Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Chcete také provozovat katalog firem nebo katalog nějakých Web stránek na Internetu?

Keep Right Go LeftNěkolikrát jsem už mailem odpovídal na podobné dotazy, jestli bych nepodpořil nějaký nový nápad, že někdo by chtěl zprovoznit katalog firem na Internetu, nějakou novou databázi institucí, příp. nový katalog Web stránek.

Obvykle slušně odpovídám, že začít v dnešní době provozovat něco takového postrádá jakoukoliv logiku a takový nápad nestojí za žádnou investici. Chybí totiž to základní - smysl.


Proč nemá smysl rozjíždět další katalog firem?

Je to úplně stejně nesmyslný nápad, jako v každém jiném vysoce konkurenčním oboru, kdy nemá cenu začínat něco, v čem nemůžu být lepší, jak zaběhlí hráči na trhu, kteří mají několikaletý náskok.

Tedy, můžu být lepší, neboť všechno jde, když se chce. Stojí ale ten čas za to? Je opravdu nutné, aby na Webu byly stovky a tisíce toho samého obsahu, což v případě firemních katalogů ani není žádný hodnotný obsah, ale jen obyčejný seznam, kdy detaily jsou stejně úplně jinde.

Možná ale někoho lákají ty úžasné příjmy, které přináší např. Seznamu jeho katalog firem, kdy mu naivní podnikatelé a firmy stále platí za zápis do jeho firemního katalogu, který stejně nikdo nevyužívá.

Nevím, ale já hledám firmy úplně jinak, než v nějakém katalogu na Webu. Nechci totiž řešit problémy s řemeslníky z nějakého katalogu, jako třeba majitel největší internetové firmy u nás, kterému pro nalezení dobrého řemeslníka nepomůže ani vlastní katalog firem. Možná, že jen neumí hledat v Google ;-)

Kdo ale chce být stále "součástí dění" a napadne ho ten úchvatný nápad, že začne provozovat nějakou databázi firem, tak by měl nejprve porovnat výsledky vyhledávání na Webu pro základní pojmy, které se týkají tématu:

- databáze firem

- katalog firem

- seznam firem

- přehled firem

- rejstřík firem

- firmy ČR

- firmy

Pominu teď kvalitu / nekvalitu jednotlivých katalogů, placené, či neplacené formy zápisů firem, přednostní nebo rozšířené zápisy, které mají / nemají nějakou cenu. Nechci ani upozorňovat na množství všech těch firemních katalogů a databází firem v cizině.

Kdo vidí dál, jak na špičku svého nosu nebo na monitor svého PC, tak to množství asi dokáže reálně posoudit.




Chcete opravdu začít provozovat databázi firem?

I když je to totální ptákovina, tak jsem pro každý bláznivý nápad, který bude mít nějaký smysl. Nezáleží totiž na formě, ale na obsahu, tj. jak to bude udělané, CO to bude obsahovat a PROČ to bude existovat.

Kdo tedy vymyslí nějaký důvod, proč to chce nový katalog firem, tak ať se ozve. Mám teď na mysli důvod pro zákazníky, tj. návštěvníky stránek a běžné uživatele. Myslím, že vždy je možno přijít s něčím novým, co nebude jen kopírovat stávající služby.

Chcete-li tedy začít s databází firem, tak doporučuji nejprve udělat pro "inspiraci" analýzu všech současných hlavních databází firem provozovaných na internetu, posoudit, co jim chybí, všechny dobré funkce zahrnout do analýzy a pak rozšířit o něco inovativního a unikátního, co by mohlo mít smysl.

Nejvíce času zabere právě ta detailní analýza, jaké všechny položky sledovat, jak by měl vypadat datový model, jaké funkce by měla taková aplikace nabízet, co nového by takový katalog měl přinést.

Samotná databázová aplikace s 30-50 číselníky, výběry a tříděním, přehledy a grafy, napojením třeba na na Google Maps API (API Blog), či na YouTube API (API Blog), je prací na pár hodin. Většinu vývoje zabere stejně jen grafika, pěkný design stránek, či výběr dobré domény.

Obvykle ale k vlastnímu programování ani nikdy nedojde, neboť jen ta prvotní analýza každému snad otevře oči a začne vymýšlet raději něco smysluplnějšího.


"Ale když já mám takovou pěknou doménu?"

Je mi jasné, že kdo je nepoučitelný, tak se bude stejně snažit nějakou alespoň ořezanou nebo okopírovanou databázi firem rozběhnout za každou cenu, třeba za pomocí nějaké open-source aplikace na evidenci Web links, příp. ve WordPressu, když ani neumí programovat a neví, co jsou to ty databáze na Webu.

V tom případě bych poradil jen jediné, zkuste se zamyslet nad hodnotou vašeho času, jestli třeba nemá trochu větší cenu. Dejte mi pak vědět, až nějaká vaše nová databáze firem bude první v Google nebo až ten slavný projekt zabalíte ;-)

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

V tomto máš pravdu. Ale co říkáš na regionální katalogy? Dle mého je v tom ještě relativně rezerva po celé ČR. Vím, že je to více o kontaktu se zákazníky, ale z druhé strany znám pár lidí, co do toho vidí a dle mého ty regionální katalogy cenu dělat má.. Ale je to možná můj subjektivní pocit.

Anonymní řekl(a)...

Caymane, máš pravdu, nemá cenu dělat již vymyšlené. Ale vem si, jak je snadné malovat si v představách ty příjmy z reklamy v nějakém katalogu firem nebo seznamu zoologických zahrad, z prodeje zpětných linků, či z prodeje přednostních zápisů...

Na závěr pak třeba i z prodeje celé domény ;-)

Anonymní řekl(a)...

Nu můžete si z Katalogu udělat koníček (viz Malý katalog odkazů). Na výdělek to není, naučíte se ale mnohé o chování lidí, pokusech tapetovat a vymýšlet různá "vylepšení", zjistíte že i blbůvzdornější návod může být nepochopen atd. :o)

Cayman řekl(a)...

Jen na vysvětlenou, nemám nic proti katalogům firem, či linků, taky jeden vlastní provozuji na zahraničních stránkách, neboť je to lepší, jak si vést vše v bookmarks :-)

Mé zamyšlení bylo určeno hlavně těm, kteří se na mě obracejí s žádostmi o investice, neboť mají "úžasný" nápad a ani mnohdy netuší, že nejsou jediní na světě, co je něco takového napadlo.

Taky souhlasím, že je to zábava a poučení zároveň.

Cayman řekl(a)...

Tome, řekl bych, že regionální katalogy mají docela budoucnost, neboť se úspěch dá podpořit právě lokální přítomností a osobním "atakem" firem v regionu.

Je to stejné, jako případný úspěch odborně zaměřených databází firem, organizací, zájmových skupin.

Anonymní řekl(a)...

Ona není otázka od koho koupit, ale co koupit, a jak to pospojovat.

Když někdo vidí jak mám Visty, přijdu telefon sesynchronizuje kalendář, vše se automaticky zazálohuje na internet, vyjdu z baráku, nasednu do auta a telefon mi připojí bluetooth na autorádio, tak to všichni chtěj taky.

Jenomže každá ta samotná věc je úplně bezcenná.

Stejně tak, když jsem nabízel k pronájmu byty, tak jsem uvedl 150m dál je bazén, 500m dál můžete jít na kolo, obchod je 400m dál a lidi se o to rvali. Lidi zajímá regionální life-style, co za služby a věci můžete chtít a jak je časově zvládat.

Lidi by nejraději web, tady si pronajmi byt, tady si najdi práci, tady si najdi holku, tady si kup auto, tady notebook a tohle dělej ve svém volném čase a budeš se mít jako bůh.

Problém, který jsem řešil, ok udělám takovýhle web a posilka kam chodím bude hned narvaná, krám který je prázdný a má super ceny bude hned narvaný a všechno co takto publikuji se vlastně u daných výrobců zdraží, takže já na tom budu ve výsledku hůř, tím že to někomu poradím.

Jediná možnost by byla, že kdyby se to narvalo a zdražilo, tak bych našel další levné firmy, změnil ten lifestyle a nechal si od těch firem zaplatit. Třeba bych napsal už nechoďte do téhle kavárny, je narvaná a předražená, choďte sem.

Okomentovat