Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Dávejte si dárky a odměňujte se aneb stále platí, že "cesta je náš cíl"

Follow your dreams!Mám-li nějaký dlouhodobý cíl, pro který musím něco obětovat (čas, peníze), tak je dobré si cestu za dosažením takového cíle průběžně prokládat odměnami.

Jde o to, abych tak podpořil svoji snahu (motivaci) a měl tak něco z takového dlouhodobého "pachtění" za někdy "imaginárním" cílem.

Je to motivace ve stylu "cesta je náš cíl", kdy cíl je zatím v nedohlednu, ale hodinky stále tikají a náš život utíká. "A loď pluje", řekl by Fellini, kdyby o tom nenatočil film :-)

Ideální je odměňovat nejen sebe, ale i ostatní kolem, kteří mi na cestě pomáhali třeba jen tím, že tolerovali, že na ně zrovna nemám tolik času. To "odměňování" nemusí být hned letenka do Paříže, ale třeba zakoupená kytka pro milovanou bytost, či mimořádné firemní volno nebo večeře pro zaměstnance, mám-li nějaké.

Fakt to funguje, zkuste to někdy a přerušte tak ten stereotyp práce od nevidím do nevidím. Stačí si vzít někdy náhodně volno, koupit přítelkyni nějakou maličkost, či mimořádně uvařit manželce dobrou večeři.

Podobně, když v pátek před obědem oznámíte všem svým zaměstnancům, že děkujete za jejich pomoc tento týden, který byl díky jejich snaze nadmíru úspěšný, a že po obědě už můžou jít přímo domů, tak uvidíte ten přínos pro firmu příští týden.


"Motivační plán" místo podnikatelského plánu?

Nedávno mi kamarád, co hledal investora, vykládal o svém novém podnikatelském záměru a mě zaujalo, že kromě docela přesného podnikatelského plánu s časovým rozpisem, co všechno chce udělat, si sepsal, co si "za odměnu" koupí, když ukončí jednotlivé etapy projektu. Jednoduše, udělal si motivační plán, jak jsem se zmiňoval minule.

Využil tak toho, že si kdysi napsal, co by si všechno přál mít, ale nekoupil si chaoticky všechno hned. Podmínil každý nákup tím, že nejprve musí dokončit nějaký úkol a pak si dá malou odměnu.

Ve zkratce to vypadalo asi takhle nějak:

- nový ultra-notebook na cesty si koupím, až dokončím nové Web stránky a rozběhnu eShop

- až na Webu zprovozním platby přes karty, tak si konečně koupím vytoužený scanner

- po vyřízení prvních 10 objednávek si koupím vysněný iPhone

- po 50. objednávce si konečně vezmu nové auto xyz na leasing
...

Co mi líčil, tak do plánu toho svého projektu zabudoval pro motivaci všechny "věcičky", po kterých toužil a stále se nedokázal rozhodnout, jestli si je má koupit hned, či jestli má nejprve investovat do svého projektu. Tak to jednoduše spojil dohromady a vždy, po každém dokončeném úkolu, se takhle odměnil.

Hned mě napadlo, že já to takhle podvědomě dělám také už nějakou dobu, kdy nezáleží na tom, jestli se "odměním" nějakou věcí nebo jen dnem volna, výletem, či nějakou zábavou.

Mimochodem, do kamarádova projektu se investuje přeci jen mnohem lépe, když odhlédnu od té jeho "nutnosti" mít iPhone.

Ale což, každý máme nějaké rozmary, že ;-)

3 comments :

Peter Lov řekl(a)...

Skutecne to funguje, ovsem na kazdeho neco jine. A ono to neni uplne jednoduche zjistit co prave mne motivuje. Kez bys o tom napsal clanek. Ja jsem se treba 6 let motivoval dobrym jidlem a koupi veci. Moc to nefungovalo. Pred rokem jsem zmenil pristup: kdyz se mi jeden den neco podari dokoncit (get thing done jak rika lifehack.org) pak druhy den rano jdu plavat a prijdu do prace o pulhodku-hodku pozdeji. A to najednou funguje. Kde bych mohl byt vedet to pred 5ti lety :)

Anonymní řekl(a)...

Taky souhlasím, bez toho vlastního "interního" odměňování bych se asi nedokopal vůbec nějakou zakázku dokončit. Jsem mrcha líná :-))

Cayman řekl(a)...

Jj, najít správnou motivaci, která funguje je velmi individuální a není možné nic radit. Na to si, holt, musí každý přijít sám. Každá i sebelepší inspirace a motivace se navíc mění v čase, jak vyděláváme, jak zjišťujeme, co nás vlastně baví, jak nás něco štve, jak se oženíme a máme děti...

2Peter: Nevím, jaký článek bys přivítal, jak najít motivaci nebo co mě osobně motivuje?

Možná jsem se o něčem podobném už zmiňoval dříve, tak mrkni na Chci žít na vysoké noze nebo mi jde o něco jiného?

Okomentovat