Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Dobří holubi se vracejí k Opeře a Good Data už zase nenabírá lidi

Vrátil bych se ještě k "Silver bullets" v oboru IT, kde jsem doporučoval používat dobré CASE a RAD nástroje pro zvýšení produktivity, neboť to zamyšlení se týkalo více práce na zakázku, jak nějaké možnosti získat kvalitní uplatnění v nějaké firmě, jsem-li třeba absolvent školy a hledám-li nějakou "dream work".

Zapomněl jsem totiž na úplný základ, který nás opět škola nenaučila a muselo pomoci samostudium, nadšení do technologií, či dobrá praxe. Co je tedy takovým základem u všech IT profesionálů, který otvírá dveře skoro do každé IT firmy, ať hledají programátory nebo project managery, či obecně nějaké software engineers?

Je to jazyk všech jazyků, technologie všech technologií, základ všech základů - programovací jazyk C/C++, kdy mě napadá, jak vlastně vznikl ten název? Asi jsem to kdysi věděl, ale má hlava děravá! Ada, Basic, Cobol, PL1... Proč vlastně Céčko a ne třeba Áčko?

Céčko je a bude základ každého jazyka a technologie, navazující na ty historické jazyky, jako Assembler, Cobol, Fortran a Esperanto. Java je sice hezký pokus, podobně jako byl/je/bude jazyk Pascal, Modula2, Fred, Clarion či všechny ty webovské odrůdy a varianty jako PHP, Perl, Python, ASP, DOT cokoliv, cokoliv Sharp, řešící obezličkami nemohoucnost stávajících Web technologií.

(Všechno ostatní se dá lehce naučit, když jste pochopili a umíte céčko. Jaká legrace je naučit se SQL nebo HTML? Jaká pohodička je hrát si s nějakým RAD toolem, když máte základy objektového céčka?)


Jaké pozice se nabízejí, umím-li ty "základy"?

Opera SoftwareO céčku se zmiňuji právě proto, že firma Opera Software, která zrovna otevřela vývojové centrum v Praze (viz linky níže), hledá právě C++ Developery, případně nějaké Product Testery nebo jestli se někdo cítí, tak nabízí i "tajemnou" pozici Web Evangelist.

"Opera aims to hire highly qualified technical personnel for its Prague office. The company is seeking experienced software developers to work on challenging projects for Opera's global mobile and device customers. Opera is also seeking qualified product testers to join the company's world class quality assurance team."

Pominu teď, že Opera je můj oblíbený prohlížeč, který jako jeden z mála je možné ovládat hlasem a mít na mobilu (používá u nás celá rodina), jen mě potěšilo, že další technologická firma si vybrala Prahu, kde se bude něco vyvíjet. Škoda jen, že jsem céčko zapomněl, asi bych se u nich ucházel o pozici už vzhledem k tomu, že z nábřeží Vltavy to mám malý kousek příjemnou procházkou na Karlovo náměstí :-)

Opera Browser Screenshot

Jak říká můj kamarád: "Raději být poslední software engineer ve firmě s nějakým jménem, tj. ve firmě, jejiž jméno každému něco říká, jak boss s managerským platem někde v PrvníDolníDýEjčEl a.s."

Kdo ale neumí céčko, tak není nic ztraceno, neboť Good Data také nabírá lidi a nabízí zajímavé pozice Web Developer (Prague), příp. BI/ROLAP Developer (Brno).


Update 30-06-2008:

Koukám, že žádná "Jobs" stránka už na webu firmy GoodData.com neexistuje (asi už nikoho nepotřebují), tak jsem link opravil alespoň na jejich Contact page pro případné zájemce.

Na závěr musím ještě ze zkušenosti doplnit, že céčko otvírá jen ty první dveře, pak s ním nějak moc muziky nenaděláte. Já osobně používám na všechno RAD tools. A kdybych náhodou potřeboval céčkaře, tak si ho zaplatím za pár korun, neboť svět je plný levných kodérů, co nic jiného neumí a ani netuší, jak by mohli opravdu vydělávat ;-)


Viz také - Opera touches down in Prague:

"International Web browser company opens new office in the Czech Republic. With a strong presence in Central Europe, Opera chose Prague as a launching pad for delivering its Web browser to users in this part of the world."

5 comments :

Anonymní řekl(a)...

Jazyk C se C jmenuje proto, že mnoho věcí v něm je odvozeno z jazyka B a je jeho nástupce :-) A C++ je zase odvozen od jazyka C a má být jeho nástupce o třídu výše :-)

V názvech programovacích jazykům byli tvůrci stejně nenápadití jako MS v názvech svých produktů :-) Obojí bez poezie, bez vtipu a velmi sucharské :-)

Jinak programovací jazyk C je v podstatě jen přenositelný assembler, jak se kdosi dobře vyjádřil - není to opravdu nic jiného a přesně k tomuto byl stvořen. Programovací jazyk C vznikl pro možnost přenositelně napsat to co se dřív psalo jen v assembleru - tedy přenést operační systém na jiný počítač.

C je velmi primitivní, jednoduchý, malý a poměrně logicky postavený jazyk, který toho opravdu moc neumí - je na velmi nízké úrovni, a naučíte se ho rychle - pokud se prokoušete pointery a nenecháte se jimi zmást.

C++ je o dost jiné kafe - podle mě jeden z nejsložitějších programovacích jazyků co existují. Velmi mnoho lidí v něm umí programovat, ale využívají třeba jen několik procent jeho možností a síly - a pak mylně říkají, že C++ je jen o něco málo víc, než C. Teprve pokud se odnaučíte spoustu zvyků z C a dáte si práci a poznáte ho v celé jeho šíři - je C++ nádherným efektivním a velmi bohatým nástrojem.

Miloslav Ponkrác

Anonymní řekl(a)...

Líbilo se mi, jak borci z Firefoxu převlékli trika na Operu. Pěkně o tom píšou v Opera párty v Praze :-))

Anonymní řekl(a)...

Čo vlastne robí gooddata? Všade vidím gooddata ale čo vlastne robia som sa nikde nedočítal. Ale ako každý Romanov projekt to bude zasa pecka.

Anonymní řekl(a)...

Miloslav Ponkrác: Souhlas s komplexnosti c++, velice silny jazyk a naucit se pouzivat vsechny jeho moznosti trochu casu stoji. Ja muzu jenom dekovat ze sem mel dobreho cviciciho - otevrel mi dvere poznani :)

ad. GoodData, jestli si je s nekym nepletu, tak tu spolecnost zalozil ten typek co pred lety zalozil NetBeans a pak s velikym ziskem prodal Sunu. GoodData budou poskytovat nejake "web 2.0" sluzby (kancelar na webu???), veskery hardware si chteji pronajimat zase od nekoho jineho...

Anonymní řekl(a)...

Umět Céčko opravdu výhoda je. Ono vůbec ta trochu negovaná parafráze Komenského z učebnic programování není moc pravdivá. Resp. z toho akademického pohledu pravdivá je. Profesor s IQ 140 se nový jazyk naučí rychle, ale z pohledu praktika a specialisty je znalost více jazyků velice vhodná a vítaná.

K tomu GoodData, myslím, že chtějí rozjíždět něco v oboru, známým pod "buzzwordem" Business Inteligence :-)

Okomentovat