Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jedině správná motivace zaručí úspěch v životě i v podnikání

Každý, kdo podniká, tak mnohokrát řeší nepopulární úkoly, kdy třeba musí jezdit na poštu s balíky, či musí osobně prodávat ve skladu, když chybí zaměstnanci.

Vždy ale převažuje motivace, že je to dočasné a zlepší se to, až se podnikání pořádně rozběhne a začne vydělávat tak, že lze zaměstnat nějaké další spolupracovníky a takových nepopulárních činností se zbavit.

To oddalování řešení nesmí ale trvat moc dlouho, neboť pak taková nepopulární činnost může začít převažovat. Zdánlivé maličkosti, které ubírají čas na důležitější a podstatné úkoly, pak začnou doplňovat ještě třeba kontroly z finančního úřadu, reklamace zákazníků, problémy s dodavateli, neschopnost nebo malá motivace stávajících zaměstnanců, vyřazení z Google indexu, klesající kurz dolaru, či stagnující trh.

Z původního zajímavého projektu se pak může stát nudná až otravná, stereotypní činnost, která nás přestává bavit. Klesá nadšení, vytrácí se motivace, zapomínáme, co bylo naším cílem.


Co dělat, když ztrácíme motivaci?

Asi to každý zná, že když se nechce, na nic nemáme náladu a do všeho se musíme nutit, tak se nic nedaří. Buď jen chybí síly po nějakém období náročné práce nebo v horším případě chybí motivace. Ověřil jsem si mnohokrát, že jak je potřeba dbát na obnovu fyzických a psychických sil, tak úplně stejně důležité je podporovat motivaci.

Obnovu fyzických a psychických sil snad zvládne každý, neboť stačí řádný odpočinek, pořádný spánek, dopřát si to správné hnipání bez povinností, či chvíli dělat něco úplně jiného. Nesouvisí ale náhodou správná motivace i s naší psychickou - fyzickou únavou?

Někdo "umí" aktivně odpočívat i v MHD:

Relax in Tram

Další používá mírné podpůrné prostředky při práci s počítačem :-)

Vitamíny pomáhají většímu výkonu?


Proč je motivace tak důležitá?

Řekl bych, že veškerý úspěch je stále dokola jen o správné motivaci, kterou musíme pěstovat a stále si opakovat PROČ něco dělám, proč rozjíždím nějaký business, proč se věnuji nějakému podnikání, proč makám dlouho do noci na nějakém projektu,...

Všechny ty PROČ je potřeba správně pojmenovat a předem si písemně udělat motivační plán, o co mi jde, čeho chci docílit, co očekávám od každé činnosti, které se věnuji. Je úplně jedno, jestli se chci naučit dobře cizí jazyk, rozběhnout eShop, založit nějakou firmu. Jde o to umět zodpovědět otázku, PROČ to dělám, CO a KDY tím získám.

Bez správné motivace nejde docílit žádných dobrých výsledků ani v podnikání ani obecně v životě. Jedině dobrá motivace, chcete-li touha po něčem, dokáže pomoci překlenout všechna úskalí a překážky na cestě. Každý může mít motivaci jinou, ať už se za tím pojmem skrývá třeba společenská prestiž, úcta okolí, zvedání "my ega", oslavné články v novinách, či snaha vydělat peníze, které mi pomůžou "jen" získat svobodu a nezávislost.

Co tedy otočit ty otázky, které často dostávám, tj. "jak vydělat peníze", "v čem podnikat", na úplně jednoduché:

Jakou mám motivaci něco dělat?

3 comments :

Anonymní řekl(a)...

Mas uplnou pravdu, bez motivace neni mozne uspet ani mit silu na to neceho dosahnout. Je potreba vedet proc neco delat a delat to kvuli tomu.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím. Jinak u té fotky s vitamíny "Další používá mírné podpůrné prostředky", mě zaujala ta Alpská sůl vedle všech těch vitamínových prášků :-)

Kdo toho, prosím tě, tolik používá?

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkný článek. Naprosto souhlasím s autorem.

Okomentovat