Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak vydělat více peněz? Jak zvýšit svůj příjem? Jak najít dobře placené místo?

I am really angryS takovými a podobnými otázkami jsem se setkal při své cestě na Moravu, kdy jsem se poučil, že většina lidí nemá žádný čas na nějaké své sny ani přání, o čemž tady často píšu. Většina potřebuje "jen" zaplatit náklady na život a chytá se tak každého stébla, které by snad mohlo pomoci.

Mám plno známých i příbuzných, kteří jsou spokojení, vyrovnaní, nemají žádné finanční problémy, příp. si je nepřipouštějí. Ale mnoho z těch, co jsem potkal, tak vždy brzo začalo mluvit o tom, co je trápí. Nemají peníze! Uvědomil jsem si, že je sice hezké psát o plnění snů a o tom, jak je realizovat, je ale plno lidí, kteří na takové myšlenky nemají vůbec čas. Trápí je běžné měsíční náklady a mnohdy ani neví, jestli vyjdou s penězi do konce měsíce.


Jak pomoci lidem, co chtějí vydělat více peněz?

Fakt nevím, tohle řeším skoro pořád, neboť to je tak individuální záležitost, že nikdy nevím, jak se zachovat a čím pomoci. Když někdo nemá peníze na život, na splátky hypotéky, na nějaké jiné platby, tak je to úplně něco jiného jak třeba charita, či pomoc neziskovým organizacím.

Neziskovky dělají nějakou činnost, na kterou potřebují sponzory, dárce, dotace, jinak nic nezrealizují. Kdo si ale dobrovolně vzal hypotéku nebo auto na leasing a nyní nemá na splátky nebo nemá prachy na jiné důležité věci, tak co s tím? Mám mu jako přispívat na jeho splátky, když je to můj kamarád a potřebuje pomoci?

To mi připadá nesmyslné, takže zkusím poradit a ptám se, kolik nyní vydělává, kdy jsem odpovědí obvykle konsternován. Vůbec nechápu, proč na Moravě jsou takové nízké platy! Dobře, takže se zmíním, že třeba v Praze by měl takový člověk se svou specializací zhruba dvojnásobný příjem a že znám několik lidí, kteří se kvůli zaměstnání a vyššímu výdělku někam přestěhovali (do Brna, Ostravy, Prahy, Hradce,...), příp. někteří jsou přes týden v Praze a v pátek se vracejí na Moravu za rodinou.

Chápavým ještě doplním, že stačí mrknout na Jobs.cz a zkusit se zajímat o nějakou takovou lépe placenou pozici, či že na Monster.com je možno najít i plno zajímavých pracovních míst ve světě, kde by specialistu nějakého typu ocenili skoro královsky. Kdyby se ovšem byl schopen přestěhovat ;-)

Jak najít "Dream Work"Nejprve na vysvětlenou, proč používám pojem Dream Work v souvisloti s Contract & Remote Work, neboť každý za práci snů považuje něco jiného.Čti více...


Tohle ale není dobrá rada pro někoho, kdo má svůj baráček nebo byteček, svou rodinu a je zvyklý na své pohodlíčko. Nikomu, kdo si podobně stěžuje se totiž nechce ani stěhovat ani někam dojíždět za prací.


"Hledám práci, nic neumím."

Chápu, když se někdo nechce nebo nemůže stěhovat. Někdy jsou objektivní příčiny, které tomu brání. Takže zkusím pomoci jinak a zeptám se, co daný člověk umí, že bych mu mohl dohodit nějakou zakázku nebo nějakou práci, která by šla dělat z domu.

Asi tušíte, že tady také narazím, neboť toho obvykle není moc, co by mohl někdo nabídnout. Většinou i základní znalost jazyka je problém o nějaké odbornosti taky moc nemluvě. Tím tedy většinou končí naše diskuze o lepších místech, lepším platu, nějaké zakázce, neboť mnohdy chybí i snaha nebo čas se něco nového naučit.


Stačí jen snaha vydělat více peněz?

Když jsem byl malý chalan, tak si pamatuji, že rodiče se museli pěkně otáčet, aby vyšli s penězi. Stavěli chatu, aby si pak někdy v penzi mohli dopřát celoroční pobyt na chatičce kdesi v přírodě. Sice peněz nebylo nějak moc, ale naši to vždy nějak vyřešili. Máma třeba měla kromě své hlavní práce i nějaký boční úklid kanceláří, kromě toho ještě domovnictví, kdy jsem za ni mnohokrát uklízel a umýval každý týden schody v pětipatrovém činžáku (to jsem měl asi 9 let).

Co z toho vyplývá? Snaha něco dělat, snaha něco změnit, nečekat, až mi někdo pomůže, ale sám se snažit něco dělat se svým životem. Když nic neumím (jako já v dětství, když jsem umýval schody) nebo nejsou žádné příležitosti v okolí pro mou specializaci, tak je všude plno brigád i z jiného oboru, které trochu můžou pomoci.

Hlavně bych se asi zamyslel nad tím zkostnatělým "trendem" v ČR nebo pohodlností nikam se nestěhovat. Tohle totiž asi brání většině lidí se trochu posunout dále, když v jejich stávajícím bydlišti se nějak moc nedaří.

Základ ale jsou znalosti, neboť když někdo něco dobře umí, tak těch příležitostí má asi více. Stačí "chtít a umět", což je třeba rada, za kterou mě každý druhý na Moravě hnal někam. Chápu to ;-)

Někdy mám také pocit, že kdo nemá ani snahu si napsat životopis, aktivně si nějakou práci hledat na Webu, tak tomu obvykle ani žádná naservírovaná brigáda ani nějaký projekt nepomůže ;-)

Každopádně, vůbec nevím, jak takovým lidem pomoci. Mám kvůli všem kamarádům, kteří nemají na to si nějakou dobrou práci nebo dobrou zakázku sehnat, založit firmu a všechny je zaměstnat, tj. shánět jim zakázky, starat se jim o vzdělání, platit jim školení, dávat jim královský plat a nabídnout i volnou pracovní dobu, aby se třeba nepředřeli?

Hmm, takhle to ale v životě nefunguje ;-)

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

To je všude. Jedna paralela - když je medializovaná nějaká výhra ve Sportce či kdekoliv jinde, slyším: "a já zase nic nevyhrál, já nikdy nic nevyhraju jsem smolař". Kontruji "vsadils?" odpověď "ne" ... těžko pak "vyhrávat", když se "nesází", že

Anonymní řekl(a)...

Podobným lidem bych asi doporučil nějaké to čtení - například Bohatý táta, chudý táta od Roberta Kiyosakiho. Mají to téměř všude a myslím, že by to lidem, kteří jsou ochotni naslouchat mohlo přivést ty "správné" myšlenky.

Anonymní řekl(a)...

Bohatý táta, chudý táta jsem také četl a nic moc. Doporučte něco lepšího.

Anonymní řekl(a)...

No, Caymane, to jsou takové staré známé rady. Nedávno jsem viděl inzerát, firma v Mostě hledala programátora, nástupní plat 12.500 Kč hrubého, v Mostě stojí nájem bytu 1+1 2500 Kč (celé inkaso). Když půjde do Prahy, tak sice dostane nástupní 25.000 hrubého, ale 15.000 dá za byt. Takže to tak vyjde na stejno. Nicméně, nechci se pouštět do polemiky, protože platí, že každý je svého štěstí strůjce a přes ty překážky si musí každý projít sám. Samozřejmě s dětma na krku a hypotékou na byt to jde už hůř.

Anonymní řekl(a)...

Caymane, teď mi mluvíš NAPROSTO z duše. Pro to, aby člověk něco dosáhl, tak se musí snažit - naše babičky měly pravdu, když říkaly, že pečení holubi nelítají do huby. Jenže mnohokrát si člověk najde výmluvu, proč to nebo ono nejde, místo toho, aby našel způsob pro to, aby to šlo...
Snažím se popostrčení lidí, co si chtějí zlepšit svoji finanční situaci, i na svém blogu, ale vím, že to nebude jednoduchá cesta. Snad ale aspoň někomu pomůžu.

Cayman řekl(a)...

Hmm, s tou literaturou na čtení je taková potíž, že jsou tam obvykle jen takové obecné kecy (hlavně v těch světových bestsellerech), které jsou skoro každému jasné, příp. se to nějakým Američanům pěkně píše, když v USA je opravdu neomezený trh a hlavně plno hloupých zákazníků, co koupí cokoliv a čím větší hloupost, tím větší business.

Takové rady normálním lidem moc nepomůžou, ti čekají na něco jiného, co nebude tak náročné na přemýšlení ;-)

Jinak ten plat programátora v Mostě 12.500 to je jako vtip? To snad je plat nějaké uklízečky?

Co takhle si najít v Praze místo za +80 tisíc? To už by na nájem slušného bytu bylo, což? Nebo co takhle si najít práci v Praze s možností "remote" práce z bydliště Mostu?

(Znám kluka, co bydlí v Liberci a pracuje přes Internet pro jednu nadnárodní firmu v Praze. Má tuším 50-60 tisíc. Kdy do Prahy jezdí tak 1-2x měsíčně na nějaké schůze.)

Fromin řekl(a)...

Cayman: pokud radíš lidem s nedostatkem peněz, aby si šli najít další práci nebo brigádu, tak asi ještě nějaký myšlenky z těch "obecných keců" (konkrétně od Kiyosakiho) asi úplně nechápeš...

Okomentovat