Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Vinylová budoucnost, soutěž mladých autorů aneb kdy se vrátíme ke gramodeskám?

Víte ještě někdo, co to je "vinylová deska" - taková ta velká nebo malá, černá, kulatá "věc", které se říká gramofonová deska, která někdy praská a přeskakuje, kterou už skoro nekoupíte?

Možná málokdo ví, že ČR patří mezi největší výrobce vinylových gramofonových desek na světě a daří se i výrobě gramofonů v Litovli.

Je nutné doplnit, že většina takového sortimentu jde na export do USA a Japonska, neboť u nás to bude ještě nějakou dobu trvat, než dojde k nasycení digitálním formátem a návratu k dobrému zvuku ;-)

Viz také - Gramofonová velmoc Česko:

"Staré vinylové gramofonové desky nepatří do koše. Patří na nový gramofon. Hudba z CD je příliš sterilní. Takhle nějak uvažuje ve světě stále více lidí."

Co je ale asi dobrý nápad na podnikání, tak zkusit udělat eShop na prodej gramofonů i gramodesek do ciziny, což by nemuselo být až tak složité. Stačí jen domluvit dealerský prodej s výrobci a začít. Navíc u gramodesek nehrozí nějaké vážné porušování autorských práv, jako třeba u prodeje CD, neboť kdo si kupuje desku, tak chce vždy mít originál, z čehož by měla taková OSA docela radost ;-)


Gramofon - větší kvalita hudby, lepší atmosféra i dojem?

Potešilo mě, že takový návrat k deskám se netýká jen nějakých hudebních fajnšmekrů, kteří mají doma sbírky elpíček, ale stále častěji se to týká i těch nejmladších, odkojených právě digitálním formátem. Třeba i dcera, která má jak MP3 přehrávač, tak i mini-věž s CD, umí si udělat mp3 na počítači, půjčuje si disky v půjčovně nebo si kupuje originály, když stojí za to, se nedávno rozhodla, že potřebuje gramofon.

Horší je, že starý gramec zabudovaný v jedné asi 10 let staré věži již odešel do věčných lovišť a opravovat takový kousek už opravdu nemá cenu, takže potřebuji koupit nový gramofon, což je na extra příběh, neboť si asi každý dovede představit, jaká je úžasná nabídka na trhu plném digitálních formátů a zařízení.

Navíc, audio technice moc nerozumím, tak mi to zřejmě bude ještě nějakou dobu trvat, neboť opravdu nevím, co a kde vybrat. Asi budu muset najít nějakého gramofonového hi-fi konzultanta, co by mi poradil :-)

Sháním nějaký asi polo(automatický) gramofon, který bude dobře hrát, což by se v ceně do 3-5 tisíc dalo najít, problém ale je, že k tomu potřebuji asi nějaký zesilovač, abych mohl připojit bedny a to už je problém. Nikde na Webu nenabízí žádný takový komplet, který jako laik jen koupím, zapojím a pouštím desky. O tom, že už nejsou žádné věže s gramofonem ani nemluvím. (Firma Sony, jako jeden z těch posledních, ukončila výrobu gramofonů asi před rokem.)


Projekty, které je třeba podporovat!

Gramodeska 2008 - Skladatelská soutěž mladých autorů hudbyPři hledání na trhu gramofonů a gramofonových desek jsem ale narazil na sympatický projekt, který podporuje mladé autory, kteří se věnují skládání.

Líbí se mi, že to je konečně soutěž, kde se nejedná o vážnou hudbu, ale soutěžit může každý (jednotlivec i skupina) a bez ohledu na žánr. Vítězné skladby pak vyjdou dokonce na gramodesce.

Gramodeska 2008 - Skladatelská soutěž mladých autorů hudby:

"Studentský magazín Postřeh a mladí lidé kolem něj pořádají již druhý ročník nezvyklé skladatelské soutěže Gramodeska, která dává prostor mladým autorům hudby prosadit svůj talent. I v roce 2008 vyjde gramofonová deska nejlepších skladeb, oproti loňskému ročníku se navyšuje věková hranice až na 35 let."

Uzávěrka je 27.5.2008, takže pro každého autora ještě dostatek času něco dokončit a poslat přihlášku (vše zdarma).

Jako každá nevýdělečná akce i tato potřebuje podporu, kterou můžeme vyjádřit zakoupením gramofonového alba nejlepších autorů loňského ročníku soutěže, finančním darem, či mediálním partnerstvím.

Při sponzorování finančním příspěvkem nad 2000,- Kč bude Vaše logo na obalu desky a prezentováno na slavnostním koncertě. Díky všem.

7 comments :

Anonymní řekl(a)...

Keď som bol v lete na rodinnej návšteve v NDR (jejda pardón v SNR ;-) tak som na stole videl katalóg nejakého toho Quele a v ponuke boli 3-4 veže s gramofónom navrchu. Jedna takáto miniveža sa chválila priamym nahrávaním do mp3 :-)

Myslím, že reinkarnácia gramofónov má čosi spoločné s odovzdávaním skúseností z generácie na generáciu. Naše deti dorastajú a keď im rozprávame ako za našich mladých čias boli platne... Zvedavý som, či tá reinkarnácia bude mať nejakú silu.

Anonymní řekl(a)...

Gramofon - větší kvalita hudby AND Navíc, audio technice moc nerozumím
ano tato dvě tvrzení spolu plně korespondují, protože každý trochu erudovaný odborník ví, že ANALOGOVÝ audiozáznam na desce vzniká zápisem původního masteru, tedy z DIGITÁLNÍHO záznamu z počítače (stejného, jako je na CD audio). Čili "větší kvalita hudby" z gramofonu je čirá iluze, pokud si jí sám nenazpíváte :-)

Příčinu zpraseného zvuku na CD je potřeba hledat jinde: většinou je záznam úmyslně přebuzený, tím pádem shora ořezaný a proto se zdá "plechový" nebo jak to píšete vy, sterilní.

Ale věřte mi, že záznam na gamofonové desce se dá zprasit úplně stejně, takže VYNIL svět rozhodně nespasí...

Anonymní řekl(a)...

Promin Caymane za lehky OT, ale po precteni clanu sem si rekl ze si pustim nejakou tu desku a ejhle, chybi mi jehla :) nevite nekdo kde nakoupit? jestli se daji jeste nakoupit.

Anonymní řekl(a)...

2 netopýr: nejsem sice žádný "erudovaný odborník", ale vím, že CD i vinyl sice vzniká ze stejného digitálního zdroje, což ale neznamená, že výsledný produkt má stejnou kvalitu.

Gramofonové desky jsou schopny zachytit mnohem větší hloubku tónu právě díky tomu fyzickému převodu při přehrávání, jak nějaké CD.

Musíš mít k tomu ovšem kvalitní přenosku, jehlu i celou hifi soupravu za tím.

Nebo jak vysvětlíš, že opravdoví hudební znalci si kupují stále gramodesky?

Anonymní řekl(a)...

CD i gram. deska vznikají ze stejného zdroje, ale tento zdroj je PODSTATNĚ kvalitnější, než to, co je možné uložit na CD. Tudíž parametry desky i CD a jejich možnosti kvality zvuku jsou zde klíčové.

Samotné CD má problém především s dynamikou - technický limit je někde kolem 90 dB, zatímco ucho slyší dynamiku kolem 120-130 dB (výkonově tedy ucho zachytí 100000x větší rozsah hlasitosti hudby, než je vůbec možné uložit na CD). Je tedy problém s věrným zachycením hlasitosti různých pasáží a to velmi značný v některých případech.

Možná, že kdybychom poslouchali digitální hudbu samplovanou na na cca 44 kHz, jako je na CD, ale více, a kdyby byl použit ne 16 bitový jako na CD, ale alespoň 24 bitový A/D převod, pak by byla digitální hudba kvalitní. Ale CD to neumí, a tak je dobrá gramodeska rozhodně kvalitnějším zdrojem signálu.

Miloslav Ponkrác

Cayman řekl(a)...

Miloši, díky za technické vysvětlení. To jsou právě věci, kterým nerozumím, takže jsem rád, že jsi to doplnil.

Unknown řekl(a)...

Potěšila mne první reakce na naši soutěž z úst člověka, který na ni narazil náhodou. Bohužel, Česká republika, největší světový výrobce gramofonů a vinylu, je zároveň tím nejmenším odbytištěm. Právě první ročník naší soutěže možná zajistil bývalé Tesle Litovli 20 kupců, kteří si toužili výsledek našeho snažení přehrát. Bohužel se z 1000 nákladu prodalo 40 kusů, 300 desek jsme zatím použili na propagaci. Do distribuce nám album nikde nevzali, protože na desky prý nejsou zařízení. Prodejny, které dokonce prodávají LP se neobtěžují ani odpovědět. Gramofonové závody Loděnice, které soutěž sponzorují, se sice snaží přesvědčit českého člověka, že vinyl neumřel skrze senzační články o nezlikvidované 40 let staré lince, ale dokud nebude v každém supermarketě vystaven vedle domácích kin alespoň jeden gramec, mine se to účinností. Sám se snažím ve společnosti TIPA prosadit prodej gramofonů už dva roky... zatím bezvýsledně.
Právě z důvodu malého zájmu o vinyly naší soutěže se nevrátily investice prvního ročníku a proto bude mít ročník 2008 náklad desek pouze 200 kusů (Ale dvojalba) a do běžné distribuce poputují CD. Desky bude možné objednat na stránkách soutěže (www.gramodeska.com). Budeme rádi za každého sponzora i propagaci v tisku či rádiu. Česká televize se po dvou měsích, bohužel, nevzmohla ani na odpověď.
Dotisk je možný vždy a pokud bude prodej úspěšný, nemusíme ustrnout na 200 kusech.

S pozdravem
Richard Vacula,
vedoucí projektu GRAMODESKA

P.S. jehly se už většinou sehnat nedají. Jde-li o přenosku VK4302, poslední kusy jsou přímo v maloobchodní prodejně TIPA Opava. Pokud je to magnetodynamická přenoska uchycená dvěma šrouby (řady TESLA VM....), nezbývá, než koupit novou dánskou vložku Ortofon OMB5E (od 330 do 500 korun). Zapojení má stejné, jako vložky Supraphon a TESLA. Pak jen odšroubujete starou vložku, sundáte signální vodiče, přehodíte na novou vložku a tu potom přišroubujete (dodává se i se šroubky).

Okomentovat