Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak (ne)být první v Google, kolik má Praha obyvatel a chaos ve vyhledávání na Seznamu

Go Out of Brain!Opravdu netuším, jestli Seznam.cz stále zlepšuje nějak tu svou vyhledávací technologii nebo už to nechá tak chaotické, jak to na mě pokaždé působí, když náhodně na Seznam zabrousím.

Asi budu muset někdy zajít do té milé hospůdky Pod Seznamem a dát si pivo z tanku s nějakým seznamáckým programátorem. Od řeky to mám docela kousek, když jsem zrovna v Praze ;-)

Používám Google Search nejen proto, že je to nejlep39 Search Engine na světě a že je to originál, na rozdíl od všech těch "plagiátorů" u nás i ve světě. Hlavně ale proto, že dává správnější výsledky vyhledávání. Holt, Sez(n)ame, chce to asi trochu více, jak jen přání vystupovat jako technologická firma na českém Internetu.

Už jsem kdysi psal v příspěvku Nechci být první v Google, že když jsem (nesprávně) první ve vyhledávači na pojmy, které nemají nic moc společného s těmito stránkami, tak výsledky vyhledávání jen matou případné návštěvníky stránek.

Když si ale jednou za čas kontroluji statistiky návštěvnosti, tak si stále ověřuji, že Seznam vyhledávání je na tom opravdu bídně. Že by už všichni nadějní vývojáři odešli ze Seznamu do irského nebo do švýcarského Google? Ještě ne? Bych se nedivil, kdyby se tomu brzy stalo, neboť Google stále hledá vývojáře z celého světa.


Proč jsem první na Seznamu pro "kolik má Praha obyvatel"?

Vyhledávání pojmu "kolik má praha obyvatel" nebo "kolik obyvatel má praha" sem přivádí ze Seznamu pěknou hromádku návštěvníků a já stále netuším, co to má jako u Seznamu znamenat? Je to jen nějaká taškařice, chyba nebo ocenění Seznamu, že o něm tak pěkně píšu? Každopádně, Google dává "trochu" přesnější výsledky.

Srovnání dnešních výsledků Seznamu a Google:

Kolik má Praha obyvatelKolik má Praha obyvatel


1. Seznam Search: kolik má Praha obyvatel
2. Google Search: kolik má Praha obyvatel

Poznámka: Seznam se chová naprosto chaoticky, jednou jsem první, podruhé zase ne, pak stačí třeba přepnout na "ve všech jazycích" a poté opět zpět na "česky", či zopakovat dotaz... Před publikováním tohoto příspěvku jsem první (viz screenshot), nyní zase ne.


Cayman Islander jediný na Seznamu z ČR?

Líbí se mi ale, že Seznam mi stále drží první pozice pro klíčové pojmy jako je cayman, cayman blog, či cayman islands, kdy budu muset asi konečně už dopsat ten seriál o Cayman Islands, aby to mělo také nějaký smysl ;-)

Díky také za první pozice na fráze - vydělat peníze, jak vydělat penize, nápady na podnikání, kolik vydělává programátor, či když někdo hledá na Seznamu! jak být první v Google.

Nic to ale není proti prvním pozicím na světě v Google např. pro fráze - kupujete domény, profesionál vydělává, příp. jahody z Číny, což je asi nejlepší pro mě jako "obchodníka" s jahodami a "propagátora" dovozu z Číny :-)

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Zajímavé, že ta první pozice na Seznamu pro "kolik má Praha obyvatel" je možná i když nemáš ani doménu s KW ani nějaký text v TITLE stránky a jak vidím ani META. To teda čučím.

Rammi řekl(a)...

hehe, tak jsi uz prvni i na google. ;) a to s tímto článkem.

Anonymní řekl(a)...

Nenatrefili jste na nejaky experiment, kdy by nekdo optimalizoval na zajimavou frazi, dostal se na 1.pozici, na tu samou frazi zadal Sklik kampan a srovnaval uspesnost Skliku? Celkem by me zajimalo, na kolik procent lidi ty ruzove nudle funguji..

Cayman řekl(a)...

Rammi, to by se teď dalo pochopit, neboť tento článek už byl tak stavěný - klíčová slova v title i v url i v textu. Co mě ale fascinuje, že Google tento článek zaindexoval skoro okamžitě.

Že by snad mělo nějaký význam, že píšu blog na blogger.com?

(Seznam stále nabízí tu předchozí stránku, kde nic takového není, jen někde v komentářích se ta fráze vyskytla.)

Rushide, fakt nevím, PPC kampaně nepoužívám, neboť nevěřím v nějakou moc úspěšnost. Jednodušší je se dostat na "normální" 1. pozici ve vyhledávači i bez reklamy :-)

Michal Vilimovsky řekl(a)...

Je pravda, že výsledky vyhledávání jsou u Seznamu mnohem méně relevantní než na Googlu. V Čechách máme bohužel problém, protože většina lidí používá Seznam a Google Search pro vyhledávání užívají jenom zkušení uživatelé internetu, kterých je menšina. Dobrou, i když nereálnou cestou by bylo spojení sil Seznamu a Googlu:).

Cayman řekl(a)...

Myslíš, kdyby Google koupil Seznam, příp. naopak? Takové "spojení sil" asi nehrozí. Každopádně je mi jasné, proč má většina uživatelů v ČR nastavenou domovskou stránku na Seznam.cz a ne Google.

Tohle je věc, kterou Google trochu "zapinkal", neboť lidi si sami nenajdou iGoogle a proto pro většinu uživatelů bude Google vždy jen synonymem "pouhého" vyhledávání. Alespoň u nás v ČR ;-)

Okomentovat