Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak si nechat proplatit americký šek v ČR a jak eBanka nechce příspěvek na charitu

Prachy, jak je vydělat, ušetřitJednoho dne jsem dostal poštou šek z USA od Commission Junction, což je Global Leader in Affiliate Marketing, Online Advertising and Search Engine Marketing, kde mám nějaký starý účet, na který jsem úplně zapomněl.

Kdysi dávno jsem totiž chtěl umístit na nějaký Web logo firmy, která vyrábí dokonalý software a jediná možnost na "oficiální" umístění loga byla zřídit si účet jako affiliate na Commission Junction, kdy jsem vyplnil jen své kontaktní údaje, Web adresu, a dostal jsem kód s logem, který jsem pak mohl umístit na stránky.

Vůbec jsem neřešil, že si přes ten můj link může někdo ten produkt koupit a já pak za to dostanu provizi. Neřešil jsem nastavení výše ani způsob plateb, kdy tam snad ani neumožňovali PayPal ani direct bank transfer na účet, ale jediný způsob bylo zaslání šeku do té naší banánové republiky.

Šlo mi opravdu jen o to "oficiální" umístění grafického loga na jedny Web stránky, což jinak udělat nešlo.

No a jak šel čas, tak po pár letech, jak návštěvníci asi kupovali daný produkt na základě mého affiliate linku, jsem dostal poštou šek z Wells Fargo Bank na úžasných $40.00 USD. Co s tím teď, když do US jsem se chystal až za 2-3 měsíce?


Jak si nechat proplatit americký šek v ČR?

Já vím, měl jsem si na účtě u CJ nastavit platbu jen při nějaké minimální částce, např. $500 USD a měl bych klid. Normálně přijímám platby z ciziny bank transferem nebo na Paypal, co ale s takovým miniaturním šekem?

Tož jsem zkusil navštívit domovskou eBanku, když jsem šel takhle jednou z oběda, no a dostalo se mi informace, že se musím objednat k nějakému bankéři. Dobře, zavolal jsem na klientskou linku a domluvil si na druhý den schůzku na proplacení toho úžasného šeku.

Přišel jsem ve smluvený čas do pobočky eBanky a ejhle, nějak jsem nebyl zapsaný v kalendáři a zrovna není nikdo volný (asi jsou všichni na obědě). Prý, "My se vám ozveme. Dejte nám telefon."

Pár dnů se nikdo neozývá, šek hnije v batohu a pak najednou telefonát, kdy by se mi hodila schůzka. "Čekejte, prosím, otvírám kalendář...", čekám tedy. "Jste tam ještě? Slyšíme se?" Ano, jsem, tak klidně příští týden.

"Vydržte, hledám pro vás volného bankéře...", opět trpělivě čekám. Domlouvám se na příští týden. Píšu si do diáře, že mám skočit do banky a projednat proplacení toho úchvatného šeku na $40.00 USD.


O dva dny později...

"Dobrý den, omlouvám se, dostala jsem zprávu z pobočky, že schůzka musí být sjednaná ne s osobním bankéřem, ale s bankéřem provozu. Můžeme se tedy domluvit na nové schůzce?" Jistě, co nadělám.

"Čekejte, prosím, otvírám kalendář...", čekám tedy, mám dost času a hlavně vidina úžasných $40 mi dodává křídla. "Jste tam ještě? Slyšíme se?" Ano, jsem. "Promiňte, nenabíhá mi databáze, vyčkejte, prosím."

Opět tedy vyčkávám, neboť chápu, že databáze jsou potvory a domlouvám termín na příští týden. Měl jsem ten šek rovnou vyhodit nebo počkat, až budu v US, neboť jen ten můj čas, co už jsem tím ztratil, má větší hodnotu, jak ten šek ;-)


O týden později...

Přicházím do banky, ohlásím se na recepci, přichází moje "bankéřka provozu". "Tak, jak vám můžu pomoci?" Jen potřebuji proplatit šek, který jsem "omylem" dostal a omlouvám se, je to jen na $40.00 USD, můžete mi to převést na účet. "Aha, víte, že poplatek za zpracování šeku je 500,- Kč?"

Hmm, to nevím, kdysi dávno to bylo asi 100,- Kč, tak jsem to neřešil. To se tím tedy vůbec nebudeme zabývat a já ho raději hodím do koše, říkám bankéřce a zvedám se k odchodu.

Slečna nějak divně kouká místo toho, aby byla ráda, že tak rychle vyřídila klienta, tak se jí zeptám, zda by ten šek alespoň nepřijali a neposlali na charitu, ať ho nemusím házet do koše? Ještě divnější pohled a prý to není tak jednoduché a musela by se zeptat.

Chápu to, "musela" by se zeptat. Díky a sbohem. Ukládám šek opět do batohu mezi ostatní papíry k vyhození ;-)


O dva týdny později...

V první bance v USA, na kterou jsem narazil a současně si vzpomněl, že mám ještě v batohu ten šek, mi řekli, že jelikož nejsem jejich klient, tak budu muset zaplatit $10.00 za proplacení šeku. Ten mi ale proplatí hned a hotově, ne jak v eBance za 1-2 měsíce a ještě s poplatkem 500,- Kč ;-)

Ale pozor, když si prý u nich zřídím free account, tak pak nebudu platit nic, proplatí mi celý šek a ještě navíc získám u nich účet bez poplatků.

No a ještě navíc paní dodala, že kdybych u nich nechtěl účet a půjdu kousek vedle, tak že tam prý chtějí jen $5 fee (asi jsem vypadal jak nějaká socka, že chci proplatit tak malý šek), to ovšem jen v případě, že budu chtít cash money okamžitě.

Když mi ale bude stačit, že mi to složí jako deposit na účet u nějaké mé banky, tak to budu mít zdarma a bez podplatku (navíc s úsměvem příjemné a ochotné bankéřky). Konec, japonec, to je alespoň servis, že :-)


Poplatky za proplacení šeku v ČR

Pro srovnání ještě přehled, kolik činí poplatky za proplacení šeku z americké banky u různých (výchovných) ústavů v ČR:

BankaPoplatek za proplacení šekuPoznámka
   
Citibank2% (min. 50 Kč) - do $500
1.5% - šek nad $500
nutnost vlastnit u nich účet
KB1% (min. 100 Kč, max. 5000)v hotovosti nebo na účet kdekoliv
ČSOB1% (min. 300 Kč, max. 3000)nutnost vlastnit u nich účet
Rajfka1% (min. 500 Kč)nutnost vlastnit u nich účet

Jak je vidět, všechny banky umí inkaso cizího šeku jen na účet u nich vedený. Jedině Komerční banka umožňuje inkaso šeku v hotovosti, příp. umožňuje deposit i na účet u jiné banky. Délka takové "operace" je od 14 dnů do 1 měsíce.

Zajímavé ještě je, ze např. Citibank v USA účtuje za proplacení šeku jen $3 fee a nic dalšího (zdarma je deposit na účet), u nás v ČR ale statečně drží "basu" s ostatními hráči na trhu a účtuje si ještě nějaké to procento z částky. Holt, vypečená "konkurence" se u nás nezapře, že ;-)

Viz také - Minuta ticha za eBanku?

4 comments :

Anonymní řekl(a)...

To mas jeste super, me prislo kdysi 0.03 USD od overture ... ;)

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, mam ten samy problem: prisla mi posledni vyplata za letni brigadu v USA v podobe seku a jeste mi snad prijde nejaky bonus, snad :). Takze na zaklade vasich informaci by bylo asi nejlepsi navstivit KB (mimochodem mam u nich ucet)??? jedna se o casty 550 a 900 dolacu. Nevite jestli je moznost si to nechat vyplatit v dolarech?? ..doufam ze me moc nenatahnou ....Zdravim, Lukas

Anonymní řekl(a)...

Lukáši, ta KB je zatím asi nejlepší a řekl bych, že by to mělo jít vyplatit i v USD. Ale raději se zeptej, možná, že mohli nějak změnit podmínky v souvislostí s tou finanční krizí. Good Luck!

Pro příště, všichni si tykáme :-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, Lukasi,

ano, nejlepsi je si to nechat proplatit v KB. Ja si to nechavam vyplatit v USD a pak si najdu nejlepsi kurz v nejake smenarne. Pri castkach pres 1000 USD ziskas navic par stovek nez kdybys to nechal vyplatit v KB primo v korunach.

Okomentovat