Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

"Prodám" doménu Finsko.info aneb jak si doménoví spekulati lžou do vlastní kapsy

Go Out of Brain!Už jsem dlouho nepsal o doménách a všech těch doménových spekulatech, takže na jednom reálném příkladu se k nim krátce vrátím, ať má alespoň radost ten, co "tančí s vlky" a čte zde jen rubriku o doménách ;-)

Na příkladu asi před půl rokem prodávané domény Finsko.info je možno demonstrovat, proč nemá vůbec cenu nějaké domény od spekulantů kupovat.

Kdo je chytrý, tak si zaregistruje nějakou jinou doménu a ušetřené prostředky použije spíše na tvorbu smysluplného obsahu.

Kdo je ale hloupý, naivní, či nemá žádnou fanatazii, tak mu asi nic jiného nezbývá, jak koupit doménu, o které někdo (obvykle majitel) prohlašuje, jak je "úchvatná" a kolik se na ní dá vydělat. Někdy se vážně docela bavím ;-)

Viz komentář z diskuze ke článku, kde se podobná doména prodávala:

"Doména japonsko.info má stejnou (či nižší) váhu pro vyhledávače jako například zajezdy-japonsko.info, takže prodej potřebuje nejen parazita (Fandor), ale i mimořádně hloupého klienta, který za bezcennou doménu je ochoten zaplatit, aniž chápe, že registrací jiné domény za 200 Kč dosáhne identického či lepšího výsledku levněji."


Kdo tedy koupil doménu Finsko.info?

Příklad vznikl již dříve, ale pozdržel jsem jeho publikování, aby mě daný spekulant, co domény prodává, neobvinil, že kvůli tomuto příspěvku příšel o kšeft. Počkal jsem tedy, až doménu prodá, či jak je dnes (po půl roce) vidno "neprodá" - viz současný status Finsko.info domény:

Status: PENDING DELETE RESTORABLE, HOLD
Expiration Date: 2009-08-03 09:34:35

Jak to tedy vlastně je s tím "úchvatným" podníkáním s doménami, když někdo vykládá, jak jsou nějaká jména domén "cenná" a lže si nejen do své vlastní kapsy, ale lže i všem ostatním kolem?


Hledáte opravdu informace o Finsku?

Jinak, zde rychlý průzkum všech základních domén o Finsku, co se nabízejí, kdyby měl někdo opravdu zájem o Finsko a nešlo mu jen o spekulace s doménami:

- Finsko.cz (CK Periscope)
Pěkná stránka plná zajímavých informací nejen pro turisty. Současně autoři provozují i další stránky věnované dalším zemím Skandinávie, či dalším zemím (např. Norsko, Dánsko, Švédsko, Island). Díky za takové stránky!

- Finsko.com
Stránka, která se zatím připravuje, nyní je nefunkční, tak uvidíme, zda to bude MFA nebo něco normálního.

- Finsko.org
Na první pohled skoro normální stránka, jen nemá nic společného s organizacemi (.org) a obsahuje jen minimum obsahu, podobně jako některé další MFA stránky majitelky.

A teď mi někdo vysvětlete, proč kupovat domény od spekulantů (jejich jména je dobré si pamatovat) a vytvářet další informace o Finsku na jejich doménách? Když tedy nejsem pouhý spekulant a nechci jen zaplevelit Internet další reklamou nebo MFA stránkami?

- Finsko.info
Do nedávna zaparkovaná MFA bez nějakého smysluplného obsahu.

- Finsko.net
Zaparkovaná MFA Site bez nějakého smysluplného obsahu.

Podobně by se dal udělat "rozbor" i stránek na dalších doménách, které se nabízí k prodeji. Děkuji, nechci ani Finsko.info ani Finsko.net ani žádné jiné .info domény, které někdo prezentuje jako úchvatný business.

Kdo tedy chce dělat nějaké opravdové a kvalitní stránky o Finsku, tak si vymyslete nějaký jiný název Web domény, neboť návštěvníci k vám na stránky budou chodit NE kvůli názvu domény, ale kvůli vašemu hodnotnému obsahu, který jim něco přinese.

Viz také - Rady pro doménové spekulanty :-)

11 comments :

Anonymní řekl(a)...

Cayane, Finsko.org je normalni MFA stranka, zaparkovana stranka je proste zaparkovana stranka u parking spolecnosti, ktera vydelava pouze na type-in traffiku. To vim i ja, prestoze nejsem domenovy spekulant, ani trader, nebo neco takoveho...

Anonymní řekl(a)...

my sme teraz všetci odborníci na domény bo si čítame Fandora a Ahyda.

Petr Steinbauer řekl(a)...

A zase ta zášť ;o) a osvěta ;o)
Mno jen tak dál, mě už se to naštěstí netýká :o)
Já co si nakoupil už prodal, případně zaMFAoval ;oD

PS: Mam v jabberu kontakt na člověka, co je držitelem půldruhého tisíce (!) domén. Už třetím rokem nepracuje. Domény mu kupuje automat co na stránce kde se hlásí brzo vypadávané domény hlídá domény co brzi expirují. Má naplněnou peněženku u hostingové společnosti a domény objednává tzv. do fronty - v okamžik kdy jsou volné jsou jeho majetkem (hostingová společnost má předplacenou peněženku). Všude nasadí MFA, fiktivní výpisy z vyhledávání atd... Vše dělá automat...
Mno jo to si jeden slovák uměl zařídit život ;o)

Anonymní řekl(a)...

"... je držitelem půldruhého tisíce (!) domén"

Jenom? To je žabař. Velký AJ slovník má přes 300 tisíc slov a výrazů, o slovnícím jiných jazyků ani nemluvím.

Takovým lidem vůbec nezávidím, jen je lituji ;-)

Anonymní řekl(a)...

To Petr: myslím, že miešaš (a aj článok to robí do istej miery) dva druhy podnikania. Jedno je v článku popisované obchodovanie s doménami a druhé je MFA prevádzkovanie takýchto domén o čom píšeš ty.

A v tejto súvislosti mi napadlo, kde hľadať hranicu v zmysle zbytočnosti "takýchto" nových informácii o Fínsku, pretože niekto by mohol povedať, že aj vychytralé formátovanie odkazu na súvisiaci článok na tomto webe je MFA praktika.

Anonymní řekl(a)...

Zajímalo by mě, co Vám doménoví spekulanti udělali tak hrozného, že jim už celkem dlouho věnujete tolik nenávisti? :-)

Anonymní řekl(a)...

2Piki: Máš pravdu, míchají se dvě věci. Já jsem měl na mysli hlavně to, že si někdo sám vychválí vlastní domény a pak je ani nemůže prodat, neboť nemají žádnou cenu ;-)

Jinak, MFA web a reklama Adsense u tebe na Webu nebo zde na stránkách je snad něco úplně jiného.

Stejně mám ale v úmyslu to testování Adsense ukončit a zrušit to. Tak se neboj, jen až budu mít pořádné připojení, tak to vyruším :-)

Anonymní řekl(a)...

2Anonymní: Doménoví spekulanti mi neudělali vůbec nic a že jim věnuji pozornost je proto, že zaplevelují Internet hloupostmi místo toho, aby něco hodnotného vytvářeli. Každého ale svobodná volba, jak prožije život.

"Nenávist"? To snad né, kdo na tohle přišel? Jsou mi ve své podstatě úplně ukradení podobně, jak mi jsou ukradené reklamní cedule někde v parku, či město zamořené auty ;-)

Petr Steinbauer řekl(a)...

Piky: ano míchá se to - kolikrát koupil doménu která vypršela nějaký firmě (šílenost (pak ještě 40 dní čekat), ale zřejmě se to děje) a ta ji pak chtěla zpátky - tak ji musela odkoupit. Ale dle toho co mě vykládal, žije výhradně z MFA ;o)

Anonymní řekl(a)...

A nechcete nekdo koupit www.ahyde.cz?

Anonymní řekl(a)...

Ahyde, doufám, že chápeš, že si z toho dělám většinou legraci a že mi je jasné, že nejlepší je najít "ichtyla", který koupí nějakou doménu za stovky tisíc, potažmo za miliony :-)

Každopádně, to neřeší ten dementní problém, že "někdo" nakupuje domény a neví vůbec proč a jak je pak dále využít.

Okomentovat