Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Pracoval bych v Google, kdybych všechno potřebné uměl, aby "kámošky záviděly" :-)

My IdeasUž jsem se zmiňoval o "náborářské" akci společnosti Google s "deputátním uhlím", kdy Google hledá specialisty po celém světě.

Publikoval jsem také pro zajímavost i ukázku mailu, co jsem dostal od jednoho z Human Resource konzultantů pracujících pro Google.

Zdá se ale, že nejsou lidi, co by něco uměli, což zjišťuje jak Google, Opera Software, Skype i další firmy po světě, které stále někoho hledají. Zajímavé, že managerů všude plno, ale na opravdovou práci se nějak lidí nedostává :-)

Dnešek nebyl nijak pracovně výjimečný (o končících projektech se rozepíšu později), jen jsem zase dostal lákavou Job nabídku od jedné z mnoha Google zástupců, která by ráda získala novou ovečku do svého stáda, rybičku do své sítě, či žraloka, co všechny sítě přetrhá.

"I came across your information on LinkedIn and would love a chance to talk to you about a position. Especially since one of your goals in 2008 is to move to NY, San Francisco, or Boston because we have offices in all those places."

Pěkné! Kdyby tak borka tušila, že nejsem v Praze, ale skoro "za bukem" a že ten "move" se již částečně uskutečnil :-)

Jak tak nad tím uvažuji, tak by vůbec nebylo špatné dělat pro Google, kdyby nabízel možnost práce na contract. Hotové projekty čekají jen na závěrečný release a tak budu opět svobodně dýchat. Už jsem asi někdy psal, co na Google obdivuji, ale možná to trochu zaniklo v tom mém "mírném" kritizování některých mimozemšťanů mezi námi.

Každopádně, dcera říkala, že by bylo fajn, kdybych dělal v Google, neboť prý: "Google je nejlepší a všechny kámošky by záviděly!" :-))

Nevím, co by "kámošky záviděly", každopádně mě pobavilo, o čem se ve škole baví. Dal jsem jí zatím za úkol, ať nastuduje, jestli by se jí líbil více Boston nebo New York, příp. California. Tak se tím teď zabývá a posuzuje, kde je více slunce, moře, hudby, či jiné zábavy. To jsou ale starosti, že? No jo, bilingvní děti se dvěma pasy už neví, co by...


Proč ale asi nebudu pracovat pro Google?

O českém Google a jeho šéfce z Microsoftu jsem již psal, včetně toho, proč nikdy nebudu pracovat pro český Google. Dle mého subjektivního názoru by bylo v Evropě mnohem zajímavější vybrat si Irsko nebo Švýcarsko a ucházet se tam o nějakou více odbornou pozici.

Co ale říci o Google v USA a jak se vyjádřít k té další nabídce, kterou jsem zase dostal? Mimochodem, je vidět, že Google nešetří jak na jídle pro zaměstnance, tak ani na množství HR zástupců, které zaměstnává, kdy snad pomalu každý tým nebo každá divize v Google má několik svých vlastních personálních vedoucích?!

Kdysi jsem psal, že HR pracovníci jsou obecně amatéři a kromě toho, že nedokážou rozlišit nadšeného odborníka od flákače, tak posílají takové "lákavé" nabídky na práci:

"We are looking for engineers with hybrid Unix/Linux System Administration and programming skills who possess strong coding (C, C++, Java) and scripting skills (Perl, Python, or Shell).

Výsledek? Na takovou nabídku nemůžu nějak kladně reagovat, neboť kdybych měl "hybrid Unix/Linux SA" znalosti, tak zase nemám ty správné "programming skills". Podobně, kdybych měl "strong coding (C, C++, Java) skills", tak už nemám "scripting skills (Perl, Python, or Shell)".

Něco z toho samozřejmě mám, jen mi připadá něco divného na všech těch nabídkách a je mi to docela líto, neboť si dovedu představit a znám dost specialistů, kteří mají "jen" jednu z požadovaných znalosti a rádi by reagovali, kdyby měli na výběr např. z následujících, více smysluplných, pozic, na což jsem rozložil tu originální obecnou Job nabídku z Googlu:

1. Unix/Linux System Administration + Scripting skills

2. Programming skills (C, C++)

3. Programming skills (Java)

Nevím, možná v Google pracují nějaké "extra mozky", ale ověřil jsem si mnohokrát, že tyto tři specifické pozice nejde "narvat" do jedné, jestli tedy chci získat opravdu kvalitní, schopné a zkušené profesionály.

Má snad někdo odlišný názor? Zná snad někdo dobrého Java programátora, co umí současně stejně dobře administrovat Linux na systémové úrovni a k tomu dobře programovat v Perlu nebo v Céčku?

Podle mě, buď je člověk dobrý systémový administrátor nebo je programátor. Když už je programátor, tak dělá Céčko nebo Javu, ale nejde to plácat dohromady. O tom, že vývoj se určitě točí ještě kolem databází, se ani nezmiňuji.

Znám plno programů, které nepracují s databázemi, ale zrovna u Google bych si představoval, že databáze se dosti využívají. Není pak znalost nějaké databáze prioritní? Minimálně u vývojářů, kteří pracují s nějakými daty bych vyžadoval znalost nějaké rozšířené databáze i kdybych měl nějakou svou vlastní dB, vyvinutou speciálně pro mé potřeby.

Nebo snad Google běží jen na souborech operačního systému, tj. všechny služby pracují s nějakými texťáky na disku? To by totiž asi odpovídalo těm požadovaným "Perl, Python" znalostem.

To mě pak ale podržte :-)

Každopádně, být nejvyšší Google HR manager, tak bych trochu zlepšil ten nábor lidí. Vím, že Google nevyužívá služeb personálních agentur, ale možná by stálo za to se nad tím zamyslet. Třeba by to bylo trochu na vyšší úrovni, kdyby se vybrala správná HR agentura s celosvětovou působností. Každá firma přece může oba dva druhy náboru lidí s výhodou kombinovat.

Co jinak říci na nabízenou pozici? Snad jen Good Morning, Starshine:



Mimochodem, kdyby měl Google nějaký referral program a nabízel provizi za dohození zaměstnanců, tak bych mu rád i nějaké specialisty s požadovanými expertními znalostmi dohodil :-)

3 comments :

Anonymní řekl(a)...

Jako neslucitelna kombinace mi to nepripada. V praci bezne pouzivame na jedne pozici C++, Java, Python, Unix "skills". Asi se jedna i o oblast a domenu projektu, ale zrovna z me zkusenosti tyto "skills" mi pohromade celkem sedi a vzajemne si dovedu predstavit jak se doplnuji.Otazka je jestli si to dovedou predstavit i ti "HR manageri", nebo jen opakuji nekym nahlasene "slovicka"

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že to bylo myšleno jako, že buď programátor nebo administrátor. Základní Unix znalosti má asi každý, ale administrovat 100 serverů už chce nějakou hlubší znalost systému a TCP/IP, konfigurace diskových polí, security a k tomu i Apache nebo další věci.

Kdo programuje, tak by se měl zabývat asi něčím jiným a je pak otázkou, kolik jazyků zvládne.

Někteří HR manageri jsou fakt "mimoni" :-)

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s autorem, že občas jsou ty požadavky opravdu přemrštěné a to zbytečně!. Dále zcela souhlasím s tím, že naprostá většina personalistů jsou IT lamy a kolikrát ani neumí tu personalistiku - mnohdy jsou omezeni na pár otázek z učebnic, mnohdy i nesmyslných. Jinak jsou lidi co umí hodně prog. jazyků, databází a klidně umí i linux, ale je jich málo a pak také je to už spíše jen na okrasu, protože to stejně v normální práci všechno neupotřebí, protože zkrátka nemůže dělat sys. admina a zároveň vyvíjet nějaký systém a zároveň ještě dělat DBA a ještě třeba mít pod sebou několik lidí. Navíc takový člověk by byl strašně drahý. Daleko lepší je mít hardcore javistu, specialistu na oracle a pak admina na system, instalace SW, spravu site apod. Google je asi charakterizovany hetergenim prostredim ve vyvoji a tak lidi musi znat vice technologii a mit prehled (viz. rozhovory se slvoenskou inzenyrkou z google:-)), ale normlani prace je specializovana a je to tak dobre.

Okomentovat