Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Ještě jednou "Made in China" pro přemýšlivé

Mrknul jsem na statistiky "výsledků" obchodování s Čínou ve světě, tj. hlavně na typické projevy a následky čínského importu do USA za poslední léta, a dle nedávné diskuze s kolegy z UK je evidentní, že vše se s mírným zpožděním začíná projevovat i v celé Evropě. Takže je docela jednoduché se poučit u sousedů za mořem a odhadnout naši budoucnost.

Když to navíc spojíme s naší lokální situací v ČR, tak bych řekl, že stačí "mávnutí motýlích křídel", čili zdražení rohlíků a všeho kolem od nového roku, aby se rozjel neskutečný boom prodeje čínského zboží. Kdo pak bude mít třeba na ty luxusní čierne ponožky ze Slovenska nebo z UK?

Nebo myslíte, že ty 2 milióny důchodců a další milión sociálně slabších budou moci kupovat něco jiného, jak levné čínské zboží z dovozu?

Nepomůžou žádné kvóty nebo extra cla na dovoz levného čínského zboží všeho druhu do EU, nepomůže žádné vyjednávání ani lobování podnikatelů, poslanců, senátorů ani trafikantů v Evropském parlamentu. Čína holt umí a nový věk nastává, lépe řečeno, už nastal.

Takže (z)vážení politici, vykašlete se na nějaké omezující kvóty a zamyslete se, co naše republika potřebuje.

Jen mírné nakopnutí:

Kvalitní školy, učitelé a opravdové vzdělání!

Je to smutné, ale tahle redukce na konzumní společnost (speciálně u nás ještě šmrncnutá socialismem a komunistickým myšlením) nemá šanci se nijak jinak bránit a musíme se smířit s tím, že dříve nebo později bude "všechno" z Číny (snad kromě té slivovice, či tvarůžků z Loštic u Holomóca). A čím dříve se s tím výrobci smíří, čím dříve se začne společnost a podnikatelé orientovat na něco jiného jak na pouhou výrobu, tím lépe pro naše děti.

Naše děti, když budou mít kvalitní vzdělání (tj. lepší, jak čínské nebo japonské děti), tak budou schopny samy se postarat o svou a možná i o naši budoucnost, jestli se toho dožijeme.

Snové a rychlé řešení, jako z utopického románu, by snad bylo, kdybychom přestali kupovat nepotřebné "věci", jako jsou všechny ty TV, DVD, PC, přestali celé výplaty házet na blbosti, leasingy, hypotéky, žrádlo,... a začali si více vážit našeho času na světě, více se věnovat takovým (pro většinu asi imaginárním) pojmům, jako jsou vztahy k lidem, morálka, přátelství a láska - také musí být, že jo :-)

Mám asi nápad, "jak přežít" a jak toho čínského boomu využít podnikatelsky, ale o tom napíšu více příště, až tomu dám smysluplnou kostru, takže zatím něco k zamyšlení, neboť bojkotovat čínské zboží moc jednoduché není, "díky" všem těm podnikavcům:

For Tibetan independence, justice and freedom worldwide:

- Boycott Made In China!

- Why Chinese products are so cheap!?

- Moral Responsibilities of the Consumer

Boycott Made In China - For Tibetan independence and justice and freedom worldwide

0 comments :

Okomentovat