Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč a jak se začínáme omlouvat Google?

Volovina jako krávaDělal jsem si jen mírnou legraci, když jsem se nedávno ptal, kdy se budeme omlouvat Googlu za zpětné linky a také jsem se Google omluvil, že si dovoluji na něj linkovat, když by mu takový zpětný link mohl pokazit ten jeho PageRank 10, který si sám univerzálně přidělil ;-)

Netušil jsem ovšem, že někteří podnikatelé se opravdu budou veřejně omlouvat, neboť jejich Web stránky vypadly z Google Indexu, či se propadly na nějaké 50. místo v Google Search pro klíčové pojmy, které lidi hledají, když chtějí něco koupit. Je to těžké, když nejsou návštěvníci z Google, tak není business.


K čemu nás to Google nutí?

Jelikož ale Google nemůže poznat nějak automatizovaně, co jsou to vlastně placené a neplacené linky, tak mě napadá, k čemu to všechno je? Copak opravdu nejde linkovat na jiné Web stránky, když o něčem píšu? Ať nikdo neříká, že se Google snaží mít správný PageRank stránek, neboť v tom případě by stačilo si jen opravit algoritmus na jeho výpočet.

Ve stručném vysvětlení paid links se uvádí řešení, že prý stačí přidat rel="nofollow" attribute do A-tagu daného odkazu. Jelikož ale nejde poznat, co je placený a neplacený odkaz, tak by jako jediné řešení bylo používat "nofollow" ve všech links na stránkách, případně žádné linky raději ani neuvádět.

Možná to je ale účel a skrytý význam, tj. eliminovat všechny možné adresáře - katalogy na webu, všechny placené nebo free directories, kde můžete registrovat svůj blog nebo Web stránky. Co by pak všem uživatelům na Webu zbývalo, kdyby třeba neexistovaly katalogy firem, kde můžete najít prodejce gramofonů nebo opraváře na pračku? Co myslíte?

Ano, správně, zbývalo by jen použít Google Search, kdy na prvních místech se zobrazí nejprve placené linky zakoupené u Google ;-)

Back to the future

4 comments :

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že z tagu A sa stala vražedná zbraň. bojím, bojím.;-)

Anonymní řekl(a)...

Uf... děkuji za inspiraci k zamyšlení, i když dost děsivou.

Anonymní řekl(a)...

Mne ten tvuj zaver prijde naprosto logicky, ale proste nemuzu uverit, ze by to bylo tak pruhledne. Pokud mas z 20% pravdu, mame pred sebou silenou perspektivu. Opravdu si myslis, ze v zajmu vlastniho zisku by tohle Google delal? Ja je mam ve sve naivite porad zafixovane jako ty, kdo opravdu prinasi zmenu. Az tak se mylim?

Cayman řekl(a)...

Piki, taky se bojím, bojím :-)

Manželko, se zase tak moc neboj. Stejně nás nakonec všechny koupí Microsoft, kdy nejprve koupí Yahoo, pak Google a na závěr se zjistí, že MS je čínská firma.

Rushide, je to jen taková konspirační teorie, ale poslední dobou se mi opravdu zdá, že Google má dvě tváře, takže na pohled vypadá skvěle, když nastaví tu milou, co má skvělé produkty, služby zdarma, myslí ekologicky,...

Za ní se ale skrývá "the dark side of the moon", která musí vydělávat, aby se na všechno zdarma vydělalo až v první řadě.

Okomentovat