Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kam se poděli všichni ti hrdinové našeho dětství a současní bojovníci světla?

People on BeachStále častěji si ověřuji, že kdo neví, tak skočí na všechno, kdy se to netýká jen podnikání, ale obecně celého života.

Když je někdo natvrdlý, nemá všeobecný rozhled, či neumí hledat informace, když věří všemu, co vidí v TV nebo co píšou v novinách, tak slyší jen to, co chce slyšet a takovým lidem nikdo nepomůže.

"Don't argue with idiots. First they drag you down to their level. Then they beat you with experience."

Takový lidem říkám "lidi bez mozku", či "bezmozci" a to jsou většinou ty masy, co skáčou na každou reklamu, co vidí, kteří kupují všechny ty výrobky označené "výhodná sleva", podepíšou dobrovolně každou "výhodnou" smlouvu na cokoliv, aniž by si ji přečetli nebo ji pochopili, no a pak jim zbývá asi jen psát do Občanského juda, aby se o nich celý národ dozvěděl, jací jsou tupci, že skočí opravdu na všechno.

Pak je ale druhá skupina chytrých a vzdělaných lidí, kteří mají bohaté zkušenosti, rozhled po světě, chytrost by mohli rozdávat, ale něco jim chybí. Jsou trochu "sociálně tupí", což se projevuje v mnoha podobách, nejčastěji asi zaslepeností do svých představ o světě, v přesvědčení jen o své vlastní pravdě a hlavně asi v neschopnosti přijímat jiné názory a naslouchat druhým.

"All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing." (Edmund Burke)

Takoví lidé jsou mnohem horší a dělají asi mnohem větší škody, neboť díky své rádoby chytrosti a vzdělání je najdeme obvykle na význačných postech - ředitelé firem, škol, různých úřadů nebo třeba mezi politiky, kde o něčem důležitém rozhodují. Jsou to obvykle ti, kteří jsou příčinou všech problémů v každé společnosti, neboť se neohlížejí na nikoho a na nic, dokážou odhodit zábrany, které spíše asi nikdy neměli, a hlava nehlava jdou za svým cílem, ať je jakýkoliv.

Peníze, postavení, osobní prospěch, zvedání si ega...

Hlupákům z první skupiny se můžeme úspěšně vyhýbat, ale ta druhá skupina ovlivňuje životy všech normálních lidí a nic s tím nesvedeme. Kdo má sílu bojovat s větrnými mlýny, prošlapávat cestičku dalším, kteří se k samostatné "akci" nikdy nerozhoupou, co na všechno kašlou? Opravdu málokdo ;-)

"Better to remain silent and be thought a fool than to speak out and remove all doubt." (Abraham Lincoln)

Kam se poděli všichni ti hrdinové našeho dětství, rytíři, kovbojové, dobrodruzi? Kde jsou všechny ty vzorové postavy jako Mirek Dušín, Robin Hood, Old Shatterhand, či Vinnetou? Proč většina dospělých ztratí tu bezelstnost dětství, zapomene na své sny a nikdy nepochopí, proč jsou na světě?

To si říkám, když čtu knihu Rukověť bojovníka světla po skvělém Alchymistovi od Paula Coelho, kterého považuji za jednoho z těch významných spisovatelů, co mají světu, co říci.

0 comments :

Okomentovat