Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Moravské turné, švédská "okupace", slovácká slivovice a proč Slováci jsou dobří chalani

HolomócBlíží se čas odjezdu do světa, tak jsem v rámci svých priorit udělal menší turné po Moravě, kdy jsem chtěl navštívit Slezsko, Beskydy, Slovácko, Hanou, pohovořit se všemi, co znám, navštívit rodinu a známé v okolí.

Pěkný výlet, musím říci, neboť mám rád obohacující diskuze o čemkoliv, navíc, díky Pendolínu, je to docela rychlá cesta, kdy ve vlaku mám chvíli klidu na přemýšlení při pohledu na ubíhající krajinu. Vždy jsem vlastně rád jezdil vlakem a nejraději malými motoráčky v Beskydech, které spojuji krásné vesničky, někdy zastavují jen na znamení, kde se skoro všichni cestující znají a s průvodčím si tykají.

Kolik různé slivovice jsem jen ochutnal, kolik jí dostal nabaleno pro dlouhé zimní večery a jako lék na všechny neduhy! Domácí vajíčka, ovčí sýr, domácí uzené a jiné moravské pochutiny se mi kvůli dalšímu cestování podařilo odmítat, ale stálo mě to hodně sil :-)

Jen lituji, že jsem s sebou neměl foťák. Obvykle ho všude vozím v batohu, ale tentokrát jsem to nějak podcenil, možná asi proto, že jsem neměl nabité baterky, tak jsem to nakonec vzdal. Škoda, krajina byla úžasná, počasí dokonalé,...

Zde jen pár fotek z nájezdu Švédů ve městě, kde jsem se také otočil:
(Omluvte sníženou kvalitu, mobilem se opravdu nedá moc fotit.)

Olomouc - Švédské vojsko
Olomouc - Švédské vojsko

Olomouc - Švédské vojsko


Proč Slováci jsou dobří chalani?

Jel jsem zpět do Prahy a jako obvykle, když vidím, že přijíždějící vlak asi nebude schopen pojmout všechny čekající a setřepat je kulturně do svého prostoru, tak automaticky nastupuji přímo do jídelního vozu, kde je obvykle prázdno, kde se nemusím mačkat, mám pro sebe celý stůl na své poznámky, včetně pravidelného občerstvení :-)

Tentokrát tam sedělo pár Slováků s batohy a jelikož cesta dlouhá, tak jsem se zapojil do diskuze. Nebyla to tentokrát diskuze o podnikání jak kdysi v úplně jiném vlaku, ale probrali jsme skoro všechno od politiky, zavedení Eura, práce v Praze i v cizině (jeden chalan dobrý se vracel do Dublinu).

Nikdy nikoho nehodnotím podle národnosti, státní příslušnosti, či podle nějakých jiných charakteristik. Každý jsme nějaký, každý máme individuálně nějaké přednosti a nějakou povahu. Mám plno známých z celého světa a jen mám takový osobní pocit, že jsou národy, které jsou něčím charakteristické (v globále, jsou samozřejmě výjimky).

Co jsem si mnohokrát ověřil a plno mých kamarádů ze Slovenska je toho důkazem, tak Slováci jsou mi sympatičtí svou otevřenou povahou. Dokážou mluvit na rovinu, nekrčí se nikde při zemi, ale nahlas řeknou svůj názor a upřímně vyjádří, co se jim líbí nebo nelíbí.

Mají národní hrdost, podobně jako třeba Irové, což je jedna ze základních věcí, která není příliš typická pro český národ. (Myslím, že Mnichov a po válce následně komunisté se o českou národní hrdost "postarali" na několik generací dopředu.)

Tou diskuzí ve vlaku jsem si opět ověřil, jaká je to pohoda diskutovat s někým otevřeným a přímým, snaživým a pracovitým, nadšeným a nezkaženým českou zatuchlostí. Stačí jen vzpomínka na mezinárodní projekty, na kterých jsem pracoval s lidmi z celého světa, které se tak liší od typicky českých projektů ;-)

Kdo mírně kroutí hlavou, tak zkuste zapřemýšlet, proč Slováci se tak nebojí zavést Euro, kolik schopných Slováků nesedí doma za pecí, ale vydali se do světa, kolik jich pracuje např. v Irsku pro Google, IBM, Intel, či v jiných firmách po celém světě. No a pak to stačí porovnat s počtem Čechů a hned je to jasné.

Ta odvaha a nadšení něco dokázat je to, o čem mluvím a co vyzdvihuji!

12 comments :

Anonymní řekl(a)...

Bych Tě poslal na východ Slovenska, pak bys nemluvil o odvaze. Nepovedený, předsudečný článek.

Cayman řekl(a)...

Á nějaký šovinista. Náhodou, z východního Slovenska mám docela dost kamarádů. Pár jich dělá v Praze u jedné nadnárodní firmy, další jsou v Dublinu a v USA.

Co ty? Kde ty pracuješ a co ty jsi dokázal, abychom mohli porovnat?

Anonymní řekl(a)...

Není to tak dlouho, co jsem Ti psal pochvalný e-mail. Působil jsi na mě jako rozumný, sečtělý člověk, který nemá potřebu se povyšovat nad ostatní. Nyní otáčím názor o 180 stupňů. Nejenže značně stereotypizuješ a popíráš v tomto článku svá vlastní tvrzení, ale především to vyznívá tak, že jsi vůbec nepochopil, co jsem tím myslel a ještě se me snažíš ponížit, vyzdvihnout, že jsi někdo, zatímco já nula. Tento blog dnes přestanu navštěvovat. Pro mě totální deziulze a navíc o hospodaření s časem už vím dostatek, v poslední době nějak docházejí nápady, což?

Cayman řekl(a)...

Anonyme, tak nevím, buď jsi pod drogami a nebo zrovna nemáš svůj den. CO to má jako znamenat? Nejprve mě posíláš na východ Slovenska a když ti napíšu, že tam mám plno kamarádů, tak mě osočíš, že tě ponižuji a že já jsem snad něco více jak ty :-))

Co jsi tedy jako myslel tím, že mám jet na východ Slovenska?

To je teda síla! Takový narušený čtenář tady ještě nebyl. Vůbec bych se nedivil, kdybys byl jeden z těch postižených hlupáků, které tady kritizuji a kteří si se svým životem vůbec neví rady, tak kritizují, kudy chodí.

PS: Pochvalný email mi žádný Anonym nepsal, tak se neschovávej a napiš, kdo jsi!

Anonymní řekl(a)...

1) Vyjádři se k problému, tj. proč popíráš sám sebe a v článku stereotypizuješ Čechy.
2) Skutenčně by ses měl jet podívat na východ Slovenska, pak by jaksi nebylo na místě hovořit o "odvaze a nadšení". Víš, někdy jsou souhrnné zprostředkované inforamce skutečně víc než rozhovory s několika kamarády.
3) Ušetři mě, prosím, dalších agresivních výlevů.
4) V e-mailu jsem se sice podepsal, to však neznamená, že se musím podepisovat vlastním jménem tady, že pane "Caymane"...

Cayman řekl(a)...

Anonyme, vyjadřuj se k článku a neventiluj tady vlastní frustrace, které ti asi docházejí, při čtení některých mých příspěvků.

ad 1) Jak popírám sám sebe? Nejsem si toho nijak vědom. Jak stereotypně nazývám Čechy, tak podobně hodnotím Slováky.

ad 2) Na východě Slovenska jsem byl, co máš stále za problém? Psal jsem globálně, že lidi ze Slovenska mají stále více nadšení jak plno lidí z Čech.

ad 3) Jakých agresivních výlevů? Ty jsi mě začal osočovat, že se povyšuji. Přečti si, prosím, co jsi napsal.

ad 4) Nemusíš se podepisovat jménem, ale můžeš použít přezdívku, aby bylo jasné k čemu se vyjadřuješ a na jaké své názory narážíš.

Nediv se, když něco plácneš jako Anonym, že tě beru jen jako provokatéra, který nemá nic jiného na práci.

Unknown řekl(a)...

1) Cayman napsal: Nikdy nikoho nehodnotím podle národnosti, státní příslušnosti... Tou diskuzí ve vlaku jsem si opět ověřil, jaká je to pohoda diskutovat s někým... nezkaženým českou zatuchlostí. Přemýšlel jsi někdy o tom jak vznikají a sytí se předsudky?
2) Z tristních podmínek je většinou, když mám možnost, racionální (nikoliv odvážné) utéct za lepším. Analogie - proč mnoho českých studentů odjíždí na vysoké školy na západ a naopak tomu tak je pouze výjimečně?
3) Cayman napsal: "Á nějaký šovinista...buď jsi pod drogami...To je teda síla! Takový narušený čtenář...neventiluj tady vlastní frustrace." Všiml sis, že bych hodnotil v prvním příspěvku snad já tebe? Nikoliv hodnotil jsem článek. K tomu jsou snad komentáře. Pak jsi mi zcela irelevantě odvětil otázkou, co že jsem vlastně v životě dokázal (souvislost s mým komentářem a článkem neexistující).

Ono přání je někdy otcem myšlenky a projekce převažujícím způsobem vnímání druhých. Škoda.

Unknown řekl(a)...

Zpětě se ještě omluvám za těch pár chyb v interpunkci. Mán nějakou práci. Čao.

Unknown řekl(a)...

Vysvětlil jsem, že mám práci, musel jsem psát rychle, toť vysvětlení mých chyb. Nevyjádřit se k mým argumentům a kritizovat překlepy...hm hm.
Neboj se, jak jsem napsal, dnes sem přestanu chodit. Garantuji ti, že nejsem žádná z tvých "potrefených hus". Jsem obyčejný mladý člověk studující s výbornými výsledky dvě vysoké školy, tebou zařazený pod nálepku "hlupák". Ty jsi v mém věku určitě vyhrával různé školní soutěže a pobíral měsíčně tisíce dolarů. Přeji více sebereflexe.

Cayman řekl(a)...

"Nikdy nikoho nehodnotím podle národnosti..." a následné jakoby hodnocení jsem myslel tak, jak je uvedeno hned v následující větě daného příspěvku:

"Mám plno známých z celého světa a jen mám takový osobní pocit, že jsou národy, které jsou něčím charakteristické (v globále, jsou samozřejmě výjimky)."

Ve významech "hodnotit" a "mít pocit" je rozdíl. Takže opravdu nehodnotím, ale jen mi připadá, zdá se mi, mám pocit :-)

Druhý zásadní rozdíl je "zatuchlost" v české kotlině, na kterou jsem narážel. To zase není žádný pocit, to už je fakt, dle mého osobního názoru a dle názoru každého, kdo nějakou dobu žil, studoval, pracoval, či podnikal někde v cizině.

Omlouvám se za někdy nevybíravé obraty, narážky a ostrá slova.

Anonymní řekl(a)...

Ale aj tak by ma zaujimalo co na tom vychodnom Slovensku je take strasne?
To sa mam bat tam cestovat?

Cayman řekl(a)...

To by mě také zajímalo, ale pán psal, že už sem asi nebude chodit, takže odpovědi se asi nedočkáme ;-)

Okomentovat