ja vidim, ze jeste par rozumnych lidi existuje viz prispevky k tomuto spotu. Lidi jsou stale stejny jde jen o to spravne k nim promlouvat, coz bohuzel neni domenou nasi jedine pravicove orientovane politicke strany. Vzdy rozhoduje to stado bez nazoru s lehce ovlivnitelnou psychykou, bohuzel...

Anonymní řekl(a)...

2ady: Já také nejsem zrovna "Parplí" ročník, jen jsem měl kolem sebe v dětství plno starších příznivců. Právě ten nástup v tom videu, kdy zhruba ve 2. minutě se rozjede to kytarové sólo a přidávají se bicí a pak i bass kytara, tak stojí opravdu za to a má to ten správný "drive" :-)

Anonymní řekl(a)...

Česká společnost je jako zvířata ze ZOO, která se náhodou (po 40ti letech) dostala z klecí do volné přírody. Ti komunisti sice byli zvoleni v demokratických volbách, jak píše někdo nahoře, je ale otázkou, jak se chová hloupý dav, kterému někdo hodí kus masa (zrušení poplatků). Škoda mluvit ;D

Anonymní řekl(a)...

Trochu OT: Vďaka za tip v podobe Deep Purple. Pár dní som nevedel, čo si pustiť, v tejto chvíli v tom mám jasno. Najbližších pár hodín pôjde "Made in Japan" - pre mňa najlepší live album. Takže ešte raz vďaka:)

Okomentovat