Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Encyklopedie, Wikipedie a inspirace Seznamem aneb nápad na portál zdarma

Jak se vám líbí Seznam Encyklopedie, kde je jen vyhledávání a kopie textů z Wikipedie, či ostatních zdrojů? Používá to vůbec někdo?

Řekl bych, že ano, neboť Seznam.cz má dosti uživatelů, kteří neznají originální stránky, mají třeba Seznam.cz i jako domovskou stránku a ani netuší, co je Wikipedia a tak rádi využijí "slušivý kabátek" a nechají za sebe Seznam vyhledávat v různých zdrojích. Docela povedené, musím říci.

Já osobně budu ale preferovat přímé hledání v celosvětové Wikipedii podobně, jak to - po rychlém průzkumu - dělají známí kolem. Nechápu totiž, proč bych měl vyhledávat přes Seznam (na Sklik reklamy stejně neklikám), abych se dostal ke stejnému textu na Wikipedii. Podobně nechápu, proč to bylo vůbec vyvinuto? (Asi ale moc přemýšlím o tom, po čem mi nic není.)


Nápad na rychlý portál s texty zdarma?

Každopádně, je to dobrý nápad na "podnikání", kdy stačí udělat kostru stránky, nahoru dát vyhledávání a pak zobrazit výsledky z Wikipedie, včetně celého převzatého článku s fotkami a všemi souvisejícími linky. Na závěr to doplnit reklamou a "nová" služba je tu :-)

Schválně, nechce se někdo "inspirovat" Seznamem podobně, jak se Seznam nechává často inspirovat Googlem a jeho "standardy"?

Myslím, že udělat stránky s vlastním vyhledáváním ve Wikipedii, s použitím třeba Google Search, nemůže být takový problém a za 1-2 dny může být beta verze hotová. Pak stačí doplnit reklamy z Google Adsense, zamixovat do toho Free texty z Wikipedie dle GNU License, k tomu udělat třeba i více jazykových verzí a neomezovat se jako Seznam jen na češtinu, no a vynikající portálek je hotov a dokonce i s mnoha přidanými funkcemi.


Takže, kdo se na to vrhne jako první?

Řekl bych ale, že ve světě je už plno takových "inspirací", takže nemá cenu se zabývat takovými hloupostmi, jako vymýšlet vymyšlené, napodobovat originály a ztrácet čas něčím, co jen zamoří Internet dalším plevelem.

Viz také - Netencyclo, the wikipedia mirror - Worldwide encyclopedia.

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Ono kromě Wikipedie tam zahrnují ještě další dvě encyklopedie, které GNU nejsou.

Třeba na tohle http://encyklopedie.seznam.cz/search?s=p%C3%AD%C4%8Da vrací na první stránce jenom dva wikipedické výrazy.

Cayman řekl(a)...

Jasně, pro úplnost tedy, proč chodím raději na komplet Wikipedii, na tom Seznamu jsou následující encyklopedie:

Wikipedia (počet hesel: 79 554)
Ottova encyklopedie (počet hesel: 217 858)
CoJeCo (počet hesel: 108 177)

Malý test třeba pro heslo: php

- Wikipedia - vrátí 8 odkazů

- Ottova encyklopedie - nic

- CoJeCo - nic

(U výsledků "nic" lze ještě hledat fulltextem, což je ale normální Seznam Search na webu.)

Anonymní řekl(a)...

Teda hledat "php" v Ottove slovniku by me nenapadlo :-)))

Cayman řekl(a)...

Mě by to také normálně nenapadlo, podobně, jak by mě ani nenapadlo hledat "php" na Seznamu nebo v té jeho ořezané Wikipedii, když stačí dát Google.com a mám všechno :-)

Anonymní řekl(a)...

Pri použití Google custom Search je vyhľadávacia časť hotová za 5 minút. Vytvoriť nové vyhľadávanie, pridať weby kde to má hľadať, doplniť svoj adsens kód (+v adsens účte sprístupniť externý prístup) a ak by som sa veľmi priprel, tak odizajnovať stránku (logo, farba... zakomponovanie výsledkov do stránky)

Istý problém je, ako dostať originál text k sebe...

Ako píšeš, je to vymyslené.

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že by to šlo udělat přes IFRAME přímo na článek z Wikipedie :-)

Okomentovat