Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Polednicek.cz - Polední menu online na Webu pro všechny hladové krky

Time for GuinnessNejsem žádný obědový maniak, na oběd chodím, když mám hlad a nemusím využívat nějakou přesnou obědovou pauzu, co přikáže zaměstnavatel.

Snažím se ale zásadně vyhýbat obvyklému času oběda (12-13), neboť všechny mé oblíbené hospody bývají v obležení a pod nájezdem hladových kancelářských kobylek, co se snaží utratit oblíbené stravenky.

Jen výjimečně se mi proto podaří narazit na polední menu, které každý den nabízí většina restaurací. Obvykle to je jen v náhodném případě, že vyrazím na oběd už v 11, neboť po 13. hodině už je většina jídel v poledním menu rozebraná. Má to ale své výhody, neboť hospůdky v centru jsou poloprázdné, obsluha relativně rychlá, dám si to, na co mám chuť a ne to, co zrovna vymyslel kuchař do poledního jídelního lístku.


Polední menu online na Webu?

Sice polední nabídky moc nevyužívám, ale již před pár lety mě napadlo, že plno lidí by online polední menu přivítalo. Naposledy jsem se nad tím zamyslel asi před rokem, když jsem zmínil nápad na Web aplikaci pro (nejen) čínské restaurace. Web stránky se dají udělat během pár dnů, kdy pak "jen" stačí najmout někoho, kdo by obíhal restaurace, domlouval jejich registraci a pravidelné aktualizace menu.

Tehdy jsem jen tak cvičně zkusil pohledat a našel již obsazenou jednu pěknou doménu Polednimenu.cz, kde se v té době psalo, že někdo už přesně něco takového připravuje (dnes tam ale stále nic není). Nejen proto jsem tehdy tento nápad zavrhnul, neboť nemá cenu dělat něco duplicitního, když na tom už někdo pracuje. Na malém českém trhu to opravdu nejde, což je jeden z mnoha důvodů, proč podnikám jen v cizině.

Zkuste si třeba představit reakci majitele běžné restaurace, když za ním přijde druhý, třetí, čtvrtý dealer nějakého takového Webu, začne nabízet jídelní lístek na Webu, chce se domluvit na aktualizaci denního menu. 90% restaurací nebude mít zájem ani zdarma, natož za nějaký drobný poplatek. Proč? Většina dobrých hospod nepotřebuje žádnou reklamu, obvykle má totiž přes oběd narváno ;-)


Sympatický projekt, který to zrealizoval?

Narazil jsem takhle náhodou na sympatický projekt, který zrealizoval online polední menu téměř dokonale. Projekt je sice v rozběhu, ale už nyní je vidět dobrý směr, kdy bude záležet jen na obchodních schopnostech autorů, aby rozšířili počet restaurací a hospod ve svém rejstříku.

Poledníček.cz - Vím, kde jím:
- Vaše polední menu online a každý den do Vaší emailové schránky!

Poledníček.cz - polední menu online na Webu

Mám sice mírné připomínky, ale věřím, že projekt se bude zlepšovat a vidím docela dobrý potenciál do budoucna. Co mi ale třeba zásadně chybí, tak je vyhledávání jídel, neboť nechodím na oběd "dle lokality", ale spíše si řeknu, na co mám chuť.

Doplnil bych tedy vyhledávání jídel v poledním lístku i ve stálém jídelním lístku, což by mohlo být fulltextové vyhledávání, příp. alespoň dle skupin - česká kuchyně, italská, francouzská, čínská... Podobně by mohlo fungovat i vyhledávání dle dalších charakteristik, ale to souvisí spíše s databází hospod (zda mají zahrádku, velké plátno, zda čepují Guinness, mají wifi). Takové funkce by mohly také pěkně doplnit stávající stránky a přilákat i další restaurace k registraci.

Mimochodem, líbí se mi také název domény Polednicek.cz, kdy je vidět, jak spojení fantazie s dobrým nápadem jsou mnohem přínosnější, jak nějaká prvoplánová doména s klíčovým slovem v názvu :-)

22 comments :

Anonymní řekl(a)...

ja chodim na lunchtime.cz

Cayman řekl(a)...

Díky za tip, ty stránky lunchtime.cz vypadají opravdu dobře a jak vidět, tak mají již pěkně obsazený trh.

Anonymní řekl(a)...

"Poplatky za služby serveru Poledníček nehradí restaurace hotovými penězi, nýbrž vystavením voucherů na jídlo. Slevové vouchery budou použity provozovatelem systému Poledníček k podpoře projektu." Hezké :)

Anonymní řekl(a)...

Takových databází restaurací je mraky a každá nabízí více méně to samé. Stejný problém všude je malý počet restaurací. Zde máš příklady:

http://www.kobedu.cz/
http://www.jdemenaobed.cz/
http://www.menu4u.cz/
http://www.kdeobedvat.cz/

Cayman řekl(a)...

Netušil jsem, že toho je tolik, díky za příklady. Na jednom z těch portálů je celkem asi jen 20 hospod, další tam má např. na Praze1 jen pár restaurací, na Praze2 jen jednu hospodu...

Docela bída a plně to odpovídá tomu v článku, že hospody nemají zájem. Proč taky, že :-)

Vic řekl(a)...

Co je to za zvyk v poledne obědvat? Taky se pohybuji po hospodách raději mimo polední dobu a mnohokrát se mi stalo, že třeba ve 14-15 hod. zeje plno hospod prázdnotou (polední hladovci jsou už pryč, do večera daleko). Vymyslet, jak by se toho dalo využít, to je nápad k nezaplacení a nemusí to být jen happy hours nebo wifi zdarma. Určitě lepší nápad, jak nějaké polední menu :D

Anonymní řekl(a)...

Vaše články mají často velmi podobnou strukturu... V první části urazit/odsoudit/vysmát se někomu/něčemu, v druhé části zdůraznit jak to děláte lépe/odlišně a v třetí části přichází konečně zajímavé a kvalitní čtení. Nešlo by to tu první a druhou část častěji prostě vypustit? Já vím, že průměrný čtenář si to žádá, ale... PS nejsem ani z kanceláří a ani uhrovatý programátor, jen se z vás občas malinko stává ego2.

Cayman řekl(a)...

Díky za komentář a podnětné hodnocení, jen opravdu nevím, kde vidíš (zde si všichni tykáme), že bych někoho urážel a kde bych psal, že něco dělám lépe? Copak oslovení "hladové kancelářské kobylky" je urážlivé? Měl jsem spíše použít oslovení "bílé límečky"? Jak pak na tebe působí akce typu běh kancelářských krys, kde se mimo jiné píše:

"Krysa je okouzlující stvoření, inteligentní a vtipné. Krysí lidé se rádi sdružují a mívají obvykle mnoho přátel a známých . . . " :-))

Také opravdu nevím, kde zdůrazňuji, že já něco dělám lépe? Copak moje nepravidelné stravování, které praktikuji, neboť nemám rád našlapané hospody přes oběd, jsou nějakým machrováním? Opravdu nechápu.

Chtělo by to neposuzovat každý subjektivní názor na Webu dle svého pohledu, ale zkusit se zamyslet, jak je to vlastně myšleno a co tím chtěl vlastně autor říci.

Cayman řekl(a)...

2Vic: Souhlasím, je to nějaký divný zvyk v ČR, že všichni musí v poledne obědvat. Kdo někdy žil a pracoval v cizině, tak mi dá jistě za pravdu, že je většinou obvyklé si dát jen nějaký sandwich nebo něco rychlého a velmi zřídka se vidí, že by si někdo dával teplé jídlo někde v restauraci.

Většinou se preferuje pracovní výkon a teplé jídlo si dává každý až doma k večeři :-)

Marco řekl(a)...

Nesnášel jsem nikdy všechny ty školní jídelny, menzy a firemní vývařovny, kde se servíruje jídlo na tácek, oběd se stává jen takovým rychlým "dolitím benzínu" za co nejkratší dobu a za co nejméně peněz. Oběd, obecně jakékoliv jídlo, má být zážitkem, měli bychom si ho užít, využít chvíli času k zamyšlení a reflexi, k povídání s přáteli. No a při té příležitosti trochu něčeho pojíst - kulturně a na úrovni.

Většina společnosti řeší ale polední jídlo jako nějaký dělňas u pásu, sežrat rychle flákotu s knedlíkem, zalít to pivem a zpátky k pásu. Čím to je? Je to kulturou společnosti.

Marco řekl(a)...

Chtěl jsem ještě říci, že taky chodím na oběd jen mimo polední pauzu a plně tě chápu.

Pitrsonek řekl(a)...

Ajajaj, přesně toto mě napadlo realizovat asi před Vánoci, trochu jsem na tom začal i pracovat a potom kvůli nedostatku času to na chvíli odsunul. Jak vidím, tak už ani nemá smysl v tom pokračovat, sice jsem si předtím docela mapoval nabídku takových služeb, ale lunchtime.cz jsem vůbec nenašel. To se mi líbí hodně. Někde jsem to četl, je potřeba nápady realizovat rychle, protože je dalších x lidí, kteří mají podobný nápad nebo jej, už realizují. .-(

Anonymní řekl(a)...

Když je múza unavená, je někdy lepší nepsat, nebo na nečisto a přepracovat. Obvykle všechno ráno druhý den vypadá jinak. Ostatně je to jenom blog a tam si lze volně povídat a pouštět myšlenky po cestě.

Cayman řekl(a)...

Souhlasím, navíc, když je "múza unavená" sedne i na vola a přinutí ho napsat nějaký chytrý komentář tzv. "k věci", že :-)

Marthin řekl(a)...

Zdravim Caymane, k tvému

"Souhlasím, je to nějaký divný zvyk v ČR, že všichni musí v poledne obědvat. Kdo někdy žil a pracoval v cizině, tak mi dá jistě za pravdu, že je většinou obvyklé si dát jen nějaký sandwich nebo něco rychlého a velmi zřídka se vidí, že by si někdo dával teplé jídlo někde v restauraci.

Většinou se preferuje pracovní výkon a teplé jídlo si dává každý až doma k večeři :-)"
pracuji v Londýně a uznávám, že sandwich nebo nějaká čína u pracovního stolu je tu nejčastější způsob oběda. Ale když se podíváme na to, co je toho příčinou, tak spíš než preferováním výkonu je to otázka vlastní lenosti (lidem se nechce čekat než se jim jídlo uvaří - hotovky tu nemají) a ceny - zatímco fast food s pitím vyjde na tři libry za teplé jídlo dá člověk liber aspoň 10. Já mám v tomhle velké štěstí, dělám ve firmě, která má vlastní kantýnu a dotované obědy, takže nás vyjde normální jídlo na 3 libry a drtivá většina lidí obědvá v poledne a drtivá většina lidí stráví na obědě půl hodiny až hodinu a pracovní výkon je nikterak netrápí.

Za sebe si myslím, že uchvátané obědy u počítače rozhodně nejsou něco, z čeho bychom si v ČR měli brát příklad - úplně se tím vytrácí neformální kontakt s kolegy, který mi přijde nenahraditelný a důležitý jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele, jemuž pevnější vazby mezi zaměstnanci mohou pomoci snížit fluktuaci.

Cayman řekl(a)...

2Marthin: Máš pravdu, že "uchvátané obědy u počítače" jsou úplně to nejhorší a ten neformální kontakt s kolegy je opravdu důležitý. Jak psal Marco výše "jídlo, má být zážitkem, měli bychom si ho užít, využít chvíli času k zamyšlení a reflexi, k povídání s přáteli".

Koukám, že děláš asi pro dobrou firmu, která tohle podporuje. Ať se vám v Londýně daří!

Cechoamerican řekl(a)...

2Cayman&Vic: Nevim, nevim, ale i tady v USA mame ty divny zvyky a obedvame v poledne. V restauracich je poledni menu za $5.99 az $9.99 a vetsinou to nejsou "hotovky" ale proste jen special deal na klasicky jidlo z menu. Fast foody (o nekolik trid lepsi nez v CR znamy McDonalds nebo KFC) jsou obvykle o neco malo levnejsi a vyuzivame je opravdu jen kdyz chcete mit obed rychle za sebou, nebo proste mate chut na hamburgera ci sandwich. Nase poledni pauza trva 30 minut az 1.5 hodiny, podle pracovni vytizenosti a je naprosta vyjimka, ze by nekdo od nas z firmy jedl nekde za pocitacem. Ve vetsine firem, ktere v USA znam se behem obeda docela komunikuje mezi kolegy a pak se behem pracovni doby opravdu maka na 100%. Ten americkej kapitalismus ma lidstejsi tvar nez si lidi mysli. :-)

Dzish řekl(a)...

Já zas chodím na menicko.cz
Asi jsou z Opavy :)

Cayman řekl(a)...

2Cechoamerican: Nejlepší je to "pak se behem pracovni doby opravdu maka na 100%". To je asi ten zásadní rozdíl v přístupu, jak jsem to myslel :-))

karel_pp řekl(a)...

Polednicek.cz je sympatický, ale je zvláštní psát o službě, která má 60 podniků a nenajít tu, která má 700 restaurací - LUNCHTIME:))

Anonymní řekl(a)...

Moje řeč, je vážně legrační, že v těch odkazech v komentářích se nevyskytuje www lunchtime cz, ale je fakt, ze nejuspesnejsi firme se snazi vsichni alternativci vyhybat :)

Cayman řekl(a)...

Ten lunchtime.cz je hned v prvním komentáři nahoře. Psal jsem o Polednicek.cz, neboť jsem nic podobného dříve neznal a náhodně ty stránky objevil. Taky ta doména je moc pěkná a líbí se mi více český název na cz doméně :-)

Okomentovat