Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Umíme optimálně rozdělit svůj čas na vše důležité aneb co někdo nikdy v životě nepochopí?

People on BeachJeden fotbalový nadšenec mi svým tipem v komentáři k předchozímu příspěvku pěkně nahrál "do uličky" svým doporučením, abych napsal příspěvek, jestli lidé optimálně rozdělují svůj čas:

"Doporučil bych autorovi, aby se přestal "navážet" do fotbalu (proč zrovna fotbal?) a napsal obecný článek o tom, jestli lidé optimálně rozdělují svůj čas (rodina, práce, hobby, plnění snů) a popsal třeba svoje časové harmonogramy, sny, ambice atd."

Argumenty, proč jsem začal fotbalem a fotbalovými fanoušky, jsem mu snad vysvětlil dostatečně v komentářích u daného příspěvku včetně toho, že nešlo o fotbal ale o lidi a jejich přístup k fotbalovému šílenství. Útoků ale už bylo dosti, navíc hraju na jednoho útočníka, takže dnes jen "malá domů", čili o co to vlastně jde?


Všechno souvisí se vším!

Nejprve k té základní otázce, zda lidé optimálně rozdělují čas? NE, nerozdělují, to snad je každé přemýšlivé osobě jasné a není nutno o tom moc psát. Lidé neumí hospodařit ani se svými penězi, natož pak s časem nebo se svým životem. (Paušalizuji, ale je to na místě, neboť se jedná o většinu ve společnosti.)

Většina lidí neví a netuší, čemu by měla svůj čas věnovat, většina jen tak proplouvá bez cílů a bez nějakých snů. "Správná" výchova doplněná telenovelami a bulvárem, příp. pivo nebo pasivní sport v TV také dokážou svoje, a to se ani nikdo nemusí malovat trikolórou a kdo je Čech, tak nemusí ani "skákat jako Čech".

Snad je každému jasné, že pasivní činnost, kterou jen konzumujeme a která žádnou naši aktivitu nepovzbuzuje (spotřebu piva nepovažuji za aktivitu), dokáže pěkně vymývat mozek. Mimochodem, proč je zrovna v ČR největší spotřeba piva na jednoho obyvatele na světě, proč je právě Kabát nejprodávanější skupinou a Blesk nejprodávanějším periodikem, to snad o něčem svědčí ;-)

Jsem přesvědčen, že když místo pasivního sledování sportovního utkání si raději ten fotbal půjdu zahrát nebo dokončím nějakou svou aplikaci, tak mi to přinese něco více, jak pasivní skandování "Turci, do toho!" na nějaké tribuně.

Podobně, když strávím příjemný večer s rodinou nebo s přáteli, tak mě to osobně obohatí mnohem více, jak koukání na cokoliv.


Přístup k životu ovlivňuje naše sny a priority?

Kdo ale většinu času věnuje jen "konzumaci" a pasivní zábavě v jakékoliv formě, tak není schopen (nemá čas) ani rozlišit, co je důležité a není schopen si ani stanovit nějaké hlavní oblasti, kterým by mohl čas nějak smysluplně věnovat. Proto jsem minule tak narážel na tu pasivní konzumaci fotbalu, která mi nic nedá, nikam mě neposune, nepomůže mi v žádných mých snech.

Možná by moje skandování na tribuně mohlo nějak pomoci mému oblíbenému klubu, ale o tom to je! TO je TO, o čem tady stále dokola píšu a uvádím příklady ze života i z myšlenek druhých lidí.

Základ je žít svůj život, plnit si své sny a nežít životy někoho jiného a neplnit sny někoho jiného!

Kolik projektů stihneme do konce života"Někdo si třeba stěžuje, že nemá dost peněz, ale na fotbal se koukat bude místo toho, aby se něco učil nebo něco dělal pro to, aby měl více..."Čti více...


Pomůže snad někomu v životě nějak to, že Češi budou mistři Evropy v kuličkách? NE, možná to někomu uměle zvedne (my)ego, ale jinak to nemá na život nějakého fanouška žádný vliv.

(Nemuvím teď o výjimkách, jako jsou aktivní sportovci, kteří hledají inspiraci, učí se ze sledování hry druhých a mají sen být vrcholových sportovcem. Nejde o žádné odsuzování sportu.)

Přistupuji-li ale k životu aktivně, tj. "žiju" svůj život a nenechám se smýkat druhými, tak je velice jednoduché si stanovit základní priority, které jsou důležité a kterým se chci věnovat.

Kdysi jsem se ptal, jaké má kdo sny a přání a dostal jsem plno emailů na tohle téma, kdy někdo chce pracovat v Google, někdo chce zakázku z ciziny a pracovat "remotely" z domu, další hledá práci v USA nebo v Irsku, někdo by chtěl nastoupit do firem jako Microsoft, Oracle, IBM, Sun, Dell,... Pěkné, co pro to ale kdo dělá?


Kdo umí optimálně rozdělit svůj čas na rodinu, práci,...

Nejprve je nutno přijít na to, jaké jsou naše sny, osobní priority, či hlavní skupiny, kterým se chci věnovat. Je také nutno nejprve promeškat hodně příležitostí a hodně času proflákat, aby každý dospěl do fáze, kdy se nad tím vůbec dokáže zamyslet.

Rozdíl v myšlení se projevuje právě v tom základním, na co chceme rozdělovat náš čas. Zda si času dokážeme vážit a jestli se umíme soustředit na to podstatné a neztrácíme čas hloupostmi. V angličtině se to pojmenovává různě, např. Personal Roles & Goals nebo Effective Living Rules, kdy nemá cenu citovat literaturu (kdo chce, ten si pravé poučení najde).

Pro někoho ty hlavní skupiny můžou být např. rodina, přátelé, práce, hobby, sny, jak zmiňuje fotbalový fanoušek výše, pro mě osobně jsou to následující tři hlavní skupiny, kdy neodděluji práci od koníčků ani snů (ukázka toho, co přináší být o krok napřed):

1. Osobní rozvoj (já)
- znalosti, zkušenosti, práce = zábava a plnění snů,...

2. Osobní vztahy (my)
- rodina, přátelé, známí

3. Společnost (my + oni)
- cestování, poznávání světa, charita, pomoc druhým,...

Do těchto tří kategorií se dá zařadit většina mých současných i plánovaných činností, některé spolu souvisí, vzájemně se propojují, ovlivňují a rozhodují o mých prioritách. Snažím se vyváženě věnovat všem "skupinám" a vždy, když jedna činnost začíná převažovat, tak je to pro mě signál, že je potřeba přibrzdit a zaměřit pozornost na jinou oblast.

O konkrétních mých prioritách jsem se tady mnohokrát zmiňoval, včetně toho, že pro mě někdy den má 26 hodin, či že někdy nestíhám všechno, co bych chtěl podobně, jak to nestíhá většina lidí na světě.

Snažím se ale rozlišovat, co je důležité a některé činnosti, kterým se třeba druzí nadšeně věnují, dokážu úspěšně ignorovat. To považuji za úspěch a za podstatnou "konkurenční" výhodu :-)

Chápu plně, že když je někdo ještě "dítě", které nezná hodnotu času a dokáže den proflákat, když někdo jen čeká, co mu život přinese a sám nedokáže aktivně svůj život ovlivňovat, tak mu takové úvahy o smyslu nějakého konání nic neříkají. Možná až časem?

Pokračování (příště) snad trochu napoví...

24 comments :

Anonymní řekl(a)...

Výborný článek, který mluví za vše. Jen bych chtěl podotknout, že v tomto směru také hraje velkou roli rodina, která vás vychovala, charakter člověka a jeho postavení v rodině. Například je zajímavé, jak ovlivňuje počet dětí v rodině charakter samotných dětí. Například pokud jsou tři děti, tak první většinou bývá opatrovnického typu, druhý je ctižádostivý a poslední je takový víc spratek, který tak nějak spoléhá, že se někdo bude o něj starat atd. Vše v jednoduché formě popsáno. Nemluvě o rodičích, ti velkou mírou ovlivňují člověka, to vidím na hodní kolem jak jsou si dosti podobní rodičům svým chováním a uvažováním. Bohužel ono když vám od malička někdo tluče do hlavy jejich myšlenky, styl života tak, je hodně důležité jaký jste charakter a jestli se vydáte na správnou cestu a dokážete si to v hlavě pořádně srovnat. Bohužel někdy se skoro mlátím do hlavy, když přítelkyně otec nadává u televize, že ti se mají jak prasata v žitě atd. přitom se nad tím nezamyslí a neuvědomí si, že kdyby chtěl tak se může mít mnohem líp nebo mít alespoň třetinu toho z toho co ti druzí, kdyby jinak začal uvažovat. Baví mě pozorovat ty rozdíly v mentalitě lidí. Například znám naprosto stejné dvě rodiny co se týče příjmu a fixních nákladů. Ta jedna rodina má pěkné auto, jezdí si na dovolené k moři, pěkně upravený byt, děti studují na vysoké. A ta druhá rodina si stěžuje, že si bude muset brát hypotéku na koupi bytu, mají staré auto, na dovolenou k moři nemůžou, protože na to nemají a jejich děti také studují na vysoké. A vše je to jen o tom uvažování, nakládání s penězi a svým časem. Vidím to i u sebe doma u svých rodičů. Dřív táta podnikal, vydělával slušné peníze, ale místo toho aby investoval peníze a svůj čas rozumně, kupoval si nové drahé auta zbytečně, kuše, pistole, vysavač za RAINBOW za 80 000 a kde jakou serepetičku, pomalu si nechal rozkrást vybavení firmy zaměstnanci, protože jim nedokázal šéfovat. Nakonec skončil tak, že úplně zakrněl s rozumného podnikání skočil u poskytování produktu fondu Quantum, kde neměl žádnou tendenci se rozvíjet, přemýšlet do budoucna. Nakonec Quantum slavně zaniklo, táta si nebyl schopen 1,5 roku sehnat práci a nakonec skočil v továrně kde má 12000 čistého, ale pořád by chtěl stejně vzdušné zámky, ale nic pro to nedělá. Toto jen píšu jako reálný příklad ze života, bohužel, takových lidí je převážná většina. Já jsem moc rád, že si toto uvědomuji a něco dělám proto, abych byl jiný.

Anonymní řekl(a)...

Taky jsem rád, že si podobné věci uvědomuji. Rodiče jsou v tomto úplně mimo mísu a vůbec nechápou, že chci něco více jak jen chodit do práce, vydělávat podle nich pěkné peníze a o nic se nesnažit.

Díky za článek, někdy s tebou nesouhlasím, ale tohle je pěkně napsané.

Anonymní řekl(a)...

Podle mého člověk hlavně musí mít sny a jít za nimi. Nemá smysl často poslouchat rodiče - vyrůstali v jiné době, kdy práce byla jistá, ale huba se musela držet, dneska je to naopak.

Cayman řekl(a)...

2Petros: Díky za pěkný příklad ze života. Rodina je sice základ, ale znám případy, včetně mě, kdy to jde změnit, když ta "výchova" nebyla moc inspirující. Já jsem příklad toho, že to jde změnit, když "vtloukané myšlenky" v ničem nepomáhaly a k ničemu nebyly.

Někdy napíšu, jaké mám konzervativní a materialistické rodiče, kdy každý, kdo mě zná, se diví, že jsem úplně jiný, s jiným stylem a způsobem života, s jiným přístupem ke všemu kolem.

Také plně chápu tvé zážitky s otcem tvé přítelkyně, já mám podobné zážitky s otcem mé ženy. Chce to jen toleranci a nevšímat si moc toho ;-)

Cayman řekl(a)...

2Jan: Přesně tak, rodiče jsou úplně někde jinde. Sice nám vždy pomůžou a vyslechnou nás, ale nic jiného neznají.

Anonymní řekl(a)...

Sorry Caymane, asi jsem te trochu nakrknul, ale ja proste jen cetl tvoje clanky a tys je proste napsal tak jak si je napsal(hodne zaujate proti fotbalu). Jen takova mala ukazka, cituji: "Když jsem kritizoval to zbožňování fotbalistů, kteří ve své podstatě nic neumí (ve srovnání třeba s mozkovým chirurgem), jen běhají rychle nebo pomalu za mičudou, přitom ale stojí mnoha fanatikům za to, vzít si dovolenou a jet někam do ciziny vyřvávat na tribuně, tak jsem to nemyslel jako odsuzování, ale právě v souvislosti s hodnotou času"... Tohle když si přečte člověk, co má IQ alespoň 100 a to já splňuji s přehledem, tak prostě musí konstatovat, že se NAVÁŽÍŠ do fotbalu i do lidí, kteří tomu holdují a jsou ochotní jet do Švýcarska/Rakouska. Mně to žíly netrhá, prostě je to tvůj blog, můžeš se navážet, ale když v jedný větě píšeš jak ti je jedno, co si kdo dělá a zároven píšeš takovým tonem o lidech, kteří se tím řídí a napíšeš, že oni prostě nepochopili hodnotu času... To už je taková lehká arogance a holt tak to píšeš(ikdyž třeba to tak nemyslíš), tak jsem se ozval.

Cayman řekl(a)...

2programmer: Jen jsi ukázal, co se ti honí hlavou a co se tebe dotkne. Já si z tvých komentářů moc nedělám, ba naopak jsou pro mě takovým podnětem, zda jsme se vyjádřil jasně.

Mé odpovědi a vysvětlování byli směřované NE pro tebe, ty se asi nezměníš, ale pro další čtenáře, kteří hledají, dávají si správné otázky, o něco jim jde a uvažují nad hodnotou času v našem životě ;-)

Jinak opravdu nevím, co ti vadí na větě:

"Když jsem kritizoval to zbožňování fotbalistů, kteří ve své podstatě nic neumí (ve srovnání třeba s mozkovým chirurgem), jen běhají rychle nebo pomalu za mičudou, přitom ale stojí mnoha fanatikům za to, vzít si dovolenou a jet někam do ciziny vyřvávat na tribuně..."

Myslíš si snad, že fotbalista toho umí více jak mozkový chirurg, či že je důležitější umět dát penaltu jak zachránit lidský život?

Myslíš si, že fanatik je příliš silné vyjádření pro někoho, kdo se vydá jako fanoušek někam do ciziny na tribunu, přitom si ani nevzpomene na plno věcí, které by mohl pro sebe nebo pro ostatní kolem udělat?

A to si piš, že jiné věci takový člověk nestihne, což NENÍ žádná arogance z mé strany, to je jen jasná myšlenková převaha - ach ta moje přirozená skromnost :-)

Anonymní řekl(a)...

Ostrovane, tak to byl smeč, eso a proměněná penalta v jednom. Vynikající argumentace :-)))

Anonymní řekl(a)...

Snad jen dodám, že Kabát je skvělá skupina. Doufám, že to, že poslouchám Kabát ze mě nedělá tupce. :)

Cayman řekl(a)...

2Andre: Když jen posloucháš Kabáty a nečteš k tomu Blesk ani nelámeš pivka, tak ne. Škodí jen všechno dohromady :-)

Anonymní řekl(a)...

Jak svého času vtipně prohlásil Marek Eben, Kabáti jsou v ČR nejprodávanější skupinou hlavně proto, že jejich fanoušci neumí stahovat hudbu z internetu :-)

Unknown řekl(a)...

Z tvých článků cítím velkou sílu a dodávají mi energii a chuť v životě něco dokázat a za něčím jít. Moc díky a věřím, že budeš i nadále pokračovat ;)

Anonymní řekl(a)...

Nelze než souhlasit, ovšem "napsat si svoji aplikaci" už za výborně strávený čas považovat nelze. Napsat svoji aplikaci je to samé jako hrát svoji hru, sledovat svůj zápas/TV program, jen s tím rozdílem, že u toho trochu člověk myslí - ve výsledku je to ale stejně prosezených x hodin u PC. Kdo opravdu chce využít svůj čas, musí chtě nechtě vyrazit na vzduch, čas strávený u počítače za skvěle strávený čas považovat nejde. Možná tak v rychlosti napsat revoluční věc a pak PC vyhodit, ale jinak ne-e...

Anonymní řekl(a)...

Napsat aplikaci, tedy dokončit ji pro zákazníka v US, mi umožní získat (po zinkasování pár stovek tisíc) nějaký volný čas. Tak to bylo myšleno a ne že se budu jako magor s něčím lopotit u PC :-)

Jde o tu svobodu, kterou mi dokončení nějaké práce přinese, kdy si pak můžu rozmyslet, jestli to PC vyhodím do šrotu nebo ještě pár dnů počkám.

Anonymní řekl(a)...

No tak samozřejmě, že neurochirurg má větší význam o tom se s tebou přít nebudu. Slovo "fanatik" mě přijde jako takový pejorativní a vůbec ne výstižný. Jestli jsou podle tebe všichni ti lidi co shlídli na EURU nějakej ten zápas fotbaloví fanatici (včetně německý kancléřky a dalších státníků, celebrit + obyčejných lidí), tak nevím no. U mě je fanatik spíš ten, kdo jede na každej pitomej ligovej zápas, než člověk, kterej si vyrazí jednou za 4 roky na "pořádnej fotbal" do ciziny. No už tě nebudu moc dráždit, sice si myslíš, že jsi mě utlouk argumentama, ale já si to nemyslím. A tvoje výroky o tom, že někdo nezná hodnotu času (jinak by přece nejel na fotbal) jsou takový podivný. To je totiž právě ta věc každýho, jak o tom píšeš, tak nevidím důvod, proč bys to měl o pár vět dál sám v podstatě dementovat, ale to by ses musel v tom svým psaní trochu orientovat. Ono je totiž jedno jestli někdo "ztratí" den na stadionu, nebo někde na konferenci, kalibrováním foťáku. Vyjde to nastejno, takže se jenom usmívám těm tvým výrokům o náskoku jaký získáváš před ostatníma. Čest práci.

Unknown řekl(a)...

Článek pěkný, o tom žádná a já jen souhlasně pokyvuju hlavou, ale prrr v komentářích ohledně rodičů. Vyrůstali v jiné době, měli jiné (ne)možnosti a vůbec to všechno bylo jinak, ALE já nemít rodiče jaké mám, nikdy nebudu studovat za velkou louží, nikdy nebudu tolik ambiciózní, nikdy toho tolik neuvidím a nepoznám a nikdy nebudu uvažovat o životě a jeho využití de facto podobným způsobem, jako Cayman (plus spousta dalších věcí, ale pro příklad to snad už stačí). Takže jen proto, že vy tady máte v jistém slova smyslu "špatné" rodiče (Teďka se nechci nikoho dotknout, jen to tak vyznívá) neznamená, že to musíte generalizovat. Ti moji jsou parádní a už teďka jim jsem neskutečně zavázán do konce života.

Anonymní řekl(a)...

Caymane, jsi asi hodně chytrý člověk..všichni si to tu uvědomujou..skoro se vším co jsi napsal souhlasím, ale opravdu zuřím, když mluvíš o svém stylu života jako o té nejlepší možné cestě, pořád máš potřebu se ujišťovat, že máš pravdu, kdokoliv Ti něco vytkne, hned se ho snažíš ubít argumenty, jak zmínil někdo výše. Nepřijmeš nikdy názor druhého..vždycky do toho nacpeš nějaké své univerzální poučky a vysvětlíš mu, proč máš vlastně pravdu Ty, i když, jak sám říkáš, každý jsme jiný a neustále to opakuješ. Kdyby Tě tu nějaký Kabátista, bleskař a lamař piv začal přesvědčovat, že jeho život má něco do sebe a perfektně mu sedí, tak ho ani nevyslechneš a hned k němu budeš přistupovat jako k imbecilovi a to mi přijde velice ubohé..prostě pohrdáš ostatními lidmi, lépe řečeno lidmi, kteří odmítají ten Tvůj univerzální model šťastného a spokojeného života..to už tu myslím jednou bylo..ale třeba jednou nadejde čas a třeba jednou spasíš i ty nervové chirurgy a budou moc pracovat "remotely" z pohodlí svého domova. Stejně jako lidé makající na assembly line, co smontovali Tvůj laptop, či lidé, co postavili Tvůj dům..Ti blbci co chlemtají pivo a chodí fandit na fotbal..

Anonymní řekl(a)...

"Kdyby Tě tu nějaký Kabátista, bleskař a lamař piv začal přesvědčovat, že jeho život má něco do sebe..."

Sorry, ale tihle lidé mě nemůžou vůbec o ničem přesvědčovat, neboť jejich život NEMÁ NIC DO SEBE! Smál bych se jim od rána do večera. Nebo dle tebe snad má něco "do sebe" čtení bulváru??

Jestli se ti ale líbí časopis Blesk, či jiný bulvár, kde jen lžou a vymýšlí si "příběhy" (znám jednoho novináře z Blesku, tak vím přesně, o čem mluvím), příp. zda se ti líbí chlemtání piva, tak pak žádné argumenty asi nepomůžou ;-)

Když píšu o svém stylu života, tak ho nepovažuji za ten jediný možný, ale dávám ho jako příklad, jak je možné také k životu přistupovat. Nevím, co ti vadí, ale mně konkrétně to vyhovuje.

Mimochodem, vůbec jsi nenapsal, co se ti konkrétně nelíbí? Obhajuješ snad výhodu a přínos čtení Blesku? Líbí se ti snad lidi, co jen chlemtají pivo, či poslouchají skupinu s texty "má ji motorovou"? Potom tě opravdu lituji!

Anonymní řekl(a)...

Blesk nečtu, Kabáty neposlouchám, ale chápu lidi, kterým se to líbí..líbí se jim to, protože očekávají od života naprosto jiné věci než já, jejich mozek je naladěn úplně jinak..pivo taky piju..já už opravdu nevím..Tebe snad děsí, že by mohl být někdo kdo poslouchá Kabáty šťastnější než Ty :) já třeba mnohem více respektuju člověka, který chlemtá pivo a dělá s láskou svou práci, která má pro mě nějaký přínos, než to, když vytvoříš program pro hrací automaty ve Vegas. Jinak Ti gratuluji že znáš lidi z Blesku..vůbec mě to neudivuje..myslím, že Ty víš a znáš všecko..zkrátka mi jen vadí, že opravdu může být někdo tak chytrý takový arogantní omezenec..chápu, že se tu lidem snažíš pomoct a rozdat pár chytrých rad, ale to všecko by šlo bez těch arogantních narážek na ty "tupce"..to přece nemáš zapotřebí, ne? Přijde mi, že se tímto snižuješ k tomu stejnému, co dělají Kabátisti u piva. Taky jsou přesvědčení o své pravdě..že vědí víc, než Ti "študovaní kreténi". Pokud nedokážeš respektovat ostatní lidi takové, jací jsou, tak lituji naopak já Tebe.

Anonymní řekl(a)...

Že znám "lidi z Blesku" jsem nenapsal, znám jen jednoho bývalého spolužáka, který si nyní hraje na redaktora v Blesku a říkal mi, jak tvoří své "zprávy". Proto jsem psal, že vím, jak si vymýšlejí všechny ty bulvární a "zaručené" zprávy, na které jim skáčou ti tupci, co Blesk kupují a čtou (= podporují).

Co je na tom, prosím, arogantního? To, že znám někoho z Blesku mě jako staví do pozice arogantního a namyšleného chytráka?

Kdo čte Blesk a jiný bulvár, je tupec. Na tom není nic arogantního, to je prostě fakt. Jestli tohle nechápeš, tak pak nevím. Já lidi, kteří se chovají jako tupé stádo a čtou vymyšlené nesmysly nemůžu uznávat, může je jen litovat. Klidně si tomu říkej arogance, ale nejprve se zamysli nad tím, o čem mluvíme - o vymyšlených zprávách (vycucaných z prstu), které na titulní stránce bulvárních novin lákají dementní čtenáře.

Pro takové chování nemůže být žádná tolerance a žádné pochopení! Jestli ty máš pochopení pro hlupáky a toleruješ takové chování, tak pak souhlasíš i s tím, že čtou vymyšlené zprávy a toleruješ i všechny ty fotomontáže, co publikují v bulváru.

Zamysli se, prosím, nad tou svou "tolerancí", neboť tím vlastně příspíváš k tomu bordelu ve společnosti, místo toho, abys ho pomáhal kultivovat!

To vůbec není o respektu k ostatním lidem, to je o rozhodném postoji k hajzlovství a tuposti ve společnosti, kdy tupci kupují Blesk a tím tu špínu podporují. Možná někdy pochopíš, až se nad tím hlouběji zamyslíš.

Anonymní řekl(a)...

Je krásné, jak odpovídáš jen na to, nač chceš..v žádném z příspěvků jsem Blesk neobhajoval..celou dobu píšu hlavně o Kabátech a lidech požívající alkoholické nápoje, i když i to je absurdní :)..o blesku nic..a celý Tvůj poslední příspěvek byl jen o něm. Blesk je sračka, ale to jsou pro mě i automaty, které zase "podporuješ/podpořil" jsi" Ty a myslím že mnohem víc, než já přispvám "tomu bordelu" svou tolerancí k blesku :) vůbec se divím, že tu ztrácíš svůj drahocenný čas diskusí, kterážto pro Tebe nemá hodnotu, ale to jsi asi Ty, musíš mít poslední slovo, musíš se mě prostě pokusit řpesvědčit o správnosti své a svého počínání ;)

Anonymní řekl(a)...

No,diskuse se tu rozjela velmi, jak koukám...
Pánové, Vaše rozhořčení je sice právoplatné (=každý má pravdu-v něčem),leč dle mého soudu zcela zbytečné.
Za prvé si myslím, že na netu může napsat každý cokoli,protože anonymita internetu to umožňuje-u obou z Vás o tom svědčí už to, že vystupujete pod přezdívkou.
Cayman se jeví jako moudrý a chytrý chlap, který "něco v životě dokázal".Nikdo z nás, kdo jej neznáme,nejsme schopni stoprocentně říci, že skutečně programuje automaty ve Vegas.To je jeho verze. Stejně tak já bych na svém blogu mohl psát,že jsem "sicilský kmotr" nebo arabský šejk a ve finále by to bylo jedno.Jestli dokázal,co píše,je to obdivuhodné.
V každém případě si myslím,že většina lidí sem chodí proto,že je zajímají jeho názory a do jisté míry s nimi souzní.Někteří, jako já, se dokonce možná dostanou do situace,kdy s ohledem na články zde začnou zkoumat svůj život=to své pivo, ty své kabáty.Já jsem to dotáhl až tak daleko,že jsem dokonce začal přemýšlet i nad změnou života ve stylu caymana...až mi došlo, že je to pitomost.
Já jsem chodím proto,že se mi jeho názory líbí. Připouštím,že poslední dobou (=čím více tu čtu) cítím z příspěvků jistou dávku "profesorštiny", možná někdy i vytahování se...a já se ptám, je to tím, že mu závidím (ačkoliv není co-neznám jej, nevím, jestli si tady prostě jen nehoní ego, že skutečně programoval pro Vegas)? Nebo je to tím, že si uvědomuji "svou tupost" v tom, že ačkoliv jsem milovník vína a klasické hudby, ulítnu občas na 8 pivech a desce Kabátu?
Prostě si myslím, že blog je od toho, aby každý napsal, co si myslí. A je nutno si některé věci "vydělit 3" v tom smyslu, že každý přece má právo na svůj blesk a pivo. Je-li ten člověk šťastný, tak jsou dny, kdy i jemu závidím, protože zatímco "on je šťastný", já makám jak šroub, nemám čas na děti, usínám s hrůzou, co jsem zase nestihnul... Je to blbost! Sousedův trávník je vždycky zelenější a neznám nikoho, kdo by občas "lidsky nezáviděl"! Přesto vstane a jde si za svým.
Proto už si Caymanovy články "dělím 3" a to ne proto, že by to byly blbosti, naopak. Ale zkrátka proto, že jeho postoj k životu je něco, co mě sice baví, ale nijak není pro mě použitelné!Nejsem IT, nebaví mě cestovat!NAopak mě baví práce na mé zahradě, v mém domě s hypotékou, občas i mytí mého auta, které jsem si na leasing koupil...ano, jsem dle caymana možná otrokem těchto věcí, nemůžu si sbalit batoh a odjet na kajmanské ostrovy..ale já bych to neudělal už proto, že se "bojím letadla", třeba...
Prostě hádat se nad jeho myšlenkama nemá smysl. Každý rozumný si vybere to, co ho v daném textu zajímá. Vlastnil jsem 2 roky hospodu a tak znám lidi, co lemtaj pivo od 3 hodin nad bleskem. Ano, jsou samozřejmě omezení, ale paradoxně mezi nima bylo daleko víc spolehlivějších, pracovitějších a férovějších lidí, než mezi bílejma límečkama, ktřeí mají ve svém životě cíl, za kterým jdou! A vovovovo tom to je :-)

Anonymní řekl(a)...

Děkuji Honzovi. Bez jeho komentáře by původní článek byl jen takové moralizování a vychloubání. Ale s Honzovou (i Milošovou) korekcí je to dobré počtení.
Doufám, že Honzu za tohle moje tvrzení Cayman nedá do klatby ;-).
A nejsem anonymní a mám rád Kabáty :). Leprikohn

Cayman řekl(a)...

Vůbec ne, Honzovi názory jsou mi blízké a pěkně to doplnil. Díky za komentář a ať se daří.

Okomentovat